Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Πακτωλός χρημάτων από τα σκουπίδια τροφοδοτεί τα κέρδη του κεφαλαίου – Δεκαπλασιάζεται το κόστος επεξεργασίας απορριμμάτων σε σχέση με το 2012 – H εξαπάτηση με την επιχείρηση «σκουπίδι» συνεχίζεται – Επικίνδυνα απόβλητα καταλήγουν ακόμα στις χωματερές



ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΔΣΝΑ
H εξαπάτηση με την επιχείρηση «σκουπίδι» συνεχίζεται
Δεκαπλασιάζεται το κόστος επεξεργασίας των απορριμμάτων σε σχέση με το 2012.
Πακτωλός χρημάτων τροφοδοτεί τα κέρδη του κεφαλαίου

Αναρτήθηκαν πρόσφατα στο διαδίκτυο (5/12/13) δύο σημαντικές αποφάσεις του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), του φορέα διαχείρισης των στερεών (μη επικίνδυνων) αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της Αττικής, για τον καθορισμό «της ετήσιας εισφοράς των Δήμων μελών του ΕΔΣΝΑ», για τα έτη 2012 και 2013 η μία (υπ' αρ. 12/13 ΑΔΣ) και για το έτος 2014 η άλλη (υπ' αρ. 13/13 ΑΔΣ).
Οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν στην «8η Κατεπείγουσα Συνεδρίαση» του ΔΣ της 26.11.13 και είναι σημαντικές γιατί η εισφορά του κάθε δήμου στον ΕΔΣΝΑ επιβαρύνει τα «ανταποδοτικά τέλη» καθαριότητας, το επαχθέστερο τοπικό χαράτσι σε βάρος της λαϊκής οικογένειας.

Τι προβλέπουν οι αποφάσεις αυτές;
Ο περιφερειάρχης, Γ. Σγουρός, έσπευσε να προαναγγείλει το περιεχόμενό τους με δελτίο Τύπου που εξέδωσε αυθημερόν (οι υπογραμμίσεις υπάρχουν στο σχετικό δελτίο Τύπου): «Αμετάβλητη θα παραμείνει και για το 2014 η τιμή χρέωσης για τους Δήμους της Αττικής των εισερχομένων απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, όπως αποφάσισε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου».
Το δελτίο αναφέρει πιο κάτω: «Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι:
  • "Οι Κασσάνδρες [σ.σ.: οι κομμουνιστές σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης] που προέβλεπαν αύξηση του τέλους εισόδου διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Η απόφασή μας να παραμείνει το κόστος στα ίδια επίπεδα με τα περσινά αποδεικνύει ότι αναγνωρίζουμε στην πράξη τα τεράστια λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και την σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας..."».
Να, λοιπόν, που η επιχείρηση εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων συνεχίζεται: Τι «ξεχνάει» να πει ο λαλίστατος κατά τα άλλα κος Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ;

1ο: Ότι στην εν λόγω συνεδρίαση του ΔΣ με την 12/13 ΑΔΣ αποφασίστηκε αναδρομική αύξηση της ανά τόνο απορριμμάτων εισφοράς των δήμων της Αττικής για το 2012 ίση περίπου με 23%(!). Πράγματι, σύμφωνα με το εισηγητικό της απόφασης το αρχικά προϋπολογισθέν τέλος εισόδου από 45 ευρώ/τόνο ανέβηκε τελικά στο 55,53 ευρώ/τόνο («οριστική τιμή μονάδας» το βάφτισαν) με βάση τη «Μελέτη αναλυτικής κοστολόγησης των υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ» για το υπόψη έτος και «την ποσότητα των απορριμμάτων του κάθε δήμου που εισήλθαν στις εγκαταστάσεις του ΕΔΣΝΑ» το έτος αυτό.
Η αύξηση αυτή έγινε («σύννομα», πάντα, με βάση τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις του 2012 σε συμμόρφωση με την κοινοτική οδηγία 2008/98/ΕΚ), ώστε να αντισταθμιστεί η ισόποση μείωση της παραγωγής απορριμμάτων (ένας ακόμη δείκτης της επιδεινούμενης εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων, συνέπεια της καπιταλιστικής κρίσης και στη χώρα μας) σε σχέση με την αρχικά προβλεφθείσα. Βασικός στόχος, η διασφάλιση της τακτικής, σταδιακής αποπληρωμής των παλαιών χρωστούμενων στους ιδιώτες που διαχειρίζονται τις εγκαταστάσεις του ΕΔΣΝΑ στη Φυλή και της αδιατάρακτης πληρωμής των τρεχουσών απαιτήσεών τους, ώστε να παραμένουν αλώβητα τα υψηλά ποσοστά κέρδους τους.
Αποφασίστηκε, επίσης, ότι με τον ίδιο τρόπο θα καθοριστεί το οριστικό δηλαδή το πραγματικό τέλος εισόδου για το 2013: Με νέα, δηλαδή, μελέτη τιμολόγησης των υπηρεσιών του 2013 (θα συνταχθεί το 2014) και με βάση τα πραγματικά φορτία του 2013. Ξεκαθαρίζεται, άλλωστε, στην υπόψη απόφαση, ότι το τέλος εισόδου των 45 ευρώ/τόνο για το 2013 καθορίστηκε «ως προσωρινή τιμή».


2ο: Ότι τον ίδιο τρόπο υπολογισμού της ετήσιας εισφοράς για το 2014 , προβλέπει και η 13/13 ΑΔΣ: Το συνολικό τέλος εισόδου των 45 ευρώ/τόνο, για το οποίο κομπάζει ο Γ. Σγουρός στο πιο πάνω ΔΤ (με τη φράση «αμετάβλητη θα παραμείνει και για το 2014 η τιμή χρέωσης για τους Δήμους της Αττικής των εισερχομένων απορριμμάτων», είναι και αυτό πλασματικό όπως ήταν για το 2012 (που τελικά προέκυψε αυξημένο κατά 23,4%) και για το 2013 (που δεν ξέρουμε σε τι ύψος θα φτάσει τελικά). Αλλωστε, όπως αυτολεξεί αναφέρει η υπόψη απόφαση του ΔΣ:
«4. Η οριστική τιμή ευρώ ανά τόνο ... θα προκύψει μετά την 31.12.14 όταν και θα έχουν προσδιοριστεί τα πραγματικά μεταφερόμενα φορτία απορριμμάτων για το συγκεκριμένο έτος και μετά την εκπόνηση μελέτης αναλυτικής κοστολόγησης».

3ο: Ότι η ενσωμάτωση του υψηλού χρηματικού «αντισταθμιστικού οφέλους» (υπέρ των οχλούμενων δήμων) στην «ετήσια εισφορά» των δήμων προς τον ΕΔΣΝΑ αποτελεί μια σκόπιμη λαθροχειρία, αν και εν μέρει ομολογείται: Στο εισηγητικό της απόφασης 12/13 του ΔΣ αναφέρεται, ότι με το Ν. 4164/2013 [πρόκειται για το άρθ. 17, που προσθέτει σχετική παρ. 3 στο άρθ. 9 (για τις ετήσιες εισφορές των δήμων στους ΦΟΔΣΑ) του Ν. 3254/10] «πλέον το αντισταθμιστικό όφελος διαχωρίζεται από την ετήσια εισφορά των δήμων μελών του ΕΔΣΝΑ». Αυτό, όμως, λησμονείται μερικές σειρές παρακάτω, όπου αναφέρεται: «Το ποσό το οποίο θα αποφασίσει το ΔΣ να επιβάλει ως αντισταθμιστικό όφελος με τις διατάξεις του Ν. 4164/2013 ... θα αποτελεί μέρος της συνολικής ετήσιας εισφοράς». 

Με τη μεθόδευση αυτή, επιχειρείται να αποκρυβεί για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο το γεγονός ότι το βαρύ χρηματικό «αντισταθμιστικό όφελος» είναι ένα ακόμη χαράτσι σε βάρος της λαϊκής οικογένειας, αφού καμία σχέση δεν έχει με τις υπηρεσίες που παρέχει ο ΕΔΣΝΑ, οι ΦΟΔΣΑ γενικότερα στα μέλη τους.

4ο: Ότι από 1/1/14 «μετράει», με βάση άλλη διάταξη νόμου, το «χαράτσι ταφής», άλλος ένας «μποναμάς» των 35 ευρώ/τόνο (που θα αυξάνεται κατά 5 ευρώ χρόνο με το χρόνο, μέχρι να σκαρφαλώσει στα 60 ευρώ/τόνο), ανεξάρτητα από το εάν θα εισπράττεται αμέσως ή με κάποια μεθοδευμένη καθυστέρηση, αλλά πάντως αναδρομικά. Από την άλλη, στο βαθμό που προωθείται και υλοποιείται το αντιλαϊκό ΠΕΣΔΑ, με άξονα τις κοστοβόρες φαραωνικές μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΜΕΑ), αλλά και τις ΣΔΙΤ, το «κόστος διαχείρισης» θα αυξάνεται κατακόρυφα και θα «σταθεροποιηθεί» σε δυσθεώρητα ύψη, όταν θα έχει δεκαπλασιαστεί το κόστος επεξεργασίας των απορριμμάτων σε σχέση με το 2012, τότε δηλαδή που θα λειτουργούν και οι τέσσερις ΜΕΑ, και όταν θα αρχίζει να υλοποιείται και σε επίπεδο νοικοκυριού το εξοντωτικό «πληρώνω όσο πετάω», με έναν πακτωλό χρημάτων να τροφοδοτεί τα κέρδη του κεφαλαίου.
Όλα αυτά, και πολλά άλλα ακόμη, «ξεχνάει» να τα πει ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ αλλά δεν παύουν να του τα θυμίζουν οι κομμουνιστές σύμβουλοι («Κασσάνδρες» κατ' αυτόν) είτε στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ είτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Και όχι μόνο σε αυτόν, αλλά και σ' όλους τους άλλους συμβούλους - στελέχη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, ένθερμοι οπαδοί του κι οι ίδιοι - καθώς μεταξύ των 42 παρόντων μελών μόνο αυτοί τοποθετήθηκαν αρνητικά και καταψήφισαν τις πιο πάνω αντιλαϊκές αποφάσεις του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, όπως ρητά καταγράφεται στο αποφασιστικό τους.
Μπ. Ζ.



ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ
Ξαναπέταξαν επικίνδυνα απόβλητα
Τέταρτη απόπειρα απόρριψης νοσοκομειακών απορριμμάτων σημειώθηκε χτες στο ΧΥΤΑ Φυλής.
Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες ελέγχου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής εντόπισαν και νέες ποσότητες νοσοκομειακών απορριμμάτων, που ήταν αναμεμειγμένα με οικιακού τύπου απόβλητα.

Τα απορρίμματα είχαν μεταφερθεί από δύο δημοτικά απορριμματοφόρα και προέρχονταν από ένα ιδιωτικό και ένα δημόσιο νοσοκομείο της Αττικής

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από τον μακροσκοπικό έλεγχο ανάμεσα στις σακούλες με τα κοινά απορρίμματα βρέθηκαν και μαύρες σακούλες που περιείχαν γάζες με αίμα, σύριγγες, πανιά, ορούς και διάφορα χρησιμοποιημένα αναλώσιμα χειρουργείου. Αμέσως, ειδοποιήθηκαν οι υπηρεσίες περιβάλλοντος, η Εισαγγελία και η ΕΛ.ΑΣ.
Υπενθυμίζεται ότι είναι το τέταρτο περιστατικό απόρριψης νοσοκομειακών απορριμμάτων που εντοπίζουν οι υπηρεσίες του συνδέσμου σε λιγότερο από ένα μήνα και το τρίτο μέσα σε μία μόλις βδομάδα. Με εντολή της Εισαγγελίας, τα ιατρικά απόβλητα οδηγήθηκαν στην ειδική μονάδα αποτέφρωσης του ΕΔΣΝΑ.


ΡΙΖΟΠΣΠΑΣΤΗΣ, 17/12/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.