Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Κούβα: Μια Πατρίδα για όλον τον κόσμο ➽ Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ ➽ Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών

*

ΚΚΕ: Αντιπροσωπεία στην Κούβα

*

ΚΟΥΒΑ

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ - Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών (ΦΩΤΟ)

Με ενδιαφέρουσες συναντήσεις και επισκέψεις και την τελευταία μέρα του πλούσιου προγράμματός της, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κούβα από τις 10 Ιούλη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, μετά από πρόσκληση του ΚΚ Κούβας.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας την κρατική σοσιαλιστική βιομηχανία ηλεκτρονικής «Καμίλο Σιενφουέγος», όπου είχε τη δυνατότητα να δει από κοντά το σημαντικό της έργο, το οποίο επιβεβαιώνει τις σημαντικές δυνατότητες που απελευθερώνει η μαχητικότητα και η θέληση του κουβανικού λαού και της ηγεσίας του, κόντρα στις τεράστιες δυσκολίες που ορθώνει ο αποκλεισμός της χώρας από τις ΗΠΑ όπως και η ένταξη της Κούβας στην κατάπτυστη λίστα της Ουάσιγκτον για τα κράτη που είναι τάχα «χορηγοί της τρομοκρατίας».

Ο αγώνας που δίνει ο κουβανικός λαός και η ηγεσία του απέναντι σε αυτήν την εντεινόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και η σημασία της παραπέρα ενίσχυσης της αλληλεγγύης από τους λαούς του κόσμου βρέθηκαν την ίδια μέρα στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με την υφυπουργό Εξωτερικών της Κούβας, Αναγιάνσι Ροντρίγκες, με την οποία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κόμματος στη χώρα.

Μάχη για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών

Με το όνομα του Κουβανού επαναστάτη Καμίλο Σιενφουέγος, μία από τις ιστορικές μορφές της Κουβανικής Επανάστασης που είχε καθοριστική συμβολή στην επικράτησή της, η κρατική σοσιαλιστική βιομηχανία ηλεκτρονικής που επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετέχει σε μια διαφορετική μάχη σήμερα, αλλά με τον ίδιο στόχο, για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών μέσα στις συνθήκες που διαμορφώνει η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα ενάντια στην Κούβα.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον διευθυντή της επιχείρησης, Έντελ Γκόμες Γκόμες, την γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης στην επιχείρηση, Χεορχίνα Ροντρίγκες Βελάσκες, την γραμματέα του Συνδικάτου, Λεονόρ Γκαρσία, καθώς και με άλλα στελέχη της επιχείρησης.

Μέσα από ένα σύντομο βίντεο παρουσιάστηκαν το σημαντικό έργο της κρατικής σοσιαλιστικής επιχείρησης η οποία κατασκευάζει μεταξύ άλλων μια σειρά ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήρια, τηλεοράσεις, οθόνες υπολογιστών, επαγωγικές εστίες κουζίνας, ραδιόφωνα, αποκωδικοποιητές κ.ά.), οικιακούς λαμπτήρες και λαμπτήρες φωτισμού δρόμων, καθώς και μια σειρά πλαστικά προϊόντα από ανακύκλωση πλαστικού.

Για όλα τα παραπάνω συνεργάζεται με άλλες κρατικές επιχειρήσεις της χώρας, ενώ έχει και μια σειρά διεθνείς συμφωνίες και συνεργασίες.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ο διευθυντής, η επιχείρηση ιεραρχεί τη φροντίδα για τους εργαζομένους της, για την εργασία, την αμοιβή τους και άλλες παροχές, όπως και τη συμβολή στη στήριξη της περιοχής που βρίσκεται η βιομηχανία, μεταξύ άλλων με τη στήριξη και την επισκευή ιατρείων, φαρμακείων, τη βελτίωση του δημόσιου φωτισμού κ.ά.

Για την αντιμετώπιση δε του ενεργειακού προβλήματος που προκαλεί στην Κούβα ο αποκλεισμός από τις ΗΠΑ, η επιχείρηση λειτουργεί 17 φωτοβολταϊκά πάρκα, με τα οποία έχει πετύχει να παράγει όλη την Ενέργεια που χρειάζεται, αλλά και να παρέχει ρεύμα σε εκατοντάδες κατοικίες της περιοχής, όπως και να καλύπτει μέρος των αναγκών μεταφοράς με ηλεκτροκίνηση και σταθμούς επαναφόρτισης.

Ο Έντελ Γκόμες Γκόμες τόνισε ότι θα μπορούσαν να είχαν επιτευχθεί πολλά περισσότερα αν δεν υπήρχε ο αποκλεισμός της Κούβας από τις ΗΠΑ, όπως και η ένταξή της στη λίστα των ΗΠΑ με τα λεγόμενα κράτη-χορηγούς της τρομοκρατίας. Αναδεικνύοντας τις συνέπειες αυτών, σημείωσε την έλλειψη πρώτων υλών που περιορίζει τομείς της παραγωγής, το γεγονός ότι χρειάζεται να αναζητούνται πρώτες ύλες και συνεργασίες πολύ μακριά ανεβάζοντας το κόστος, την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε τεχνολογίες αιχμής.

Ούτε ηττηθήκαμε, ούτε θα ηττηθούμε, ξεκαθάρισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και τον σχεδιασμό της επιχείρησης. Για αυτό συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε κάθε σπιθαμή της επιχείρησης και της χώρας, γιατί πιστεύουμε σε μια πιο δίκαιη κοινωνία, τόνισε.


Τη συλλογικότητα των αποφάσεων που αφορούν την επιχείρηση, από τη διεύθυνση, την οργάνωση του ΚΚ Κούβας και το Συνδικάτο, με ενότητα, επιδιώκοντας από κοινού την επίτευξη των στόχων παραγωγής, υπογράμμισαν η γραμματέας της Κομματικής Επιτροπής στη βιομηχανία και η γραμματέας του Συνδικάτου.

Ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι υπάρχει εβδομαδιαία αναφορά προς τους εργαζόμενους για την πρόοδο του πλάνου της παραγωγής, ενώ κάθε μήνα πραγματοποιείται συνέλευση των εργαζομένων, όπου συζητιούνται το πώς προχωράει η δουλειά, μαζί με ιδέες, παρατηρήσεις και επισημάνσεις των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, το Συνδικάτο φροντίζει για παροχές στους εργαζόμενους, όπως η οργάνωση ομαδικών εκδρομών, η παροχή υλικών για επισκευές στα σπίτια εργαζομένων κ.ά.

Ο διευθυντής της επιχείρησης τόνισε ότι ως μέλος του Συνδικάτου και του Κόμματος, στις αντίστοιχες συνελεύσεις λογοδοτεί και ο ίδιος προς τους εργαζόμενους και τα μέλη του Κόμματος.

Διαρκής η πάλη του ΚΚΕ ενάντια στον εγκληματικό αποκλεισμό της Κούβας

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ευχαρίστησε για την υποδοχή και την αναλυτική ενημέρωση, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική η επίσκεψη σε μία κρατική σοσιαλιστική επιχείρηση της Κούβας με σημαντικό έργο μέσα σε μία δύσκολη περίοδο για την Κούβα και τον λαό της.

Μέσα σε αυτόν τον οικονομικό στραγγαλισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα, τόνισε, η επιχείρηση που επισκεπτόμαστε κατορθώνει να έχει ένα πολύ σημαντικό έργο σε έναν κομβικό τομέα, στον κλάδο της ηλεκτρονικής, μέσα σε συνθήκες σκληρού αποκλεισμού, γεγονός που δείχνει τι θα μπορούσε να πετύχει αν αυτός δεν υπήρχε. Τα καταφέρνετε γιατί υπάρχει πίστη, θέληση, μαχητικότητα από την εργατική τάξη της Κούβας που καθοδηγείται από το ΚΚ Κούβας, τόνισε.

Δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την πραγματικότητα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους, ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι σε αντίθεση με όσα γίνονται στην Κούβα, στην καπιταλιστική Ελλάδα οι γενικοί διευθυντές των επιχειρήσεων όχι μόνο δεν λογοδοτούν στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους, αλλά είναι όργανα της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, πρωτοστατούν στην καταπίεση των εργαζομένων, στο χτύπημα δικαιωμάτων με εφόδιο τη σχετική νομοθεσία των κυβερνήσεων, ενώ όταν οι εργαζόμενοι αντιδρούν και αγωνίζονται, αυτοί ακολουθούν τη μέθοδο των διώξεων και της τρομοκρατίας.

Αναφέρθηκε ακόμα στα εντεινόμενα αντεργατικά μέτρα των κυβερνήσεων, όπως την αύξηση του εργάσιμου χρόνου που ψήφισε η κυβέρνηση, τις προωθούμενες απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ, αλλά και στους απεργιακούς και άλλους αγώνες των εργαζομένων απέναντι σε αυτήν την επίθεση, με την πρωτοπόρα συμβολή των κομμουνιστών.

Κλείνοντας, τόνισε ότι το ΚΚΕ υπόσχεται να συνεχίσει την πάλη στο πλευρό του ΚΚ Κούβας, των εργαζομένων και του λαού της Κούβας, ενάντια στον αποκλεισμό της χώρας από τις ΗΠΑ και ενάντια στην ένταξη στη λίστα των «κρατών-χορηγών της τρομοκρατίας».

Τονίζοντας ότι η Κούβα και ο λαός της εξακολουθούν να είναι ένας φάρος αξιοπρέπειας, εντιμότητας, πάλης ενάντια στη βαρβαρότητα των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστών, υπογράμμισε ότι χωρίς καμία υποτίμηση στις προηγούμενες γενιές που έδωσαν τα πάντα για την Κουβανική Επανάσταση, ο ηρωισμός είναι εξίσου σημαντικός και στις σημερινές συνθήκες, όσο και αν αυτό δεν φαίνεται, στην πάλη ενάντια στην τεράστια επίθεση του ιμπεριαλισμού.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, δόθηκαν συμβολικά δώρα στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τη μορφή του Καμίλο Σιενφουέγος, ενώ συνεχίστηκε η ξενάγηση σε χώρους της βιομηχανίας, μεταξύ άλλων και στο κινηματοθέατρο «Τσε Γκεβάρα», μέσα στο οποίο παιδιά της περιοχής που βρίσκονται σε διακοπές απολάμβαναν την προβολή ταινίας.

Συνάντηση με την υφυπουργό Εξωτερικών

Οι επαφές που πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Κούβα ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου συναντήθηκε με την υφυπουργό Εξωτερικών, Αναγιάνσι Ροντρίγκες.

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Άραμις Έρναντες.

Η Κουβανή υφυπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη σταθερή αλληλεγγύη του στην Κούβα, καθώς και για τις Ερωτήσεις που κατέθεσε πρόσφατα στην Ελληνική Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο ενάντια στην ένταξη και τη διατήρηση της Κούβας στην περιβόητη λίστα των ΗΠΑ με τις χώρες που δήθεν είναι «χορηγοί της τρομοκρατίας».

Υπογράμμισε ότι τους τελευταίους δύο μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη διεθνής κινητοποίηση της Κούβας για αυτό ακριβώς το ζήτημα, που είναι το στοιχείο της ιμπεριαλιστικής επίδρασης με τη μεγαλύτερη επίδραση σε βάρος της χώρας, όχι μόνο για τις συνέπειές του στις οικονομικές - χρηματοπιστωτικές συναλλαγές με άλλες χώρες, αλλά και γιατί στην πραγματικότητα απειλεί με κυρώσεις όποιον θα ήθελε να συνεργαστεί με την Κούβα.

Η διεθνής κινητοποίηση από την Κούβα για το θέμα απευθύνεται σε κυβερνήσεις, εκλεγμένους αξιωματούχους, πολιτικές δυνάμεις, μαζικές οργανώσεις, προσωπικότητες κ.ο.κ., ενώ τον προσεχή Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί νέα ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενάντια στον αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ, στην οποία αναμένεται για ακόμα μία φορά να υπάρξει σχεδόν ομόφωνη στήριξη του σχετικού ψηφίσματος της Κούβας.

Η Αναγιάνσι Ροντρίγκες υπογράμμισε ακόμα τη σημασία της παρουσίας και της δράσης του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, σε μία περίοδο που ενισχύονται δυνάμεις που πρωτοστατούν στην επίθεση κατά της Κούβας.

Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις με τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και την πλήρη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ για τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη. Η Κούβα ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην αγωγή που κατέθεσε η Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ ενάντια στο Ισραήλ για το έγκλημα στη Λωρίδα της Γάζας. Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη, περίπου 100 Παλαιστίνιοι φοιτητές σπουδάζουν στην Κούβα, επισήμανε, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της Παλαιστίνης, ενάντια στην προσπάθεια εξολόθρευσης του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ.

Για το ΚΚΕ είναι προτεραιότητα η αλληλεγγύη στον λαό της Κούβας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε την Κούβα εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στο ΚΚ Κούβας, στην κυβέρνηση και τον λαό της χώρας, που δίνουν μια τιτάνια μάχη σε δύσκολες συνθήκες αρνητικών διεθνών συσχετισμών και εντεινόμενης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας εναντίον της Κούβας.

Μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα ουσιαστικών επαφών κατά τη διάρκεια της πολυήμερης επίσκεψής της μπόρεσε να εμβαθύνει στην πραγματικότητα της Κούβας, γεγονός που επιτρέπει την παραπέρα ενίσχυση της αλληλεγγύης.

Τόνισε ότι σταθερά μέσα στις προτεραιότητες της δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, της δράσης των κομμουνιστών μέσα στους μαζικούς φορείς στην Ελλάδα είναι η αλληλεγγύη και η κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων του κουβανικού λαού.

Παράλληλα επισήμανε τις συνεχείς παρεμβάσεις του ΚΚΕ μέσα στη Βουλή, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας - Κούβας, στο Ευρωκοινοβούλιο και προς την κυβέρνηση, ενάντια στην ιμπεριαλιστική επίθεση απέναντι στην Κούβα, με πρόσφατο παράδειγμα τις προαναφερθείσες Ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο ενάντια στην ένταξη της Κούβας στη λίστα των ΗΠΑ με τα δήθεν «κράτη-χορηγούς της τρομοκρατίας».

Σχετικά με τους υπό εξέλιξη ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή υπογράμμισε τον κίνδυνο γενίκευσής τους στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τον πολύ αρνητικό ρόλο που παίζει η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμμαχίας με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αυξάνοντας πολύμορφα την εμπλοκή της Ελλάδας και μετατρέποντάς την σε στόχο. Αναδεικνύοντας την κοινή ευθύνη όλων των αστικών κυβερνήσεων, επισήμανε ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που υπέγραψε το σχέδιο για στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ, με την κυβέρνηση ΝΔ στη συνέχεια να το «απογειώνει».

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι μέσα σε αυτές τις δύσκολες και περίπλοκες συνθήκες, με την πρωτοπόρα δράση που αναπτύσσει το ΚΚΕ ενισχύεται το κύρος του, γεγονός που εκφράζεται τόσο στις επιτυχίες στις εκλογικές μάχες, όσο και στην ενίσχυση των δυνάμεών του μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο φοιτητικό κίνημα, στους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους κ.ο.κ.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών, τόνισε, προσθέτοντας ότι σε αυτή την πάλη του ΚΚΕ συστατικό στοιχείο είναι και η αλληλεγγύη με την Κούβα. Η Κούβα δεν είναι μόνη, υπογράμμισε, όπως δεν είναι μόνο του ο ελληνικός λαός, έχουμε δίπλα μας τους λαούς όλου του κόσμου.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.