Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΕΕΔΝΤ: Από το 2ο στο 4ο μνημόνιο μια αριστερά δρόμος − Το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης

Μπαράζ νέων μέτρων με επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος
Ορόσημα στο ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής οι συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ στις 7 Νοέμβρη και 5 Δεκέμβρη, με συνέχιση των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο στο ενδιάμεσο
Με κοινή θέση το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» μέχρι τη συνεδρίαση του μεθεπόμενου συμβουλίου Γιούρογκρουπ, στις 5 Δεκέμβρη, εξελίσσονται οι συνεννοήσεις και τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο, με ενδιάμεσο σταθμό τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 7 Νοέμβρη.
«Μέτρα στο πεδίο της Κοινωνικής Ασφάλισης και της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της δεύτερης αξιολόγησης», αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο του επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γ. Ντάισελμπλουμ, και προσθέτει ότι θα πρέπει, επίσης, να ληφθούν μέτρα και
  • στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων,
  • στον χρηματοπιστωτικό τομέα,
  • στην αγορά Ενέργειας,
  • στη Δημόσια Διοίκηση,
  • στη νομοθεσία για τη στρατηγική του προϋπολογισμού μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα,
  • στο επιχειρηματικό κλίμα,
  • στις αγορές προϊόντων και στην Παιδεία.
Μάλιστα, σύμφωνα με το έγγραφο του Γ. Ντάισελμπλουμ που διαβιβάστηκε στην ολλανδική Βουλή, η επόμενη αποστολή του κουαρτέτου «έχει προς το παρόν προγραμματιστεί για το διάστημα 14 - 21 Νοεμβρίου», θα διαρκέσει δηλαδή μία βδομάδα, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιτάχυνση των αντιλαϊκών διεργασιών.
Πολλοί αστερίσκοι για νέο μνημόνιο
Σε αυτό το πλαίσιο, στην πρώτη γραμμή των αντιλαϊκών παρεμβάσεων βρίσκονται 
  • τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά,
  • ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών των επιχειρήσεων,
  • ο νέος νόμος για την «εφοδιαστική αλυσίδα» (logistics),
  • οι «απελευθερώσεις» στην αγορά Ενέργειας,
  • η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων,
  • ο κανονισμός για παροχή υπηρεσιών ύδρευσης (συνδέεται με τις ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο),
  • ο «οδικός χάρτης» για την πλήρη «απελευθέρωση» επαγγελμάτων (μηχανικοί),
  • το νέο πακέτο κρατικών επιχειρήσεων που θα περάσουν στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Νέες παρεμβάσεις σχεδιάζονται και στην κρατική διοίκηση, που θα περιλαμβάνουν
  • τις «αλλαγές» στα ειδικά μισθολόγια,
  • το μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας κ.ά.
Η δεύτερη «αξιολόγηση» θα κλείσει έως το τέλος του Νοέμβρη, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στον «Real fm».
«Η πρώτη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων πήγε πολύ καλά, έχουν οριοθετηθεί τα θέματα, έχουν εντοπιστεί οι περιοχές που υπάρχει γενικώς συμφωνία, καθώς και τα θέματα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διαπραγμάτευση, παίρνοντας ως δεδομένο ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τα θέματα αυτά. Θα κλείσει στο χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλος Νοεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσθήκης νέων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα, ισχυρίστηκε πως «υπάρχει καταρχήν συμφωνία για το 2016 και το 2017» και ότι δεν υπάρχει «μαύρη τρύπα» γι' αυτό το διάστημα, βάζοντας πολλούς αστερίσκους για το τι θα γίνει μετά. 

Όπως είπε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα στη λήξη του τρέχοντος,
«αν η οικονομία ανακάμπτει, αν έχουμε τις ελάχιστες ρυθμίσεις για το χρέος, την επιστροφή στο QE (ποσοτική χαλάρωση), όλα αυτά συνηγορούν ότι η Ελλάδα θα μπορεί να ξαναμπεί στις αγορές (...) και δεν θα υπάρχει καμία συζήτηση για τέταρτο μνημόνιο».
Σε κάθε περίπτωση, τα αντιλαϊκά παζάρια συνεχίζονται αυτή τη φορά με έμφαση στην καρατόμηση των προνοιακών επιδομάτων, καθώς και τις  
«εξοικονομήσεις δαπανών με συνολική επανεξέταση της κατανομής τους (spending Review)», που ήταν το αντικείμενο των τελευταίων συναντήσεων κυβερνητικών στελεχών με το υπουργείο Οικονομικών.
Μεγάλο χαράτσωμα από αρχές Γενάρη
Στο μεταξύ, σε συνέχεια της παραπέρα απογείωσης της φοροληστείας απέναντι σε μισθούς και συντάξεις, έρχονται και τα «φρέσκα» αντιλαϊκά χαράτσια της συγκυβέρνησης, τα οποία ήδη έχουν ψηφιστεί. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, από την 1η Γενάρη του 2017 αυξάνονται τα χαράτσια ή επιβάλλονται νέα στις παρακάτω κατηγορίες: 
  • Σταθερή τηλεφωνία. Επιβάλλεται νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε λογαριασμό, επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τιμολογίων.
  • Καύσιμα κίνησης. Ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,70 ευρώ. Στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.
  • Ανατιμήσεις στον καφέ. Επιβάλλεται ΕΦΚ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει τις λιανικές τιμές από 10% μέχρι 20%, ανάλογα με την κατηγορία.
  • ΦΠΑ στα νησιά. Στο τέλος του έτους, καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα από αυτά.
  • Ανατιμήσεις στα τσιγάρα. Αυξάνονται οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού, με την αναμενόμενη αύξηση των λιανικών τιμών να ξεπερνά το 0,50 ευρώ το πακέτο.
  • Χαράτσι στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Επιβάλλεται ΕΦΚ στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (10 λεπτά ανά ml υγρού).
Και, βέβαια, η τρέχουσα συζήτηση με τους «θεσμούς» αφορά στα επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα, με γνώμονα την κάλυψη τυχόν αποκλίσεων από τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η υπόλοιπη ατζέντα του Γιούρογκρουπ
Πέρα από τα ζητήματα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα, στην προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (7/11) περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:
  • Κύπρος και Ισπανία, «άσκηση εποπτείας μετά το πρόγραμμα». Πρόκειται για τους ειδικούς εποπτικούς ελέγχους που διενεργεί η Κομισιόν μετά την τυπική λήξη των μνημονίων. Η συγκεκριμένη διαδικασία παύει όταν αποπληρωθεί τουλάχιστο το 75% των δανείων, που χορηγήθηκαν σε κάθε χώρα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το Γιούρογκρουπ θα «πρέπει επίσης να ενημερώνεται για την πορεία των εργασιών σχετικά με το ενδεχόμενο για επανένωση της Κύπρου». Εν προκειμένω, η έμφαση δίνεται στα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά θέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τη ζώνη του ευρώ.
  • Τα ζητήματα της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη, καθώς και η «εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών, με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τους φορολογουμένους και την πραγματική οικονομία». Πρόκειται για τα ενδοαστικά παζάρια που αφορούν τον επιμερισμό της χασούρας, σε περίπτωση διάσωσης των τραπεζών.
  • Τα «πλαίσια αφερεγγυότητας» για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη, ζήτημα που συνδέεται και με τον υπό διαμόρφωση «εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών των επιχειρήσεων», που συζητείται και για την περίπτωση ελληνικών επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι «η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων».
Η διαχείριση του κρατικού χρέους
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, δήλωσε χτες ότι περιμένει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου στη συνέχεια να δρομολογηθούν οι σχετικές αποφάσεις. «Κινούμαστε προς συμφωνία. Δεν θα υπάρξει ακριβής συμφωνία για το τι θα συμβεί στα μέσα του 2018, αλλά για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα έχουμε αποφάσειςεντός του έτους», υπογράμμισε ο Κλ. Ρέγκλινγκ μιλώντας σε συνέδριο στη Λευκωσία.
Ουσιαστικά, οι «θεσμοί» της ΕΕ
  • «κόβουν» κάθε συζήτηση για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους πριν από το τέλος του 2017, ενώ
  • προϋπόθεση παραμένει να ολοκληρωθούν ή να δρομολογηθούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπει η δεύτερη «αξιολόγηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.