Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Lenin Reloaded: Τι είναι ο "ευρωπαϊκός Νότος";

Τι είναι ο "ευρωπαϊκός Νότος";


Στο editorial του "Δρόμου της Αριστεράς" που αναδημοσιεύεται στο Left.gr επιχειρείται ευλόγως, καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές η δημιουργία της εντύπωσης ότι η "ευρωπαϊκή αριστερά" του ΚΕΑ μεταμέλησε για τον άστοχο "ευρωπαϊσμό" της και προσανατολίζεται σε τι άλλο σε μια "εναλλακτική πορεία." Διαβάζουμε λοιπόν:
Δεν είναι μεγάλη αποκάλυψη να πει κανείς ότι σημαντικότατο τμήμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς είχε λάθος εκτιμήσεις και προσανατολισμό ή και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση ενός αποκοιμιστικού «ευρωπαϊσμού» τις τελευταίες δεκαετίες. Έτσι, η είσοδος σε μια περίοδο μεγάλων θυελλών και αναστατώσεων βρήκε πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις απροετοίμαστες να διατυπώσουν μια πρόταση σε διάκριση από το «εξτρεμιστικό κέντρο», το ευρωκυβερνητικό φάσμα δεξιών και σοσιαλδημοκρατών.
[...] 
Σήμερα, μια σειρά αριστερές δυνάμεις αναζητούν μια εναλλακτική πορεία. Οι ιδέες ενός προοδευτικού ευρωπαϊσμού, μιας Ευρώπης με ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα απέχουν πλέον τόσο πολύ από την Ευρώπη που οικοδομείται ώστε πολλοί ωθούνται να εντοπίσουν την ανάγκη μιας μεγάλης αλλαγής στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Έτσι, θα δούμε ότι και στα συνεδριακά κείμενα του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς εμπεριέχονται κατευθύνσεις και προβληματισμοί που δεν θα συναντούσε κανείς εύκολα μια προηγούμενη περίοδο.  
[...]
Το άνοιγμα ενός τέτοιου δρόμου θα σήμαινε την υπέρβαση της σημερινής νεοφιλελεύθερης γερμανοκεντρικής Ευρώπης. Ακόμα, θα απαιτούσε την υποστήριξη στον αγώνα του ευρωπαϊκού Νότου ενάντια στις επιβολές, για την απαλλαγή από την Τρόικα, τα μνημόνια, τα προγράμματα λιτότητας. 
Περιορίζομαι σε ένα και μόνο ερώτημα που προκύπτει από τα πιο πάνω: τι είναι αυτός ο περιώνυμος "ευρωπαϊκός Νότος" ο οποίος δίνει "αγώνα", η συμπαράταξη με τον οποίο ορίζει την "εναλλακτική πορεία" της δήθεν "μετανοημένης" αριστεράς του ΚΕΑ;
Εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω, δεν έχουμε μπει σε κάποια άνευ προηγουμένου εποχή, όπου οι κοινωνικές και οικονομικές έννοιες έχουν αντικατασταθεί από γεωγραφικές. Οι κοινωνικοί και οικονομικοί συσχετισμοί δεν έχουν ακόμα μεταμορφωθεί σε συντεταγμένες πάνω στο χάρτη· παραμένουν, απλώς, κοινωνικοί και οικονομικοί συσχετισμοί.
Κατά συνέπεια, ο "ευρωπαϊκός Νότος" δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από μια σειρά χωρών των οποίων οι κυρίαρχες, αστικές τάξεις είναι συγκριτικά πιο αδύναμες σε σχέση με τις αντίστοιχες αστικές τάξεις πιο καπιταλιστικά αναπτυγμένων χωρών. Υπολείπονται από την ισχύ αυτών των δεύτερων αστικών τάξεων και υφίστανται και αυτές τις συνέπειες της ισχύος που έχουν οι ισχυρότερες αστικές τάξεις να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους στην διαδικασία και τα μέσα κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης που προκρίνουν.
Σημαίνει τούτο πως οι αστικές τάξεις των χωρών του "Νότου" αγαπούν το προλεταριάτο "τους" περισσότερο από αυτές του Βορρά;
'Οχι.
Σημαίνει μήπως πως τα συμφέροντά τους ως αστικών τάξεων ταυτίζονται με τα συμφέροντα των "δικών τους" εργατικών τάξεων περισσότερο από ό,τι τα συμφέροντα των ισχυρότερων αστικών τάξεων ταυτίζονται με τις "δικές τους" εργατικές τάξεις;
Όχι.
Σημαίνει άραγε ότι επειδή οι αστικές τάξεις του "Νότου" υπολείπονται σε συγκριτική ισχύ σε σχέση με αυτές του Βορρά, υπολείπονται επίσης σε συγκριτική ισχύ σε σχέση με τις εργατικές τάξεις που εξουσιάζουν, με το καρότο και με το μαστίγιο;
Όχι.
Σημαίνει, τέλος, πως υπάρχει ή πως οφείλει να υπάρξει κάποια "συμμαχία" ανάμεσα στις αστικές και εργατικές τάξεις στον "Νότο" ενάντια στις αστικές τάξεις του Βορρά;
Μια τέτοια συμμαχία προϋποθέτει πως οι αστικές τάξεις του "Νότου" είναι ταξικοί εχθροί των αστικών τάξεων του "Βορρά." Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια, γιατί έχουν ωφεληθεί πολλαπλά από την μακρόπνοη συμμαχία μαζί τους και σε βάρος των εργατικών τάξεων τόσο στον Βορρά όσο και στον Νότο.
Τι είναι λοιπόν αυτή η περίφημη αναφορά στον "αγώνα του ευρωπαϊκού Νότου";
  • Είναι σοσιαλσωβινιστική στάχτη στα μάτια των εργατικών τάξεων των χωρών τις Μεσογείου που πετιέται από τις αστικές τις τάξεις, με μοναδικό σκοπό την χρησιμοποίηση των θυμάτων τις για να πετύχουν καλύτερους για τις τις όρους συνύπαρξης με τις ισχυρότερους αστικούς συμμάχους τις σε ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες.
Πού πρέπει να βάλει τέτοιου είδους «εναλλακτικές πορείες» ο εργάτης, ο αγρότης, ο άνεργος, ο χρεοκοπημένος αυτοαπασχολούμενος και μικροϊδιοκτήτης στην Ελλάδα – και να τις βάλει έμπρακτα, με κάθε απτή πολιτική ευκαιρία που του δίνεται;
  • Στα σκουπίδια. Εκεί που ανήκουν, μαζί με την "εθνική αστική τάξη" των μονοπωλιακών συμφερόντων που μασκαρεύεται σε συντεταγμένη σε έναν χάρτη κοινωνικοπολιτικής μεταφυσικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.