Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Ιράκ: Συνεχίζεται η επέλαση των ένοπλων ισλαμιστών και οι δολοφονίες Ιρακινών στρατιωτών (VIDEO) ‒ Πυρετός διαβουλεύσεων Ιράκ - HΠΑ με στόχο νέα επέμβαση

Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι: Το Λιοντάρι της Ερήμου
ΙΡΑΚ
Κινήσεις στη «διπλωματική σκακιέρα»
Συνεχίζεται η επέλαση των ένοπλων ισλαμιστών και οι δολοφονίες Ιρακινών στρατιωτών
Πηγή φωτό: nooz.gr
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Νέα δεδομένα, αλλά και αλλαγές σε επίπεδο γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων και συνεργασιών προϊωνίζεται η συνέχιση της προέλασης των ισλαμιστών ενόπλων του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL) σε περιοχές του βόρειου και κεντρικού Ιράκ.

Για πρώτη φορά χτες Αμερικανοί αξιωματούχοι, με πρώτο τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών και πιθανής συνεργασίας για το Ιράκ με τους Ιρανούς ομολόγους τους, μολονότι ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου απέκλεισε, επί του παρόντος, «το συντονισμό στρατιωτικών επιχειρήσεων ΗΠΑ - Ιράν στο Ιράκ».
Ειδικότερα, μιλώντας χτες στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Yahoo! News» o Κέρι δήλωσε ότι «δεν αποκλείει τίποτα που μπορεί να αποδειχτεί αποτελεσματικό», όταν ρωτήθηκε για μια ενδεχόμενη συνεργασία της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη, δηλώνοντας ανοιχτός «σε οτιδήποτε εποικοδομητικό».
Δεν απέκλεισε την περίπτωση της εξαπόλυσης βομβαρδισμών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως «μία από τις λύσεις» που εξετάζονται.
Γεγονός, πάντως, είναι ότι οι ΗΠΑ πυκνώνουν τις δυνάμεις τους στον Περσικό Κόλπο, όπου έχει φτάσει ήδη το αεροπλανοφόρο «USS George H.W. Bush» και το πολεμικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «USS Mesa Verde» με δεκάδες μαχητικά αεροπλάνα κάθετης προσγείωσης και εκατοντάδες πεζοναύτες.
Πλάι σε όλα αυτά, οι ένοπλοι της ISIL εντείνουν τις συγκρούσεις με στόχο τη Βαγδάτη, αλλά και τις επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου, αυξάνοντας τις εν ψυχρώ εκτελέσεις εκατοντάδων στρατιωτών και πολιτών, μοιράζοντας σε διεθνή ΜΜΕ και διαδίκτυο αποτρόπαια φωτογραφικά ντοκουμέντα, ισχυριζόμενοι ότι έχουν εκτελέσει περίπου 1.700 Ιρακινούς στρατιώτες και αστυνομικούς.
Ο Αρχηγός
Για τη συνεργασία ΗΠΑ - Ιράν
Πάντως, οι πρώτες άμεσες ιρανο-αμερικανικές επαφές σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ δεν αποκλείεται να γίνουν στη Γενεύη, όπου άρχισε χτες ο νέος γύρος συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανάμεσα στην επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον, τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Τζαβάντ Ζάριφ και τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Γουίλιαμ Μπερνς.
Οι εξελίξεις προκαλούν ενδιαφέρουσες ανατροπές, αν σκεφθεί κανείς ότι στη Βαγδάτη βρίσκεται πλέον (όπως μετέδιδε χτες το «Ασοσιέιτεντ Πρες») ο Ιρανός στρατηγός, επικεφαλής των επίλεκτων δυνάμεων Quds των «Φρουρών της Επανάστασης», Γκασέμ Σολεϊμάνι για να συντονίσει τις επιθέσεις ιρακινών δυνάμεων, Ιρανών «εθελοντών» και Σιιτών πολιτοφυλακών κατά των ενόπλων της ISIL.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο στρατηγός Σολεϊμάνι, που οργάνωσε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 σιιτικές ένοπλες ομάδες κατά των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων και τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το συριακό στρατό για την αντιμετώπιση των Σουνιτών εξτρεμιστών στις βόρειες επαρχίες της χώρας, έχει στήσει ήδη ειδικό επιχειρησιακό συντονιστικό κέντρο στη Βαγδάτη μεταξύ Ιρανών και Ιρακινών της κυβέρνησης του (σιίτη) πρωθυπουργού Νούρι Μάλικι.
Στην Τεχεράνη, πάντως, διακρίνει κανείς αντιφατικές διαθέσεις, αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση των εξτρεμιστών μισθοφόρων της ISIL στο Ιράκ.
Το αεροπλανοφόρο «USS George H.W.Bush» (Πηγή: ΑΡ)
Ο Ιρανός Πρόεδρος Χ. Ροχανί φέρεται πως εμφανίστηκε θετικός σε μια συνεργασία με τις ΗΠΑ, εάν οι τελευταίες αναλάβουν δράση κατά των εξτρεμιστών της ISIL, ενώ αντίθετα ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χαγκάβ Αμίρ Αμπντολαχίαν απέρριψε το ενδεχόμενο άμεσων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για το Ιράκ.
Επίσης, η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζίεχ Αφχάμ δήλωσε πως το Ιράν «είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε μία αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ».
Παράλληλα, αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης απέκλεισαν χτες το ενδεχόμενο «άμεσης» συμμετοχής του Λονδίνου σε στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ, ασκώντας πιέσεις στην κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Ν. Μάλικι να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, φτιάχνοντας κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα συμπεριλαμβάνει και τους Σουνίτες.
Η Σαουδική Αραβία εμφανίστηκε αντίθετη σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, επιρρίπτοντας ευθύνες για την όλη κατάσταση αποκλειστικά στην κυβέρνηση Μάλικι, επειδή στηρίχτηκε στο σιιτικό θρησκευτικό δόγμα που οδήγησε στην αποσταθεροποίηση της χώρας. Ζήτησε έτσι και αυτή τον άμεσο σχηματισμό ιρακινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Στα χέρια της ISIL και το Ταλ Αφάρ
Στο μεταξύ, μετά από συγκρούσεις, οι ισλαμιστές της ISIL κατέλαβαν χτες τα χαράματα τη βόρεια ιρακινή πόλη Ταλ Αφάρ, που είναι στρατηγικής σημασίας, γιατί βρίσκεται κοντά σε οδική αρτηρία με τη συριακή μεθόριο και εξυπηρετεί το σχέδιο για τη δημιουργία «χαλιφάτου» με τη συνένωση βόρειων περιοχών της Συρίας και του Ιράκ.
Σφοδρές συγκρούσεις, ανάμεσα σε δυνάμεις του ιρακινού στρατού και τους εξτρεμιστές μισθοφόρους της οργάνωσης, αναφέρθηκαν χτες στην πόλη Σαμάρα, αλλά και μερικές δεκάδες χλμ. μακριά από τη Βαγδάτη.
Στη Μοσούλη, που έχει πέσει στα χέρια των εξτρεμιστών εδώ και μία βδομάδα, σύμφωνα με τη λιβανέζικη ιστοσελίδα «Al Akhbar», τέθηκε διοικητής ο ε.α. συνταγματάρχης (επί κυβέρνησης Σαντάμ Χουσεΐν) Χάσεμ αλ Τζάμας.
Στην περιφρούρηση της πόλης συμμετέχουν Αραβες, ντόπιοι και ξένοι μισθοφόροι της ISIL, ένοπλοι από το «Επαναστατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο» και το Κίνημα Νασμπαντίγια του Ιζάρ αλ Ντόκα.
Τέλος, στο Κιρκούκ συγκροτήθηκαν χτες πολιτοφυλακές Τουρκμάνων για την υπεράσπιση του Κιρκούκ (που περιφρουρείται ήδη από κουρδικές ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας, γνωστές ως Πεσμαργκά) για να την προστατεύσουν από πιθανή νέα επίθεση των ισλαμιστών.
Επιπλέον, η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση διεκδίκησε χτες αύξηση του μεριδίου της από τις συνολικές πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου στο 25% της συνολικής παραγωγής, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές του προϋπολογισμού από τη Βαγδάτη έχουν αναγκάσει την περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν να ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική στις πωλήσεις πετρελαίου εκτός του ελέγχου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 17/6/2014
Φωτογραφία που απεικονίζει ένοπλους του ISIL, να εκτελούν στρατιώτες του Ιρακινού στρατού με πολιτικά (πηγή: ΑΡ)
Ιράκ – HΠΑ: Πυρετός διαβουλεύσεων με στόχο νέα επέμβαση
Δημοσίευση: Τρί, 17/06/2014 - 08:41
Εντείνονται οι ζυμώσεις και οι προετοιμασίες στο Λευκό Οίκο για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ με αφορμή την προέλαση και την κατάληψη σημαντικών περιοχών του βορείου τμήματος της χώρας από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL).
Ο πρόεδρος Μπ. Ομπάμα ενημέρωσε ήδη το Κογκρέσο για την άμεση ανάπτυξη 275 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ αποκλειστικά για τη φύλαξη της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη και την περιφρούρηση της ασφάλειας Αμερικανών που βρίσκονται στη χώρα, ενώ συνεχίζει τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο Λευκό Οίκο με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, τον υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, τον διευθυντή της CIA, Τζον Μπρέναν, τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ, στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσεϊ
Σύμφωνα δε με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου οι συναντήσεις του Ομπάμα με το επιτελείο εθνικής ασφάλειας «θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.
Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκε η πραγματοποίηση άμεσων συνομιλιών μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη στο περιθώριο της διαπραγμάτευσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με τις δύο πλευρές να απορρίπτουν, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο, μία διμερή στρατιωτική συνεργασία για το Ιράκ.
Το ίδιο 24ωρο στη Βαγδάτη εντείνονται οι διαβουλεύσεις του Αμερικανού πρέσβη Στέφαν Μπίκροφτ και του απεσταλμένου του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Μπρετ Γκάρκ με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, παράλληλα με τις συνεννοήσεις που έχει ο τελευταίος όλο αυτό το διάστημα και με Ιρανούς ανώτατους στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους που στηρίζουν την κυβέρνησή του και τις ένοπλες πολιτοφυλακές Σιιτών εθελοντών κατά των εξτρεμιστών της ISIL.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.