Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Σε απόλυτη εξαθλίωση 1,5 εκ. άνθρωποι – Εκτός εκπαίδευσης και εργασίας το 17% των νέων



ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΚΡΑΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ούτε τα «προς το ζην» δεν έχουν 1,5 εκ. άνθρωποι
Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στους ανέργους
Δραματική αύξηση της στατιστικά «ακραίας φτώχειας», καταγράφει σχετική μελέτη της Ομάδας Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την «Ανατομία της φτώχειας στην Ελλάδα του 2013».
Σημειώνεται ότι το όριο της ακραίας φτώχειας, ορίζεται για το 2013 στα
  • 233 ευρώ το μήνα για άτομο που ζει μόνο του και
  • 684 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά (νοικοκυριού που διαμένουν στην Αθήνα και δε βαρύνονται με έξοδα ενοικίου ή στεγαστικού δανείου).
Τα εισοδηματικά αυτά κριτήρια, που καθορίζουν το όριο της φτώχειας, διαφέρουν ανάλογα με τον τόπο κατοικίας, την κατοχή ή όχι κατοικίας και την οικογενειακή κατάσταση.
Οπως σημειώνουν οι συντάκτες της συγκεκριμένης μελέτης,
  • «το μαζικό πλέον φαινόμενο των οικογενειών με παιδιά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και χωρίς επίδομα ανεργίας ή άλλη εισοδηματική ενίσχυση είναι το "νέο κοινωνικό ζήτημα"».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, πάνω από 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι στη χώρα μας φέτος, έχουν τόσο χαμηλό εισόδημα που δεν επαρκεί για την αγορά βασικών αγαθών.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, ενώ το 2009 το ποσοστό του πληθυσμού που ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ήταν 2,2%,
  • το 2013 ανέρχεται σε 14%, έχει, δηλαδή, σχεδόν εξαπλασιαστεί.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό ακραίας φτώχειας καταγράφεται στους ανέργους, το οποίο είναι τριπλάσιο του μέσου πανελλαδικού όρου και ανέρχεται στο 33,7%! Δηλαδή, ένας στους τρεις ανέργους δεν έχει ούτε τα «προς το ζην».
Ακολουθούν οι
  • φοιτητές και σπουδαστές, με ποσοστό 20%, οι αυτοαπασχολούμενοι, με ποσοστό 16,3% και οι αγρότες με 10,8%.
  • Η ηλικιακή ομάδα, που πλήττεται περισσότερο, είναι τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 1 έως 17 ετών.
Ακολουθούν τα άτομα ηλικίας 30 έως 44 ετών, με ποσοστό ακραίας φτώχειας στο 18,1%.
Όσον αφορά στην κατανομή ανά περιοχή, σε χειρότερη μοίρα βρίσκεται
  • η Αθήνα, με ποσοστό ακραίας φτώχειας στο 20,6% του πληθυσμού της.
Σε δραματική κατάσταση έχουν περιέλθει και αυτοί που δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία,
  • το ποσοστό ακραίας φτώχειας από 3,7% το 2009 να έχει εκτιναχτεί στο 23,6% το 2013.
Αντίστοιχα, για όσους δεν πληρώνουν ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο, το ποσοστό ακραίας φτώχειας το 2009 ήταν 1,4% και φέτος έφτασε στο 8,6%.

 *



Εκτός εκπαίδευσης και εργασίας το 16,9% των νέων
Τα αποτελέσματα έρευνας του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ σχετικά με την κατηγορία των νέων που βρίσκονται «εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης» (NEETs) παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της ΓΣΕΕ και του Δήμου Ιλίου.
Με τον όρο «NEETs» περιγράφεται η κατηγορία των νέων 15 έως 24 ετών που δεν είναι ενταγμένοι σε κάποια διαδικασία εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης.
Στην ΕΕ το ποσοστό τους έχει αυξηθεί από 11% το 2008 σε 12,9% το 2012.
  • Η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά, το οποίο υπολογίζεται σε 16,9% των νέων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των νέων αυτών διαθέτει εργασιακή εμπειρία, που αφορά κυρίως εποχιακή και περιστασιακή απασχόληση, σε μεγάλο μέρος στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού.
Υπάρχει όμως και ένα 30,7% που δεν έχει εισέλθει στην αγορά εργασίας.
  • Το 72,1% των νέων αυτών έχει ασφαλιστική κάλυψη κυρίως μέσω του ασφαλιστικού φορέα των γονιών του, ενώ σε ποσοστό 87,2% ζουν με την οικογένειά τους.
Η συστηματική καταγραφή και ενασχόληση της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της με την κατηγορία αυτή των νέων δεν είναι άσχετη με τον προσανατολισμό των μέτρων που παίρνουν στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, μέσα από προγράμματα κατάρτισης και μαθητείας, με τα οποία οι επιχειρηματικοί όμιλοι εξασφαλίζουν ακόμα φτηνότερη εργατική δύναμη.
Καθόλου τυχαία, η έρευνα του ΚΑΝΕΠ σημειώνει πως το 75% των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης και εκπαίδευσης δεν έχει παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης.
Από όσους όμως έχουν ολοκληρώσει κάποιο τέτοιο πρόγραμμα το 87,5% εκτιμά πως δεν τους βοήθησε στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.