Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

ΗΠΑ: Εν λευκώ (οίκω) εξουσιοδότηση από τις ιερακοπεριστερές του ιμπεριαλισμού - Καθησυχάζουν τους Ευρωπαίους − ΕΕ: Έκτατη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών μετά τη νίκη Τραμπ − ΚΚΕ: Κλαυσίγελως του κεφαλαίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ
Τετάρτη 09/11/2016 - 10:17 - Ενημέρωση: Τετάρτη 09/11/2016 - 14:10
Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση του πρακτορείου «Associated Press».
Ο Ντ. Τραμπ ξεπέρασε τον απαιτούμενο αριθμό των 270 εκλεκτορικών ψήφων χάρη στην επικράτησή του στην πολιτεία του Γουισκόνσιν, που του επέτρεψε να αυξήσει τους εκλέκτορές του σε 276.

ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών
Τετάρτη 09/11/2016 - 15:09
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:
«Τόσο οι πολιτικές δυνάμεις που σήμερα πανηγυρίζουν για την επικράτηση του Τραμπ, όσο και εκείνες που κλαίνε για τη μη επικράτηση Κλίντον, κρύβουν ότι και οι δύο υποψηφιότητες εκπροσωπούσαν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου και θα συνεχίσουν την αντιδραστική, αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος του αμερικανικού λαού, αλλά και την επικίνδυνη πολεμοχαρή πολιτική σε βάρος των άλλων λαών, ιδιαίτερα στην περιοχή μας.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις τάσεις απόρριψης και των δύο υποψηφιοτήτων, που εκφράστηκαν προεκλογικά, μέσα στον αμερικανικό λαό, αλλά και από το γεγονός ότι η ελπίδα "Ομπάμα" κατέληξε σε απογοήτευση για μεγάλα τμήματα του αμερικανικού λαού, μετανάστες, μειονότητες κλπ.
Οι λαοί θα πάψουν να παγιδεύονται ανάμεσα στη "Σκύλλα και τη Χάρυβδη", όταν χαράξουν το δικό τους δρόμο, ρήξης και ανατροπής του συστήματος που γεννά φτώχεια, κρίσεις, πολέμους».
902

Η «Δημοκρατική» αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον έχει συγκεντρώσει έως τώρα 218 εκλέκτορες. Αν και ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χ. Κλίντον δήλωσε νωρίτερα ότι το Δημοκρατικό στρατόπεδο θα περιμένει την καταμέτρηση κάθε ψήφου, το CNN μεταδίδει ότι η Χ. Κλίντον τηλεφώνησε στον Ντ. Τραμπ και παραδέχτηκε την ήττα της.

ΕΕ
Έκτατη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών μετά τη νίκη Τραμπ
Τετάρτη 09/11/2016 - 16:25
Έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή 13 Νοέμβρη θα πραγματοποιήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Την ανακοίνωση έκανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, με ανακοίνωση του υπουργείου στην οποία τονίζεται ότι «ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ χαιρετίζει τη διεξαγωγή την Κυριακή μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ».
Να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής της διπλωματίας των ευρωπαϊκών χωρών ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
902

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κατέκτησε σχεδόν όλες τις πολιτείες-κλειδιά, με κύρια παραδείγματα τη Φλόριντα, τη Βόρεια Καρολίνα, το Οχάιο και την Πενσιλβάνια, ενώ παράλληλα κυριάρχησε στις παραδοσιακά ρεπουμπλικανικές νότιες και κεντρικές πολιτείες.
«Θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών» διαβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στη νικητήρια ομιλία του προς τους υποστηρικτές του. «Ήρθε η ώρα να συσπειρωθούμε. Ένας λαός ενωμένος», ανέφερε, ενώ συνεχάρη την αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον «για τις υπηρεσίες που προσέφερε στη χώρα».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί πρεσβευτές στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ καθησυχάζουν τους Ευρωπαίους
Τετάρτη 09/11/2016 - 15:24
Οι Αμερικανοί πρεσβευτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη σήμερα ότι η στενή συνεργασία τους θα συνεχιστεί και μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. «Υπάρχει μεγάλη συνέχεια εκεί», δήλωσε ο Ντάγκλας Λιουτ σε μια συνάντηση Ευρωπαίων διπλωματών στην αμερικανική πρεσβεία στις Βρυξέλλες. «Το ΝΑΤΟ ήταν πάντα ένα εγχείρημα διακομματικής συναίνεσης για τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ αμφισβήτησε τις δαπάνες των ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή άμυνα μέσω του ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κυρίως αυτοί οι χώρες των οποίων βρίσκονται πιο κοντά στη Ρωσία ανησύχησαν. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην ΕΕ Άντονι Γκάρντερ, που διορίστηκε από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην καταλήξουν σε συμπεράσματα σχετικά με τη διακυβέρνηση Τραμπ: «Είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση θα κατανοήσει τη σημασία των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ. Δώστε της χρόνο», τόνισε.
902

Ο Τραμπ τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα να αναχαιτιστούν οι διχαστικοί άνεμοι και οι Αμερικανοί να ενωθούν ως έθνος. Παράλληλα δεσμεύθηκε σε κάθε πολίτη ότι θα είναι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς. Εξάλλου επισήμανε, απευθυνόμενος σε όσους δεν τον υποστήριξαν, ότι τους τείνει το χέρι για να τον καθοδηγήσουν, να συνεργαστούν μαζί του και να ενώσουν τις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ χαρακτήρισε την προεκλογική του εκστρατεία κίνημα, η δουλειά στο οποίο ξεκινά μόλις τώρα που τελείωσε η προεκλογική εκστρατεία και υπογράμμισε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την εμπειρία του στις επιχειρήσεις για να βοηθήσει τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, οι ξεχασμένοι άνδρες και γυναίκες των ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον ξεχασμένοι, ενώ πρόσθεσε ότι θα ανοικοδομήσει τα κέντρα των πόλεων, τους αυτοκινητόδρομους και τις υποδομές. Με αυτόν τον τρόπο ο Τραμπ εκτιμά ότι θα δοθεί δουλειά στους ανθρώπους.
«Επιτέλους θα φροντίσουμε τους βετεράνους μας», τόνισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα ξεκινήσει ένα σχέδιο εθνικής ανάπτυξης και ανανέωσης, καθώς διαθέτει, όπως είπε, ένα πολύ καλό οικονομικό πλάνο, ώστε να διπλασιάσει την ανάπτυξη της χώρας και να ενισχύσει την οικονομία της.
Η Αμερική δεν θα συμβιβάζεται πλέον με τίποτα λιγότερο από το καλύτερο, τόνισε, εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ θα τα πηγαίνουν καλά με τις χώρες που επιθυμούν να τα πηγαίνουν καλά με αυτές. Θα αντιμετωπίσουμε δίκαια τους πάντες, είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα και προσθέτοντας ότι θα επιζητήσει να βρεθεί κοινός τόπος και όχι εχθρότητα.
Ήδη πάντως έχουν αρχίσει οι νέες αναλύσεις, εκτιμήσεις και προβλέψεις για την «επόμενη μέρα», τις συνεχιζόμενες ή τις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, αλλά και τα στοιχήματα για το ποιες από όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις του νέου προέδρου θα μείνουν, πρώτες, λόγια του αέρα...
Αν και στην ομιλία του ο Ντ. Τραμπ έκανε αναφορές στους εργαζόμενους, αλλά και στην «ανάπτυξη» της χώρας, είναι δεδομένο ότι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στις ΗΠΑ θα υποστούν τις συνέπειες της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης και της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, που οδηγεί σε νέες συγκρούσεις και πολέμους. Μόνη διέξοδος είναι η οργάνωση της πάλης των εργατών και των άλλων εκμεταλλευόμενων στρωμάτων ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του.
Διεθνείς αντιδράσεις 
O προβληματισμός, η έκπληξη, η αναμονή, αλλά και η προσπάθεια να βρεθούν σημεία επαφής αποτυπώνονται στις πρώτες διεθνείς αντιδράσεις για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, ενώ δεν λείπουν και ορισμένες τοποθετήσεις για επαναπροσέγγιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ είτε προς την κατεύθυνση της σύγκλισης είτε προς την κατεύθυνση της σύγκρουσης, οι οποίες μένει να φανεί εάν έχουν περισσότερο βάθος σε μία περίοδο έντονων ανακατατάξεων και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
«Η ηγεσία των ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υποστηρίζοντας ότι «ένα ισχυρό ΝΑΤΟ είναι καλό για τις ΗΠΑ και καλό για την Ευρώπη». Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της λυκοσυμμαχίας, επισήμανε πως «είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας, κυρίως σε ό,τι αφορά τον υβριδικό πόλεμο, τις κυβερνοεπιθέσεις, την απειλή της τρομοκρατίας».
«Το ΝΑΤΟ έχει απαντήσει με αποφασιστικότητα στη νέα κατάσταση της ασφάλειας. Αλλά έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε», σημείωσε, προσθέτοντας πως ανυπομονεί να χαιρετίσει τον Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα γίνει του χρόνου «για να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απεύθυναν συγχαρητήρια επιστολή στο νέο Αμερικανό πρόεδρο. Σε αυτήν, αφού αναφέρονται στους «δεσμούς»και τις «κοινές αξίες» μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών κέντρων, προσκαλούν τον Τραμπ να «επισκεφθεί την Ευρώπη για μια συνάντηση κορυφής ΕΕ -ΗΠΑ», υπογραμμίζοντας ότι είναι «πιο σημαντική από ποτέ η ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων». 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ», δήλωσε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Οι δεσμοί ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι από κάθε πολιτική αλλαγή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, ξαναβρίσκοντας τη δύναμη της Ευρώπης», είπε.
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, έστειλε συγχαρητήρια στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Το εκλογικό σώμα μίλησε. Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι ξεκάθαρη και πρέπει να γίνει σεβαστή. Συγχαίρω τον ίδιο και το Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα για τη νίκη τους», αναφέρει στη δήλωσή του. «Από τη Συρία στο Ιράκ, από την Ουκρανία στη Λιβύη, ο ρόλος του Τραμπ στη διπλωματία και την επίτευξη συμφωνιών θα δοκιμαστεί από την πρώτη μέρα και θα απαιτήσει το σωστό μείγμα της υπευθυνότητας, της συγκράτησης και της ηγεσίας», τονίζει ο Μάρτιν Σουλτς. «Η παγκόσμια πολιτική απαιτεί τη συνεχή προσήλωση των ΗΠΑ για έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας. Από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, ο κόσμος περιμένει και ελπίζει μια εξωστρεφή προεδρία που θα στοχεύει στη διαμόρφωση διεθνών σχέσεων και στην προάσπιση των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας», συμπλήρωσε. 
Επίσης υπενθύμισε με νόημα ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ και ότι οι σχέσεις τους είναι ένα «βασικό συστατικό» της παγκόσμιας σταθερότητας. «Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει αυτή τη σχέση. Ελπίζουμε ότι το ίδιο ισχύει και για το μέλλοντα πρόεδρο των ΗΠΑ», κατέληξε. 
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe 1» την«έκπληξη και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, θεωρώντας ότι το «μείγμα» αστικής διαχείρισης που πρότεινε η Χίλαρι Κλίντον ήταν πιο ευνοϊκό για την ΕΕ. Επίσης υποστήριξε πως «μετά το Brexit, ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική, έφερε τελικά τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο».
Τα κράτη - μέλη της ΕΕ
«Η Γερμανία και οι ΗΠΑ συνδέονται με αξίες, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τον σεβασμό του νόμου, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος του, τη θρησκεία του, το φύλο του, τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ή τις πολιτικές πεποιθήσεις του. Είναι στη βάση αυτών των αξιών που προτείνω μια στενή συνεργασία με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ. 
Ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τόνισε πως «ο Τραμπ είναι ο πρωτοπόρος ενός νέου αυταρχικού και σοβινιστικού διεθνούς κινήματος» και πως αποτελεί «μια προειδοποίηση για εμάς». Επίσης δεν απέφυγε τον πειρασμό να δηλώσει πως «η χώρα μας και η Ευρώπη πρέπει να αλλάξουν, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το αυταρχικό διεθνές κίνημα», θέλοντας να σπείρει τις γνωστές σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες ότι μπορεί να βελτιωθεί η ΕΕ.
«Το αποτέλεσμα δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από αυτό που επιθυμούσαν οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γερμανία. Αλλά βέβαια πρέπει να το αποδεχθούμε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Πριν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα και ενώ η νίκη του Τραμπ ήταν διαφαινόμενη, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για «μεγάλο σοκ», μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. «Και εμείς οι Ευρωπαίοι γνωρίζουμε φυσικά ως εταίροι στο ΝΑΤΟ ότι ο Τραμπ ως πρόεδρος θα μας ρωτήσει τι κάνουμε εμείς για τη Συμμαχία. Αλλά και εμείς θα ρωτήσουμε τι προσφέρετε εσείς στη Συμμαχία», ανέφερε. «Νομίζω επίσης ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ξέρει πως αυτή η εκλογή δεν ήταν υπέρ του, αλλά κατά του κατεστημένου της Ουάσιγκτον (...) Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να ψάξει να βρει ποιοι θα είναι οι συνομιλητές της στην κυβέρνηση Τραμπ και ποιες από τις προεκλογικές εξαγγελίες προτίθεται να εφαρμόσει. Πολλά θέματα είναι ανοικτά»,πρόσθεσε.
«Η αβεβαιότητα στην οικονομία είναι τεράστια. Ο Ντόναλντ Τραμπ καλό θα ήταν να μην αποκλείσει την αμερικανική οικονομία από τον κόσμο», επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχάνων (BDI),Ούλριχ Γκρίλο.
Η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στέλνει μήνυμα ότι η Γαλλία πρέπει να ισχυροποιηθεί και η Ευρώπη να ενωθεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.
«Εάν ο Τραμπ είναι ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος, η Γαλλία θα συνεχίζει να εργάζεται με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό, πριν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να διασαφηνιστεί η θέση των ΗΠΑ σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η Συρία.
Στη Γαλλία η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, συνεχάρη μέσω του Twitter «τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και τον ελεύθερο αμερικανικό λαό», όπως έγραψε.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, δήλωσε πως ανυπομονεί να εργαστεί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ. «Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια διαρκή και ειδική σχέση με βάση τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του επιχειρείν. Είμαστε και θα παραμείνουμε ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», είπε.
Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του «ευρωσκεπτικιστικού» και αντιμεταναστευτικού κόμματος UKIP στη Βρετανία, ο οποίος πρωτοστάτησε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit, συνεχάρη θερμά τον Τραμπ. «Δίνω τη σκυτάλη στον Ντόναλντ Τραμπ. Πολλά συγχαρητήρια. Κάνατε μια γενναία εκστρατεία», έγραψε στο Twitter. 
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, που είχε εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στην Χίλαρι Κλίντον, έδωσε συγχαρητήρια στον Τραμπ και τόνισε ότι οι σχέσεις Ιταλίας - ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές. «Του εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή», δήλωσε.
Στην Ιταλία αρκετές αναλύσεις των μέσων ενημέρωσης εστιάζουν στα κοινά στοιχεία που είχε η νίκη του Τραμπ με εκείνα του Μπερλουσκόνι το 1994. Βέβαια, ως συνήθως, αφήνουν έξω από τις αναλύσεις τους το γεγονός ότι τμήματα του κεφαλαίου στοιχίζονται πίσω και από τους δύο υποψηφίους. 
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, γνωστός για τις ακροδεξιές και αντιμεταναστευτικές απόψεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογή Τραμπ. «Τι σπουδαία νέα. Η δημοκρατία είναι ακόμη ζωντανή», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.
Oι άλλοι «παίκτες»
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Ντόναλντ Τραμπ και εξέφρασε την ελπίδα να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης, ο Πούτιν «εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συνεργασία προκειμένου να εξέλθουν οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ από την παρούσα κατάσταση κρίσης». Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα πως «θα υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον, που θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού και θα λαμβάνει πραγματικά υπόψη τις θέσεις αμφότερων των πλευρών προς το συμφέρον των λαών τους και της διεθνούς κοινότητας». 
Η Κίνα θα συνεργαστεί με το νέο Αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή και υγιής ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Ελπίζω πως αυτή η επιλογή του αμερικανικού λαού θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν θετικά βήματα στον κόσμο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και τις εξελίξεις στην περιοχή μας» ανέφερε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις. Σε ομιλία του στην Άγκυρα, δήλωσε πως μια «νέα σελίδα» θα ανοίξει στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις αν η Ουάσιγκτον εκδώσει τον Τούρκο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί η Τουρκία ότι «ενορχήστρωσε» την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη. «Δημιουργείται μια ευκαιρία για το νέο πρόεδρο να προωθήσει τις σχέσεις με πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τη μάχη της Τουρκίας εναντίον της τρομοκρατίας», σημείωσε ο Γιλντιρίμ.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μετά τα καθιερωμένα συγχαρητήρια, κάλεσε το νέο Αμερικανό πρόεδρο να «τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες», εκφράζοντας ανησυχία μήπως τεθεί θέμα αναθεώρησης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. «Κάθε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να αντιληφθεί τις πραγματικότητες του σημερινού κόσμου. Το πιο σημαντικό είναι ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ να τηρήσει τις συμφωνίες, τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε πολυμερές επίπεδο», δήλωσε ο Ζαρίφ.
Οι διεθνείς χρηματαγορές καταγράφουν μεγάλη πτώση. «Οι αγορές θα καταγράψουν έντονες μεταβολές καθώς οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να σκιαγραφήσουν τις πρώτες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ», σχολίασε ο Κέιθ Πάρκερ, αναλυτής της Barclays.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.