Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

ΚΚΕ: Πρωτοβουλίες για την ανακούφιση του λαού, συμβολή στην οργάνωση της αντεπίθεσης

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρωτοβουλίες για την ανακούφιση του λαού, συμβολή στην οργάνωση της αντεπίθεσης
Τα ζητήματα που ταλαιπωρούν την εργατική - λαϊκή οικογένεια βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής παρέμβασης του ΚΚΕ, της μαχητικής του δράσης στους τόπους δουλειάς και τις συνοικίες, αλλά και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει μέσα στη Βουλή.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους και το λαό να γνωρίσουν τις πρωτοβουλίες του και να παλέψουν μαζί του απευθύνει το ΚΚΕ με το ειδικό 4σέλιδο φυλλάδιο που διακινεί
Μόνο τους τελευταίους μήνες, παράλληλα με την πάλη μέσα στο κίνημα, το ΚΚΕ με προτάσεις νόμου και άλλες παρεμβάσεις του στη Βουλή ανέλαβε πρωτοβουλία για:
  • Την προστασία των ανέργων και των οικογενειών που υποφέρουν, των εργαζομένων με απλήρωτη εργασία.
  • Να σταματήσουν οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος και να επανασυνδεθεί αμέσως σε όσους δεν μπορούν να το πληρώσουν.
  • Την απαγόρευση των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και για ουσιαστική ανακούφιση από τα δυσβάσταχτα δάνεια.
  • Φτηνό πετρέλαιο και θέρμανση.
  • Να καταργηθούν τα χαράτσια και οι φόροι που πνίγουν το λαό.
  • Το Φάρμακο και την Υγεία.
  • Τα διόδια και φτηνές συγκοινωνίες.


Στόχος αυτών των πρωτοβουλιών είναι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους γύρω από αυτούς τους άξονες, να δυναμώσει η αλληλεγγύη, ώστε να μη μείνει καμιά οικογένεια μόνη απέναντι στη φτώχεια, στην εφορία, στις τράπεζες, στη ΔΕΗ, στα μονοπώλια και όσους τα υπηρετούν. Μέσα από αυτές τις μάχες, ο λαός να εμπιστευτεί τη δύναμή του, να συνειδητοποιήσει την ανάγκη να περάσει στην επίθεση.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση, για να ανακουφιστεί σήμερα ο λαός είναι να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα, να δυναμώσει η Λαϊκή Συμμαχία, να διαμορφωθεί μια μαχητική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, που να αμφισβητήσει συνολικά τη στρατηγική του κεφαλαίου.
Ο τρόπος με τον οποίο οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης υποδέχτηκαν τις σχετικές πρωτοβουλίες του ΚΚΕ προσφέρεται για συμπεράσματα.
Η χαρακτηριστική καθυστέρηση να έρθουν οι προτάσεις νόμου προς συζήτηση στη Βουλή, η άρνηση υπουργών να απαντήσουν σε Ερωτήσεις του Κόμματος, ήταν η επί της διαδικασίας έκφραση της βαθιάς εναντίωσής τους στο περιεχόμενο των πρωτοβουλιών αυτών.
Ταξικά ορμώμενοι οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης, φρόντιζαν κάθε φορά να τις καταψηφίζουν, γνωρίζοντας ότι αυτές δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τα μέτρα τόνωσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ –που κατά τ' άλλα κατηγορεί το ΚΚΕ για παραπομπή των πάντων στη «δευτέρα παρουσία του σοσιαλισμού»– είναι αυτός που παραπέμπει τη λύση αυτών των λαϊκών προβλημάτων σε ένα ουτοπικό μέλλον, όπου με ένα μαγικό τρόπο καπιταλιστική οικονομία και κερδοφορία θα εξυπηρετήσουν τα λαϊκά δικαιώματα, δηλαδή ποτέ.

Για την προστασία των ανέργων

Καθ' όλη τη διάρκεια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, το ΚΚΕ θέτει σε προτεραιότητα το φλέγον ζήτημα της ανεργίας, την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους.
Στις αρχές Δεκέμβρη, με Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό, το ΚΚΕ απαίτησε να δοθεί έκτακτη ενίσχυση 1.000 ευρώ, για να πάρουν μια ανάσα οι άνεργοι μπροστά στις γιορτές.
Σταθερά και συνεχώς με νομοθετικές πρωτοβουλίες στη Βουλή διεκδικεί:
  • Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις και για όσο διάστημα είναι άνεργοι.
  • Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και σταθερού τηλεφώνου. Δραστική μείωση των τιμολογίων τους.
  • Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.
  • Καμία κατάσχεση ή πλειστηριασμός σε κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία που ανήκει στον άνεργο.
  • Αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει από δάνειο, να απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση.
  • Δωρεάν μετακινήσεις στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος το διάστημα της ανεργίας χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων.
Κι ενώ οι προτάσεις του ΚΚΕ απορρίπτονται απ' τα άλλα κόμματα, τον περασμένο Απρίλη ψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ η πρόταση του ΠΑΣΟΚ που, κάτω από τον παραπλανητικό τίτλο, «για την ανάσχεση της ανεργίας» έκρυβε μια «νάρκη» για τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Συγκεκριμένα, όριζε ότι άνεργοι θα απασχολούνται στα ολιγόμηνης διάρκειας προγράμματα «κοινωφελούς χαρακτήρα» από πόρους του ΕΣΠΑ, που ο ΟΑΕΔ θα μπορεί να καταρτίζει πλέον όχι μόνο σε δήμους και περιφέρειες, αλλά και σε νοσοκομεία και σχολεία.
Οι αμοιβές που θα παίρνουν θα είναι
  • «19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες από 490 ευρώ μηνιαίως για τους ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω και σε 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι πάνω από 427 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών».
Λίγο μετά την προκλητική παρέμβαση των μεγαλοβιομηχάνων, που χαρακτήρισαν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας «ξεπερασμένη» και «αναχρονιστική», η συγκυβέρνηση άνοιξε διάπλατα το δρόμο για διεμβόλιση του πενιχρού «κατώτατου» μισθού και μεροκάματου.


Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και θέρμανση
Με τροπολογία, που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, στις αρχές Δεκέμβρη ζητά:
  • Να απαγορευτεί η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στις κατοικίες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να το πληρώσουν και να αποκαταστήσει αμέσως η ΔΕΗ την παροχή σε όσους την έχει διακόψει.
  • Να καταργηθούν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τα δημοτικά τέλη.
  • Να μειωθούν τα τιμολόγια για το λαό και όχι για τους μεγάλους επιχειρηματίες.
  • Να υπάρξει ένας ενιαίος κρατικός φορέας Ενέργειας που θα υπηρετεί πραγματικά τις λαϊκές ανάγκες. Οχι στην πολιτική της ΕΕ και την παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας στα μονοπώλια.
Αντί της στήριξης αυτής της πρότασης, η κυβέρνηση, μετά και τη λαϊκή κατακραυγή από τους θανάτους ανθρώπων που δεν μπορούσαν να ζεσταθούν με ασφαλή τρόπο, ηγήθηκε μιας επικοινωνιακής εκστρατείας αναφορικά με το ζήτημα της επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος σε «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».
Γρήγορα, αποδείχτηκε ο εμπαιγμός, καθώς όχι μόνο δεν προωθείται καμία μείωση των τιμολογίων του ρεύματος για το λαό και των χρεών των νοικοκυριών που δεν μπορούν να πληρώσουν, αλλά η επανασύνδεση του ρεύματος σε κάποιες χιλιάδες σπίτια αξιοποιήθηκε για το άνοιγμα του δρόμου σε νέες ανατιμήσεις (στο όνομα της «αλληλεγγύης»!).
Ακόμα και όσες φτωχές οικογένειες τελικά μπουν στο «Κοινωνικό Οικονομικό Τιμολόγιο» της ΔΕΗ, απλά θα συσσωρεύουν νέα χρέη, αφού θα γλιτώνουν μόνο μερικά ευρώ το μήνα και μόνο στην περίπτωση που η κατανάλωσή τους δε θα υπερβεί τα αυστηρά χαμηλά όρια που προβλέπει η σχετική ρύθμιση.
Με μικρές διαφοροποιήσεις από την κυβερνητική θέση, επιχείρησε και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει μια πρόταση με τίτλο «Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα - κανένα νοικοκυριό χωρίς θέρμανση».
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, αναφέρεται σε «κοστολογημένες προτάσεις», με τις οποίες το ρεύμα υπολογίζεται με όρους κόστους - οφέλους και όχι ως κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ αποσιωπά συνειδητά ότι η «απελευθερωμένη αγορά» Ενέργειας ισχύει για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και η ύπαρξή της είναι ασυμβίβαστη με την ανάγκη του λαού για φτηνό ρεύμα και θέρμανση.

 Απαγόρευση πλειστηριασμών και ουσιαστική ελάφρυνση χρεών των λαϊκών οικογενειών

Το ΚΚΕ, εδώ και καιρό, έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου που αφορά στις οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και την οποία επαναφέρει με κάθε ευκαιρία, γιατί είναι η μόνη που αντιμετωπίζει πραγματικά το πρόβλημα.

Τα κύρια άρθρα της πρότασης νόμου προβλέπουν:
  • Διαγραφή τόκων από την οφειλή των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Διαγραφή των ποσών των τόκων που κεφαλαιοποιήθηκαν και ανατοκίστηκαν.
  • Διαγραφή του 50% των οφειλών, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.
  • Μείωση των οφειλών των ΕΒΕ, των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Των ΕΒΕ να μειωθούν κατά 30%, εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Παύση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης πλειστηριασμών, εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων εναντίον των λαϊκών οικογενειών.
  • Περιορισμός της υποθήκης, στο ύψος του αρχικού δανείου.



Απέναντι σ' αυτήν την ολοκληρωμένη πρόταση, η κυβέρνηση προωθεί το σταδιακό ξεπάγωμα των πλειστηριασμών, σφίγγει στο λαιμό των λαϊκών νοικοκυριών τη θηλιά των χρεών στις τράπεζες και επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια στιγμή, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση της αναστολής για ένα χρόνο (ό,τι έκαναν, δηλαδή, μέχρι τώρα και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ), συντηρεί το πρόβλημα, δε δίνει απάντηση στο αδιέξοδο των λαϊκών οικογενειών που εξαιτίας της φτώχειας και της ανεργίας δεν μπορούν να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια.
Τον περασμένο Απρίλη, στη Βουλή, η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση του ΚΚΕ με τα επιχειρήματα των τραπεζών, ενώ στάση υπέρ των τραπεζιτών και των άλλων μερίδων του κεφαλαίου κράτησε και η Χρυσή Αυγή, ψηφίζοντας «παρών».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί υπέρ, επειδή -όπως είπε- μια ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εκτός των άλλων, μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη, να αντιμετωπίσει το «κοινωνικό κραχ» και να βοηθήσει και τις τράπεζες, προκειμένου αυτές να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους!
 

Δωρεάν και ασφαλές φάρμακο για όλους

Η πρόταση του ΚΚΕ για το Φάρμακο αφορά όλο το λαό, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Συνοδεύεται από την πρόβλεψη για πλήρη χρηματοδότηση απ' το κράτος και περιλαμβάνει: Κοινωνικοποίηση των βιομηχανιών του φαρμάκου. Κρατικό φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διακίνησης φαρμάκων απ' τα κρατικά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και το κρατικό δίκτυο φαρμακείων σε όλη τη χώρα.
  • Σύγχρονες και δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Με πανελλαδική ανάπτυξη δημόσιων υποδομών, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Να μην κλείσει καμία δημόσια μονάδα, να μην απολυθεί κανένας υγειονομικός, να αξιοποιηθούν στην ανάπτυξη του ενιαίου, καθολικού, δωρεάν, αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας.
Στον αντίποδα της πρότασης του ΚΚΕ, κινούνται οι προτάσεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιλαμβάνονται το φάρμακο ως εμπόρευμα και αναγνωρίζουν το δικαίωμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα αυτό. Οι πρόσφατες ρυθμίσεις της κυβέρνησης στοχεύουν στη μείωση της κρατικής - ασφαλιστικής δαπάνης, με αποτέλεσμα τις άγριες περικοπές και την αύξηση των πληρωμών από τις λαϊκές οικογένειες για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, νοσηλεία και θεραπείες.
Ο κουρνιαχτός που σήκωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί τις πολυεθνικές, έγινε απ' τη σκοπιά των συμφερόντων της ντόπιας φαρμακοβιομηχανίας, έκφραση του πολέμου ανάμεσα στους φαρμακοβιομήχανους για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μέρους της αγοράς που σχετίζεται με την έρευνα, την παραγωγή και τη διακίνηση του φαρμάκου ως εμπορεύματος. Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τα «διαφορετικά χέρια που νίβουν το ίδιο πρόσωπο», τους φαρμακοβιομήχανους και τα διαφορετικά τμήματά τους.


Καμία επέκταση και αύξηση των διοδίων, φτηνές συγκοινωνίες

Να καταργηθούν όλα τα διόδια εδώ και τώρα! Ο λαός έχει ήδη πληρώσει πανάκριβα για να φτιαχτούν οι δρόμοι, αρκετά τον λήστεψαν μεγαλοκατασκευαστές - τράπεζες - κράτος, δεν πρέπει να τους χρυσοπληρώνει για να χρησιμοποιεί τους δρόμους.
  • Το ΚΚΕ, με παρεμβάσεις του στη Βουλή, έχει ζητήσει να σταματήσουν οι διώξεις εργαζομένων και κατοίκων που αντιδρούν στα χαράτσια των διοδίων.
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί τα διόδια, όχι μόνο τα διατηρεί πανάκριβα (αυξήθηκαν ακόμη και πάνω από 500% τα τελευταία πέντε χρόνια), αλλά προωθεί νέες αυξήσεις, στο όνομα της επανεκκίνησης των έργων στους κεντρικούς οδικούς άξονες.
Αρνητική είναι η κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, με την οποία προβλέπεται η μείωση κατά 50% της τιμής του εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και το δικαίωμα στη δωρεάν χρήση τους από ανέργους, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές. Μάλιστα, ο υπουργός Μεταφορών, Μ. Χρυσοχοΐδης, δεν μπήκε στον κόπο να αναφερθεί στο περιεχόμενο της τροπολογίας, όταν ανακοίνωσε ποιες τροπολογίες κάνει δεκτές η κυβέρνηση.


Κανένας φόρος στην κατοικία της λαϊκής οικογένειας

Η πρόταση του ΚΚΕ είναι: Η πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ πρέπει να είναι αφορολόγητη. Να καταργηθούν όλα τα χαράτσια. Την κρίση και το χρέος να πληρώσουν αυτοί που τα δημιούργησαν με τα τεράστια κέρδη, τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια. Το μεγάλο κεφάλαιο να φορολογηθεί τώρα δραστικά με συντελεστή 45%.
Υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, η πρόταση του ΚΚΕ καθίσταται ακόμα πιο επίκαιρη και αναγκαία. Η κυβέρνηση μονιμοποιεί ένα υποτιθέμενο έκτακτο τέλος πάνω στη λαϊκή στέγη, την οποία χρυσοπληρώνουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες και ταυτόχρονα το διευρύνει κυριολεκτικά σε κάθε σπιθαμή γης.

Οπως τόνισε και η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, την Παρασκευή στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή
  • «Η πρώτη κατοικία δεν μπορεί να φορολογείται, εμείς δε δεχόμαστε να υπάρχει φορολογία, γιατί πρόκειται για ένα στοιχειώδες δικαίωμα που το κατακτάμε με κόπους και θυσίες», ενώ πρόσθεσε πως μόνο ο «σοσιαλισμός μπορεί και πρέπει να εγγυηθεί το δικαίωμα στη στέγαση, στις διακοπές, στην αναψυχή. Είναι στοιχειώδες δικαίωμα, ναι, πάνω στην κοινωνικοποιημένη γη, αλλά δεν μπορεί κανείς να με βγάλει απ' το σπίτι μου».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Κυριακή 22/12/2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.