Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Δανία: Οι εργαζόμενοι στα σφαγεία του καπιταλισμού και ο ρόλος της κυβερνώσας Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ

Δανία: Συντονισμός κυβερνώσας αριστεράς, δήμου, εργοδοσίας και εργοδοτικού συνδικαλισμού, για να εξασφαλιστούν τα κέρδη της «Danish Crown»
Δημοσίευση: Πέμ, 19/06/2014 - 15:32
Εργαζόμενος της «Danish Crown»
Συνεχίζοντας την πολιτική της κοροϊδίας προς τα λαϊκά στρώματα η κυβέρνηση της Δανίας (την αποτελούν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Κοινωνικό Φιλελεύθερο Κόμμα και έχει την κοινοβουλευτική στήριξη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Λαού - έως το Φλεβάρη του 2014 ήταν στην κυβέρνηση - και την Κοκκινοπράσινη Συμμαχία, η οποία συμμετέχει στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου συμπροεδρεύει ο ΣΥΡΙΖΑ), σε συμφωνία με το δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης, παρουσίασε νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων στο όνομα του ξεπεράσματος της κρίσης.
Σκοπός των μέτρων είναι να βοηθήσουν τις δανέζικες επιχειρήσεις να βγουν κερδισμένες στον ανταγωνισμό που οξύνεται, γι' αυτό και τα μέτρα αφορούν μια σειρά από νέες φοροελαφρύνσεις κύρια στην παροχή Ενέργειας, που θα ξεπεράσουν τα 13 δισ. κορόνες (1,74 δισ. ευρώ).
Το πακέτο περιλαμβάνει συνολικά πάνω από 90 προτάσεις με αποκλειστικό σκοπό την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Μεταξύ άλλων,
  • Θα δυσκολέψουν πιο πολύ οι προϋποθέσεις για επιδόματα ανεργίας,
  • Θα «πεταχτούν» με τεχνικά κόλπα κι άλλοι εκτός επιδομάτων, οπότε
  • Θα μειωθεί αισθητά η καταγεγραμμένη ανεργία και
  • Θα εμφανίζονται μειωμένοι οι επίσημοι δείκτες της.
  • Θα απλοποιηθούν ακόμα μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να αποφεύγεται ο αυστηρός έλεγχος προς τις επιχειρήσεις.
Έτσι, π.χ., θα είναι πολύ πιο εύκολο να ξαναλειτουργούν επιχειρήσεις μετά από πτώχευση.
Ακόμα, μέτρα για να διευκολυνθούν οι εξαγωγές και μέτρα για εναρμόνιση της δανέζικης νομοθεσίας με την ΕΕ, με σκοπό την ανταγωνιστικότητα.
Εργαζόμενος της «Danish Crown»
Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του δανέζικου Συλλόγου Βιομηχάνων, που έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για την τόλμη που επιδεικνύει. Το κόμμα της Κοκκινοπράσινης Συμμαχίας το μόνο που είχε να παρατηρήσει ήταν ότι τα μέτρα δεν ανταποκρίνονται στην πολιτική της πράσινης ανάπτυξης που χρειάζεται η Δανία.
Αλλη μια περίπτωση ικανοποίησης των αναγκών του κεφαλαίου από την «αριστερή» κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την τοπική διοίκηση και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, είναι αυτή προς τον κολοσσό της βιομηχανίας επεξεργασίας κρέατος «Danish Crown».
Όπως γράψαμε πριν λίγες εβδομάδες (βλέπε το επόμενο κείμενο), η εταιρεία «Danish Crown», δεύτερη σε μέγεθος στην Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο σε παραγωγή χοιρινών, εκβίασε τους εργαζόμενους να σπάσουν τη συλλογική σύμβαση και να δεχτούν μισθολογικές μειώσεις ύψους 8,5%, για να μην κλείσει το εργοστάσιο στο νησί Bromhold.
Η απαίτηση της εταιρείας ήταν να μειωθούν τα έξοδα του συγκεκριμένου σφαγείου κατά 25 εκατ. κορόνες.
Να σημειωθεί ακόμα ότι η εταιρεία έχει ετήσιο κέρδος 1,5 δισ. κορόνες και ότι οι μισθοί των τριών διευθυντικών στελεχών, του γενικού διευθυντή, του υποδιευθυντή και του οικονομικού διευθυντή αυξήθηκαν μόνο στον τελευταίο χρόνο κατά 2 εκατ. κορόνες και συνολικά ανέρχονται σε 26 εκατ. κορόνες.
  • Οι εργαζόμενοι προς τιμήν τους, με βάση την εμπειρία και από μια σειρά άλλες εταιρείες όπου δοκιμάστηκαν παρόμοια εργοδοτικά κόλπα, χωρίς να εμποδίσουν τελικά το κλείσιμο, αρνήθηκαν να υποκύψουν.
Όμως σε μια χώρα που κυβερνάται από μια αυτοαποκαλούμενη «αριστερή» ή «κόκκινη κυβέρνηση» και όπου το εργατικό κίνημα ποδηγετείται από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν ότι θα μπορούσαν να ξεμπλέξουν τόσο εύκολα.
Πρέπει να εκβιαστούν μέχρι να γονατίσουν. Το εργοστάσιο είναι κερδοφόρο και πρέπει να συνεχίσει να παράγει κέρδος χωρίς έξοδα, για λογαριασμό των αφεντικών.
Έτσι από τη Δευτέρα το βράδυ άρχισαν μαραθώνιες συνεδριάσεις μεταξύ του σοσιαλδημοκράτη και αντικομμουνιστή υπουργού Ανάπτυξης Χένρικ Σασ Λάρσεν, του δήμαρχου του νησιού, εκπροσώπων του συλλόγου εργοδοτών και εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα τρόφιμα, με σκοπό «να βρεθεί μια καινοτόμα και βιώσιμη λύση» με το πρόσχημα να μη χαθούν οι πάνω από 200 θέσεις εργασίας.
Την Τετάρτη το βράδυ παρουσίασαν το αποτέλεσμα που ελπίζουν ότι θα γίνει δεκτό από τους εργαζόμενους και να αποτελέσει πρότυπο που θα εφαρμοστεί το συντομότερο σε όλα τα σφαγεία της «Danish Crown», αλλά και στη συνέχεια σε άλλες επιχειρήσεις.
Η πρόταση έχει ως εξής:
  • Θα συσταθεί ένα επενδυτικό ταμείο, όπου θα «αποταμιεύεται» μέχρι το 2019 το 3,5% του μισθού των εργαζομένων, ποσό που αντιστοιχεί στα 25 εκατ. κορόνες. Οι εργαζόμενοι θα εκλέγουν 2 εκπροσώπους στο ΔΣ του ταμείου και 2 η εταιρεία. Όταν από τις επενδύσεις του ταμείου θα έχουν εξασφαλιστεί τα 25 εκατ. για την εταιρεία, τότε οι εργαζόμενοι θα μπορούν «υπό προϋποθέσεις» να πάρουν πίσω τα χρήματα που επένδυσαν.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αυξηθεί ο αριθμός των γουρουνιών που σφάζονται κατά 50.000 έως 80.000 το χρόνο. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, το ανάλογο ποσό θα παρακρατείται από το ταμείο.
  • Δεν δίνεται καμιά εγγύηση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις.
  • Ο δήμος αναλαμβάνει να μειώσει στο ελάχιστο τα τιμολόγια για λύματα προς την εταιρεία καθώς και την παροχή νερού και ρεύματος σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που ισχύουν σήμερα.
  • Το κράτος θα συμβάλει για τα επόμενα 5 χρόνια με 1,3 εκατ. κορόνες το χρόνο, εκ των οποίων το 1 εκατ. θα καταβάλλεται στο επενδυτικό ταμείο και οι 300.000 για μετεκπαίδευση των εργαζομένων.
  • Και τέλος η υποχρέωση της «Danish Crown» θα είναι η αύξηση της αποδοτικότητας.
Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι χωρίς κάποια εγγύηση καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους την αύξηση των κερδών που απαιτεί η εταιρεία.
Ακόμα οι κάτοικοι του νησιού θα πληρώσουν έμμεσα το νερό, το ρεύμα και τις άλλες παροχές που θα προσφέρει ο δήμος και από τα λεφτά όλων των φορολογούμενων θα δωρίζεται 1,3 εκατ. το χρόνο.
Την επόμενη βδομάδα η πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία. Η Ομοσπονδία έχει ξεκινήσει σταυροφορία για να τους πείσει με την απειλή της ανεργίας να υποκύψουν.
Αυτά και άλλα χειρότερα περιμένουν τους εργαζόμενους στον καπιταλισμό, εάν δεν συνειδητοποιήσουν το συντομότερο το πόσο επιτακτική είναι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος καθώς και η απόρριψη των ελπίδων ότι μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να λύσει έστω και κάποια από τα προβλήματά τους.
Π. ΑΠΕΡΓΗΣ
Δανία

902 και ΡΙΖΟΣ, 20/6/2014
«Danish Crown»
H Danish Crown κλείνει ένα ακόμα εργοστάσιο και εκβιάζει τους εργαζόμενους
Δημοσίευση: Παρ, 30/05/2014 - 12:12
Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 30/05/2014 - 19:06
Η ιστορία με την Danish Crown δεν είναι καινούργια. Από το 2005 μέχρι σήμερα, έχει απολύσει πάνω από 7.000 εργαζόμενους με τη δικαιολογία ότι τα μεροκάματα στην Δανία είναι ψηλότερα απ' ότι σε άλλες χώρες, ενώ την ίδια περίοδο τα ετήσια κέρδη της εταιρίας ξεπερνούν το 1,5 δισ. κορώνες.
Η διοίκηση  της εταιρείας αλλαντικών περίμενε την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών, για να μην δημιουργηθούν επιπλέον ερωτηματικά περί ευρωενωσιακής πολιτικής στην προεκλογική περίοδο, για να ανακοινώσει το κλείσιμο ενός ακόμα εργοστασίου στη νήσο Μπορνχόλμ, που σημαίνει ότι πάνω από 200 εργαζόμενοι θα πεταχτούν στον δρόμο. Μάλιστα σε μια τέτοια μικρή κοινωνία δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να βρουν δουλειά και θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν.
Η εταιρία είχε εκβιάσει τους εργαζόμενους να σπάσουν την συλλογική σύμβαση και να δεχτούν μισθολογικές μειώσεις ύψους 8,5% ,για να μην κλείσει το εργοστάσιο.
  • Οι εργαζόμενοι όμως το αρνήθηκαν, βασισμένοι και στην πείρα παρόμοιων περιπτώσεων όπου αν και οι εργαζόμενοι με την συμβολή των εργοδοτικών σωματείων δέχτηκαν να μειωθούν οι μισθοί, στη συνέχεια οι εταιρίες έκλεισαν και έμειναν άνεργοι.
Ο δε Σύνδεσμος των Βιομηχάνων της Δανίας ήλπιζε ότι θα υποκύψουν οι εργαζόμενοι,ώστε αυτό το παράδειγμα να επεκταθεί και σε άλλες εταιρίες και κλάδους.Αυτή άλλωστε είναι και η λογική τής ανταγωνιστικότητας.
Υπάρχει πείρα
Τα τελευταία χρόνια στη Δανία υπάρχουν μια σειρά χαρακτηριστικά παραδείγματα που αναφέρονται παρακάτω, από τα οποία οι εργαζόμενοι οφείλουν να βγάλουν συμπεράσματα.
Συγκεκριμένα:
  • Το Φλεβάρη του 2009, οι 200 εργαζόμενοι στην «Jydsk Aluminium Industri» δέχονται ύστερα από εκβιασμούς μείωση του μισθού κατά 5% και μια μέρα το μήνα απλήρωτης δουλειάς για να μη γίνουν απολύσεις. Το επόμενο φθινόπωρο απολύθηκαν 30.
  • Πάλι το Φλεβάρη του 2009, οι 90 εργαζόμενοι στην εταιρεία κατασκευής μπετόν «EJ Βadekabiner» αποδέχονται μισθολογική μείωση ύψους 8% για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Τον επόμενο Νοέμβρη η εταιρεία μετέφερε την παραγωγή στην Αγγλία και έκλεισε το εργοστάσιο, πετώντας στο δρόμο και τους 90.
  • Τον Οκτώβρη του 2010 οι εργαζόμενοι στην εταιρεία παραγωγής εργαλείων «Unimerco» δέχτηκαν μισθολογικές μειώσεις ύψους 15%. Το 2011 η εταιρεία πουλήθηκε στην ιαπωνική «Kyocera», η οποία αγνόησε τις προηγούμενες συμφωνίες και προχώρησε σε απολύσεις.
  • Ακόμα, στην εταιρεία αλλαντικών «Kreatina» το 2011 οι 22 εργαζόμενοι αποδέχονται μείωση του μισθού τους κατά 10% για να μην απολυθούν 5 συνάδελφοί τους. Δύο μήνες μετά την αποδοχή της συμφωνίας η διοίκηση απόλυσε 7.
  • Το 2012 η σουηδική «HK SCAN», που ήταν και ιδιοκτήτης της «Kreatina», αποφάσισε το κλείσιμό της.
  • Τον Οκτώβρη 2012 η εταιρία «JYSK», άλλαξε εκβιαστικά τη σύμβαση υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να δεχτούν μείωση 25.000 τον χρόνο.
  • Το ίδιο η αλυσίδα οικιακών ειδών «Inspiration».
  • Toν Μάρτη 2011 η ασφαλιστική «Τryg» απαίτησε από τους ασφαλιστές μειώσεις 50% ,που κατέληξε να δεχτούν μειώσεις 5% κάθε χρόνο.
Βγαίνουν συμπεράσματα
Από τα παραπάνω οι εργαζόμενοι και στην Ελλάδα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα:
  • Ότι δηλαδή η εργοδοτική επίθεση με δικαιολογία την κρίση είναι ενιαία και αφορά όλους τους κλάδους της οικονομίας ανεξάρτητα των οικονομικών αποτελεσμάτων.
  • Ότι αυτό δεν μπορούσε ποτέ να επιτευχθεί χωρίς την συμβολή των ξεπουλημένων εργοδοτικών σωματείων που και στην προεκλογική περίοδο που μόλις έληξε προσπαθούσαν να πείσουν ότι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των συνθηκών για τους εργαζόμενους.
Μονόδρομος λοιπόν για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου είναι να ξεπεράσουν το φόβο και να πιστέψουν στη δύναμή τους, δρομολογώντας την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση.  
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.