Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ: Αποφάσεις - «φωτιά και μπαρούτι» για τους λαούς και η Βασίλω πρώτη

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Αποφάσεις - «φωτιά και μπαρούτι» για τους λαούς

 Πηγή: Associated Press

«Φωτιά και μπαρούτι» μυρίζουν για τους λαούς όσα συναποφασίζονται στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, που ολοκληρώνεται σήμερα, με ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης.

Για μια ακόμη φορά, η Διακήρυξη της Συνόδου, αποτελεί ένα ακόμη πολεμικό ανακοινωθέν, με αποφάσεις «για το μέλλον, την αποτροπή και την άμυνα, την Ουκρανία», αλλά και τον τρόπο επέκτασης των «εταιρικών σχέσεων» της λυκοσυμμαχίας, ιδίως στην Ασία και στον Ειρηνικό, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με την Κίνα.

Το NATO ενισχύει την υποστήριξή του στην Ουκρανία και κατηγορεί την Κίνα

Μαχητικά αεροσκάφη F-16, συστοιχίες συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, «μη αναστρέψιμη πορεία» προς την ένταξη: Τα 32 κράτη μέλη του NATO, με τις αποφάσεις τους ενίσχυσαν περαιτέρω χθες Τετάρτη την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία βρίσκεται επί ποδός πολέμου» με τη βοήθεια της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν όσον αφορά τη στρατιωτική βιομηχανία της, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την ομιλία του στη σύνοδο, θέτοντας στο στίγμα της αντιπαράθεσης.

 

Πηγή: Associated Press

Στην διακήρυξη της Συνόδου οι ηγέτες του NATO εκφράζουν τη «βαθιά ανησυχία» τους για την ενίσχυση της συμμαχίας της Ρωσίας και της Κίνας και κατήγγειλαν την «υποστήριξη» του Πεκίνου στο «ρωσικό πολεμικό εγχείρημα στην Ουκρανία» στο τελικό ανακοινωθέν τους. «Η εμβάθυνση της στρατηγικής συμμαχίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και οι προσπάθειές τους, οι οποίες εντείνονται, να αποσταθεροποιήσουν και να αναδιαμορφώσουν τη βασισμένη σε κανόνες παγκόσμια τάξη, είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας», αναφέρεται στην διακήρυξη.

Παράλληλα, η λυκοσυμμαχία αποφάσισε η στρατιωτική βοήθεια που διαθέτει στην Ουκρανία να φθάσει κατ’ ελάχιστον τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια τη «χρονιά που έρχεται» και να συνεχιστεί. «Έχουμε σκοπό να προσφέρουμε βασική χρηματοδότηση 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στην επόμενη χρονιά και να παρέχουμε βιώσιμα επίπεδα βοήθειας ασφαλείας ώστε η Ουκρανία να επικρατήσει» στον πόλεμο, αναφέρει η διακήρυξη.

Το κείμενο γνωστοποιεί την επισημοποίηση και τον στενότερο συντονισμό της νατοϊκής βοήθειας στην Ουκρανία, δημιουργώντας σχήμα που βαφτίστηκε «Βοήθεια Ασφαλείας και Εκπαίδευση του NATO για την Ουκρανία» (NATO Security Assistance and Training for Ukraine, NSATU) και τίθεται σε εφαρμογή αύριο Παρασκευή. Στο κείμενο υποστηρίζεται πως το NSATU «δεν θα καταστήσει, δυνάμει του διεθνούς δικαίου, το NATO μέρος της σύρραξης».

Ως προς την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στη Διακήρυξη τονίζεται πως το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο συμφωνεί πως είναι «μη αναστρέψιμη» η πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στους κόλπους του.

Αποφάσεις για την ενδυνάμωση του επιθετικού χαρακτήρα του ΝΑΤΟ

Πηγή: Associated Press

Σε αυτό το φόντο, ήδη στο πλαίσιο της Συνόδου ανακοινώθηκαν μια σειρά «στρατηγικές πρωτοβουλίες των Συμμάχων για την ενίσχυση των ικανοτήτων τους».

Ειδικότερα:

  • Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Alliance Persistent Surveillance from Space (APSS), το οποίο, όπως τονίζεται και επισήμως, «σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη πολυεθνική επένδυση σε διαστημικές δυνατότητες στην Ιστορία του ΝΑΤΟ». «Το APSS πρόκειται να ενισχύσει την ικανότητα της Συμμαχίας να παρακολουθεί τις δραστηριότητες στο έδαφος και στη θάλασσα με άνευ προηγουμένου ακρίβεια και επικαιρότητα». Με την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Συνεννόησης το APSS έχει πλέον μεταβεί στη φάση υλοποίησης, κατά την οποία τα επόμενα πέντε χρόνια 17 «Σύμμαχοι» θα συνεισφέρουν πάνω από 1 δισ. Δολάρια.
  • Υπεγράφη επίσης Επιστολή Πρόθεσης για να στήσουν υπηρεσίες Allied software for Cloud and Edge (ACE), διασφαλίζοντας τις επικοινωνίες τους και επιτρέποντας την απρόσκοπτη κοινή χρήση δεδομένων σε όλα τα πεδία επιχειρήσεων.
  • Παραπέρα, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία και Σουηδία υπέγραψαν Δήλωση Συνεργασίας για το Διασυνοριακό Εναέριο Χώρο (Cross-Border Airspace). «Αυτή η Διακήρυξη θα διασφαλίσει ότι οι Συμμαχικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν και να χρησιμοποιήσουν περισσότερο εναέριο χώρο από τις πέντε συμμετέχουσες χώρες για εκπαίδευση και ασκήσεις του ΝΑΤΟ και άλλες αεροπορικές δραστηριότητες εντός της σκανδιναβικής περιοχής», τονίζεται από πλευράς ΝΑΤΟ .

Σε μια ταυτόχρονη εξέλιξη, το ΝΑΤΟ δημοσιοποίησε την αναθεωρημένη Στρατηγική του για την Τεχνητή Νοημοσύνη (επικαιροποιεί το αντίστοιχο κείμενο του 2021), η οποία επισήμως στοχεύει στην «επιτάχυνση της χρήσης τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης εντός του ΝΑΤΟ με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο». Βάζει διάφορες προτεραιότητες, όπως η αύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ συστημάτων AI σε ολόκληρη τη λυκοσυμμαχία, αλλά και «η επέκταση του οικοσυστήματος ΑΙ μέσω στενότερης συνεργασίας με τη συμμαχική βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό κόσμο, τον Επιταχυντή Καινοτομίας Άμυνας του ΝΑΤΟ "Diana", το Ταμείο Καινοτομίας του NATO και ομοϊδεάτες εταίρους».

Στην πρώτη γραμμή των επικίνδυνων σχεδιασμών η Ελλάδα

Πηγή: Associated Press

Όλα αυτά με την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος: «Συναντιόμαστε σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων (...) εποχή που θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί».

«Είναι η στιγμή που η Συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά περίπλοκων παγκόσμιων προκλήσεων», πρόσθεσε, εξ ου και «πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας να διαθέτουμε τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ μας για αμυντικές δαπάνες», όπως προβλέπει η ΝΑΤΟική νόρμα που μπήκε στα κράτη - μέλη το 2014. Το χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικό για τις ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο όσον αφορά την επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά και για τον εξορθολογισμό των αμυντικών μας δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η Συμμαχία», επιμένοντας ότι «η ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων είναι συμπληρωματική στις αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, ενισχύει το ΝΑΤΟ». Δείχνοντας προς επιτάχυνση των εξελίξεων τα επόμενα 5 χρόνια, κάλεσε «να αξιοποιήσουμε τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο για να επικεντρωθούμε περισσότερο στο πώς θα ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή μας άμυνα».

Αλλά και λίγο αργότερα, σε δημόσια συζήτηση που είχε (στο πλαίσιο του NATO Public Forum) με την Νάντια Σάντλοου, πρώην αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, έβαλε θέμα ότι δεν μπορεί να υπάρχουν «λαθροεπιβάτες», επαναλαμβάνοντας έκφραση που πρωτοχρησιμοποίησε παλαιότερα ο Τραμπ για να πιέσει τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες. Μάλιστα ο Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η νόρμα του 2% να ανέβει κι άλλο, π.χ. στο 2,5%, αυξάνοντας τις δαπάνες για το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο δε της όξυνσης των ανταγωνισμών, τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση του ευρωενωσιακού οπλοστασίου ποιοτικά και ποσοτικά, με εκταμίευση πόρων κεντρικά και από την ΕΕ.

(902 Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Επικίνδυνος «εφησυχασμός» μέσα στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών διευθετήσεων

ΚΚΕ: Ο κ. Μητσοτάκης σε ρόλο ΝΑΤΟϊκού πρωτοπαλίκαρου πλειοδοτεί στην κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου με τη Ρωσία

Διαβεβαιώνει για την «ακλόνητη δέσμευσή» του στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ

***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.