Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Κυπριακό: Προωθείται νέο διχοτομικό σχέδιο – Εντείνονται οι πιέσεις – Κοινή διακήρυξη για συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση – Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Ο Ν.Αναστασιάδης, η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Λίζα Μπάντενχαϊμ
και ο Ντερβίς Έρογλου, μετά το τέλος της συνάντησης

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς προώθηση νέο διχοτομικό σχέδιο
Επανέναρξη διαπραγματεύσεων μετά τη χτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη - Ερογλου
Τη διαδικασία επίσπευσης της διευθέτησης του Κυπριακού με βάση τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή επιβεβαίωσε η χτεσινή συνάντηση, στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου. Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε την επίσημη επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάντενχαϊμ, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, διάβασε τη λεγόμενη κοινή διακήρυξη, που αποτελείται από επτά σημεία.
Όπως προκύπτει από το κείμενο της διακήρυξης, οι δύο ηγέτες θα επιδιώξουν να φτάσουν σε λύση το συντομότερο δυνατό και ακολούθως να πραγματοποιήσουν χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την κοινή διακήρυξη Αναστασιάδη–Έρογλου
 Ανακοίνωση για την κοινή διακήρυξη Αναστασιάδη – Έρογλου εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Οι αναφορές στο κείμενο της Κοινής Διακήρυξης σε "συνιστώντα κράτη", που παραπέμπουν σε λύση τύπου "σχέδιο Ανάν", επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες του ΚΚΕ, ότι επίκεινται επικίνδυνες εξελίξεις για τον κυπριακό λαό.
Η αναφορά σε λύση διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας αναιρείται από την ύπαρξη "συνιστώντων κρατών", από τη σχέση τους με το ομοσπονδιακό σύνταγμα, από τη μη αναφορά ότι το "ομόσπονδο" κράτος θα αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, οδηγώντας στην ουσία σε λύση συνομοσπονδιακή και διχοτομική και νομιμοποιώντας την τουρκική εισβολή και κατοχή. Η θέση ότι το μέλλον του κυπριακού λαού βρίσκεται εντός της ΕΕ έχει στόχο να δεσμεύσει τον κυπριακό λαό και να εξωραΐσει τον αντιδραστικό χαρακτήρα αυτής της λυκοσυμμαχίας, που οδήγησε το λαό και αυτής της χώρας σε χρεοκοπία, ενώ αποδείχτηκε ότι δε μπορεί να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα ούτε της Κύπρου, ούτε της Ελλάδας.
Το γεγονός ότι η Κοινή Διακήρυξη εκδόθηκε μετά την επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αποδεικνύει ότι υπάρχει άμεση παρέμβαση στην όλη διαδικασία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, εκείνων δηλαδή των δυνάμεων που ευθύνονται για την κυπριακή τραγωδία και σήμερα παίρνουν μέρος στους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των πηγών και δρόμων της ενέργειας.
Το ΚΚΕ δηλώνει για μια ακόμη φορά ότι
θα αντιταχθεί σε λύσεις –ανοιχτής ή συγκαλυμμένης– διχοτόμησης, που στο παρελθόν απέρριψε ο ίδιος ο κυπριακός λαός.
Θα στηρίξει τον αγώνα για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, προς όφελος όλων των εργαζομένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Θα συνεχίσει να προβάλλει τη μοναδική ρεαλιστική φιλολαϊκή διέξοδο για την Ελλάδα και την Κύπρο που είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ, η κοινωνικοποίηση του πλούτου, με το λαό στην εξουσία».

Κοινή διακήρυξη για συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση
 

Τα επίμαχα σημεία, που δείχνουν ότι, παρά τις διατυπώσεις και το επικάλυμμα της ομοσπονδίας, θα υπάρχουν δύο κράτη (states στο αγγλικό κείμενο που κάποιοι μεταφράζουν ως «πολιτείες»), είναι αυτά που μιλάνε για εξουσίες που θα ασκεί το κάθε κράτος και που η ομοσπονδιακή νομοθεσία δε θα επεμβαίνει στις νομοθεσίες στα συνιστώντα κράτη.
Σημειώνεται, χαρακτηριστικά και σκόπιμα αντιφατικά, σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των κρατών και της «ομοσπονδίας» στα σημεία 3 και 4 της διακήρυξης:
«3. (...) Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς και θέματα που είναι σαφώς συναφή με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της, θα προσδιορίζονται από το Σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη. Τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δε θα καταπατούν τις νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των συνιστώντων κρατών και οι νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών δε θα καταπατούν ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαμάχη σε σχέση με τα παραπάνω θα δικάζεται από το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο. Καμιά από τις δυο πλευρές δε θα μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία στην άλλη.
4. Η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει μετά την έγκριση της επίλυσης σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δύο συνιστώντα κράτη με ίσο καθεστώς. Η δικοινοτική, διζωνική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλο το νησί. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα αποτελεί τον ανώτατο νόμο του νησιού και θα δεσμεύει όλες τις εξουσίες της ομοσπονδίας και των συνιστώντων κρατών. Η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων απαγορεύεται».
Όσο και αν διαβεβαιώνεται ότι η διχοτόμηση και απόσχιση απαγορεύεται, αυτή πραγματοποιείται στην πράξη αφού αναφέρεται σε κράτη με ξεχωριστές εξουσίες και βέβαια αναγνωρίζονται τα δεδομένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής του 1/3 του νησιού.
Ένταση πιέσεων
Μέσα στη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των διαπραγματευτών και επαφές σε Αθήνα και Αγκυρα.
Το ΔΗΚΟ του Ν. Παπαδόπουλου (γιου του πρώην προέδρου της Κύπρου Τάσσου) που συμμετέχει στην κυβέρνηση απειλεί να αποχωρήσει μιλώντας για νέο «σχέδιο Ανάν».
Το ΑΚΕΛ, με προηγούμενη ανακοίνωσή του, δηλώνει αντίθετο στην αποκεντρωμένη ομοσπονδία αλλά δηλώνει υπέρ των διαπραγματεύσεων και καλεί όλα τα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Τη συμφωνία χαιρέτισε χτες με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ουάσιγκτον για υποστήριξη στην άσκηση των «κυριαρχικών δικαιωμάτων» της Δημοκρατίας της Κύπρου, με σκοπό την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Το ζήτημα της εισβολής και κατοχής εξαφανίζεται. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η ανακοίνωση της ΕΕ.
Η Ρωσία, με ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, σημειώνει:
«Είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν ευνοϊκές εξωτερικές συνθήκες για τις συνομιλίες, οι οποίες, κατά την πεποίθησή μας, πρέπει να είναι ελεύθερες από οποιαδήποτε έξωθεν πίεση και απόπειρες επιβολής χρονοδιαγραμμάτων ή συνταγών διευθέτησης».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη ανακοινώθηκε η παραίτηση του ως τώρα διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Αλ.Ντάουνερ.
  • Κοινή άσκηση με την επωνυμία «Ονήσιλος-Γεδεών» πραγματοποίησαν χτες οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου και του Ισραήλ εντός του FIR Λευκωσίας και στις περιοχές Βασιλικού και Αεροδρομίου Πάφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.