Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί από την κλιμάκωση της ενδοαστικής σύγκρουσης – Το ΚΚΕ καταδικάζει τις ξένες παρεμβάσεις, τη δράση των φασιστικών δυνάμεων, τον αντικομμουνισμό – Ο λαός να οργανώσει τη δική του αυτοτελή πάλη με κριτήριο τα συμφέροντά του και όχι με το κριτήριο της πλουτοκρατίας και των ιμπεριαλιστών

Υποστηρικτές της ουκρανικής φασιστικής οργάνωσης UPA (φωτό: ΑΡ)
Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί από την κλιμάκωση της ενδοαστικής σύγκρουσης
Από τις συγκρούσεις στο Κίεβο (φωτό: ΑΡ)
Με αίμα σφραγίζεται η κλιμάκωση της ενδοαστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία καθώς από τις ολονύχτιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου σκοτώθηκαν -σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό- τουλάχιστον 25 άτομα, γεγονός που εντείνει την αβεβαιότητα για τις επόμενες εξελίξεις στη γεωπολιτική σκακιέρα που καλύπτεται από το μανδύα της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Ρωσία και δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις…






Ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Τα αιματηρά γεγονότα στο Κίεβο συνδέονται με την επέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ στις εξελίξεις στην Ουκρανία, είναι αποτέλεσμα του σφοδρού ανταγωνισμού αυτών των δυνάμεων με τη Ρωσία, για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών και των δικτύων μεταφοράς της χώρας.
Απ’ αυτήν την άποψη είναι πέρα για πέρα υποκριτικές 
οι παρεμβάσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, υπέρ των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης,
που δήθεν μάχονται υπέρ της "ελευθερίας" και "δημοκρατίας", υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Στην πραγματικότητα ΕΕ και ΗΠΑ στηρίζουν και αξιοποιούν ακόμη και ένοπλες φασιστικές δυνάμεις, που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της ουκρανικής αντιπολίτευσης, για την προώθηση των γεωπολιτικών τους στόχων στην περιοχή της Ευρασίας.
Φυσικά, λύση για τον ουκρανικό λαό δεν αποτελεί ούτε και η πρόσδεση της Ουκρανίας στο άρμα της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας.
Η προσπάθεια να διχαστεί ο λαός της Ουκρανίας και να οδηγηθεί σε ένα μακελειό, με ανυπολόγιστα τραγικές συνέπειες για τον ίδιο και τη χώρα του, για να επιλέξει τη μια ή την άλλη διακρατική καπιταλιστική ένωση, είναι παντελώς ξένη προς τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Το ΚΚΕ καταδικάζει τις ξένες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας. Καταδικάζει τη δράση των φασιστικών δυνάμεων, τον αντικομμουνισμό και τις ενέργειες βανδαλισμού σε βάρος του μνημείου του Λένιν και άλλων σοβιετικών μνημείων.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κομμουνιστές και τον εργαζόμενο λαό της Ουκρανίας και την πεποίθησή μας πως αυτός πρέπει να οργανώσει τη δική του αυτοτελή πάλη με κριτήριο τα συμφέροντά του και όχι με κριτήριο ποιον ιμπεριαλιστή επιλέγει το ένα ή άλλο τμήμα της ουκρανικής πλουτοκρατίας.
Να χαράξει το δρόμο για το σοσιαλισμό, που αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική λύση στα αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Οι λαοί ιδιαίτερα των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ έζησαν με ειρήνη και ευημερία τα χρόνια του σοσιαλισμού. Γι’ αυτό άλλωστε και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αυτών των χωρών αναπολεί το σοσιαλισμό, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια και οι νέες γενιές δεν έχουν ζήσει τις κατακτήσεις του».

902


Ουκρανοί φασίστες
Δύο από τους ηγέτες της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, οι Βιτάλι Κλίτσκο και Αρσένι Γιάτσενιουκ, εγκατέλειψαν αργά το βράδυ της Τρίτης το τραπέζι των έκτακτων συνομιλιών με τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δίχως να καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό της βίας και της πολιτικής κρίσης που ταλανίζει τους τελευταίους μήνες τη χώρα.
Από νωρίς χτες βράδυ οι αρχές του Κιέβου έκλεισαν το μετρό της πόλης, γεγονός που ερμηνεύτηκε από μέρος των φιλοδυτικών αντιπολιτευόμενων δυνάμεων σαν κίνηση με στόχο να εμποδιστούν και άλλοι διαδηλωτές να προσεγγίσουν το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Επίσης ανακοινώθηκε ότι η κίνηση των πολιτών στο Κίεβο θα πρέπει να περιορίζεται έως τα μεσάνυχτα, ενώ κλήθηκαν οι επιχειρήσεις να μην ανοίξουν σήμερα για λόγους ασφαλείας…
Από τις συγκρούσεις στο Κίεβο (φωτό: ΑΡ)

Απροκάλυπτες παρεμβάσεις από ΗΠΑ, ΕΕ
Γεγονός είναι πάντως ότι η όξυνση των βίαιων συγκρούσεων έδωσε ένα ακόμη έναυσμα στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν να πάρει θέση στην κρίση και να ζητήσει από τον Ουκρανό πρόεδρο την «άμεση αποχώρηση» των αστυνομικών δυνάμεων από το κέντρο του Κιέβου και την επίδειξη «υπέρτατης αποχής» από νέες πράξεις βίας.
Νωρίτερα, απειλές για κυρώσεις κατά του Κιέβου είχε εκτοξεύσει από το Βερολίνο και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του Λοράντ Φαμπιούς είχε καταγγείλει την «αδιάκριτη χρήση βίας στο Κίεβο», καλώντας όλες τις πλευρές σε διάλογο.

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Άστον, είχε εκφράσει «έντονη ανησυχία» για την «κλιμάκωση της βίας», ζητώντας κοινές προσπάθειες για την εξεύρεση «βιώσιμης λύσης στην πολιτική κρίση».

Σε παρόμοιους τόνους κυμάνθηκε η αντίδραση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ενώ στη Νέα Υόρκη ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, κάλεσε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στο Κίεβο να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και «να επαναλάβουν τον ουσιαστικό διάλογο» για να αποφευχθεί η «περαιτέρω βία».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.