Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Στην Κεφαλονιά ο Κουτσούμπας: Μεταφέρει την αποφασιστικότητα των κομμουνιστών – «Kανένα χαράτσι, κανένας φόρος» – Νέο συλλαλητήριο της Επιτροπής Αγώνα την Παρασκευή: «Κανένας μόνος του»


Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα από την Κεφαλονιά όπου περιοδεύει
H δήλωση του Δ. Κουτσούμπα από το Ληξούρι
Περιοδεία στην Κεφαλονιά πραγματοποίησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την Πέμπτη, με στόχο να εκφράσει την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο λαό του νησιού που μετρά τις πληγές του μετά τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις, να μεταφέρει την αποφασιστικότητα των κομμουνιστών -σε όποιο μετερίζι κι αν βρίσκονται- να στηρίξουν έμπρακτα τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία της Κεφαλονιάς, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Στο Αργοστόλι συναντήθηκε διαδοχικά με το δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλέξανδρο Παρίση και τον αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς Σωτήρη Κουρή.

Κατά τη διάρκεια των δύο συναντήσεων ενημερώθηκε για τα προβλήματα και την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο λαό της Κεφαλονιάς και επισήμανε πως οι δυνάμεις του Κόμματος βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να βοηθήσουν τόσο με πρακτικά μέτρα, όσο και με διεκδικήσεις προς την κυβέρνηση.
Αμέσως μετά μετέβη στο λιμάνι και την κεντρική πλατεία του Ληξουρίου όπου συνομίλησε με τους σεισμοπαθείς. Στη συνέχεια παραβρέθηκε σε σύσκεψη όλων των φορέων του νησιού.  

Σε δηλώσεις του  ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε:
«Χρειάζεται να παρθούν άμεσα μέτρα. Δεν επαρκούν αυτά που έχουν μέχρι στιγμής παρθεί. Θα πρέπει να παρθούν μέτρα ανακούφισης όλων των πληγέντων, εδώ στην Κεφαλονιά, ιδιαίτερα όμως στην Παλική, στο Ληξούρι, που έχει υποστεί και τις μεγαλύτερες ζημιές από όλη την περιοχή. Εδώ που είμαστε, στο Ληξούρι, τα βλέπουμε και με τα ίδια μας τα μάτια.
Χρειάζεται οι άνθρωποι να αποζημιωθούν για όλες τις καταστροφές που έχουν συμβεί, από τις οικοσκευές μέχρι τα σπίτια που έχουν καταστραφεί και είναι σε μεγάλη έκταση, αλλά και εκεί που έχουν υποστεί επιμέρους ζημιές.
Ταυτόχρονα, εδώ και τώρα, θα πρέπει η κυβέρνηση να νομοθετήσει ώστε να μην υπάρχει κανένα χαράτσι, κανένας φόρος, όλα αυτά που χρωστάνε -ο καθένας που έχει κάποια χρέη, κάποια δάνεια- θα πρέπει να παραγραφούν, όχι μόνο για τους επόμενους μήνες ή μόνο για το 2014, αλλά οριστικά για όλους τους πληγέντες.

Αυτό θα ήταν μια ανακούφιση, θα ήταν μια λύση, προσωρινή μεν, για να μπορέσει ο κάθε άνθρωπος, η κάθε λαϊκή οικογένεια να σταθεί στα πόδια της, ο κάθε επαγγελματίας να μπορέσει να φτιάξει το μαγαζί του και βέβαια να επιδιορθώσει, να φτιάξει το σπίτι του. Αυτό είναι άμεσο ζήτημα, μαζί με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, που θα τα θέσουμε τώρα και με τους μαζικούς φορείς, όπως είναι η αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων, που πρέπει να αποκτήσουν προτεραιότητα, όπως η δημιουργία των πέντε σχολικών συγκροτημάτων, που έχει αποφασιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη.
Θα πρέπει να λυθούν προβλήματα που έχουν σχέση είτε με το νοσοκομείο είτε με την ιατρική, φαρμακευτική περίθαλψη, με το γηροκομείο που έχει υποστεί ζημιές και είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, συνάνθρωποί μας. Καθώς και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν το οδικό δίκτυο, άλλες υλικές καταστροφές, να αποκατασταθούν αμέσως, εδώ και τώρα.
Ιδιαίτερο πρόβλημα, θεωρούμε πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση, -εμάς μας απασχολεί και θα το θέσουμε, με όση δύναμη διαθέτουμε- το ζήτημα των μαθητών και για τις σχολικές εξετάσεις στα Λύκεια, στα Γυμνάσια, αλλά κυρίως για τις πανελλήνιες.

Τα παιδιά ετοιμάζονται σε 2 μήνες να δώσουν εξετάσεις, δεν γίνεται με αυτή την κατάσταση, δεν έχουν ούτε την ψυχολογική στήριξη να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις σε ισότιμη βάση.

Άρα πρέπει να υπάρχει ειδική ρύθμιση για τα παιδιά της Παλικής, για τα παιδιά της Κεφαλονιάς, για τις πληγείσες περιοχές, έτσι ώστε να μπορέσουν να ορίσουν και αυτά το μέλλον τους, να το προδιαγράψουν, όποιος θέλει να πάει σε Τεχνική Σχολή, σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, σε Πανεπιστήμιο. 

Αυτές είναι ορισμένες μόνο προτάσεις, αυτή τη στιγμή, που έχουμε. Στη συνέχεια μπορούμε να πούμε κι άλλα περισσότερα».

Νέο συλλαλητήριο της Επιτροπής Αγώνα
 την Παρασκευή
Νέο συλλαλητήριο με κεντρικό σύνθημα «Αλληλεγγύη - Κανένας Μόνος του» διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς, την Παρασκευή 7 Φλεβάρη, στις 10.30 π.μ. στη Νομαρχία, απαιτώντας άμεση στέγαση - σίτιση - πόσιμο νερό - υγιεινή και περίθαλψη για τους πληγέντες, πλήρη αποκατάσταση των σεισμοπαθών και των δημόσιων υποδομών, αντισεισμική θωράκιση και προστασία.

Επίσκεψη στο Γηροκομείο και περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στις σεισμόπληκτες περιοχές

Ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε το Γηροκομείο του Ληξουρίου. Μετά τον πρώτο σεισμό, το κτίριο του Γηροκομείου υπέστη μεγάλες ζημιές και οι 36 τρόφιμοί του στεγάζονται πλέον στο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου, σε άσχημες συνθήκες. Το προσωπικό δίνει πραγματική μάχη με τα προβλήματα, τα οποία δε γεννήθηκαν με το σεισμό:
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για 7 μήνες.
Μετά την καταστροφή του κτιρίου αναγκάστηκαν να μεταφέρουν ό,τι μπόρεσαν να περισώσουν από τα συντρίμμια στο γήπεδο, ενώ στους ανθρώπους που διαμένουν σε αυτό προστέθηκαν και αυτοί που ξεσπίτωσε ο σεισμός.

Ακόμα, συνομίλησε με ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στις δομές του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» (πρώην ΠΙΚΠΑ) καθώς τα σπίτια τους δεν είναι κατοικήσιμα. Βρέθηκε ακόμα σε περιοχές που έχει πληγεί με ένταση, στις εργατικές πολυκατοικίες στο Ληξούρι και στο χωριό Αγιος Δημήτριος.

Την κατάσταση που έχει διαμορφώσει η αντιλαϊκή πολιτική και τα προβλήματα που όξυνε ο σεισμός σκιαγράφησε η συζήτηση που έγινε στα πλαίσια της σύσκεψης με τη συμμετοχή σωματείων και φορέων που έγινε στο Ληξούρι. Παράλληλα φώτισε μια σειρά άμεσα αιτήματα και διεκδικήσεις.
Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην ανάγκη για Ενιαίο Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης που θα λαμβάνει όλα τα μέτρα και θα υλοποιεί τα απαραίτητα έργα για να προλαμβάνονται οι καταστροφές από τους σεισμούς.

Σημείωσε, ακόμα, την ευθύνη των κυβερνήσεων, των αρχών της τοπικής διοίκησης, αλλά και της ΕΕ για τις τρομακτικές ελλείψεις στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας και τόνισε πως στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και των ευρωπαϊκών κονδυλίων τα έργα αντισεισμικής θωράκισης δεν εγκρίνονται και δεν χρηματοδοτούνται

Όσο για τα άμεσα και επείγοντα αιτήματα, μεταξύ άλλων, συμπεριέλαβε την παραγραφή δανείων και χρεών και την κατάργηση των χαρατσιών για τους κατοίκους της περιοχής, τη χρηματοδότηση στο 100% του κόστους για να ξαναστήσουν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους, την εξασφάλιση κατάλληλης στέγης για το γηροκομείο και τα σχολεία, την επιδιόρθωση του οδικού δικτύου του νησιού και του δικτύου ύδρευσης του Ληξουρίου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους μαθητές που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς σημείωσε πως πρέπει κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας να φροντίσουν να υπάρξει ειδική ρύθμιση.
Σημαντικά συνέβαλαν στη συζήτηση οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο.

«Δε θα εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους που μας χρειάζονται»,

υπογράμμισαν εργαζόμενοι του γηροκομείου και πρόσθεσαν πως πρέπει άμεσα να δοθεί λύση ώστε να πάψει να στεγάζεται στο χώρο του γηπέδου. 

Στους ψυχιατρικούς ασθενείς που φιλοξενούνται στη δομή ψυχικής υγείας και μετά το σεισμό έχουν μείνει άστεγοι, αναφέρθηκε εργαζόμενη σε αυτή. Σημείωσε ακόμα πως η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει αποψιλωθεί, αφού το προσωπικό της μειώθηκε από 19 σε 3 άτομα μέσα σε 2-3 χρόνια.
Στην εθελοντική ομάδα που έχει συσταθεί για να δουλέψει για την επιδιόρθωση του δικτύου ύδρευσης και για την εγκατάσταση δεξαμενών νερού όπου χρειαστεί, αναφέρθηκε ο Σύνδεσμος Υδραυλικών, ενώ σχολίασε πως οι δηλώσεις της κυβέρνησης για αναστολή των χαρατσιών γίνονται τη στιγμή που στους μικρούς επαγγελματίες καταφθάνουν καθημερινά ραβασάκια με τα χρέη στον ΟΑΕΕ και την εφορία.

Την ανάγκη να παραταθεί επ΄ αόριστον το επίδομα ανεργίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους υπογράμμισε το σωματείο, καθώς το εποχικό επίδομα έληξε το Γενάρη μετά τις πρόσφατα αποφασισμένες από την κυβέρνηση περικοπές.
Ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ επισήμανε πως μετά τον πρώτο σεισμό τα ακατάλληλα σχολικά κτίρια έφταναν τα 12 ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Λυκείου του Ληξουρίου τόνισε πως το σχολικό κτίριο συντηρείται εδώ και 30 χρόνια με τσιμεντοενέσεις.

Το γεγονός ότι στα προαύλια των σχολείων χτίζονται εδώ και χρόνια σχολικές αίθουσες κατήγγειλε η Ενωση Γονέων Αργοστολίου.

Στην ανάγκη να στηριχτούν ψυχολογικά μαθητές και γονείς αλλά και να ενισχυθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό, στάθηκε η υποδιευθύντρια του 2ου Δημοτικού.

Εκπαιδευτικός που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα επισήμανε την ανάγκη να αρθεί το συγκεκριμένο μέτρο, όχι μόνο για τον κλάδο των εκπαιδευτικών, αλλά και για τους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ και του Ταμείου Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων.

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Επιτροπής Ληξουρίου αναφέρθηκε στο πρόβλημα των μετακινήσεων:

Το οδικό δίκτυο είναι επικίνδυνο και δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί, κι έτσι Αργοστόλι και Ληξούρι συνδέονται με πλοίο, το οποίο όμως έχει εισιτήριο 2,5 ευρώ (η πληρωμή του οποίου προσωρινά έχει ανασταλεί) ενώ δε μπορεί να εκτελέσει δρομολόγια αν οι άνεμοι φτάσουν τα 6 μποφόρ.
Έτσι, τόνισε την ανάγκη να καταργηθεί το εισιτήριο και να ενισχυθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση με πλοίο κλειστού τύπου.

Επιπλέον, ξεχώρισε το πρόβλημα στο δίκτυο ύδρευσης και υπενθύμισε πως τμήματά του είναι κατασκευασμένα από αμίαντο, υλικό ακατάλληλο που ενέτεινε τα προβλήματα από το σεισμό.

Στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα, την Παρασκευή στις 10.30 το πρωί στο Αργοστόλι, κάλεσε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.