Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Η «ελευθερία κίνησης εργατικού δυναμικού» είναι στρατηγική επιδίωξη του κεφαλαίου



Η «ελευθερία κίνησης εργαζομένων»... χωρίς δικαιώματα

Το παράδειγμα της Βρετανίας

Το τελευταίο διάστημα στη Βρετανία γίνεται έντονη συζήτηση για τα μέτρα περιορισμού της εισροής μεταναστών στη χώρα. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αφορμή στάθηκε η άρση των περιορισμών που ίσχυαν για Βουλγαρία και Ρουμανία, χώρες που μπήκαν στην ΕΕ το 2007.
Βέβαια αυτή είναι μια συζήτηση που γίνεται σε πολλές χώρες της ΕΕ, αλλά και στην Αμερική.
Τα βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τον τελευταίο χρόνο έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα όχι μόνο για να περάσουν με ευκολία τα μέτρα, αλλά πολύ περισσότερο για να περάσει στα ψιλά η γενικευμένη επίθεση στη ζωή της εργατικής τάξης, αλλά και να φορτωθούν οι μετανάστες τα δεινά των Βρετανών εργατών.
 Πρωτοσέλιδα με λεωφορεία γεμάτα από «τεμπέληδες» μετανάστες που θα έρθουν στη Βρετανία να ζήσουν από τα επιδόματα, να μεθάνε και να δημιουργούν προβλήματα.
Reality στην τηλεόραση με μπεκρήδες μετανάστες. Καμπάνια της κυβέρνησης για να προβληθούν σε αυτές τις χώρες τα άσχημα της Βρετανίας, για να μη θέλει να έρθει κανείς.
Σάμπως ο μετανάστης έρχεται στη Βρετανία για τον καλό καιρό και την ξακουστή βρετανική φιλοξενία...
Δημιουργήθηκε ένα κλίμα τρομοκρατίας για την επέλαση που αναμενόταν το Γενάρη από την Ανατολική Ευρώπη, τι κι αν έχουν έρθει μόνο 30 Ρουμάνοι από την αρχή του χρόνου!

Ελεύθεροι να έρθετε, αλλά χωρίς δικαιώματα

Εκτός από την καμπάνια ξενοφοβίας, μια από τις χαρακτηριστικές στιγμές της οποίας ήταν τα φορτηγά που κυκλοφόρησαν σε βρετανικούς δρόμους με τεράστια μηνύματα «Είσαι στη Βρετανία παράνομα; Γύρνα πίσω ή κινδυνεύεις να συλληφθείς», πέρασαν μια σειρά από μέτρα.
Το Δεκέμβρη η κυβέρνηση εισήγαγε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (έπρεπε να προλάβει τους 30 Ρουμάνους...) νομοθεσία για να περιορίσει την πρόσβαση των μεταναστών που είναι πολίτες της ΕΕ σε μια σειρά από υπηρεσίες και επιδόματα πρόνοιας.
Πλέον δεν δικαιούνται να παίρνουν επιδόματα για τους πρώτους 3 μήνες.
Μπήκαν επιπλέον εμπόδια στη χορήγηση επιδομάτων και προϋποθέσεις όπως η γνώση αγγλικής γλώσσας.
Θα εφαρμοστεί μέσα στο χρόνο διαδικασία διαγωνισμάτων και αξιολογήσεων για την παραμονή ή όχι στη Βρετανία μεταναστών από ΕΕ που δεν βρίσκουν δουλειά.
Φυσικά στο στόχαστρο είναι όλοι οι μετανάστες, όχι μόνο αυτοί από την ΕΕ.
Οι μετανάστες εκτός ΕΕ θα πληρώνουν 200 λίρες το χρόνο για το εθνικό σύστημα υγείας.
Μάλιστα, το καινούριο νομοθετικό πακέτο στο όνομα του να μην έχουν οι παράνομοι μετανάστες πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, στέγαση και πρόνοια, μετατρέπει γιατρούς, υπαλλήλους στις τράπεζες και σπιτονοικοκύρηδες σε συνοριοφύλακες.
Τα πρόστιμα γι' αυτούς που δεν εμποδίζουν τους μετανάστες που δεν έχουν τα σχετικά δικαιολογητικά είναι τσουχτερά. Πλέον μόνο με διαβατήριο μπορεί κανείς να πάει στο νοσοκομείο!

Σε κάθε χώρα το κεφάλαιο ελεύθερα διώχνει ή «δέχεται» ντόπιους και ξένους εργάτες, ανάλογα με τις ανάγκες του
«Οχι στη μαζική... Υστερία»
Αφίσα από πρόσφατη αντιμεταναστευτική εκστρατεία
του βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας...
Η στρόφιγγα της μετανάστευσης πάντα ανοιγόκλεινε. Η Βρετανία ξέρει καλύτερα από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ τι σημαίνει μετανάστευση.
Με βάση έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2011, 4,7 εκατομμύρια Βρετανοί ζουν στο εξωτερικό, οι περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ. Όπως και σε κάθε χώρα το κεφάλαιο επιλέγει σε ποιες φάσεις χρειάζεται περισσότερους μετανάστες.
Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έδωσε τη δυνατότητα σε 800 εκατομμύρια πολίτες της Κοινοπολιτείας (αποικίες της Βρετανίας) να ζήσουν και να εργαστούν χωρίς βίζα.
Τους έφερε μάλιστα με πλοία. Κι αυτό γιατί είχε ανάγκη από ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό.
Ύστερα βέβαια εφάρμοσε περιοριστικά μέτρα και επί της ουσίας κατάργησε τα δικαιώματα μετανάστευσης της Κοινοπολιτείας.
Αυτό βέβαια δεν είναι βρετανική πρωτοτυπία.
Οι ΗΠΑ δέχτηκαν, από το 1900 μέχρι το 1920, 24 εκατομμύρια μετανάστες. Μετά όμως ξεκίνησε ο αυστηρός έλεγχος.
Η συζήτηση για τα αντιμεταναστευτικά μέτρα συνδέθηκε με το ζήτημα της θέσης ακόμα και της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.
«Γύρνα στην πατρίδα σου ή συλλαμβάνεσαι» 
Απειλεί τους ξένους οικονομικούς πρόσφυγες η αφίσα της βρετανικής κυβέρνησης

Ο Κάμερον μάλιστα κατηγορήθηκε ότι προσβάλλει την ελευθερία κίνησης εργατικού δυναμικού, ακρογωνιαίο λίθο της Ένωσης. Βέβαια, η Βρετανία κάθε άλλο παρά μόνη της είναι στην ΕΕ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση Κάμερον:
«Η ελευθερία κίνησης δεν μπορεί να είναι αυθαίρετη. Η κυβέρνηση δουλεύει μαζί με Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία και άλλους, ώστε να μη γίνει ελευθερία απόκτησης επιδομάτων».
Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα ασκήσει βέτο στην ένταξη νέων χωρών στην ΕΕ, αν δεν υπάρξουν σκληρότεροι περιορισμοί για να εμποδίσουν μεγάλο κύμα μετανάστευσης από την Ανατολική Ευρώπη στη Βρετανία.
Το μεταναστευτικό είναι ο δούρειος ίππος για την επίθεση στην πρόνοια σε όλες τις χώρες. Και η επίθεση αυτή δεν θα σταματήσει στους μετανάστες. Η δήλωση της Βίβιαν Ρέντινγκ, επιτρόπου της Κομισιόν, είναι διαφωτιστική:
«Από ό,τι φαίνεται πολλά εθνικά συστήματα είναι πολύ γενναιόδωρα. Μην κατηγορείτε την Κομισιόν ή τους κανόνες της ΕΕ για εθνικές επιλογές και εθνικά συστήματα. Αν τα μέλη-κράτη θέλουν να περιορίσουν τη διάθεση κοινωνικών παροχών σε πολίτες της ΕΕ, μπορούν να κάνουν 2 πράγματα.
Να αλλάξουν το εθνικό σύστημα για να γίνει λιγότερο γενναιόδωρο.
Να εφαρμόσουν τους υπάρχοντες κανονισμούς της ΕΕ που θωρακίζουν από την κατάχρησή τους».
30 Νοεμβρίου 2011. Πάνω από 500.000 διαδηλωτές κατεβαίνουν στους δρόμους 
αντίθετοι με τα σχέδια της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση
του συνταξιοδοτικού στο δημόσιο τομέα
Η ελευθερία κίνησης εργατικού δυναμικού είναι στρατηγική επιδίωξη του κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι «Financial Times» είχαν τίτλο «Οι εργάτες της ΕΕ πρέπει να μείνουν ελεύθεροι. Η ΕΕ πρέπει να μείνει πιστή στην ελευθερία κίνησης εργατικού δυναμικού», αλλά με τους πιο σκληρούς εκμεταλλευτικούς όρους.
Η αστική τάξη επιλέγει τι γράφεται σε ποια εφημερίδα... Στο ίδιο άρθρο στοιχειοθετείται η θετική συνεισφορά των μεταναστών στη βρετανική οικονομία τις τελευταίες 2 δεκαετίες.
  • Οι μετανάστες κάλυψαν κενά στην αγορά, δεν μετατόπισαν τους ντόπιους εργάτες.
  • Η απασχόληση των μεταναστών και η αύξηση της παραγωγικότητας είχε άμεση, θετική και σημαντική σύνδεση.
  • Οι μετανάστες συνεισφέρουν στην οικονομία 8,8 εκατομμύρια λίρες παραπάνω από ό,τι καταναλώνουν σε δημόσιες υπηρεσίες.
Οι λύσεις που προτείνει η εν λόγω εφημερίδα, εκφράζοντας τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, είναι να ξανασκεφτούμε το εθνικό σύστημα πρόνοιας και μεταβατικά μέτρα μετά την ένταξη νέων κρατών-μελών.
Ενιαίος αγώνας ντόπιων και ξένων εργαζομένων, εντός και εκτός Ελλάδας
Η ελευθερία κίνησης εργατικού δυναμικού στην ΕΕ εξασφαλίζει στο κεφάλαιο σε κάθε φάση να επιλέγει πόσους μετανάστες και σε ποιους κλάδους τούς χρειάζεται.
Η τάση χειροτέρευσης της ζωής των εργαζομένων είναι ενιαία σε όλη την Ευρώπη, πάει χέρι χέρι με τα αντιμεταναστευτικά μέτρα, με την έξαρση των φαινομένων της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
Ο μετανάστης δεν μπορεί να βρει διέξοδο ούτε στην πατρίδα του, ούτε στη χώρα υποδοχής.
Γι' αυτό και ο αγώνας για ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την αντεπίθεση των λαϊκών στρωμάτων δεν σταματάει στα σύνορα της Ελλάδας.
Οι Έλληνες μετανάστες και οι ντόπιοι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, αλλά επιβάλλεται να αναπτύξουν κοινή πάλη.
Το ΚΚΕ και οι Οργανώσεις του στο εξωτερικό πρωτοστατούν στην οργάνωση των Ελλήνων μεταναστών, στην οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς.
Λένα ΓΕΡΟΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Τομεακή Οργάνωση Βρετανίας του ΚΚΕ

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Και για να παραφράσω λίγο τον Νεγρεπόντη στα Νέγρικα:
      "Τι έχουν να χωρίσουνε
      ντόπιοι και ξένοι εργάτες;"
      Καλή ιχνηλασία
      Με δύναμη πάλι και πάλη

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.