Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Στα μέτρα των τραπεζών η ρύθμιση για την «προστασία των δανειοληπτών» – Aνοίγει διάπλατα ο δρόμος του πλειστηριασμού για την κύρια κατοικία των λαϊκών οικογενειών – Και ο Τσίπρας «υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού»


ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΛΑΪΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
Ρύθμιση στα μέτρα των τραπεζών
Νέα σωρευτικά κριτήρια και «ελάχιστες μηνιαίες δόσεις» για την παρεχόμενη «προστασία»
Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζών είναι η κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση για την «προστασία των δανειοληπτών», η οποία παρουσιάστηκε χτες από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και κατατίθεται σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή (το Σάββατο μπαίνει στην Ολομέλεια). Από την 1η Γενάρη του 2014 ξεκινά η σταδιακή άρση της παρεχόμενης προστασίας για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και από το 2015 ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την έναρξη των πλειστηριασμών, ακόμη και για την κύρια κατοικία λαϊκών οικογενειών.
Συγκεκριμένα, με το νέο καθεστώς και για μεταβατικό διάστημα ενός έτους καθορίζονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ επιβάλλεται και η υποχρέωση καταβολής «ελάχιστης» μηνιαίας δόσης. Χαρακτηριστικό του εμπαιγμού είναι το γεγονός ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις της «προστασίας» είναι οι ίδιοι ή και χειρότεροι ακόμη και από τους διακανονισμούς που ήδη «προσφέρουν» οι τράπεζες στην πελατεία τους, για να εξασφαλίσουν την είσπραξη όσων περισσότερων χρημάτων μπορούν από τα λαϊκά νοικοκυριά.
Σαν μια γροθιά ν' απαντήσουν όλοι οι εργαζόμενοι,
οι Λαϊκές Επιτροπές, τα Συνδικάτα,
να μην επιτρέψουν ούτε έναν πλειστηριασμό
Οι «μεταβατικές» διατάξεις για το 2014
Οι «μεταβατικές» κυβερνητικές ρυθμίσεις έχουν ως στόχο να σύρουν εκβιαστικά τα λαϊκά νοικοκυριά στα γκισέ των τραπεζών, αναγκάζοντάς τα να κόψουν κι άλλο από στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση της ρύθμισης, ομολόγησε ότι «επιλέξαμε να προβλέπεται μια μικρή μηνιαία καταβολή δόσης προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση της σχέσης του δανειολήπτη με την τράπεζα»...
Αναλυτικά, οι νέες διατάξεις, όπως παρουσιάστηκαν από τον αρμόδιο υπουργό, προβλέπουν τα παρακάτω σωρρευτικά κριτήρια και προϋποθέσεις:
  • Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να είναι μέχρι 200.000 ευρώ. Μέχρι και φέτος ακατάσχετη ήταν η κύρια κατοικία με αντικειμενική αξία στα 300.000 ευρώ για τους άγαμους, στα 375.000 ευρώ για τους έγγαμους και στα 450.000 ευρώ για 4μελή νοικοκυριά.
  • Η προστασία παρέχεται σε δανειολήπτες με καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς φόρους και κρατήσεις γι' ασφαλιστικά ταμεία) μέχρι 35.000 ευρώ το χρόνο. Μέχρι φέτος δεν υπήρχε εισοδηματικό κριτήριο. Ετσι, από το 2014 αίρεται η προστασία για κάθε νοικοκυριό με εισόδημα πάνω από 35.000 ευρώ το χρόνο.
  • Η συνολική ακίνητη και κινητή περιουσία να είναι μέχρι 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό οι καταθέσεις δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ. Μέχρι και φέτος δεν υπήρχε περιουσιακό κριτήριο για την κύρια κατοικία. Προσαύξηση 10% στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προβλέπεται για οικογένειες με 3 και περισσότερα προστατευόμενα παιδιά, για άτομα με αναπηρία πάνω από 67%.
  • Κατά τη διάρκεια αναστολής του πλειστηριασμού οι δανειολήπτες υποχρεώνονται να καταβάλλουν ελάχιστη μηνιαία δόση:
  • Στο 10% του καθαρού μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 15.000 ευρώ. Για το επιπλέον εισόδημα η ελάχιστη δόση φτάνει στο 20%.
  • Πρόσθετη δικλείδα προβλέπεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους για τους οποίους η ελάχιστη καταβολή θα υπολογίζεται τουλάχιστον στο 30% της τελευταίας ενήμερης δόσης.
Για παράδειγμα, σε ετήσιο οικογενειακό εισόδημα στα 35.000 ευρώ προβλέπεται ελάχιστη δόση ύψους 458 ευρώ το μήνα, ποσό που ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο ακόμη και από την «κανονική δόση», όπως αυτή προκύπτει από τη δανειακή σύμβαση με την τράπεζα.
Να σημειωθεί επίσης πως δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη για την προστασία δεύτερης εξοχικής κατοικίας, επαγγελματικής στέγης κ.ά, γεγονός που σημαίνει ότι καταργείται πλήρως η όποια προστασία από το 2014. Η ισχύουσα ρύθμιση (η οποία λήγει στις 31/12) προέβλεπε την προστασία από πλειστηριασμούς για χρέη στις τράπεζες μέχρι 200.000 ευρώ.
Η συγκυβέρνηση επικαλείται το νομοθετικό πλαίσιο της παρεχόμενης προστασίας μέσω των δικαστηρίων (όπως από το λεγόμενο «νόμο Κατσέλη»), που θα παραμείνουν σε ισχύ και το 2014. Πρόκειται για έναν ακόμη εμπαιγμό, καθώς οι σχετικές διατάξεις είναι χειρότερες από τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν την προστασία ανέργων και άλλων οικονομικών ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών.

Κλιμάκωση από το 2015
Συγκρότηση «κυβερνητικού συμβουλίου για το ιδιωτικό χρέος», διαμόρφωση τραπεζικού «κώδικα δεοντολογίας», «προστασία» στη βάση των κριτηρίων της επίσημης φτώχειας και των «απαραίτητων αναγκών διαβίωσης» είναι τα επόμενα βήματα για το 2015, όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης.
Προδιαγράφονται κριτήρια όπως του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», με τα οποία εκβιάζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, και «εξωδικαστικοί συμβιβασμοί».
Είναι φανερό ότι σχεδιάζουν την πλήρη κατάργηση προστασίας, παρέχοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρήσουν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων καταπώς οι ίδιες κρίνουν.
Το πλαίσιο που αναγγέλλει η συγκυβέρνηση για τη «διαχείριση των προβληματικών δανείων» είναι ουσιαστικά ίδιο κι απαράλλαχτο με αυτό που σχεδιάζουν και οι τραπεζίτες.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 19/12/2013

*

Οι πλειστηριασμοί και ο Τσίπρας του κυρίου Ολι Ρεν

–Εύγε σου, νέε μου!
Οι πλειστηριασμοί 

Έγραφε η «Αυγή της Κυριακής» 15/12/2013, σχετικά με την προειδοποίηση του Αλ. Τσίπρα στον Ολι Ρεν για τους πλειστηριασμούς, με τίτλο:
και υπότιτλο:
«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πώς θα κάνει διαπραγμάτευση»
  • «Οι πλειστηριασμοί θα συμπαρασύρουν προς τα κάτω τις μνημονιακές δυνάμεις (...) Οι επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα και συνολικά στην οικονομία της χώρας και των πολιτών θα είναι τεράστιες και θα πλήξουν και την ευρωπαϊκή οικονομία. Οι πλειστηριασμοί θα είναι η αρχή ενός ντόμινο: Υποτίμηση των αξιών των ακινήτων που έχουν υποθηκεύσει οι τράπεζες, υποτίμηση της αξίας των τραπεζών, ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αύξηση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, καθώς θα εγγραφεί σ' αυτό η ανακεφαλαιοποίηση (...) αντικειμενικά δείχνει τον τρόπο που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού (*) στις διεθνείς συναντήσεις του, και συντελεί στη διαμόρφωση της "πρωθυπουργικής εικόνας" του Αλ. Τσίπρα».
Ωραία υπεράσπιση... Λέει ότι αν γίνουν οι πλειστηριασμοί, θα πάθουν ζημιές τμήματα του κεφαλαίου, κόμματα του κεφαλαίου.
Να μη γίνουν λοιπόν για να μην πάθει ζημιά το κεφάλαιο!
Άρα για την «πρωθυπουργική εικόνα», πράγματι δίνει καλές εξετάσεις...
_________________
*Σχόλιο Μποτίλιας: «τα συμφέροντα του ελληνικού λαού». Μάλλον περι τυπογραφικού λάθους πρόκειται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.