Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία: Επικίνδυνες εξελίξεις με στρατιωτικές προετοιμασίες – Στο επίκεντρο της σύγκρουσης η Κριμαία – Οι ΗΠΑ καλούν τη Ρωσία να μην επέμβει στρατιωτικά – Καθησυχάζει ο Πούτιν - Συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ – Ανησυχία από την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας – Κυβέρνηση αντιλαϊκή - αντικομμουνιστική

Ένοπλος έξω από το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης (πηγή: ΑΡ)


Δημοσίευση: Παρ, 28/02/2014 - 11:50
Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 28/02/2014 - 23:00
Με μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί μοιάζει η Ουκρανία και ειδικότερα η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου της χώρας αυτής, αλλά και στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Μετά την κατάληψη του τοπικού κοινοβουλίου τα ξημερώματα της Πέμπτης από βαριά οπλισμένους και εκπαιδευμένους που ύψωσαν τη ρωσική σημαία, σηματοδοτώντας έτσι τις εξελίξεις στο γεωστρατηγικό παιχνίδι που εξελίσσεται στην περιοχή, την Παρασκευή το πρωϊ Ρώσοι στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα αναπτύχθηκαν στην περίμετρο του στρατιωτικού αεροδρομίου Μπελμπέκ της Σεβαστούπολης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφαξ», ενώ ένοπλοι εμφανίστηκαν και στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμαίας, της Συμφερόπολης.
Ο υπουργός Εσωτερικών της νέας εξουσίας στην Ουκρανία δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν δύο αεροδρόμια της Κριμαίας και κατήγγειλε την κίνηση αυτή χαρακτηρίζοντάς την «ένοπλη εισβολή και κατοχή». Ενώ, το ουκρανικό κοινοβούλιο,  από το οποίο έχουν αποχωρήσει βουλευτές του πρώην κυβερνώντος «Κόμματος των Περιοχών» και είναι ένα συνονθύλευμα όλων των αστικών δυνάμεων, εθνικιστικών και φασιστικών, απογόνων των ταγμάτων των δοσιλόγων συνεργατών των Ναζί, ζήτησε επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ενέκρινε  ψήφισμα με το οποίο καλεί τις ΗΠΑ και τη Βρετανία «να εγγυηθούν» την κυριαρχία της Ουκρανίας και να αρχίσουν «αμέσως» διαβουλεύσεις για μέτρα που θα συμβάλουν στην «άμβλυνση της έντασης». Καλεί επίσης τη Ρωσία «να απόσχει από κινήσεις υπονόμευσης της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας...(και) να μη στηρίξει τις αποσχιστικές ενέργειες στην Ουκρανία σε οποιαδήποτε μορφή».
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του ενεπλάκησαν στην κατάληψη ή τον αποκλεισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολης. «Καμία μονάδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει μετακινηθεί προς το αεροδρόμιο, πολλώ δε μάλλον δεν έλαβε μέρος στον αποκλεισμό του», δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου στο πρακτορείο, μετά την ανακοίνωση του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.
Εντείνονται οι στρατιωτικές προετοιμασίες
Ολα αυτά δείχνουν ένταση των στρατιωτικών προετοιμασιών, τόσο της νέας εξουσίας που ανέτρεψε τον πρώην Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς με την ανοιχτή επέμβαση και στήριξη των ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ όσο και της Ρωσίας που εντείνει τα στρατιωτικά γυμνάσια σε όλα τα δυτικά της σύνορα, στέλνει στρατεύματα στη βάση της στη Μαύρη Θάλασσα, στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας και ενισχύει τις αεροπορικές περιπολίες.
Είναι φανερό από τις εξελίξεις ότι οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με επίκεντρο την Ουκρανία, κάτι που ανοίγει την όρεξη και για άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, ενώ τα σενάρια για διαμελισμό της Ουκρανίας φουντώνουν.
Οι ΗΠΑ καλούν τη Ρωσία να μην επέμβει στρατιωτικά
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. «Θέσαμε το θέμα των αεροδρομίων, των τεθωρακισμένων οχημάτων» είπε ο Κέρι. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ο Λαβρόφ υπογράμμισε στον Κέρι ότι είναι αναγκαίο να χαλιναγωγηθούν οι «ακραίοι ριζοσπάστες» και να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα όλων των πολιτικών δυνάμεων και όλων των ουκρανικών περιοχών στην προσπάθεια για τον τερματισμό της κρίσης.
Καθησυχάζει ο Πούτιν - Συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, απηύθυνε έκκληση να αποφευχθεί η «κλιμάκωση» της κατάστασης στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθεί «όσο το δυνατόν συντομότερα μία εξομάλυνση». Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της βίας και απαραίτητο να επιτευχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα μια εξομάλυνση της κατάστασης» στην Ουκρανία, ανέφερε η ρωσική προεδρία σε δελτίο Τύπου.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα τεθούν στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ξεκίνησε στις 10 το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας). 
Ανησυχία από την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας
Ανήσυχη είναι η ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας, που αριθμεί πάνω από 100.000 ομογενείς, από τη γρήγορη ανέλιξη των φασιστών στα πόστα της νέας εξουσίας και ειδικά του λεγόμενου «Δεξιού Τομέα», που απειλεί για εκκαθαρίσεις των μειονοτήτων που ζουν στη χώρα.
Πρώτο ανησυχητικό βήμα είναι το νομοσχέδιο, που φαίνεται ότι έχει ψηφιστεί, με το οποίο καταργείται η αναγνώριση μειονοτικών γλωσσών (ρώσικα, ρουμάνικα, ουγγρικά και ελληνικά) που υπήρχε ουσιαστικά από την περίοδο της σοσιαλιστικής εξουσίας στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα η νέα αστική εξουσία δείχνει τις διαθέσεις της αφού έχουν κατατεθεί σχέδια νόμου για την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος και την αποποινικοποίηση της ναζιστικής προπαγάνδας.
Στις ανατολικές νότιες περιοχές, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο σε τηλεοπτικά δίκτυα ελληνικά και ξένα, υπάρχουν έντεκα ελληνικής καταγωγής βουλευτές και έξι ελληνικής καταγωγής κυβερνήτες σε περιφέρειες της χώρας. Επίσης υπάρχουν Ελληνες κοινοτάρχες σε αμιγώς ελληνικά χωριά που είναι 48.
Η ίδια κατήγγειλε ότι από μασκοφόρους ξυλοκοπήθηκε ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας Σπυρίδων Κιλιγκάροφ.
Κυβέρνηση αντιλαϊκή - αντικομμουνιστική
Στη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, που πήρε και τυπικά την έγκριση του κοινοβουλίου,  καίριες θέσεις φαίνεται να έχει το κόμμα «Πατρίδα» της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, που θησαύρισε όπως και άλλοι «αετονύχηδες» με την καταλήστευση της λαϊκής περιουσίας μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ.
Πρωθυπουργός ανακηρύχτηκε ο Αρσένι Γιατσενιούκ, 39χρονος πολιτικός που είχε διατελέσει και υπουργός στην κυβέρνηση της Γιουσένκο με τη λεγόμενη «πορτοκαλί επανάσταση» το 2004. Και ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής από τη στιγμή που ανατράπηκε ο Γιανουκόβιτς το Σάββατο 22 Φλεβάρη ο Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ προέρχεται από το ίδιο κόμμα και εκτελεί και χρέη προσωρινού προέδρου της χώρας. Ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ που επίσης είχε ανακηρυχθεί αμέσως στο κρίσιμο Υπουργείο Εσωτερικών προέρχεται από ίδιο κόμμα και έχει στελεχώσει τις υπηρεσίες του από μέλη του φασιστικού «Δεξιού Τομέα». Στη Γενική Εισαγγελία έχει τοποθετηθεί επίσης το μέλος του ακροδεξιού - εθνικιστικού κόμματος «Ελευθερία» Α. Μαχνίτσκογκο. Στην υπηρεσία Ασφάλειας τοποθετήθηκε ο Β. Α. Ναλιβαϊτσένκο μέλος του κόμματος του Βιτάλι Κλίτσκο «Πανουκρανική Συμμαχία για τη Μεταρρύθμιση» που αποδεδειγμένα είναι ο άνθρωπος της Γερμανίας στις εξελίξεις.
Στην αντιπροεδρία είναι ο Β. Γιαρέμα («Πατρίδα») και ο Ο. Σιχ («Ελευθερία»), ενώ επιχειρείται να εμφανιστεί ότι στο σχήμα υπάρχουν πολλοί «ανεξάρτητοι» που δήθεν εκφράζουν τις διαθέσεις του «εξεγερμένου λαού».
Από τις πρώτες δηλώσεις, ο Γιάτσενιουκ είπε ότι θα παρθούν «αντιδημοφιλή μέτρα», προκειμένου υποτίθεται η Ουκρανία να γλιτώσει τη χρεοκοπία.
Ομως, η νέα εξουσία δε χάνει καθόλου καιρό. Προχωράει στην ψήφιση νόμων που δείχνουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της. Ηδη έχει ψηφιστεί νόμος που καταργεί το δικαίωμα των μειονοτήτων να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, δηλαδή απαγορεύονται τα Ρωσικά, τα Ρουμανικά, τα Ουγγρικά και τα Ελληνικά!
Επίσης, έχουν κατατεθεί νομοσχέδια που ενδέχεται να συζητηθούν όπως αυτό από τον λεγόμενο ανεξάρτητο Ολεγκ Λιάσκο που ζητάει να τεθεί εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, επίσης άλλα σχέδια νόμου ζητάνε να αποποινικοποιηθεί η ναζιστική προπαγάνδα και να ζητηθούν αποζημιώσεις για ...την σοβιετική κατοχή.
Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το ζήτημα με τη γλώσσα, ιδιαίτερα από τη Ρωσία, ενώ η τοποθέτηση των φασιστών σε κυβερνητικά πόστα σχολιάζεται από αστικά ΜΜΕ αλλά εν πολλοίς είναι υποκριτική η στάση τους, αφού ο αντικομμουνισμός και η εκθείαση των λεγεώνων που πολέμησαν στο πλευρό των Ναζί ενάντια στην ΕΣΣΔ (στην Ουκρανία, στις Βαλτικές χώρες) είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ και όλων των αστικών κυβερνήσεων.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.