Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

ΚΚΕ: Η στρατιωτική δικτατορία, ως ακραία μορφή της αστικής εξουσίας (Ανακοίνωση) − Αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία 17 Νοέμβρη, 5μ.μ.

ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τα 43 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο το 1973
Τετάρτη 16/11/2016 - 10:56
Σε ανακοίνωση για τα 43 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο το 1973 το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Η συμπλήρωση 43 χρόνων από το λαϊκό ξεσηκωμό, το Νοέμβρη του 1973, ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, βρίσκει το λαό μας τσακισμένο από τα μνημόνια, τη φτώχεια, την ανεργία, βρίσκει τη χώρα μπλεγμένη σε επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή μας.
Ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή και της όξυνσης των ανταγωνισμών με άλλα καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ρωσία, με επίκεντρο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαδρόμων στρατηγικής σημασίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων αστικών κομμάτων, συμμετέχει ενεργά στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με στόχο την αναβάθμιση του ελληνικού κεφαλαίου στην περιοχή και με τεράστιους κινδύνους για το λαό. Συναινεί στην προώθηση ενός νέου διχοτομικού σχεδίου για την Κύπρο.
Η στρατιωτική δικτατορία, ως ακραία μορφή της αστικής εξουσίας, διά "πυρός και σιδήρου" υπηρέτησε με συνέπεια τα συμφέροντα της αστικής τάξης, σε βάρος του λαού, από το 1967 έως το 1974. Χτύπησε τα εργατικά, λαϊκά, δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Έδωσε νέα προκλητικά προνόμια στο εγχώριο και ξένο κεφάλαιο. Υλοποίησε τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου στην Κύπρο, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και κατοχή. Το ρόπαλο, ο χαφιές, η φυλακή, η εξορία, ο θάνατος ήταν η "σιδερένια φτέρνα" του κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να τιμήσουν τον ηρωικό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο και τους νεκρούς της πάλης ενάντια στη δικτατορία, να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις γιορτασμού και στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Καλεί κάθε προοδευτικό άνθρωπο, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να υψώσουν ανάστημα ενάντια στη διαστρέβλωση της Ιστορίας που γράφεται με την "πένα" του κεφαλαίου και των κάθε λογής εκπροσώπων του.
Να απομονώσουν τους σύγχρονους υμνητές της χούντας, τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής και όσους χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, του φασισμού, του αντικομμουνισμού.
Να αποκρούσουν, όμως, και όσους διαστρεβλώνουν την ουσία και τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, που αποκρύπτουν τη μεγάλη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλο τον αντιδικτατορικό αγώνα, στις καταλήψεις της Νομικής, του Πολυτεχνείου.
Αποτελεί πρόκληση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να υποδέχεται τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ τις μέρες γιορτασμού του ηρωικού ξεσηκωμού του Νοέμβρη του 1973 ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία που είχε τη στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενώ ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την παρέμβασή τους στο θέμα του χρέους και της διαπραγμάτευσης, που έφερε το 3ο μνημόνιο.
Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τα μέλη και στελέχη του, τους νέους και τις νέες της ΚΝΕ, τα μέλη της Αντι-ΕΦΕΕ, όλους εκείνους και εκείνες που αγωνίστηκαν στην αντιδικτατορική πάλη, δεν λύγισαν στις διώξεις, στα βασανιστήρια, στις φυλακές, στα στρατοδικεία και τις εξορίες. Η ηρωική στάση του ΚΚΕ έγινε κατορθωτή σε συνθήκες που το Κόμμα έδινε τη μάχη ενάντια στη διαβρωτική και διαλυτική δράση του οπορτουνισμού, ανασυγκροτούσε τις Οργανώσεις του, ίδρυε την ΚΝΕ.
Η μετάβαση από τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον Ιούλη του 1974, δεν έδωσε ουσιαστική και οριστική λύση στα λαϊκά προβλήματα, παρά τις κατακτήσεις των εργαζομένων, που επιτεύχθηκαν σε συνθήκες όπου ο συσχετισμός δύναμης και η ύπαρξη του σοσιαλιστικού συστήματος βοηθούσαν σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Αποδείχθηκε ότι οι όποιες κατακτήσεις και παραχωρήσεις στον καπιταλισμό είναι προσωρινές. Ότι όσες κυβερνήσεις επιλέγουν να διαχειριστούν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τους νόμους του, αναπόφευκτα ακολουθούν αντιλαϊκές πολιτικές. Οι κρίσεις, η ανεργία, η φτώχεια, ο αυταρχισμός, οι πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, όσο η Ελλάδα είναι δέσμια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Αυτό που ζει ο λαός μας με την οικονομική κρίση δεν είναι προϊόν μιας "κακής διαχείρισης" των χρόνων της μεταπολίτευσης, όπως ισχυρίζονται τα άλλα κόμματα. Ούτε φυσικά λύση είναι η "νέα μεταπολίτευση" που προβάλλουν, εννοώντας ουσιαστικά το πλήρες ξερίζωμα των όποιων κατακτήσεων και δικαιωμάτων έχουν απομείνει και την προσαρμογή του αστικού πολιτικού συστήματος στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, που οδηγεί μόνο στην αντίδραση και την οπισθοδρόμηση για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Η πείρα αποδεικνύει ότι το κύριο για το εργατικό κίνημα και το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα, σε κάθε φάση και καμπή της Ιστορίας, είναι η συγκέντρωση δυνάμεων στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τον καπιταλισμό, με στόχο την εργατική - λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό. Η εργατική - λαϊκή πάλη μπορεί να αποκρούει αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπά κατακτήσεις, να αντιπαλεύει το φασισμό, να υπερασπίζεται δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες για το λαό, όταν στο στόχο της έχει την ίδια την καπιταλιστική εξουσία».
43η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Αύριο η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
Τα συνθήματα που κυριάρχησαν κατά την κορύφωση του λαϊκού ξεσηκωμού το Νοέμβρη του '73 «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», «Εξω το ΝΑΤΟ», «Εξω οι ΗΠΑ και οι βάσεις», φέτος όχι μόνο αποκτούν σύγχρονο νόημα αλλά δένονται άρρηκτα με τον αποτροπιασμό της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ στη χώρα μας και την απαράδεκτη απόφαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για απαγόρευση των διαδηλώσεων εναντίον του. Σε αυτό το φόντο άνοιξαν χτες οι πύλες του Πολυτεχνείου για να υποδεχτούν μαζικούς φορείς, νέους, εργάτες, άνεργους, συνταξιούχους. Ο αγωνιστικός τριήμερος εορτασμός του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου θα κορυφωθεί αύριο το απόγευμα, με την αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.
«(...)Επειδή προκύπτει ότι οι ως άνω είναι λίαν επικίνδυνα στελέχη του ΚΚΕ, αποφαίνεται σήμερον την 1/12/67 και κρίνει άπαντας τους ως άνω αναφερόμενους ως λίαν επικίνδυνους εις την Δημόσιαν Τάξιν και Ασφάλειας και τους εκτοπίζει εις την νήσον Λέρο».
Φέτος, για πρώτη φορά, στην έκθεση που φιλοξενείται κάθε χρόνο στο κτίριο Γκίνη και επιμελείται ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών περιλαμβάνονται έγγραφα εκτόπισης και ένα τμήμα αλληλογραφίας αγωνιστών με τους οικείους τους. Παράλληλα, υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τους χώρους όπου πάνω από 10.000 αγωνιστές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία κομμουνιστές, κρατήθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν την περίοδο 1967 -'74. Ακόμη υπάρχουν συνθήματα - τρικάκια της εποχής από μαθητές, στιγμιότυπα από τις μέρες των μεγαλειωδών διαδηλώσεων και την αγωνιστική πορεία του λαϊκού και του νεολαιίστικου κινήματος, τα στρατοδικεία της χούντας.
Ο τριήμερος εορτασμός, πέρα από το ιστορικό κτίριο της Πατησίων (όπου χτες η κίνηση ήταν περιορισμένη λόγω της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί από τα μέτρα για την επίσκεψη Ομπάμα) εκτείνεται και σε όλη την Ελλάδα, με εκδηλώσεις και διαδηλώσεις.
Να κρατήσουμε τα συμπεράσματα από εκείνη την αγωνιστική ανάταση του λαού μας
Με μαζική συμμετοχή της νεολαίας και του εργαζόμενου λαού της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την επέτειο της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ για αύριο είναι προγραμματισμένες καταθέσεις στεφάνων και αντιιμπεριαλιστική πορεία.
Στη χτεσινή εκδήλωση, μίλησε ο Σωκράτης Μπουντόλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Κατήγγειλε την απόφαση της συγκυβέρνησης να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις για την επίσκεψη Ομπάμα, δίνοντας για άλλη μια φορά διαπιστευτήρια στα αφεντικά της.
«Δεν τους φτάνει που ματώνουν μέρα με τη μέρα με τη πολιτική τους την εργατική λαϊκή οικογένεια, θέλουν να "βρωμίζουν" και την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού και των αγώνων του», σημείωσε.
Αναφερόμενος στον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού μας, στάθηκε στο γεγονός ότι όλη την προηγούμενη περίοδο, το κίνημα ενισχυόταν ιδεολογικά και ηθικά από την ηρωική στάση των κομμουνιστών στις συλλήψεις, στις ανακρίσεις, στα βασανιστήρια, στις φυλακές, στις εξορίες. Κρατιόταν αναμμένη η φλόγα της μη υποταγής, της αντίστασης.
Σημείωσε, επίσης πως «είναι ιστορική αναγκαιότητα η δράση γερών Οργανώσεων του ΚΚΕ και της νεολαίας του, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ενός Κόμματος που είναι συγκροτημένο, λειτουργεί και δρα με βάση τις αρχές και το στόχο για την επαναστατική κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και την οικοδόμηση της νέας, της κομμουνιστικής κοινωνίας. Με δεσμούς μέσα στην εργατική τάξη και τα παιδιά της».
Και τόνισε: «Είναι σημαντικό να κρατήσουμε τα συμπεράσματα από εκείνη την αγωνιστική ανάταση του λαού μας όπως είναι σημαντικό να κρατάμε τα συμπεράσματα συνολικά από την Ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Το Κόμμα μας, στην πορεία για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του μελετάει αυτήν την πείρα, την Ιστορία που γράφτηκε σε μικρά ονόματα στους τοίχους των φυλακών».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μαχητική αντιιμπεριαλιστική πορεία στους δρόμους της πόλης.
  • Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιούν επίσης εκδηλώσεις για τα 43 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, σήμερα, Τετάρτη 16 Νοέμβρη,
-- Οι Οργανώσεις Σερρών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΕΔΗΣ (πρώην ΔΕΠΚΑ).
-- Το Τομεακό Συμβούλιο Ξάνθης της ΚΝΕ, στο αμφιθέατρο ΠΡΟΚΑΤ. Θα μιλήσει στέλεχος της ΚΝΕ.
-- Το Τομεακό Συμβούλιο Ροδόπης της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα 1 των Παρευξείνιων στην Κομοτηνή. Θα μιλήσει στέλεχος της ΚΝΕ.
Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις
Οι προσυγκεντρώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και των αντίστοιχων Οργανώσεων της ΚΝΕ για την πορεία του Πολυτεχνείου, αύριο, Πέμπτη 17 Νοέμβρη, έχουν οριστεί για τις 5 μ.μ. στα εξής σημεία:
Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου, οι Οργανώσεις: Βιομηχανίας, Κατασκευών, Τηλεπικοινωνιών, Μεταφορών, Επισιτισμού - Τουρισμού, Εμπορίου, Υγείας, ΟΤΑ - Δημόσιας Διοίκησης, Χρηματοπιστωτικού, Δικηγόρων, ΜΜΕ, Καλλιτεχνών, ΕΒΕ και Εκπαιδευτικών.
Σταδίου και Σανταρόζα, οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ.
Χαυτεία, οι Οργανώσεις: Α' Αθήνας, Δυτικής Αθήνας, Βόρειου Τομέα, Θριάσιου, Μεσογείων - Λαυρεωτικής, Ανατολικού Τομέα, Νότιου Τομέα και Πειραιά.
Συγκεντρώσεις αύριο Πέμπτη προγραμματίζονται και σε μια σειρά άλλων πόλεων. Συγκεκριμένα σε:
Θεσσαλονίκη, 5 μ.μ., από το Πολυτεχνείο.
Σέρρες, 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.
Δράμα, 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.
Καβάλα, 5.30 μ.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη.
Αλεξανδρούπολη, 5.30 μ.μ., στο Δημαρχείο.
Κιλκίς, 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ειρήνης.
Κοζάνη, 7.30 μ.μ., στον Πεζόδρομο.
Πτολεμαΐδα, 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.
Καστοριά, 6.30 μ.μ., απέναντι από τη Νομαρχία.
Φλώρινα, 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.
Γιάννενα, 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
Πρέβεζα, 6.30 μ.μ., στη «Λαϊκή Αγορά».
Αρτα, 7.30 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς.
Αγρίνιο, 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.
Πάτρα, 6 μ.μ., πλατεία Γεωργίου.
Λάρισα, 6 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.
Βόλο, 6.30 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου.
Τρίκαλα, 6 μ.μ., πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.
Καρδίτσα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.
Λαμία, 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου.
Χαλκίδα, 6.30 μ.μ., στα φανάρια της Νεάπολης.
Ηράκλειο Κρήτης, 6 μ.μ., στην πλατεία Λιονταριών.
Μυτιλήνη, 6.30 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς.
Χίο, 5.30 μ.μ., στην είσοδο του Πανεπιστημίου (οδός Μιχάλων).
Σάμο, 6 μ.μ., στην πλατεία Καρλοβάσου.
Ζάκυνθο, 7 μ.μ., στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.
Κεφαλονιά, 6.30 μ.μ., στο Λιθόστρωτο (σκαλιά δικαστικού μεγάρου).
Λευκάδα, 6.30 μ.μ., στον Αϊ - Μηνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.