Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ: Κεντροαριστερές διεργασίες και αντιλαϊκές συνταγές – Οι συνεργασίες διχάζουν τη ΔΗΜΑΡ – Στην υπηρεσία της αστικής τάξης – Ο λαός να δει πίσω από τις ταμπέλες

 
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Κεντροαριστερές διεργασίες και αντιλαϊκές συνταγές
Φωτιά έχουν πάρει τα «μαγειρεία» του αστικού πολιτικού συστήματος για να «ξεφουρνίσουν» και να σερβίρουν νέα αντιλαϊκά μείγματα στο πλαίσιο της εξελισσόμενης αναμόρφωσής του. Κινητικότητα καταγράφεται σε όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης.
Ενισχύονται οι διεργασίες στο χώρο της «κεντροαριστεράς» για την ανασυγκρότησή της ώστε να αποκτήσει η αστική τάξη ένα ακόμα υποστύλωμα. Οι διεργασίες έχουν αντίκτυπο και στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Π. Τατσόπουλο να εκφράζεται θετικά για την «κεντροαριστερά», χαρακτηρίζοντάς την προνομιακό συνομιλητή του κόμματός του και όμορη ιδεολογικά και πολιτικά δύναμη.
Σε εξέλιξη οι διεργασίες και σε ένα τμήμα του αστικού πολιτικού συστήματος στο οποίο κυριαρχεί ο εθνικισμός για διαμόρφωση νέων πολιτικών κομμάτων από δικαστές και απόστρατους αξιωματικούς, διάφορους παράγοντες που κινούνται στη ΝΔ (έντονα «παίζει» το όνομα του πρώην αρχηγού ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκου).
Τα κόμματα αυτά, σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, επιδιώκουν να παίξουν ρόλο στο πέραν της ΝΔ «δεξιό» χώρο. Δεν μπορεί, βέβαια, αυτές οι κινήσεις να αντιμετωπιστούν ως ανεξάρτητες από τις συζητήσεις για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός σοβαρού «ακροδεξιού» κόμματος, μιας συνταγματικής ακροδεξιάς, μετά και το χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.
Εδώ δραστηριοποιείται και ο νομικός - πανεπιστημιακός Β. Μαρκεζίνης, που κατά δήλωσή του συνομιλεί με τον Αλ. Τσίπρα, του οποίου μάλιστα έπλεξε και το εγκώμιο σε πρόσφατη συνέντευξή του, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο του πως είναι περισσότερα αυτά που ενώνουν, απ' όσα χωρίζουν τις αστικές πολιτικές δυνάμεις.
Αυτό που τα ως τώρα δεδομένα επιβεβαιώνουν είναι πως το υπαρκτό δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, που παραπέμπει στον παλιό δικομματισμό, δεν είναι σε θέση να καλύψει 100% την ανάγκη της αστικής τάξης για σταθερές κυβερνήσεις με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά και ισχυρή λαϊκή στήριξη. Οι διεργασίες εντός των δυνάμεων αστικής διαχείρισης στόχο έχουν να δώσουν απάντηση σ' αυτή την ανάγκη.
Σε κάθε περίπτωση, οι διεργασίες αυτές λειτουργούν ως ντόμινο, οι εξελίξεις στην «κεντροαριστερά» επηρεάζουν συνολικά τις εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα, στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και στον κεντροδεξιό κυβερνητικό εταίρο.
Το ζητούμενο, βεβαίως, για τα εργατικά λαϊκά στρώματα είναι να δουν πίσω από τις διάφορες ταμπέλες την ταξική ουσία της πολιτικής που εκφράζουν αυτές οι πολιτικές δυνάμεις και με αυτό το κριτήριο, το ταξικό, να σταθούν απέναντί τους και να συστρατευθούν με το ΚΚΕ.



Η εκδήλωση των «58» και τ' απόνερά της
Με στελέχη της σοσιαλδημοκρατίας δοκιμασμένα στην υπηρεσία της αστικής τάξης, τη στήριξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και τη συμμετοχή στελεχών της ΔΗΜΑΡ επιχειρείται να ανασυγκροτηθεί η «κεντροαριστερά». Το πλασάρισμά της σαν της δύναμης που θα καλύψει το κενό ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ προσδοκάται να δημιουργήσει συνθήκες που θα συμβάλουν στη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη ιδιαίτερα τμημάτων μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων που δεν εκφράζονται από το δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.
Τις σχετικές διεργασίες υποδαύλισε παραπέρα η εκδήλωση της «πρωτοβουλίας των 58» την περασμένη Δευτέρα, όπου κυριάρχησε η πρόταση για κοινή κάθοδο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές, ως πρώτο βήμα για μια συνεργασία κατά τα πρότυπα της ιταλικής «Ελιάς». Τη δημιουργία μιας «ελληνικής Ελιάς» ενόψει των ευρωεκλογών, με βασικούς πυλώνες το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, πρότεινε ο Γ. Βούλγαρης, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.
Η «πρωτοβουλία των 58», όπου πρωταγωνιστεί το ΠΑΣΟΚ και ο «τρίτος πόλος», που επιδιώκει να σχηματίσει η ΔΗΜΑΡ, διαγωνίζονται με έπαθλο τα «ηνία» ενός κεντροαριστερού φορέα που θα εισχωρήσει ανάμεσα στο δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και θα διασφαλίζει ως χρήσιμη, διαθέσιμη, εφεδρεία την πολυπόθητη για την αστική τάξη σταθερότητα στους κόλπους του αστικού πολιτικού συστήματος.
Στο θέατρο «Ακροπόλ» παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, στελέχη και βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, νυν και πρώην, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Γ. Φλωρίδης, οι οποίοι έχουν προτείνει την αυτοδιάλυση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα. Ακόμα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, μεταξύ των οποίων ο Γρ. Ψαριανός και ο Α. Παπαδόπουλος, παρά κι ενάντια στην απόφαση του κόμματος να μη συμμετάσχει σε καμία διαδικασία των «58», ο δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης και εκπρόσωποι από κινήσεις του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας.
Ο Ευάγ. Βενιζέλος, με δήλωσή του, προσερχόμενος στην εκδήλωση, κάλεσε σε εκλογική συνεργασία ενόψει ευρωεκλογών όλα τα κόμματα και τις κινήσεις της σοσιαλδημοκρατίας και του λεγόμενου χώρου της κεντροαριστεράς, μέσα από το ενιαίο «ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος». Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, στηρίζει την κίνηση των «58» γιατί «πιστεύει στην υπόθεση της κεντροαριστεράς». Οι δηλώσεις του επέτρεψαν στη ΔΗΜΑΡ να δηλώνει δικαιωμένη για την επιλογή της να απέχει απ' τη διαδικασία αυτή, καθώς -όπως έλεγαν- έγινε φανερό ότι «καπελώνεται» απ' το ΠΑΣΟΚ.
Τη στήριξή του στην πρωτοβουλία των «58» και στη συγκρότηση ενιαίου ψηφοδελτίου στις ευρωεκλογές εξέφρασε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος, επικρίνοντας όμως «το σημιταριό που έχει συρεύσει», στο πλαίσιο των αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Ενδεικτικές αυτών των αντιπαραθέσεων είναι η επιστολή 11 στελεχών του - προσκείμενων στον Γ. Παπανδρέου - προς τον Ευάγ. Βενιζέλο με αίτημα την άμεση σύγκληση της ΚΠΕ για να συζητηθούν κρίσιμα ζητήματα που δεν διευκρινίζονται και η ανακοίνωση της «Κίνησης των 75». Οι πρώτοι φαίνεται να παίρνουν αποστάσεις απ' τη διαδικασία συγκρότησης της «κεντροαριστεράς», ενώ οι δεύτεροι ζητούν να μη γίνει το όχημα για την ικανοποίηση εγωκεντρικών σχεδιασμών επιβίωσης και αξιώνουν γρήγορη απομάκρυνση του ΠΑΣΟΚ απ' τη ΝΔ.
Υπέρ της πρωτοβουλίας των «58» τάχθηκε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος μάλιστα ζήτησε να υπάρξει προσέγγιση και με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα στον αστικό Τύπο καταγράφηκε η είδηση για διεργασίες στο λεγόμενο κεντρώο φιλελεύθερο χώρο εντός της ΝΔ -άλλωστε το κάλεσμα των «58» απευθύνεται και σε αυτούς- στην κατεύθυνση συμμετοχής σε ένα ευρύτερα κεντρώο σχήμα. Στη χρησιμότητα της κίνησης των «58» συνολικά για το αστικό πολιτικό σύστημα αναφέρθηκε εξάλλου η βουλευτής της ΝΔ Φ. Πιπιλή.
Β. Ν.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Κυριακή 15/12/2013 
 

Οι συνεργασίες διχάζουν τη ΔΗΜΑΡ

Σοβαρό αντίκτυπο στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ έχουν οι διεργασίες στην κεντροαριστερά, όπως επιβεβαίωσαν και οι εργασίες του Συνεδρίου της, που ολοκληρώνεται σήμερα με - πλην σοβαρού απροόπτου - επικύρωση των επιλογών του Φ. Κουβέλη.
Αν αυτό επαληθευτεί αναμένεται να πυροδοτήσει παραπέρα εξελίξεις που αφορούν στη συνοχή του κόμματος. Ήδη ο Γρ. Ψαριανός με τα όσα δήλωσε στην εκδήλωση των «58» άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αποχώρησής του, τέτοιες φήμες υπάρχουν και για τον εκπρόσωπο Τύπου Α. Παπαδόπουλο που επίσης παραβρέθηκε στο «Ακροπόλ».
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η πολιτική συμμαχιών του κόμματος, με σύμπτωση να καταγράφεται σε όλα τα άλλα ζητήματα που αφορούν στο μείγμα διαχείρισης που σε αδρές γραμμές προσομοιάζει με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ για διευθέτηση του χρέους, ώστε να είναι σε θέση το αστικό κράτος να ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους για ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.
Τη μέρα έναρξης του Συνεδρίου, ο Σπ. Λυκούδης δήλωνε «οι διαφωνίες αφορούν στον τρόπο με τον οποίο θα οδηγηθούμε στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και όχι στο αν πρέπει να οδηγηθούμε προς τα εκεί».
Την Παρασκευή, τρία διαφορετικά κείμενα παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο, που αποτυπώνουν τις τρεις βασικές τάσεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ.
Ο Σ. Παπαθανασίου παρουσίασε τις θέσεις της πλειοψηφίας για τη συγκρότηση ενός «τρίτου πόλου» δεκτικό σε συνεργασίες και με τους δύο άλλους πόλους στο όνομα της πολυπόθητης για τους αστούς πολιτικής σταθερότητας. «Ο τρίτος πόλος βεβαίως δεν θα μείνει εκτός λύσεων, αναμένοντας να γίνει πλειοψηφία (...) Αποκτώντας ισχυρή εκλογική δύναμη, θα λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας για την κυβερνησιμότητα της χώρας», ανέφερε. Απέρριψε τη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη συνεργασία με τους 58, λέγοντας: «Το ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με πολλούς από τους 58 δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στο δρόμο των συνεργασιών με τρίτους που μας δείχνουν οι 58. Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής όπως φαίνεται από το χρονικό ορίζοντα που θέτουν οι ίδιοι οι υπογράφοντες - είναι η κοινή κάθοδος της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Πρόκειται για ένα στόχο μηχανιστικό που δεν λαμβάνει υπόψη πολιτικές παραμέτρους».
Παρουσιάζοντας τις θέσεις της μειοψηφίας, η Ντόρα Τσικαρδάνη επέκρινε τις επιλογές της ηγεσίας προσάπτοντάς της «δυσανεξία στο διάλογο, περιχαράκωση σε μέρος του κομματικού εαυτού, συν κάποιους προνομιακούς συνομιλητές». Υπερασπίστηκε την «πρωτοβουλία των 58», λέγοντας πως «η άρνηση του διαλόγου» μαζί τους «υπονομεύει τους λόγους ύπαρξης της ΔΗΜΑΡ, όμως, υπονομεύει και την ίδια την προσπάθεια των 58» και πως πρόκειται για «θέση στείρα και βλαπτική», ενώ για την άρνηση της ηγεσίας να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Δεν μπορείς να μη συνομιλείς, με αυτόν, με τον οποίον έχεις συγκυβερνήσει».
Ξεχωριστό κείμενο παρουσίασε ο Β. Ζορκάδης για το «Αριστερό Δίκτυο», το οποίο υπερασπίζεται τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείοντας τη ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ που «όσο ταυτίζεται με την ασκούμενη πολιτική δεν μπορεί να είναι καν συνομιλητής». Σε ό,τι αφορά στην πρόταση για ένταξη σε ευρωομάδα το «Αριστερό Δίκτυο» ζήτησε να μετατεθεί η λήψη απόφασης για μετά τις ευρωεκλογές.
Μετά το Συνέδριο, αναμένεται επισημοποίηση της συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με τον Π. Μπεγλίτη, που παραιτήθηκε από μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ και του Α. Λοβέρδου, ο οποίος την περασμένη βδομάδα επιτέθηκε στην «πρωτοβουλία των 58», αν και δίχως να την κατονομάσει, λέγοντας: «Όσοι με εκβιασμούς, με αντιπροσώπους, με ψευδοαντιπροσώπους, με φορείς του "τίποτε", με εκφραστές του "κανενός", προσπαθούν να μας πουν ότι γίναμε περισσότεροι, τους διαφεύγει ότι λείπει ο κόσμος από αυτό. Ο κόσμος θέλει κάτι ειλικρινές που να τον αφορά και που να μην αφορά πώς θα διασώσουμε κάποιους και πόσους ψήφους θα πάρουμε. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η ενότητα αφορά τα συμφέροντά του». Ο Α. Λοβέρδος πρότεινε στο ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε «αυτοπροσδιορισμό» και δεν απέκλεισε, αν γίνει αυτό, να «χωρέσει» στη συζήτηση με τη ΔΗΜΑΡ και τον ίδιο για το μέλλον της «κεντροαριστεράς».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Κυριακή 15/12/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.