Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΠΑΜΕ μέχρι τη νίκη: Ολοκληρώθηκε η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, 19-20 Νοέμβρη 2016 − Το διεκδικητικό πλαίσιο

4η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες - Το «κλείσιμο» της Συνδιάσκεψης από τον Γ. Πέρρο
Κυριακή 20/11/2016 - 17:37 - Ενημέρωση: Κυριακή 20/11/2016 - 19:24
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ που έλαβε χώρα για δύο μέρες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε νέα Εκτελεστική Γραμματεία και νέα Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, ενώ ψήφισε και το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ.
Για δύο μέρες έγινε πλούσια συζήτηση με σχεδόν 80 τοποθετήσεις αντιπροσώπων από σειρά κλάδων, που μετέφεραν πλούσια πείρα από το σύνολο της δράσης τους. Το «κλείσιμο» της Συνδιάσκεψης έκανε ο Γιώργος Πέρρος (διαβάστε παρακάτω την ομιλία του).
Στο τέλος κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για όλους τους αγωνιστές που έφυγαν από τη ζωή από την προηγούμενη Συνδιάσκεψη μέχρι τώρα, ενώ οι εργασίες έκλεισαν με τους αντιπροσώπους όρθιους να τραγουδούν τον ύμνο της Διεθνούς.
Το διεκδικητικό πλαίσιο
Το διεκδικητικό πλαίσιο, υπερψηφίστηκε στο κλείσιμο της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγιναν παρατηρήσεις εμπλουτισμού του.
Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, εξουσιοδοτήθηκε να εμπλουτίσει το πλαίσιο βάσει των παρατηρήσεων. 
Το διεκδικητικό πλαίσιο είναι το εξής:
«Χτίζουμε μαχητικό, ταξικό, εργατικό - λαϊκό τείχος αντίστασης, για να μην περάσουν οι νέες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων που προστίθενται στα προηγούμενα βάρβαρα μέτρα, για την κάλυψη των απωλειών που είχαμε σε εισόδημα και δικαιώματα.
Αγωνιζόμαστε για τη μονομερή ολοσχερή διαγραφή του χρέους, για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, για ρήξη με ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Δεν θα ζήσουμε σαν σκλάβοι! Η μόνη ελπιδοφόρα επιλογή βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και όχι των κερδών των μονοπωλίων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Αγωνιζόμαστε για:
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κάλυψη των απωλειών τώρα.
  • Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των ενώσεων προσώπων.
  • Κανένας εργαζόμενος να μην πληρώνεται με μισθό κάτω από 751 ευρώ.
  • Κανένας άνεργος χωρίς κάλυψη. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας.
  • Κατώτερη κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ και κάλυψη των απωλειών σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.
  • Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις επιπτώσεις στους εργαζόμενους με ένταση της εκμετάλλευσης και των απολύσεων, την αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.
Πιο συγκεκριμένα:
Για τους μισθούς
  • ΥΠΟΓΡΑΦΗ Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ.
  • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα προ κρίσης, στην καλύτερη κλαδική σύμβαση εκείνης της περιόδου.
  • Κατάργηση της δοκιμαστικής περιόδου των 12 μηνών.
  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
  • Όχι στο σχέδιο ΣΣΕ της κυβέρνησης για το Δημόσιο. Επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα με αυξήσεις στους μισθούς, κάλυψη των απωλειών, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Επαναφορά της Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο των ΟΤΑ.
  • Να καταργηθεί τώρα το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο στο Δημόσιο (Ν. 4354/15).
  • Επαναφορά του Ν. 2112 με επέκταση της υπαλληλικής ιδιότητας στους εργατοτεχνίτες.
  • Κατάργηση των νόμων που ανατρέπουν το πλαίσιο των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων (ν.4021/2011, ν.4046/2012, ν.4093/2012, ΠΥΣ6/28-2-12).
  • Να επανέλθουν όλα τα επιδόματα που καταργήθηκαν με βάση τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών καθώς και όποια κλαδικά επιδόματα χάθηκαν.
  • Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων.
  • Κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν τις αποζημιώσεις.
  • Να καταργηθεί ο νόμος 4369/2016 για την αξιολόγηση.
Για την Κοινωνική Ασφάλιση
  1. Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.
  1. Άμεση αποκατάσταση των απωλειών από τις περικοπές επιδομάτων και συντάξεων σε ειδικές ομάδες, όπως αναπηρίας, χηρείας.
  1. Κατάργηση της απαράδεκτης μείωσης της κατώτερης σύνταξης από τα 486 ευρώ στα 392 ευρώ. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, δηλαδή στο 80% της ΕΓΣΣΕ των 751 ευρώ.
  1. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
  1. Να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα στα Ταμεία. Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, και των απωλειών από το κούρεμα (PSI), με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
  1. Πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων, αγροτών, αυταπασχολούμενων στον κλάδο Υγείας.
  1. Να σταματήσει το αίσχος στις καθυστερήσεις έκδοσης και απονομής των συντάξεων. Να υπάρχει άμεση έκδοση προσωρινής σύνταξης μέχρι να εγκριθεί η τελική.
  1. Άμεση απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής "τζόγο". Κατάργηση κάθε διάταξης για μεταφορά ή τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
  1. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μη ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  1. Να επανέλθουν στα Βαρέα - Ανθυγιεινά τα επαγγέλματα που αποχαρακτηρίσθηκαν (εκτός όσων έχουν εκλείψει). Να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ.
  1. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος. Όχι στο διαχωρισμό ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους.
Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
  • Άμεση κάλυψη και επιδότηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, στο 80% των 751 ευρώ.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
  • Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς ορούς και προϋποθέσεις.
  • Επιδότηση ενοικίου για το διάστημα της ανεργίας, διάθεση τροφίμων, ρουχισμού, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, πετρελαίου θέρμανσης από κρατικό δίκτυο για άνεργους και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.
  • Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε άνεργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
  • Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
  • Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων (ν.3899/210, ν.4093/2012).
Για την Παιδεία
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Προσλήψεις μόνιμων, πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις.
  • Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές, σε σύγχρονες ασφαλείς εστίες.
  • Διεύρυνση του δικτύου δημόσιων δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά. Κατάργηση των τροφείων.
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των λαϊκών οικογενειών για τη λειτουργία των σχολείων, για υλικά, αναλώσιμα κ.ά.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη των αναγκών.
  • Ένα γεύμα δωρεάν για όλους τους μαθητές με ευθύνη της κυβέρνησης.
  • Πρόσληψη όλων των καθαριστριών με μόνιμη και σταθερή εργασία για καθαρά σχολεία. Τώρα προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη, σταθερή θέση εργασίας σε Υγεία - Παιδεία.
Για την Υγεία του λαού
  • Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος. Κάλυψη όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων εργασίας με σχέσεις μόνιμης εργασίας. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων, να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.
  • Άμεσα να ανανεωθούν τα βιβλιάρια του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων των ανέργων, των ΑΜΕΑ, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καλυφθούν όλες οι αναγκαίες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις από τις κρατικές υπηρεσίες, χωρίς τον παραμικρό περιορισμό.
  • Να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις, να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, Κέντρα Μάνας και Παιδιού, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν λόγω περικοπών. Άμεσες προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμού, στο ΕΚΑΒ, στα ιδρύματα Πρόνοιας.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ, άμεση επανένταξη στο θεσμό των κλάδων που εξαιρέθηκαν με την Υπουργική Απόφαση του 2011. Καμία εξαίρεση από τη λίστα των ΒΑΕ (Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα) και ένταξη νέων επαγγελμάτων.
  • Αποκλειστικά κρατικές δωρεάν υπηρεσίες και κέντρα για τις ανάγκες των ΑΜΕΑ και των υπερήλικων.
  • Κατάργηση των περικοπών και των πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, στα φάρμακα, στα εμβόλια, στις φυσικοθεραπείες, και στις ιατρικές επισκέψεις. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν με χρηματοδότηση από το κράτος με επιστημονικά και όχι με λογιστικά κριτήρια.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλες τις εργασίες στην Υγεία, στα φάρμακα, στα υγειονομικά υλικά.
  • Κατάργηση των επιπλέον πληρωμών των ασφαλισμένων και ανασφαλίστων που εξαναγκάζονται να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς
  • Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα από το κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας.
  • Ουσιαστικό έλεγχο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με προσανατολισμό στην εργοδοτική ευθύνη για τη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας και των κανονισμών για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Ίδρυση κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας, ενταγμένου αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ.
  • Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.
  • Άμεσα ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφαλείας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κ.λπ.).
Προστασία της μητρότητας
  • Επέκταση της άδειας κυήσεως και τοκετού σε όλες τις γυναίκες. Να είναι δύο μήνες πριν τον τοκετό και έξι μετά.  Επί  πλέον ένα χρόνο γονική άδεια με αποδοχές στη μάνα ή τον πατέρα.  Άδειες στο ζευγάρι για ασθένεια ή άλλες ανάγκες του παιδιού  για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία, ή ανάπηρα παιδιά.
  • Επίδομα τοκετού 1.000€ για κάθε γέννα, ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις, προερχόμενο από το κράτος. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ΙΥΑ) και τοκετού από το κράτος.
  • Μέτρα υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για τις εργαζόμενες. Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες έγκυες, λεχώνες, θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία, μειωμένα ωράρια, εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης, κ.λπ.). Απαγόρευση νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία. Για ορισμένα επαγγέλματα που είναι αναγκαία η νυχτερινή εργασία, επέκταση της απαγόρευσης πέρα από τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας των παιδιών.
  • Άδειες κύησης, τοκετού, λοχείας δύο μήνες πριν κι έξι μήνες μετά τον τοκετό με πλήρεις αποδοχές κι ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Άδεια μητρότητας για ένα χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δυνατότητα να γίνει χρήση της και από τον πατέρα.
  • Στη συνέχεια διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία, με μειωμένα ωράρια κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια και κατά μία ώρα για άλλα δύο με δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών και νηπίων.
  • Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσής της.
  • Βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί δημόσιοι και δωρεάν για όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών. Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών κατά τις απογευματινές ώρες και τις αργίες, με εξειδικευμένο προσωπικό
  • Διευκόλυνση των ζευγαριών που σπουδάζουν, δωρεάν  στέγη,  επιδόματα, άδειες κ.λπ. Προγράμματα λαϊκής στέγης στα νέα ζευγάρια.
Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Κατάργηση των νόμων που προωθούν και ενισχύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.
  • Πρακτική άσκηση των σπουδαστών, με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν μέσω προγραμμάτων σε βαριές ανθυγιεινές εργασίες.
  • Αναγνώριση συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών σε όλους τους εργαζόμενους των προγραμμάτων.
  • Κανένα πρόγραμμα ανεργίας, πρακτική άσκηση ή πρόγραμμα μαθητείας χωρίς πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
  • Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης.
  • Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων. Να κλείσουν τώρα τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης. Κατάργηση του νόμου για τη δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ κ.λπ.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις
  • Πάλη ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, έμμεσης ή άμεσης. Διεκδίκηση μείωσης των τιμών χρήσης ηλεκτρικού, πετρελαίου, φυσικού αέριου, νερού για την κατανάλωση των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, για τους αγρότες.
  • Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ύδρευση).
  • Αποκλειστικά κρατικοί ενιαίοι φορείς, που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.
Για τη φορολογία
  • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
  • Να εκπίπτουν απ' τη φορολόγηση και οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανση, νερό, τηλέφωνο.
  • Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.
Για τους πρόσφυγες και μετανάστες
  1. Απαιτούμε να σταματήσουν αμέσως οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γεννούν μετανάστευση και προσφυγιά. Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της χώρας μας σε αυτές που γίνονται και σε αυτές που ετοιμάζονται. Να κλείσει η βάση της Σούδας, να μη γίνει η βάση στην Κάρπαθο. Οι πρόσφυγες είναι θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων τύπου "Αραβικής Άνοιξης".
  1. Ανοιχτοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών. Να στελεχωθούν οι δημόσιες κρατικές δομές, με τις αναγκαίες προσλήψεις. Να καταργηθούν οι διάφορες ΜΚΟ που με κρατική στήριξη κάνουν μπίζνες με την προσφυγιά και τον ανθρώπινο πόνο. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  1. Απειθαρχία στο Δουβλίνο και τη συνθήκη Σένγκεν, που εγκλωβίζουν στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες, και ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν. Να διατεθούν μεταφορικά μέσα για την αποσυμφόρηση των νησιών και άλλων συνοριακών περιοχών. Αγωνιζόμαστε για μέτρα ανακούφισης των μεταναστών. Καταδίκη της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, όχι στην υποχρεωτική κράτηση μεταναστών και προσφύγων στα νησιά. Άμεση μετακίνησή τους προς τις χώρες προορισμού τους.
  1. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς.
  1. Με ευθύνη του κράτους πρέπει τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα παιδιά των προσφύγων να νιώσουν ότι ζουν -όσο αυτό είναι δυνατόν- σε κανονικές ανθρώπινες συνθήκες και πλευρά αυτής της ανάγκης είναι η μαθησιακή, παιδαγωγική διαδικασία, με δημιουργική απασχόληση, διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, της ελληνικής γλώσσας και μιας ξένης γλώσσας, δημιουργία βιβλιοθηκών, φυσική αγωγή κ.ά. Απαιτείται επίσης η ψυχολογική στήριξη των παιδιών αυτών από ειδικούς, καθώς είναι φανερό ότι υπάρχουν τραυματικές εμπειρίες και βιώματα που πρέπει να εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν.
  2. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή και πλήρη ένταξή τους στο δημόσιο σχολείο χωρίς αποκλεισμούς και εμπόδια. Είναι ανάγκη, εδώ και τώρα να υλοποιηθούν, με κρατική ευθύνη, όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία τις απογευματινές ώρες αλλά και στο κανονικό πρόγραμμα με τη δημιουργία κατάλληλων δομών, με τα κατάλληλα παιδαγωγικά εργαλεία, με σχεδιασμό και χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας (π.χ. δημιουργία τμημάτων υποδοχής).
  3. Η οργάνωση αυτής της παρέμβασης πρέπει να αποτελεί αποκλειστικά κρατική ευθύνη, χωρίς την εμπλοκή των διάφορων ΜΚΟ που λυμαίνονται τα κοινοτικά κονδύλια και συνδέονται -πολλές φορές- με σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων και βέβαια έχουν την επίσημη στήριξη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας.
  4. Το κράτος να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών και για να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα παιδί προσφύγων.
  5. Να εξασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, κ.ά.), καθώς και η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από το ίδιο το κράτος, όπου χρειάζεται».
Το «κλείσιμο» του Γιώργου Πέρρου
Το «κλείσιμο» της Συνδιάσκεψης έκανε ο Γιώργος Πέρρος, ο οποίος σημείωσε:
«Το ΠΑΜΕ είναι κατάκτηση της εργατικής τάξης και κανείς δεν μπορεί να το ακυρώσει. Αυτό το δείχνει η παρουσία εδώ 1.224 αντιπροσώπων που εκπροσωπούν 100άδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, σωματεία που πραγματοποίησαν τις συλλογικές τους διαδικασίες. Η συζήτηση το διήμερο αυτό ήταν καλή. Δείχνει ότι έχουμε γραμμή, στελέχη, δράση, αποφασιστικότητα. Είναι σημαντικά όπλα που πρέπει να ρίξουμε στη μάχη για την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος. Φαίνεται ότι υπάρχει γενική συμφωνία στην εισήγηση, στα σημαντικά ζητήματα που θέτει. Και μάλιστα θα λέγαμε ότι ήταν μία ζωντανή συζήτηση, μαχητική που μας βοηθάει για τη δουλειά μας το επόμενο διάστημα. Ιδιαίτερα από αρκετές τοποθετήσεις που δεν αναπαρήγαγαν την εισήγηση.
Η Συνδιάσκεψη μας βρίσκει πιο δυνατούς. Η ίδια η συζήτηση κατέγραψε τα θετικά βήματα που έγιναν, τις δυσκολίες, και πώς τις αντιμετωπίζουμε, αλλά και τις προϋποθέσεις για να αναπτύξουμε νέο κύκλο αγώνων, κινητοποιήσεων με γραμμή πάλης ενάντια στα μονοπώλια, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους ανθρώπους τους στα συνδικάτα, στην πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα. Στο ταξικό εργατικό κίνημα πέφτει η ευθύνη, ο σχεδιασμός μας, οι πρωτοβουλίες για την εργατική απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε.
Προϋπόθεση όμως για τη συνέχεια είναι η αφομοίωση των συμπερασμάτων, των αποφάσεών μας, του κειμένου της εισήγησης, η συνειδητοποίηση των δυσκολιών που παραμένουν.
Με ορισμένες παρατηρήσεις μας και κριτικές που έγιναν από συναγωνιστές για το ρόλο των τοπικών και κλαδικών γραμματειών, συμφωνούμε, τις παίρνουμε υπόψη (όπως Καλαμάτα - Κεφαλονιά) και για αυτό και στην εισήγηση λέμε ότι το επόμενο διάστημα θα συζητήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, γιατί οι κλαδικές και τοπικές γραμματείες πρέπει να εκφράζουν αυτό που θέλουμε, αυτό που είναι το ΠΑΜΕ. Συμφωνούμε με ορισμένες παρατηρήσεις για το πλαίσιο πάλης, όπως και για τον πολιτισμό, που έγιναν από το συνάδελφο Παρασκευόπουλο.
Κρατάμε τη θετική πείρα από τη δράση των κλαδικών συνδικάτων, για παράδειγμα από τα Τρίκαλα (Τρόφιμα), τη δουλειά του Συνδικάτου Επισιτισμού της Αττικής, στα Γιάννενα, τη δουλειά οργάνωσης που γίνεται στα εργοστάσια τροφίμων, τη δουλειά για τους μετανάστες, τη δουλειά που γίνεται στην οργάνωση των εργαζομένων στα σφαγεία των εργολάβων που δείχνει ότι οι συναγωνιστές είναι από πάνω, το παλεύουν αποφασισμένα, σχεδιασμένα, με στόχους. Είναι στη μάχη με τη μέσα καρδιά.
Ακόμα τη θετική δουλειά που γίνεται στους χώρους της περιφέρειας, που είναι δύσκολα για αλλαγή των συσχετισμών.
Να σημειώσουμε ορισμένες παρατηρήσεις:
Έγινε μικρή κουβέντα για τους πρακτικάριους, όσους είναι στη μαθητεία. Βεβαίως ορισμένα συνδικάτα έχουν κάνει θετική δουλειά. Μας φτάνει αυτό; Η επαφή μας, η οργάνωσή τους, η προβολή των αιτημάτων τους, αφορά πρώτα απ' όλα τα συνδικάτα. Είναι δικό τους μέλημα. Να δυναμώσουν οι σχέσεις και με συλλόγους που υπάρχουν. Να υπάρχει καταμερισμός στα ΔΣ των σωματείων και ευθύνη όπως επίσης για τις γυναίκες. Υπάρχουν κλάδοι ολόκληροι που η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων είναι γυναίκες. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να πάρουν μέτρα προσέλευσης και συμμετοχής των γυναικών στις συλλογικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες. Να μην είναι ευχή αλλά να υπάρχουν συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα. Να δυναμώσει το διεκδικητικό πλαίσιο των σωματείων με αιτήματα για τις νέες εργαζόμενες, τις γυναίκες που βρίσκονται εκτός παραγωγής σε μεγαλύτερη ηλικία, πάνω στα ζητήματα της μητρότητας. Πιο τολμηρά να αναδειχτούν συνδικαλιστικά γυναικεία στελέχη στα ΔΣ των συνδικάτων με στήριξη και όχι εύκολη παραίτηση στην πρώτη αντικειμενική δυσκολία, όπως επίσης νέα εργατικά στελέχη από τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης.
Επίσης είναι σωστή η παρατήρηση του συναδέλφου από τον ΟΑΕΔ, τι θα κάνουμε για το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας. Εδώ πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα, δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Να αποτελεί βασικό καθήκον της δουλειάς των συνδικάτων. Πώς θα τους φέρουμε κοντά στα σωματεία. Πώς θα τους εντάξουμε να διεκδικήσουμε αιτήματα για την επιβίωση τους, αλλά και στην πάλη για τις γενικότερες αλλαγές που απαιτούνται, για σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα. Ακόμα και για το αίτημα της στέγης.
Η Συνδιάσκεψή μας θέλουμε να εξοπλίσει τα συνδικάτα και τις οργανώσεις της εργατικής τάξης με γνώση και πείρα από το πρόσφατο παρελθόν και με ενιαίο σχέδιο, προσανατολισμό και στόχους για την ανασύνταξη και αντεπίθεση, για να χτίσουμε αγωνιστικό ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ανατροπής και ελπίδας όπως γράφουμε στο σύνθημά μας. Επόμενα, πρέπει οι αποφάσεις μας, τα συμπεράσματα μας, μέσα στη μάχη των αγώνων που ακολουθάνε, στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα πάρουμε να συζητηθούν μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων, των Επιτροπών Αγώνα, να συζητηθούν με τους εργαζόμενους, να μπουν για υλοποίηση, να γίνουν κτήμα τους.
Ένα θετικό στοιχείο της δουλειάς μας είναι ακριβώς αυτό. Αυτόν τον τρόπο δουλειάς στα συνδικάτα, δηλαδή τη συζήτηση μέσα από γενικές συνελεύσεις κ.λπ. δεν πρέπει να τον ξεχάσουμε. Να είναι ο τρόπος δουλειάς μας συνεχής, γιατί αυτή είναι η δύναμη των συνδικάτων, του ΠΑΜΕ. Θα κριθούμε όλοι μας από τη συμβολή μας στην κίνηση μαζών, πόσοι θα μπουν στη μάχη, στην οργάνωση της πάλης, πόσοι θα συμπορευτούν με τη γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ. Γι' αυτό και καθοριστικό θέμα για την ανασύνταξη και την αναγέννηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και βασικό κριτήριο της δράσης μας είναι το επίπεδο οργάνωσης της εργατικής τάξης στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους στρατηγικής σημασίας που είναι χαμηλό ή εγκλωβισμένο στις ρεφορμιστικές αυταπάτες, είναι η ανανέωση των γραμμών των συνδικάτων με την είσοδο νέων εργαζομένων, γυναικών, μεταναστών που δουλεύουν με τις πιο διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, είναι συχνά απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, κακοπληρωμένοι, βρίσκονται στην ανεργία και την εργασιακή περιπλάνηση.
Χωρίς αλλαγές στο επίπεδο οργάνωσης, ούτε αλλαγή συσχετισμών μπορεί να υπάρξει ούτε φυσικά λόγος για ανασύνταξη του κινήματος. Ο χαμηλός βαθμός οργάνωσης της εργατικής τάξης που προϋπήρχε, ιδιαίτερα σε νέους ανερχόμενους κλάδους, αποτέλεσε και αποτελεί μεγάλο πρόβλημα μέσα στην κρίση. Είναι το μεγάλο, αν όχι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα συνδικάτα που συγκροτούμε το ΠΑΜΕ, κυριολεκτικά χρειάζεται να αλλάξουμε στάση ως προς το θέμα αυτό. Να εντείνουμε τις προσπάθειες για τη μαζικοποίηση των συνδικάτων, τη δημιουργία νέων συνδικάτων κλαδικών και επιχειρησιακών, μορφών συμμετοχής των ανέργων με επιτροπές, στέκια, λέσχες των σωματείων στις γειτονιές. Βήματα γίνονται, δυνατότητες υπάρχουν περισσότερες. Βελτιώνοντας αποφασιστικά τη λειτουργία των σωματείων, την ενασχόληση με όλα τα ζητήματα που αφορούν τους νέους, την εργατική οικογένεια, ανοίγοντας μέτωπο στο συντεχνιασμό και τον εγκλωβισμό στα ζητήματα κάθε χώρου, που αναπαράγονται διαρκώς από την επίθεση των εργοδοτών.
Τα λέμε γιατί σήμερα δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την επίδραση αυτής της ενορχηστρωμένης επίθεσης για συναίνεση και υποταγή μετά από τόσα χρόνια ύφεσης, την κούραση και τα βάσανα που συσσωρεύονται σε κάθε σπίτι σε συνδυασμό με την υποχώρηση του κινήματος και την απογοήτευση πολλών εργαζομένων από τη διάψευση των ψεύτικων ελπίδων που πούλησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι χωρίς ρήξη και σύγκρουση με το δρόμο των μονοπωλίων, με μια κυβερνητική εναλλαγή θα μπορούσε να μπει φρένο και να έρθει ελπίδα. Τη θεωρία του δήθεν ρεαλισμού, υπομονή και θυσίες αδιαμαρτύρητα για να έρθει η ανάπτυξη, και από αυτή όφελος θα έχουν και οι εργαζόμενοι, δεν μπορούμε να την υποτιμήσουμε, γιατί ξεκινά μέσα από κάθε χώρο δουλειάς από κάθε εργοδότη που λέει βάλτε πλάτη να βγω πέρα για να σας κρατήσω στη δουλειά, να πάει καλά η εταιρεία για να μην κόψουμε μισθούς, να μην μας κλείσει ο ανταγωνιστής κ.ά. Η επίδραση του καλέσματος για συναίνεση φαίνεται ήδη στη μικρή συμμετοχή στον αγώνα, στην απεργία, στα συλλαλητήρια, αλλά και στις πολιτικές επιλογές.
Όπως, η συζήτηση για την περιβόητη ρύθμιση του χρέους δε γίνεται για τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα. Γίνεται για να εξασφαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι ζεστό χρήμα από τα κρατικά ταμεία, το οποίο βγαίνει από τη δική μας απλήρωτη δουλειά, φόρους, χαράτσια, περικοπές στις κοινωνικές παροχές, σε όλα όσα δικαιούμαστε. Το χρέος είναι των καπιταλιστών, είναι οι επιδοτήσεις που πήραν, οι φοροαπαλλαγές τους, οι Ολυμπιακοί Αγώνες που έκαναν, οι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί που συνεχίζονται, τα θαλασσοδάνειά τους. Δεν είναι του λαού, κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να παρασυρθεί και να συναινέσει στη σφαγή των δικαιωμάτων του αναμένοντας θετικό αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις των πλουτοκρατών.
Αρκετοί στάθηκαν στο ζήτημα των προσφύγων. Ιδιαίτερα από νησιά όπως Λέσβος - Κως - Σάμος γι' αυτό έχουμε χρέος να δυναμώσει μέσα στα συνδικάτα η πάλη ενάντια στον εθνικισμό, το σωβινισμό και το ρατσισμό και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η αλληλεγγύη με τους άλλους λαούς, η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, η απομόνωση σε όλους τους εργασιακούς χώρους της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας των αφεντικών, της Χρυσής Αυγής. Δεν μπορεί αυτά τα προβλήματα να είναι έξω από τα συνδικάτα, γιατί οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να χύσουν το αίμα τους, για τους πετρελαιάδες, τους εμπόρους όπλων, τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες. Κάνουμε καθαρό ότι τα σωματεία και οι οργανώσεις που συγκροτούμε το ΠΑΜΕ θα υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων στη δουλειά, το μισθό, τη σύνταξη, την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία, τον πολιτισμό και την ειρήνη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Δεν θα δεχτούμε κανένα περιορισμό στη συνδικαλιστική δράση και οργάνωση και θα αγωνιστούμε για αυτό. Δεν θα απλώσουμε τα χέρια για να μας περάσετε αλυσίδες. Δεν δεχόμαστε η χώρα μας, τα λιμάνια μας, τα νησιά μας, τα αεροδρόμιά μας, να γίνουν βάσεις και ορμητήρια για τις ιμπεριαλιστικές σφαγές και τα παιδιά μας που υπηρετούν στο στρατό κρέας για τα κανόνια τους. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά και ευρωενωσιακά σφαγεία.
Συνάδελφοι,
Χρειάζεται ετοιμότητα τώρα. Η κυβέρνηση φέρνει από ό,τι φαίνεται τα μέτρα. Τα δίνει όλα και εμείς, όχι μόνο όλες μας τις δυνάμεις να δώσουμε, αλλά πολύ παραπάνω. Κυβέρνηση και κουαρτέτο κάθονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού για να τσακίσουν τη ζωή μας. Το σύνθημα μας: "Χτίζουμε μαχητικό ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, Ανατροπής και Ελπίδας" σημαίνει απάντηση της εργατικής τάξης χωρίς χάσιμο χρόνου, μαχητικά, κάθε μέρα κοντά στους εργαζόμενους, γιατί θα επιχειρήσουν, με το μανδύα της συναίνεσης, να τα περάσουν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να φέρει η κυβέρνηση τα μέτρα και να μην απαντήσουμε άμεσα. Τι σημαίνει αυτό. Δεν πρέπει να υπάρξει μέρα χωρίς κινητοποίηση, συλλαλητήρια, μαζικές εξορμήσεις, συσκέψεις, άμεση ενημέρωση και το όπλο επ' ώμου. Δηλαδή να αξιοποιήσουμε όλες τις μορφές που θα φέρνουν τους εργαζόμενους κατά κλάδο και χώρο δουλειάς, έτοιμους να απαντήσουν. Το λέμε καθαρά χωρίς υπερβολή. Να λιώσουμε με την παρουσία μας δίπλα στους εργαζόμενους, στις αγωνίες τους, στη προσπάθεια να οργανωθούν και να μπουν στη μάχη.
Να δείξουμε ότι βγαίνουμε από τη Συνδιάσκεψη έτοιμοι για νέους αγώνες, όπως τραγουδήσαμε το "Πάλης Ξεκίνημα". Να δείξουμε ότι το ΠΑΜΕ δεν είναι λόγια. Αυτή η μεγάλη δύναμη των Συνδικάτων βγαίνει από εδώ μαχητικά, αποφασιστικά. Πρωτοστατεί για την ανασύνταξη, αλλά και είναι έτοιμο για την απόκρουση της επίθεσης. Μπροστά μας έχουμε τις 24ωρες απεργίες στις 24 Νοέμβρη και 8 Δεκέμβρη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.