Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Ιράκ: Mάχες του ISIL και «μάχες» της αστικής τάξης για έλεγχο της «διαδοχής» και του πλούτου της χώρας

Ένοπλοι του ISIL, μπροστά σε κατειλημμένο όχημα του Ιρακινού στρατού (πηγή: ΑΡ)
Ιράκ: Συνεχίζονται οι μάχες αλλά και οι ζυμώσεις για τη «διάδοχη κατάσταση»
Δημοσίευση: Σάβ, 21/06/2014 - 16:53
Τελευταία Ενημέρωση: Σάβ, 21/06/2014 - 18:40
Ένοπλοι της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε» κατέλαβαν ένα συνοριακό φυλάκιο στη μεθόριο του Ιράκ με τη Συρία κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως ανέφεραν πηγές των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας.
Η κατάληψη του φυλακίου θεωρείται επιτυχία στρατηγικής σημασίας για τους άνδρες του ΙΚΙΛ, καθώς θα τους επιτρέψει να μετακινούνται και να μεταφέρουν οπλισμό από τη μία χώρα στην άλλη, μέσω των εδαφών που έχουν υπό τον έλεγχό τους και στις δύο.
Σύμφωνα με τις πηγές, οι αντάρτες εισέβαλαν αρχικά, την Παρασκευή, στην κοντινή πόλη Αλ Κάιμ, απωθώντας τις δυνάμεις του στρατού.
Όταν οι συνοριοφύλακες πληροφορήθηκαν ότι η Αλ Κάιμ έπεσε, έφυγαν από τις θέσεις τους, τις οποίες κατέλαβαν στη συνέχεια οι ισλαμιστές.
Συνεχίζονται οι ζυμώσεις για τη «διάδοχη κατάσταση»
Ταυτόχρονα, ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο των εξελίξεων σ' αυτήν την πολύπαθη χώρα είναι το γεγονός ότι εντείνονται οι πιέσεις από διάφορες κατευθύνσεις στον σιίτη Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι για παραίτηση.
Γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι πίσω από αυτό που παρουσιάζεται ως εθνοθρησκευτική σύγκρουση βρίσκεται η προσπάθεια τμημάτων της αστικής τάξης να ελέγξουν τον πλούτο της χώρας και βέβαια οι προσανατολισμοί τους για διεθνείς συμμαχίες με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Χαρακτηριστική ήταν χτες, μετά την προσευχή της Παρασκευής, η έκκληση του πνευματικού ηγέτη των σιιτών μουσουλμάνων στο Ιράκ, «Μεγάλου Αγιατολλάχ», Αλί αλ Σιστάνι, για τη συγκρότηση μιας νέας «αποτελεσματικής» ιρακινής κυβέρνησης, αυξάνοντας έτσι κι αυτός (πέρα από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Σαουδική Αραβία κ.ά.) την πίεση στον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι για παραίτηση.
Ο Σιστάνι πρότεινε μάλιστα η μελλοντική ιρακινή κυβέρνηση
  • «να έχει ανοιχτούς ορίζοντες για ένα καλύτερο μέλλον που θα αφορά όλους τους Ιρακινούς» κι όχι μόνον τους σιίτες, όπως υποτίθεται πως κάνει από το 2006 ο σιίτης Ιρακινός πρωθυπουργός.
Παρόμοια πίεση άσκησε, το βράδυ της Πέμπτης, εμμέσως πλην σαφώς κι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας ότι
  • «μόνον ηγέτες που μπορούν να κυβερνήσουν με μία συνολική ατζέντα θα μπορέσουν να ενώσουν πραγματικά τον ιρακινό λαό και να το βγάλει από αυτήν την κρίση».
Επιπλέον, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς άσκησε πιέσεις για το σχηματισμό μιας νέας ιρακινής κυβέρνησης ενότητας «με ή χωρίς» το Μαλίκι, τονίζοντας στο δίκτυο BFM - RMC ότι η κατάσταση στο Ιράκ είναι «εξαιρετικά σοβαρή». Και κατέληξε επισημαίνοντας:
  • «Για να αντιμετωπισθούν τρομοκρατικές ομάδες χρειάζεται εθνική ενότητα. Όχι μόνο ο Μαλίκι δεν θέλησε ποτέ να συμμαχήσει με τις σουνιτικές φυλές, αλλά τις έχει καταδιώξει κατά πολύ ατυχή τρόπο». Ο Φαμπιούς πρόσθεσε τέλος ότι «είναι η πρώτη φορά που μία τρομοκρατική οργάνωση απειλεί να αναλάβει τον έλεγχο πετρελαιοπαραγωγού κράτους ...και αυτό αποτελεί σημαντικό κίνδυνο».
Αντίθετα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ήταν ο μόνος ηγέτης χτες που στήριξε τηλεφωνικά τον Ιρακινό πρωθυπουργό, εκφράζοντας την «πλήρη υποστήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης, με στόχο να απελευθερωθεί άμεσα το έδαφος της χώρας από τους τρομοκράτες».
Αναζητώντας το διάδοχο πρωθυπουργό
Ήδη μάλιστα από χτες, διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα (όπως το «Ασοσιέιτεντ Πρες») άρχισαν τις ζυμώσεις για το «διάδοχο» του πρωθυπουργού Μαλίκι, πριμοδοτώντας μεταξύ άλλων τις περιπτώσεις του (σιίτη γαλλοσπουδαγμένου οικονομολόγου) πρώην αντιπροέδρου Αμπντέλ Αμπντούλ Μάχντι και του Αγιάντ Αλάουι, κοσμικού σιίτη, που διετέλεσε πρώτος πρωθυπουργός μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν έπειτα από την ιμπεριαλιστική εισβολή του 2003 και που συμμετέχει στο «Ανώτατο Ισλαμικό Ιρακινό Συμβούλιο» που διατηρεί στενές σχέσεις με το Ιράν.
Άλλοι προωθούν στο παρασκήνιο ως πιθανό διάδοχο του Νούρι αλ Μαλίκι τον Αχμαντ Τσαλαμπί, σιίτη βουλευτή, που πρόσφατα εντάχθηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο καθώς ήταν ένας από τους εκλεκτούς της πρώην κυβέρνησης των ΗΠΑ επί Τζ. Μπους την προηγούμενη δεκαετία, και τον σιίτη πρώην υπουργό Οικονομικών και Εσωτερικών, Μπαγιάν Τζαμπρ.
Στο μεταξύ, ο σεΐχης Αλί Χατέμ αλ Σουλεϊμάν, ηγετικό στέλεχος σουνιτών φυλάρχων στο Ιράκ, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, να στείλει στη Βαγδάτη 300 Αμερικανούς στρατιωτικούς «συμβούλους» (πέρα από τους 275 κομάντος), σημείωσε ότι αυτό δεν θα βελτιώσει την κατάσταση, αλλά μάλλον θα την επιδεινώσει στα πεδία των συγκρούσεων, προβλέποντας ότι η μόνη περίπτωση να εκτονωθεί η κρίση θα έρθει με την παραίτηση του πρωθυπουργού Μαλίκι.
Μεγάλη κινητοποίηση των Σιιτών
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, εκατοντάδες χιλιάδες σιίτες παρήλασαν το Σάββατο στη Βαγδάτη και σε άλλες πόλεις του Ιράκ, σε μια επίδειξη της ετοιμότητάς τους να πολεμήσουν τους σουνίτες που προελαύνουν.
Οι σιίτες φορούσαν στρατιωτικές στολές και κρατούσαν  όπλα. Οι παρελάσεις έγιναν ύστερα από έκκληση του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα αλ Σαντρ, με την παρουσία της αστυνομίας και του στρατού.
Ο αλ Σαντρ κάλεσε τους υποστηρικτές του την περασμένη εβδομάδα να διοργανώσουν παρέλαση και να δείξουν ότι μπορούν να προστατεύσουν τους ιερούς τόπους και τα τεμένη της χώρας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επικαλούνται στοιχεία της κυβέρνησης, περισσότεροι από 2,5 εκατ. σιίτες σε όλο το Ιράκ φέρονται να έχουν δηλώσει εθελοντές, για να πολεμήσουν ενάντια στους σουνίτες.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι, έχει ορίσει μηνιαίο μισθό για τον κάθε εθελοντή περίπου 500.000 δηνάρια (περίπου 447 δολάρια) κι επιπλέον 125.000 δηνάρια επίδομα σίτισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.