Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Φοιτητές - Σπουδαστές: Η νέα γενιά έχει ιδανικά ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά (VIDEO - ΦΩΤΟ)

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Μαχητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα
(VIDEO - ΦΩΤΟ)
Πέμπτη 03/11/2016 - 18:01 - Ενημέρωση: Πέμπτη 03/11/2016 - 18:01
«Τα όνειρα και τα δικαιώματά μας δεν τα χαρίζουμε στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ», διατράνωσαν φοιτητές και σπουδαστές στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και 15 ακόμη πόλεις σε όλη την χώρα.
Στην Αθήνα, οι φοιτητές και σπουδαστές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα 26 Συλλόγων, συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια , όπου στο πλαίσιο της κινητοποίησης, μέλη του ΜΑΣ ανάρτησαν ένα γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου της πρυτανείας.
Ακολούθησε δυναμική πορεία στη Βουλή. 

«Η νέα γενιά έχει ιδανικά ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά», «Τσακίζουν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα, χρέος της γενιάς μας όλοι στον αγώνα», «Του ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο τον πήραμε χαμπάρι, εμείς στην ανασφάλεια, τα αφεντικά χαβιάρι» είναι μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν. Το αγωνιστικό ραντεβού φοιτητών και σπουδαστών ανανεώθηκε για τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου ενώ παραμένει αδιάκοπη η πάλη μέσα κι έξω από τις σχολές για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.








Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στα Προπύλαια χαιρετισμό απηύθυνε η Αναστασία Δήμα εκ μέρους του Φοιτητικού Συλλόγου Δασκάλων του ΕΚΠΑ, η οποία υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Εδώ σήμερα βρίσκονται και δεκάδες μετεγγραφέντες φοιτητές από το σύλλογό μας! Παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, με μεγάλα οικονομικά προβλήματα στα σπίτια τους που αυτή τη στιγμή κυβέρνηση και υπουργείο τους πετάνε έξω από τις σχολές τους.
Συνολικά αυτή τη στιγμή από τις 12.000 αιτήσεις μετεγγραφέντων σε όλη την Ελλάδα εγκρίθηκαν μόνο οι 5.000. Δηλαδή 7.000 παιδιά πετιούνται έξω από τις σχολές τους την ίδια στιγμή που δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους. Παράλληλα, ακόμα και τα παιδιά που πήραν τη μετεγγραφή τους κινδυνεύουν να χάσουν το πρώτο εξάμηνο, καθώς τα πάσο θα αργήσουν να εκδοθούν και χωρίς αυτά δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δήλωση μαθημάτων, αίτηση για βιβλία κ.λπ. Αυτό το πρόβλημα υπάρχει και στη δική μας σχολή. Από την πρώτη στιγμή ο μετεγγραφέντες φοιτητές της σχολής μας οργάνωσαν τη δική τους επιτροπή για να συντονίζει τον αγώνα τους. Οργανώνουν μαζί με το σύλλογό μας κινητοποιήσεις στις διοικήσεις για να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις τους. Είναι έτοιμοι να συντονιστούν και με τους υπόλοιπους μετεγγραφέντες φοιτητές των άλλων σχολών για να μεγαλώσουν τη δύναμή τους. Ως σύλλογος οργανώσαμε γενική συνέλευση στην οποία τέθηκε έντονα αυτό το ζήτημα και πως θα το παλέψουμε από κοινού!» και κάλεσε κάθε μετεγγραφέντα φοιτητή και σπουδαστή να πρωτοστατήσει στη σχολή του ώστε να δημιουργηθούν παντού επιτροπές μετεγγραφέντων, να δυναμώσει η οργάνωση και ο κοινός αγώνας των μετεγγραφέντων φοιτητών και σπουδαστών».
Εκ μέρους του σπουδαστικού συλλόγου ΣΤΕΦ Πειραιά, ο Ανδρέας Πούλος έδωσε το στίγμα της εκρηκτικής και χαοτικής κατάστασης που βιώνουν χιλιάδες σπουδαστές στα ΤΕΙ, με την κατακόρυφη μείωση ωρών και συμβασιούχων ωρομίσθιων διδασκόντων, τις λίστες αναμονής στα εργαστήρια, το κόστος για μεταφορές, αναλώσιμα, βιβλία, την προκλητική κατάσταση σε ότι αφορά τη στέγαση, την τζάμπα πρακτική.

«Κυβέρνηση και διοικήσεις πίσω από τη νέα μετονομασία των ΤΕΙ σε "Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών" παίζουν ακόμη μια φορά επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος μας, καθώς τα ΤΕΙ θα πάρουν την νέα ονομασία αφού κλείσουν ή συγχωνεύσουν τα τμήματα που δεν περάσουν την αξιολόγηση (...).
Η νέα ονομασία συνδέεται δηλαδή με το νέο σχέδιο καταργήσεων συγχωνεύσεων (...).
Στην ουσία τσακίζουν ακόμα περισσότερο το δικαίωμά μας στην ολοκληρωμένη μόρφωση, θέλουν να προσαρμόσουν τις σπουδές και τη ζωή μας στη δίψα των μεγαλοεπιχειρηματιών για όλο και περισσότερα κέρδη. Αν δεν τους σταματήσουμε δεν θα σταματήσουν. Όπως είμαστε μαζί κάθε μέρα στη μάχη απέναντι σε τόσα ζόρια, όπως είμαστε μαζί στη μάχη για να πάρουμε πτυχίο, έτσι ήρθε η ώρα να είμαστε και μαζί στον αγώνα για την υπεράσπιση των σπουδών και της ζωής μας», είπε.
«Σήμερα συναντιούνται εδώ και οι αγωνίες, οι ανησυχίες, τα όνειρα χιλιάδων νέων ανθρώπων που γυρεύουν να πάρουν εκδίκηση από την επίθεση που δεχόμαστε στις σπουδές και το μέλλον μας! Σήμερα ενώνονται κάτω από τη σημαία των δικαιωμάτων και των αναγκών μας όλοι όσοι δεν θέλουν να χαρίσουν τα όνειρα και τα δικαιώματά τους!», υπογράμμισε στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Φυσικού. Και αναφέρθηκε σε όσες ανάγκες έσπρωξαν τους 90 συλλόγους της χώρας να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις για τις 3 Νοέμβρη, τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές. «Είναι ανάγκη μας, είπε, να αυξηθεί τώρα ο προϋπολογισμός των ιδρυμάτων μας! Μόνο τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις μείωσαν κατά 80% τους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων! Έκλεψαν τόσο η σημερινή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις 100 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά των Ιδρυμάτων μας. Αυτό εκτός του ότι βάζει με μαθηματική ακρίβεια λουκέτο στα ιδρύματά μας, την ίδια στιγμή στο όνομα του να μην κλείσουν οι σχολές "προκαλεί" την μια επιχείρηση μετά την άλλη να αναλάβει όλο και περισσότερες δομές των σχολών μας! Τα αποτελέσματα τα ξέρουμε πολύ καλά!
  • Ας ρωτήσουν τους φοιτητές του ΕΚΠΑ που πέρυσι και πρόπερσι οι σχολές μας βρώμαγαν κυριολεκτικά από το κατώφλι. Παίζαμε jenga με τα σκουπίδια στους κάδους! Και αυτό γιατί ο διαγωνισμός μεταξύ των επιχειρηματιών που διεκδικούσαν την καθαριότητα του ΕΚΠΑ δεν έληξε ποτέ λόγω των εμποδίων που συνεχώς έβαζε ο ένας στον άλλο. Για το κέρδος τους λοιπόν είτε στη σχολή μας κάναμε μάθημα είτε στη χωματερή το ίδιο και το αυτό.
  • Ας ρωτήσουν τους φοιτητές του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου που η coca cola τους βάζει να κάνουν έρευνα για να αποδεικνύουν πόσο θετικά για την υγεία μας είναι τα προϊόντα της! Και βέβαια δεν της κοστίζει ούτε φράγκο γιατί οι φοιτητές δεν εργάζονται, κάνουν ...έρευνα!
  • Είναι ανάγκη μας να σπουδάζουμε σε όποια πόλη καταφέραμε να περάσουμε! Όμως οι εστίες είναι ελάχιστες όπως και τα δωμάτιά τους».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα των μεταγραφών στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, τα εμπόδια που συνάντησαν στην προσπάθεια να οργανωθεί το σημερινό συλλαλητήριο, αντιλήψεις που είτε καλοπροαίρετα είτε εσκεμμένα με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο κρατούν τους φοιτητές μακριά από τη μοναδική λύση που έχουν αυτή τη στιγμή: Την οργάνωση και τη συλλογική διεκδίκηση.
«Έχουμε κάθε λόγο, κατέληξε, να βρεθούμε σε κοινό αγώνα για να διεκδικήσουμε τη ζωή και το μέλλον μας. Θέλουμε μετά τις σπουδές μας πτυχίο στο αντικείμενό μας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Τέτοιος αγώνας είναι και ο σημερινός! Και μας διδάσκει τη μεγαλύτερη ενότητα που έχουμε ανάγκη σήμερα. Αυτή που αποτελείται από σχεδόν 90 φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους όλης της Ελλάδας. Αγώνας που προετοιμάστηκε από χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές σε όλη τη χώρα. Με συνελεύσεις ετών(...) Με γενικές συνελεύσεις(...). Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για τις μετεγγραφές, για την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, για να μην πληρώνουμε από τη τσέπη μας για αναλώσιμα, σημειώσεις, για να μπουν στις εστίες όλοι οι επαρχιώτες φοιτητές(...)Σήμερα και το επόμενο διάστημα παίρνουν εκδίκηση τα όνειρά μας. Δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν. Δεν σταματάει εδώ ο αγώνας μας. Το επόμενο διάστημα αποφασίζουμε συλλογικά τη συμμετοχή μας στην απεργία που διοργανώνεται από δεκάδες σωματεία, στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου. Τολμάνε να φέρουν τις μέρες του Πολυτεχνείου τον Ομπάμα ειδικό προσκεκλημένο. Θα τρίζουν τα κόκαλα των αγωνιστών που έγραψαν με το αίμα τους έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ στις πύλες του Πολυτεχνείου. Και εκείνες τις μέρες θα μας βρουν μπροστά τους».

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.