Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Είμαι η Κούβα, ο Φιντέλ κι η Επανάσταση - Hasta La Victoria Siempre, Comandante!

ΚΟΥΒΑ
Με σύνθημα «Ενωμένοι, ποτέ νικημένοι» οι Κουβανοί αποχαιρετούν τον Φιντέλ Κάστρο
(Πηγές ΦΩΤΟ: AP και granma.cu)
Τετάρτη 30/11/2016 - 13:17 - Ενημέρωση: Τετάρτη 30/11/2016 - 14:47

Επιφωνήματα «Βίβα Φιντέλ!» αντηχούσαν και χθες το βράδυ στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, καθώς δεκάδες χιλιάδες Κουβανών συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του εννιαήμερου εθνικού πένθους που κήρυξε η κουβανική κυβέρνηση για να τιμήσει το μεγάλο επαναστάτη. «Ενωμένοι, ποτέ νικημένοι!» φώναζαν.
Κουβανοί στους δρόμους της Αβάνας (Πηγή: granma.cu)
Μερικοί, δακρυσμένοι ή τυλιγμένοι με τη σημαία της Κούβας, πέρασαν μπροστά από πορτρέτο του Κάστρο, όπου φαίνεται ντυμένος με στρατιωτικά και κρατάει όπλο. Πολλοί κρατικοί υπάλληλοι και μαθητές του Δημοτικού ήρθαν ομαδικά.
Πολλοί ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο, ο Βολιβιανός πρόεδρος Έβο Μοράλες και ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, ταξίδεψαν στην Κούβα για να συμμετάσχουν στην τελετή.

«Το να ζυγίσει κανείς την επιτυχία ή αποτυχία του οικονομικού μοντέλου της Κούβας χωρίς να συνυπολογίσει το εγκληματικό (αμερικανικό) εμπάργκο που κράτησε πάνω από 50 χρόνια, είναι καθαρή υποκρισία», είπε ο Κορέα στον επικήδειό του.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι ο Ομπάμα δεν θα στείλει προεδρική αντιπροσωπεία στην Αβάνα. Αντίθετα, οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπευθούν από τον Τζέφρι Ντε Λαουρέντις, ανώτατο διπλωμάτη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα, και τον Μπεν Ρόουντς, συνεργάτη του Ομπάμα, ο οποίος αντιπροσώπευσε τις ΗΠΑ στους 18 μήνες που κράτησαν οι κρυφές συνομιλίες που οδήγησαν στην προσέγγιση των δύο χωρών.
Οι Αφρικανοί ηγέτες συμπεριλάμβαναν τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε και τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος απέτισε προσωπικό φόρο τιμής. Ο Νέλσον Μαντέλα είχε ευχαριστήσει επανειλημμένα τον Κάστρο για τις προσπάθειές του να βοηθήσει στην ανατροπή του απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική.
Η Κίνα έστειλε τον αντιπρόεδρο Λι Γιουαντσάο, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπινγκ επισκέφθηκε την κουβανική πρεσβεία στο Πεκίνο για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του, είπε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πήγε στην Κούβα, αλλά περιέγραψε τον Κάστρο ως «αληθινό φίλο της Ρωσίας». 
Σήμερα θα ξεκινήσει η πορεία προς το Σαντιάγκο ντε Κούβα
Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων τιμής στην Αβάνα, στις 7.00 το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) ξεκινάει από την αίθουσα «Γκράνμα» του υπουργείου Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων, όπου φυλάσσεται η τέφρα του Κουβανού ηγέτη, η πομπή που θα φτάσει το Σάββατο 3 Δεκέμβρη, διασχίζοντας 13 από τις 15 επαρχίες της χώρας, στο Σαντιάγκο ντε Κούβα.
Συμβολικά, η διαδικασία αυτή φέρει το όνομα «Καραβάνι της Ελευθερίας» προς ανάμνηση του αντίστοιχου καραβανιού που ξεκίνησε από την πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τον επαναστατικό στρατό, το Σαντιάγκο, την 1 Γενάρη του 1959 και έφτασε στην Αβάνα στις 8 Γενάρη με επικεφαλής τον Φιντέλ. Τώρα, θα γίνει η αντίστροφη πορεία και στην πλατεία της Επανάστασης «Αντόνιο Μασέο» (ήρωας του αγώνα της ανεξαρτησίας) θα γίνει η δεύτερη λαϊκή συγκέντρωση.

Την Κυριακή στις 4 Δεκέμβρη θα γίνει η τελετή της κηδείας και της εναπόθεσης της τέφρας του Κομαντάντε στο νεκροταφείο της Σάντα Ιφιγένια, όπου έχουν ταφεί οι εθνικοί ήρωες Χοσέ Μαρτί, Αντόνιο Μασέο, αλλά βρίσκονται και τα οστά 32 αγωνιστών επαναστατών που έπεσαν στην επίθεση στις 26 Ιούλη του 1953 ενάντια στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο, την πρώτη ένοπλη επίθεση στο στρατό της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα, της οποίας ηγήθηκε ο Φιντέλ και αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην πορεία προς τη νίκη της Επανάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.