Κώστας Γουλιάμος
Για το Κυπριακό
Όλη αυτή η συνεχής μετάγγιση θέσεων αγγλικής κοπής, είτε μέσω του Ειδικού Αντιπρόσωπου είτε μέσω της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γ.Γ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), αποτελεί συστατικό στοιχείο του ρόλου των ΗΠΑ και της Αγγλίας και, συνεπαγωγικά, του ΝΑΤΟ —ως στρατιωτικού βραχίονα των ιμπεριαλιστικών στόχων— που διαδραματίζουν στ’ όλο ζήτημα του κυπριακού από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα.
Άλλωστε η ιστορία του κυπριακού προβλήματος είναι μια ιστορία χυδαίων παρεμβάσεων από τον ΑγγλοΑμερικανικό ιμπεριαλισμό, που κορυφώνεται, μετά βέβαια από δικό τους σχέδιο, με την Τουρκική εισβολή και κατοχή.
Είχαν προηγηθεί, μεταξύ άλλων:
- οι Εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ (1956),
- το από το 1957 “σχέδιο επανάκτησης Κύπρου” του Γραφείου Ειδικού πολέμου του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας,
- η θέση του ΥΠΕΞ της Άγκυρας Φατίν Ζορλού στην Τριμερή Διάσκεψη του Λονδίνου, που έκανε σαφή αναφορά στην Κύπρο ως «Notre Terre» (“Δική μας Γη”),
- η κυρίαρχη ισότητα των τ/κυπρίων στο αγγλικό σχέδιο Μακμίλαν,
- τα “13 σημεία” του Μακαρίου,
- η δημογραφική διχοτόμηση της Κύπρου με την ανταρσία των Τουρκοκυπρίων,
- ο βομβαρδισμός της Τηλλυρίας με βόμβες ναπάλμ από τους Τούρκους και, τελικά,
- το χουντικό πραξικόπημα κατά της ΚΔ από τη φασιστική δικτατορία της Ελλάδας με τη σφραγίδα του αγγλοαμερικανικού ιμπεριαλισμού.
Πρόδηλα, επί σειρά δεκαετιών συστηματικά και μεθοδικά ο ΑγγλοΑμερικανικό ιμπεριαλισμός, εκμεταλλευόμενος την εγχώρια πολιτική αβελτηρία, καλλιεργεί το φάντσαμα μιας fait accompli [τετελεσμένο γεγονός] κατάστασης.
Εξού και μέσω της συντήρησης της δικής του κατοχής εδάφους (αμερικανοΝΑΤΟικές-βρετανικές στρατιωτικές βάσεις) αλλά και υποβολής διχοτομικών σχεδίων τύπου “Ανάν” δια χειρός Χάνεϊ (Αγγλίας), ενεργοποιεί κάθε χειριστικό μηχανισμό με στόχο την εκρίζωση της Ενιαίας Κρατικής Συγκρότησης (ένα κράτος και όχι δύο) της Κύπρου.
Κατ’ ουσίαν οι ηγεμόνες γνωρίζουν πως η θέση για Κύπρο Ενιαία αντιπαλεύει τον εθνικισμό και την γκετοποίηση που προκαλεί η «διζωνικότητα» και τα δύο συνιστώντα κράτη, στα οποία ως γνωστόν αναφέρθηκαν Αναστασιάδης και Έρογλου στην κοινή τους ανακοίνωση (02/2014) με προφανή κατεύθυνση περιεχομένου συνομοσπονδιακής/διχοτομικής λύσης.
Σε κάθε περίπτωση, η Ενιαία Κρατική Συγκρότηση ενσαρκώνει μεταξύ άλλων και την αναγκαιότητα της ενιαίας οργάνωσης και της κοινής πάλης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων της Κύπρου —Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμένιων, Λατίνων και Μαρωνιτών— ενάντια στις συνθήκες όξυνσης των γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που εκδηλώνονται στην περιοχή μας.
Το τραγικό ωστόσο στοιχείο που προκύπτει από τις χλιαρές έως ανύπαρκτες ή/και ανούσιες αντιδράσεις της Λευκωσίας —και των Αθηνών— στις παρεμβάσεις του ΑγγλοΑμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα και, συνακόλουθα, των αντιπροσώπων-απεσταλμένων του ΟΗΕ, είναι η επιβεβαίωση του φαινομένου που Étienne Boétie και Spinoza εννοιολογούσαν γενικότερα ως υποτακτική αυτοταπείνωση.
Εδικότερα όμως αυτό το φαινόμενο στην καθ` ημάς πολιτική της κολυμβήθρας του Σιλωάμ, αποκτά τη “θεραπευτική” ιδιότητα της “νούσιμης” διαχείρισης, στην οποία μάλιστα αποδίδεται και “προοδευτικό” περιεχόμενο.
Αυτή ακριβώς είναι και η ικανότητα του ΑγγλοΑμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα-ιμπεριαλισμού:
να μπορεί να ενσωματώνει κάθε εγχώριο πολιτικό υβριδισμό στο σχεδιασμό του, μετατρέποντάς τον ακόμα και σ`ελεγχόμενη αντιπολίτευση.
Ταυτόχρονα, η εμμονική προσήλωση ή/και η χαμαιλεόντεια δεινότητα προσαρμογής στη διακηρυγμένη τυραννία του κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή δόγματος divide et impera [διαίρει και βασίλευε] που ασκούν Λονδίνο και Ουάσιγκτον, υπαγορεύει σε μεγάλο βαθμό και την ανάλογη πολιτική-πολιτισμική-κοινωνική υποταγή.
Γι’ αυτό και σε μια κοινωνία άκρως χειραγωγούμενη κι εύκαμπτης τακτικής προκύπτουν ουκ ολίγες προσωπίδες και καρικατούρες που, παρελαύνοντας ένθεν κακείθεν, προσπαθούν να κανονικοποιήσουν το τερατώδες.
Σκέφτομαι συχνά, και δεν το κρύβω, τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η μερίδα κόσμου με τον “κόσμο της Κύπρου’’ του Αδαμάντιου Διαμαντή.
*
*
Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας.
Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023).
Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”.
Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ στις εκλογές Ιουνίου 2024.
Ο Κώστας Γουλιάμος από την Μποτίλια Στον Άνεμο
________
* * *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.