Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία: Στο ρινγκ της ιμπεριαλιστικής αναμέτρησης


ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προβληματισμοί για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας
Ο νέος υπουργός Αμυνας που όρισε η νέα αστική κυβέρνηση μεταβαίνει αύριο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
ΚΙΕΒΟ.--
Η νέα αστική εξουσία στην Ουκρανία, που ανέτρεψε τον προηγούμενο Πρόεδρο, Β. Γιανουκόβιτς, προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση ενώ οξύνεται η καπιταλιστική κρίση και ο λαός έχει ήδη χρεοκοπήσει.
Οι αστικές αυτές εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις έχουν τη στήριξη των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και των ΗΠΑ που στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία επεμβαίνουν ανοιχτά στη χώρα.
Ταυτόχρονα εμφανίζονται να προβληματίζονται για την εδαφική ακεραιότητά της καθώς στις ανατολικές περιοχές, με έντονο το ρωσικό στοιχείο, δεν αναγνωρίζουν τη νέα εξουσία, που προχωράει αύριο, Πέμπτη, σε ορισμό μεταβατικής κυβέρνησης, έχει προκηρύξει προεδρικές εκλογές έως τις 25 Μάη.
Ταυτόχρονα, η Βουλή, με αλλαγμένους συσχετισμούς, αφού το πρώην κυβερνών «Κόμμα των Περιοχών» στηρίζει πλέον την αντιπολίτευση, αποφάσισε να παραπέμψει τον Γιανουκόβιτς στο δικαστήριο της Χάγης για «σοβαρά εγκλήματα».
Χτες, ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες και κάλεσε σύσκεψη υπουργείων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των υπουργείων Αμυνας και Εσωτερικών, ενώ εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα σε συνεργασία με ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Ενδιαφέρον έχει επίσης το ότι ο νέος υπουργός Αμυνας θα βρίσκεται αύριο στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Την ίδια στιγμή στην Κριμαία έχουν αρχίσει να ακούγονται πλέον ανοιχτά φωνές που τάσσονται υπέρ κινήσεων με σκοπό την απόσχιση από την Ουκρανία.
Στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι της Κριμαίας όπου σταθμεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, διορίστηκε ρωσόφωνος δήμαρχος, ενώ ρωσόφωνοι στην περιοχή διαδήλωσαν ενάντια στις νέες αρχές της χώρας, τις οποίες χαρακτηρίζουν «φασιστικές».
Ορισμένοι ρωσόφωνοι έχουν αρχίσει να σχηματίζουν παραστρατιωτικές ομάδες εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ενόχλησή τους για τις πολιτικές μεταβολές στο Κίεβο.
Στιγμιότυπο από την Ντόνετσκ, όπου εργαζόμενοι
φυλάνε άγαλμα του Λένιν από επιθέσεις εθνικιστών φασιστών
«Βοήθεια» και μαχαίρια ιμπεριαλιστών

Η Ε.Ε. υπόσχεται
Στο Κίεβο βρέθηκε χτες η εκπρόσωπος της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, που κρατούσε και «καρότο» και «μαστίγιο».
Συναντήθηκε με όλα τα αστικά κόμματα και το πρώην κυβερνητικό και υποσχέθηκε «βοήθεια», ενώ πρότεινε ταυτόχρονα να υπάρξει εθνική ενότητα.
Δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τη Ρωσία λέγοντας με νόημα ότι
 «η Ευρωπαϊκή Ενωση κατανοεί την ανάγκη για ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας, αλλά θεωρεί ότι πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Ταυτόχρονα προέτρεψε και το ΔΝΤ να κάνει τη δική του «προσφορά».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Μπαρόζο, δήλωσε ότι «ο άνεμος της αλλαγής χτυπά και πάλι την πόρτα της Ουκρανίας και η λαϊκή βούληση θα πρέπει να επικρατήσει».
Για «παροχή στήριξης» μίλησε και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, που δήλωσε ότι αυτή μπορεί να «συμπληρωθεί με ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ», ωστόσο πρόσθεσε ότι όλα αυτά «είναι μέρος των εν εξελίξει συζητήσεων».
Η απάντηση της Ρωσίας
Αμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που σημείωσε: «Είναι επικίνδυνο και αντιπαραγωγικό να επιχειρείται να επιβληθεί στην Ουκρανία η επιλογή με το σκεπτικό: "Είτε είστε μαζί μας, είτε εναντίον μας"». Ο Γκριγκόρι Καράσιν, υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, συναντήθηκε χτες με τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στη Μόσχα, Βολόντιμιρ Γελτσένκο, στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία των ρωσικών αρχών για την ασφάλεια των Ρώσων υπηκόων στο ουκρανικό έδαφος, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο ρινγκ της πυγμαχίας
Σε μία άλλη πολιτική εξέλιξη, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας και εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.
Αναμένεται και οι άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης, Α. Γιατσενιούκ και Ολεγκ Τιαχνιμπόκ, να θέσουν υποψηφιότητα, ενώ η Γιούλια Τιμοσένκο δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά της» και προς το παρόν μεταβαίνει στο Βερολίνο, μετά από πρόταση της Α. Μέρκελ για να υποβληθεί σε θεραπεία για τη δισκοπάθεια από την οποία πάσχει.
Η Τιμοσένκο, που θησαύρισε από την ληστεία του λαϊκού πλούτου μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, έγινε πρωθυπουργός, καταδικάστηκε για διαφθορά και τώρα ελευθερώθηκε από τη νέα εξουσία, αναμένεται να πάρει μέρος και στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο το Μάρτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.