Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Κώστας Γουλιάμος: Η ανασυγκρότηση του αστικού κράτους και η «επιμήκυνση» της βαρβαρότητας

(Yves Herman/Reuters © Provided by The Telegraph)

Κώστας Γουλιάμος

Η «επιμήκυνση» της βαρβαρότητας

Με αφορμή το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία:

Επί σειρά ετών και δεκαετιών η αστική πολιτική σε πολλές χώρες, της Γαλλίας συμπεριλαμβανομένης, χρησιμοποιεί το μηχανισμό της λεγόμενης «μεταπολιτικής» ως ένα είδος «οδικού χάρτη» με την εκλογική κατίσχυση των κομμάτων που την εκπροσωπούν και τη διαχειριστική θεραπεία της κάθε κρίσης της.

Από πολλές απόψεις, η μεταπολιτική χαλιναγώγηση, ιδιαίτερα μετά τις χθεσινές εκλογές και στην Γαλλία, υποδεικνύει και αποδεικνύει ευδιάκριτα το ρόλο του κυρίαρχου συστήματος: του καπιταλισμού.

Θα έλεγα, πιο συγκεκριμένα, πως η μεταπολιτική —παράμετρος του ηγεμονικού λόγου— αποτελεί μηχανισμό σύγχυσης και αποπροσανατολισμού, που συνδέεται με την εκκόλαψη του φαίνεσθαι, με την έμφαση στην αισθητικοποίηση της πολιτικής, την εμμονική όσο και αγοραία εικόνα και, πάντως, με την προκλητικά συστηματική αποτροπή από την ουσιοκρατία της πολιτικής.

Με δάνειο το λόγο της Chantal Mouffe, αναφερόμαστε στη (νεο)φιλελεύθερη απολιτικοποίηση του πολιτικού.

Από τη μια πλευρά, η “ενημερωδιασκέδαση” (infotainment) των συστημικών ΜΜΕ, και από την άλλη η κουλτούρα ραθυμίας και διασποράς ψευδών ειδήσεων αλλά και μισαλλοδοξίας που προκαλούν τα μέσα της (αντι)κοινωνικής δικτύωσης, όλ’ αυτά —και άλλα τόσα—αποτελούν γόνιμο έδαφος για την ανάδειξη:

1) της απόλυτης κενότητας του πολιτικού υβριδισμού (αφορά στη θολή πλην σαφή διασταύρωση, σύμπραξη ή/και συνάρθρωση νεοφιλελευθερισμού και σοσιαλδημοκρατίας), και

2) όλων εκείνων των πολιτικών μορφωμάτων του συστήματος με ακροδεξιά ή φασιστική ταυτότητα, που χρησιμοποιούνται ως εφεδρείες του κεφαλαιοκρατισμού... όπως έγινε και πριν από ένα αιώνα.

Γενικά η μεταπολιτική δημιουργεί, μεταξύ άλλων, ένα φαντασιακό ψευτοδιλημμάτων που περιβάλλει τις πρακτικές του καπιταλισμού, ώστε να μπορεί ν’ απορροφά κραδασμούς και διαρρήξεις.

Παράλληλα, αυτό το φαντασιακό μπορεί ν’ απονευρώνει έτι περαιτέρω την πολιτική, ωθώντας ταυτόχρονα τόσο σε ισχυρές ταυτίσεις με την αστική εξουσία, όσο και στη βιοπολιτική συμμόρφωση με τον καπιταλισμό.

Γενικά, η μεταπολιτική δημιουργεί σύγχυση ή/και πλήρη αποπροσανατολισμό, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο όξυνσης των αντιθέσεων, ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής και ανασυγκρότησης του αστικού κράτους με φόντο τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής διαχείρισης της κρίσης.

Μιλάμε για «επιμήκυνση» της βαρβαρότητας, γεγονός που προκαλεί εφιάλτες...

Μποτίλια Στον Άνεμο Οδηγητής

*

Κώστας Γουλιάμος fb

*

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας.

Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023).

Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”.

Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ στις εκλογές Ιουνίου 2024.

Τον Δεκ. 2023 Το International Research Institute for Economics and Management (IRIEM) θέσπισε ετήσιο «Βραβείου Κ. Γουλιάμου για Διδακτορικό Ερευνητή»

Ο Κώστας Γουλιάμος από την Μποτίλια Στον Άνεμο

________

>

 * * *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.