Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ιράκ: Διάχυση της εκρηκτικής κατάστασης – Πολιορκία του πανεπιστημίου της Τικρίτ – Κίνδυνοι περιφερειακής ανάφλεξης – Διαστάσεις παίρνει η επισιτιστική κρίση

Ιράκ: Πολιορκία του πανεπιστημίου της Τικρίτ
Δημοσίευση: Πέμ, 26/06/2014 - 19:09
Οι ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού διεξήγαγαν σήμερα μια επιχείρηση με ελικόπτερα για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το πανεπιστήμιο της πόλης Τικρίτ, η οποία έχει πέσει στα χέρια των ισλαμιστών ενόπλων. Δεκάδες άνδρες κατέλαβαν το κτίριο έπειτα από μάχες με τους ισλαμιστές, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Σαλαχεντίν, στην οποία βρίσκεται η Τικρίτ.
Ένοπλοι ισλαμιστές συλλαμβάνουν στρατιώτες του ιρακινού στρατού στην Τικρίτ την 14η Ιούνη (φώτο: AP)
Σύμφωνα με έναν άλλο στέλεχος της ιρακινής κυβέρνησης, η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του ιρακινού στρατού έχει στόχο να ανοίξει τον δρόμο για την ανακατάληψη ολόκληρης της πόλης αυτής που βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ.

Το πανεπιστήμιο της Τικρίτ βρίσκεται στο δρόμο προς το Μπάιτζι, το κυριότερο διυλιστήριο πετρελαίου στο Ιράκ, και προς τη στρατιωτική βάση που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης, την οποία έχουν υπό τον έλεγχό τους οι ένοπλοι ισλαμιστές.
Διάχυση της εκρηκτικής κατάστασης
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ-Μάλικι επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι συριακές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές κατά θέσεων των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) εντός του συριακού εδάφους, στην πόλη Αλ-Κάιμ που βρίσκεται στη συρο-ιρακινή μεθόριο.
ΙΡΑΚ
Κίνδυνοι περιφερειακής ανάφλεξης
BΑΓΔΑΤΗ.--
Περισσότερο ορατή, από ποτέ, έγινε χτες σε γειτονικές με το Ιράκ χώρες η διάχυση των συγκρούσεων που διαδραματίζονται από τις αρχές Ιούνη, απειλώντας εντονότερα με αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή.
Μόνον μέσα στο τελευταίο 24ωρο είχαμε βομβαρδισμούς ιρακινών περιοχών, με επίκεντρο την πόλη Κάιμ, που βρίσκονται στη μεθόριο με τη Συρία από αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας, πτήσεις ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ιράκ και φονική επίθεση κατά τριών μελών ιρανικής μεθοριακής περιπόλου από αγνώστους στα δυτικά σύνορα του Ιράν με το Ιράκ (επαρχία Κερμανσάχ).
Επιπλέον, χτες παρατηρήθηκε δραματική αύξηση των πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών από Τουρκία, Ιορδανία, Κουβέιτ και Σαουδική Αραβία κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ.
Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν χτες, μεταξύ άλλων, τη νέα αντίδραση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που βρέθηκε στη Βαγδάτη υποτίθεται με στόχο τη συγκρότηση ενός «ενιαίου» ιρακινού μετώπου κατά της προέλασης των σουνιτών ακραίων ενόπλων του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε» (ΙΚΙΛ).
«Ξεκαθαρίζουμε σε όλους στην περιοχή ότι δε χρειάζεται τίποτε που θα μπορούσε να εντείνει τις σεχταριστικές διαφορές που ήδη βρίσκονται στα ύψη», είπε χτες επί λέξει ο Αμερικανός υπουργός στη συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ο Κέρι, που την Παρασκευή μεταβαίνει στη Σαουδική Αραβία για έκτακτη συνάντηση με τον Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντάλα, επανέλαβε τις (άκαρπες έως τώρα) πιέσεις έναντι του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι για συγκρότηση «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», λέγοντας πως οι ΗΠΑ «παρακολουθούν στενά» την πολιτική διαδικασία στο Ιράκ, ώστε να μην επαναληφθούν «λάθη του παρελθόντος και να μην αποκλειστεί καμία μειονότητα».
Oι ευνοϊκές συνθήκες για τη συγκομιδή στο Ιράκ τελούν πλέον σε κίνδυνο, εξαιτίας των συγκρούσεων που μαίνονται και απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια στη χώρα, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO).
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι μισθοφόροι ένοπλοι του ΙΚΙΛ προσπάθησαν και χτες, δίχως αποτέλεσμα, να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας στο Μπαϊτζί.
Απώθησαν όμως επιτυχώς τη χτεσινή προσπάθεια μερικών εκατοντάδων στρατιωτών και εθελοντών για ανακατάληψη της βόρειας πόλης Ταλ Αφαρ.
Παρά τις αρχικές νίκες των Ιρακινών στρατιωτών και εθελοντών, οι ισλαμιστές απάντησαν με καταιγιστικά πυρά, προκαλώντας το θάνατο πάνω από 30 εθελοντών και μερικών στρατιωτών αναγκάζοντάς τους σε πανικόβλητη οπισθοχώρηση και εν τέλει στον εγκλωβισμό τους κοντά σε διάδρομο προσγείωσης στην περιοχή.
Η εξέλιξη θεωρείται «ήττα» για τον πρωθυπουργό Μάλικι που διαβεβαίωνε ότι θα αποτελέσουν «τη ραχοκοκαλιά της νίκης» οι ουσιαστικά ανεκπαίδευτοι και δίχως πολεμική εμπειρία Σιίτες εθελοντές, που κατατάσσονται στο στρατό, για να πολεμήσουν τους ενόπλους του ΙΚΙΛ.
Η μία, αργά το απόγευμα σε λαϊκή αγορά σιιτικής περιοχής στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα 15 νεκρούς και 30 τραυματίες, και η άλλη νωρίτερα το μεσημέρι στο Κιρκούκ με τρεις νεκρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.