Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Ιράκ-Συρία-Τουρκία-ΗΠΑ: Δεσμοί αίματος του κεφαλαίου (Φωτό-3 VIDEO)

Πρόσφατη μελέτη πανεπιστημιακών από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ιράκ εκτιμά ότι 500.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας του πολέμου μετά την αμερικανική εισβολή του 2003. 
Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ υψηλότερος... από εκείνον των 115.000 νεκρών αμάχων, που είχε δημοσιεύσει η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Iraq Body Count
ΙΡΑΚ
«Εθνική συνεννόηση» ο όρος του Ομπάμα για «βοήθεια»
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε σχέδιο στρατιωτικής και πολιτικής δράσης το επόμενο διάστημα, αφού πρώτα η κυβέρνηση Μάλικι καταφέρει να παραμερίσει και να λύσει τις διαφορές της με τους σουνίτες και τους Κούρδους...
Tο έχει ξαναπεί, άλλωστε, πριν ισωπεδώσει τη Λιβύη (Φωτό)
ΒΑΓΔΑΤΗ- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα άσκησε χτες έντονες πιέσεις στην ιρακινή κυβέρνηση του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, διαμηνύοντας ότι οποιοδήποτε σχέδιο αμερικανικής ή δυτικής «στρατιωτικής και πολιτικής δράσης» στο Ιράκ για αντιμετώπιση των ισλαμιστών εξτρεμιστών του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε» (ΙΚΙΛ-ISIL) [σημ. Μπ. ή ISIS: Islamic State in Iraq and the Levant ή ...and Syria. Syria=Levant] θα γίνει αφού προηγηθεί συνεννόηση των ιρακινών αρχών σε εθνικό επίπεδο.
Σε πόλη φάντασμα έχει μετατραπεί η Μοσούλη στο Βόρειο Ιράκ μετά την εισβολή και κατάληψη της πόλης από τους ακραίους μουσουλμάνους της ISIS.Στις αποκλειστικές εικόνες που εξασφάλισε το ITV μπορείτε να δείτε ότι οι φανατικοί μουσουλμάνοι της ISIS ελέγχουν όλη την πόλη.
Από την περασμένη Πέμπτη, η σουνιτική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας» (ISIS) είχε εξαπολύσει ταυτόχρονες επιθέσεις στις επαρχίες Νινευή, Ανμπάρ, Σαλαντίν, Ντιγιάλα, αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της Βαγδάτης, αφήνοντας πίσω της εκατοντάδες νεκρούς.
Η ταχύτητα με την οποία έπεσε στα χέρια των ανταρτών η Μοσούλη, μια πόλη δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, εξέπληξε τους πάντες. Tribune
Δείτε το βίντεο:


Υποσχέσεις Ομπάμα
Αφού δηλαδή η κυβέρνηση Μάλικι παραμερίσει και λύσει τις πολιτικές διαφορές της με την κοινότητα των σουνιτών που την έχει παραγκωνίσει εδώ και χρόνια από την πολιτική και στρατιωτική εξουσία...
  • «Η ιρακινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει ειλικρινή προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις σεχταριστικές διαφορές, αλλιώς η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια δεν θα έχει αποτέλεσμα», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν προτίθεται να ξαναστείλει αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις «που έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα» (περίπου 4.500 νεκρούς στρατιώτες) κατά την πολυετή κατοχή του Ιράκ.
Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της οργάνωσης ISIL, που τη χαρακτήρισε «επικίνδυνη οργάνωση», απαιτεί «προσεκτικό σχεδιασμό και αποφάσεις που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, σε βάθος χρόνου» και ότι θα πάρει, τις επόμενες μέρες, αποφάσεις για κάποια πρώτα μέτρα σε συνεννόηση με τους συμβούλους Εθνικής Ασφαλείας και τους συμμάχους του.
Το ISIL κλιμακώνει
Στο μεταξύ, οι ισλαμιστές εξτρεμιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL) κλιμάκωσαν τις μάχες και συνέχισαν την προέλαση στην ιρακινή ενδοχώρα, κάνοντας πλέον εφικτό το στόχο τους για κατάληψη της Βαγδάτης και της νοτιότερης πόλης Καρμπάλα.
Οι εξελίξεις αυτές έκαναν χτες το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ να τους θεωρήσει «υπολογίσιμο παράγοντα ισχύος που βρίσκεται πλέον πέρα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις» και «που θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε όχι μόνον στο Ιράκ, αλλά και σε όλη την ευρύτερη περιοχή στο μέλλον»...
Λίγο πριν τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, που υπαινίχθηκε εμμέσως πλην σαφώς πως στο Ιράκ είναι ορατότερος, από ποτέ, ο κίνδυνος διαμελισμού της χώρας, οι ένοπλοι σουνίτες ισλαμιστές της οργάνωσης ISIL είχαν καταλάβει τις πόλεις Τζαλούλα και Σααντίγια της επαρχίας Ντιγιάλα, ενώ συγκρούονταν σφοδρότατα (για πρώτη ίσως φορά από την αρχή της βδομάδας...) με δυνάμεις του ιρακινού στρατού σε προάστια της πόλης Μακούμπα που απέχει μόλις 60 χλμ. βορείως της Βαγδάτης.
Μετά τις μάχες, ισλαμικός νόμος και εκτελέσεις
Καταλαμβάνοντας τις δύο πόλεις, οι εξτρεμιστές μισθοφόροι της ISIL ανακοίνωσαν από το μεγάφωνο πως τάχα ήρθαν να «σώσουν» τους κατοίκους τους από τη «διαφθορά» της απερχόμενης κυβέρνησης του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι και ότι τίθεται σε εφαρμογή ισλαμικός νόμος, μεσαιωνικού τύπου, όπως έκαναν στις αρχές της βδομάδας στις βόρειες πόλεις Μοσούλη και Τικρίτ.
Στο ιρακινό Κουρδιστάν διαφεύγουν οι κάτοικοι της Μοσούλης
Ανακοίνωσαν έτσι πως απαγορεύονται μεταξύ άλλων οι δημόσιες συναθροίσεις, η κυκλοφορία ασυνόδευτων γυναικών παρά «μόνο σε απαραίτητες περιστάσεις», η μετάδοση και η ακρόαση μουσικής και ποδοσφαιρικών αγώνων, η κατανάλωση αλκοόλ, ναρκωτικών, καπνού, ότι οι κλέφτες θα τιμωρούνται με ακρωτηριασμό και οι «προδότες» με εκτέλεση.
...έπειτα ανέβασαν την φωτογραφία στο twitter γράφοντας: «This is our ball. It is made of skin #WorldCup» δηλαδή «Αυτή είναι η μπάλα μας. Φτιαγμένη από ανθρώπινο δέρμα».
Ήδη στη Μοσούλη οι ένοπλοι της ISIL έχουν εκτελέσει, με συνοπτικές διαδικασίες, εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην επικεφαλής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι.
Η Πιλάι δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για ομαδικές εκτελέσεις στο Ιράκ.
Εκπρόσωπός της εκτίμησε ότι μόνο στη Μοσούλη εκτελέστηκαν «εκατοντάδες», ανάμεσα στους οποίους 17 πολίτες που εργάζονταν για την αστυνομία, τέσσερις γυναίκες που αυτοκτόνησαν μετά από βιασμούς, 16 Ιορδανοί όμηροι.
Από την προέλαση των τζιχαδιστών
Έκτακτα μέτρα στη Βαγδάτη
Το ίδιο 24ωρο στη Βαγδάτη εκπρόσωπος του ανώτατου σιίτη ιερωμένου κάλεσε τον ιρακινό λαό «να αντισταθεί στους τρομοκράτες που απειλούν την ασφάλεια της χώρας» και να καταταγεί στις ένοπλες δυνάμεις ώστε να προστατεύσει το Ιράκ με όλες τις δυνάμεις.
Αναλυτές: Στις ΗΠΑ η ευθύνη για το χάος το Ιράκ
Ο σεΐχης Αμπντούλ Μάχντι αλ Καρμπαλάιε, εκπροσωπώντας τον Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι των σιιτών του Ιράκ, μετά την προσευχή της Παρασκευής κάλεσε τους πιστούς «να κάνουν το καθήκον τους και να υπερασπιστούν τη χώρα». 
Από την προέλαση των τζιχαντιστών
Η έκκληση του σεΐχη συνέπεσε με τους χιλιάδες νεαρούς άνδρες που κατακλύζουν από την Τετάρτη τα γραφεία στρατολόγησης που στήθηκαν εκτάκτως σε διάφορα σημεία της Βαγδάτης με πρωθυπουργική εντολή, προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνάμεις του στρατού, μέρος των ανώτατων αξιωματούχων του οποίου παρέδωσαν αμαχητί τα όπλα στον εχθρό και κατηγορούνται είτε για ανικανότητα, φαυλότητα και διαφθορά ως «εκλεκτοί» διορισμένοι του πρωθυπουργού Μάλικι, είτε ένοχοι συνωμοσίας με τα στελέχη των ισλαμιστών της οργάνωσης ΙSIL, κάποιοι εκ των οποίων φέρεται πως είναι σουνίτες που στο παρελθόν διετέλεσαν ανώτερα και ανώτατα στελέχη του κόμματος Μπάαθ του Σαντάμ Χουσεΐν ή υπηρέτησαν σε υψηλόβαθμα κλιμάκια του στρατού.

4.500 Ιρακινούς έχει αιχμαλωτίσει το ISIL
Τα σχέδια των ΗΠΑ
Με δεδομένη την προχτεσινοβραδινή δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πως για το Ιράκ είναι «πλέον όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, διότι έχουμε συμφέρον να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί οι τζιχανιστές δεν θα αποκτήσουν μόνιμο ορμητήριο ούτε στο Ιράκ ούτε στη Συρία», φαίνεται πως μελετώνται διάφορα σχέδια και σενάρια, με απώτερο στόχο ένα νέο ανακάτεμα της τράπουλας υπέρ των συμφερόντων των μονοπωλίων.
Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως δείχνουν πως οι ΗΠΑ μελετούν πιο προσεχτικά το σενάριο της αποστολής περισσότερων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και της πραγματοποίησης αεροπορικών βομβαρδισμών στρατηγικών θέσεων των ισλαμιστών της ISIL.


Προωθείται ακόμη η επίσπευση της παράδοσης των 36 μαχητικών «F16» που έχουν πουλήσει οι ΗΠΑ στο Ιράκ έναντι 3,6 δισ. δολαρίων, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα δοθούν νέα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη τύπου «Scaneagle», ενώ ήδη έχουν δοθεί στους Ιρακινούς πάνω από 300 πύραυλοι τύπου «Hellfire» (βάσει προηγούμενου αιτήματος για αντιμετώπιση των ισλαμιστών της ΙSIL στη δυτική επαρχία Ανμπαρ το Γενάρη για άρση της συνεχιζόμενης κατάληψης της πόλης Φαλούτζα), αμέτρητα πυρομαχικά, χειροβομβίδες, οπλοπολυβόλα, σνάιπερ, ρουκέτες κ.ά.
*
ΣΥΡΙΑ
Γερά θεμέλια για ανοικοδόμηση
Ανεφοδιασμός της ISIL από τα λάφυρα του Ιράκ...
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.—
Την ώρα που οι εξτρεμιστές του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL) συνεχίζουν την προέλασή τους στην ιρακινή ενδοχώρα, με στόχο την κατάληψη της Βαγδάτης, μέρος των δυνάμεων της οργάνωσης που δρα στη Συρία (από όπου ξεκίνησε και τη δράση της) άρχισε πλέον να μεταφέρει στο συριακό έδαφος ιρακινά και αμερικανικά όπλα, άρματα και οχήματα μάχης τύπου «Humvee» και ενδεχομένως ελικόπτερα που άρπαξε από στρατιωτικές βάσεις της Μοσούλης και του Τικρίτ.
Τουλάχιστον 45 μαχητές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην ανατολική Συρία ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε
Σύμφωνα με πληροφορίες του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, οι μάχες από την πλευρά των ενόπλων της οργάνωσης ΙSIL στα μέτωπα του πολέμου στη Συρία έχουν προς το παρόν σταματήσει προς όφελος της ανασυγκρότησης και επανεξοπλισμού.
Ο Μάθιου Χένμαν, αναλυτής της αμυντικής επιθεώρησης «IHS Jane's», εκτιμά ότι η κατάληψη ιρακινών εδαφών κατά μήκος των συριακών συνόρων θα δώσει πλέον στους εξτρεμιστές της ISIL μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης ανδρών και εξοπλισμού μεταξύ των δύο χωρών...
Και η «Ροσνέφτ» αγόραζε κουρδικό πετρέλαιο
(Οι μπίζνες είναι μπίζνες)
Την αυξανόμενη παρουσία ρωσικών κεφαλαίων και στη Μέση Ανατολή βεβαιώνει η αγορά κουρδικού πετρελαίου από το Βόρειο Ιράκ στην οποία προχωρά και ο πετρελαϊκός κολοσσός «Ροσνέφτ».
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», η «Ροσνέφτ» είναι μία από τις εταιρείες που φαίνεται ότι επωφελείται από την προθυμία των Τούρκων να μεσολαβούν για την εξαγωγή πετρελαίου από την αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, παρά τις αντιρρήσεις της Βαγδάτης.
Τελευταία φορά που έγινε μια τέτοια αγορά ήταν πρόσφατα, όταν το δεξαμενόπλοιο «Minerva Antonia» ξεκίνησε φορτωμένο 41.000 τόνους πετρελαίου (συνολικής αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων) από το τουρκικό λιμάνι Μερσίν και έφτασε στις 8 Ιούνη στην Τεργέστη της Ιταλίας.
Από εκεί το πετρέλαιο μεταφέρθηκε μέσω του αγωγού «Trans-Alpine» για να φτάσει στο διυλιστήριο «Ruhr Oel» που η «Ροσνέφτ» διαχειρίζεται στη Γερμανία μαζί με τη βρετανική BP.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δυο εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
 *
Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι Τούρκοι επιχειρηματίες
Οι Κούρδοι αυτονομιστές του PKK απείλησαν την Πέμπτη να μετατρέψουν σε «Εμπόλεμη Ζώνη» όλες τις κουρδικές περιοχές, αν οι τουρκικές Δυνάμεις εισέλθουν στη Συρία.
ΑΓΚΥΡΑ.--
Ανησυχία ότι οι συγκρούσεις στο Ιράκ θα πλήξουν τις εκεί επενδύσεις τους εκφράζουν Τούρκοι επιχειρηματίες.
Εκτιμάται ότι σήμερα δραστηριοποιούνται στην ιρακινή επικράτεια πάνω από 1.500 επιχειρήσεις που απέσπασαν σημαντικά κέρδη από την «ανοικοδόμηση» της χώρας που ακολούθησε την πολύνεκρη ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2003.
Καμπάλα: Mardin Çimento (να γίνει)
Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι οι τουρκικές εταιρείες έχουν εκτοπίσει πολλούς από τους ανταγωνιστές τους και σήμερα το Ιράκ είναι ο δεύτερος προορισμός (μετά τη Γερμανία) για τις τουρκικές εξαγωγές.
Επίσης, η Τουρκία αποτελεί τον δεύτερο κατά σειρά προορισμό για τις ιρακινές εισαγωγές.
Ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Χαγιατί Γιαζιτζί σημείωσε πρόσφατα ότι το εύρος των συγκρούσεων με την ISIL θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ενώ τουρκο-ιρακινές επιχειρηματικές οργανώσεις εκτιμούν ότι οι τουρκικές εξαγωγές στο Ιράκ κινδυνεύουν να σημειώσουν «βουτιά» 9 δισ. δολαρίων.
Ήδη μια σειρά από προϊόντα δεν μπορούν να μεταφερθούν και έχουν ξεφορτωθεί, καθώς δρόμοι έχουν μπλοκαριστεί και οι ισλαμιστές έπιασαν ομήρους εργαζόμενους σε μεταφορικές εταιρείες.
Ανάμεσα στις τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ είναι οι «Μαρντίν Τσιμέντο», «Ερκα Ινσαάτ», «Τεφκέν» (Υποδομές), «Τουπράς» (διυλιστήρια), «Κόκα - Κόλα Ιτσεσέκ» (αναψυκτικά), «Μπανβίτ» (πουλερικά), «Ντογκιούς Οτο» (αντιπροσωπείες αυτοκινήτων) κ.τ.λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.