Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

ΚΚΕ: Όχι στην 6ήμερη εργασία και στην ψηφιακή κάρτα εργασίας — Αιτία πολέμου η εγκύκλιος που επεκτείνει τον χρόνο απλήρωτης δουλειάς! — Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη εγκύκλιος — Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικάτων, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας | Την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη

ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη εγκύκλιος, όχι στην 6ήμερη εργασία

Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικάτων, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας | Την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη

Αγωνιστικό φραγμό στα νέα αντεργατικά μέτρα που σηματοδοτούν η «ψηφιακή κάρτα εργασίας» και η σχετική εγκύκλιος που την ενεργοποιεί σε βιομηχανία και λιανεμπόριο, καθώς και η εφαρμογή στην πράξη της 6ήμερης εργασίας, από την 1η Ιούλη, που προβλέπει ο νόμος Γεωργιάδη, στήνουν συνδικάτα και εργαζόμενοι.

Έτσι, σήμερα Τετάρτη, στις 5 μ.μ. συνδικαλιστικές οργανώσεις οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας και δίνουν μαχητική απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία, οι οποίες σε αγαστή συνεργασία προωθούν και στην πράξη πλέον τις αντεργατικές ρυθμίσεις, που κάνουν σμπαράλια τον εργάσιμο χρόνο, αυξάνουν τον βαθμό και την ένταση της εκμετάλλευσης, ενταφιάζουν ακόμα πιο βαθιά το 8ωρο και το πενθήμερο.

Ήδη η δημοσίευση της ερμηνευτικής εγκυκλίου για τον νόμο Χατζηδάκη (4808/2021) και την ψηφιακή κάρτα εργασίας από το υπουργείο Εργασίας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από Ομοσπονδίες και Σωματεία, που με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν τις ρυθμίσεις οι οποίες επεκτείνουν το απλήρωτο κομμάτι της καθημερινής εργασίας και επιμηκύνουν το ωράριο.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ) καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν μαχητική απάντηση, μαζί με όλους τους συναδέλφους τους στους βιομηχανικούς κλάδους. «Το μέτρο της ψηφιακής κάρτας, πλήρως προσαρμοσμένο στη λογική του ενεργού και ανενεργού χρόνου εργασίας, που προωθείται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έρχεται να συμβάλει στην κατάργηση του 8ωρου και σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, με σκοπό να μεγαλώσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», καταγγέλλει η ΟΕΦΣΕΕ και συνεχίζει: «Μπροστά και στην υλοποίηση της 6ήμερης εργασίας που προβλέπει ο νόμος Γεωργιάδη, είναι προφανείς η επιδείνωση των όρων δουλειάς και ζωής των εργαζομένων και η ένταση της εκμετάλλευσης από τους κεφαλαιοκράτες.

Γι' αυτό εξάλλου και οι φαρμακοβιομήχανοι μιλούν για εργάσιμη βδομάδα 40 ωρών και 7 ημερών!».

«Τους ξεκαθαρίζουμε: Δεν θα περάσει! Η οργάνωση και η πάλη των εργατών θα τους εμποδίσουν!», καταλήγει η Ομοσπονδία, απαιτώντας να αποσυρθεί η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και να σταματήσει κάθε προσπάθεια υλοποίησης της 6ήμερης εργασίας.

Την απόσυρση της εγκυκλίου απαιτεί η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, να οργανώσουν την πάλη τους στους χώρους δουλειάς, με στόχο να μην εφαρμοστούν οι αντεργατικές ρυθμίσεις. Την εγκύκλιο και τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει έχει καταγγείλει και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, καλώντας σε συμμετοχή στην κινητοποίηση.

«Η "ψηφιακή κάρτα" της κυβέρνησης είναι το καλύτερο εργαλείο για τους βιομήχανους και εργοδότες, ώστε να υφαρπάξουν επιπλέον εργασία και μάλιστα απλήρωτη», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ) και καλεί σήμερα στο υπουργείο. «Η ερμηνευτική εγκύκλιος συνιστά μια ωμή προσπάθεια επιβολής της απλήρωτης εργασίας και υπερεργασίας. Η άμεση απόσυρσή της είναι καθολική απαίτηση των εργαζομένων», σημειώνει και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας (ΟΕΧΒΕ).

Στη Θεσσαλονίκη

Να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη ερμηνευτική εγκύκλιος και να μπει φρένο στην 6ήμερη και 7ήμερη εργασία απαιτούν Σωματεία και της Θεσσαλονίκης, που προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 4 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Καλούν τους εργαζόμενους και τα σωματεία να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην αισχρή εγκύκλιο της κυβέρνησης.

Τα Σωματεία Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, Χημικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Φαρμάκου Κ. Μακεδονίας, Χάρτου - Τύπου Κ. Μακεδονίας, Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων «Σκλαβενίτη» Βορείου Ελλάδας, σε κοινή ανακοίνωσή τους, καλούν σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας και ξεκαθαρίζουν: «Δεν θα ανεχτούμε την παραπέρα κλεψιά του ιδρώτα των εργαζομένων, της κατάργησης του 8ωρου και σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας με σκοπό να μεγαλώσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!».

Βδομάδα δράσης

Παράλληλα, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας προγραμματίζει βδομάδα δράσης για την ενημέρωση των εργαζομένων του κλάδου για το νέο έκτρωμα με τις ηλεκτρονικές κάρτες, που χωρίζει ακόμα πιο προκλητικά τον εργάσιμο χρόνο σε ενεργό και ανενεργό και δίνει τη δυνατότητα στους βιομήχανους να κλέβουν με «ηλεκτρονικό τρόπο» τους εργαζόμενους.

«Χτυπήστε την κάρτα μια ώρα αργότερα, είμαστε καλυμμένοι»

Χαρακτηριστικά παραδείγματα από το ξεσάλωμα που ετοιμάζει η εργοδοσία με την αβάντα του υπουργείου

Στην παράσταση διαμαρτυρίας καλεί τους εργαζόμενους και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ), καθώς στον κλάδο τους εφαρμόζεται ήδη εδώ και δύο χρόνια η «ψηφιακή κάρτα εργασίας».

Μάλιστα, από τότε ακόμα είχε γίνει ξεκάθαρο πως οι σουπερμαρκετάδες «αξιοποίησαν» το νέο εργαλείο της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά, στις 4 Ιουλίου 2022 ο ΣΕΑ κατήγγειλε: «Δόθηκαν οδηγίες σε εργαζόμενους που πιάνουν στις 5 π.μ. να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ. για να μη φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης. Προϊστάμενοι ταμείων ζητούσαν από τις ταμίες να "χτυπήσουν" την κάρτα τους ακριβώς στις 21.00 ενώ ακόμη ήταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες. Υπενθύμιση σε ωρομίσθιους που δουλεύουν 8ωρο να μην ξεχάσουν να "χτυπήσουν" την κάρτα τους στο 4ωρο, σε υπαλλήλους ηλεκτρονικών παραγγελιών να "χτυπάνε" την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι και να συνεχίζουν μετά, οδηγοί να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος και καλέσματα για εργασία στο ρεπό, αλλά με οδηγία να μη "χτυπήσουν" κάρτα».

Ενώ για τις τωρινές εξελίξεις ο ΣΕΑ σημειώνει πως «από τη δημοσίευση της εγκυκλίου συνάδελφοί μας καταγγέλλουν πως στην ηλεκτρονική δήλωση του ωραρίου τους δηλώνεται σε κάποιους "ευέλικτη προσέλευση 30 λεπτά", σε άλλους "ευέλικτη προσέλευση 120 λεπτά"...!».

Έβαλαν τους ωρομετρητές στα... αποδυτήρια

Χαρακτηριστικά για το ξεσάλωμα της εργοδοσίας είναι και τα παραδείγματα που φέρνουν οι εργαζόμενοι σε μία από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες, στη ΦΑΜΑΡ.

Όπως σημειώνει το επιχειρησιακό σωματείο σε Αλιμο και Ανθούσα, η εργοδοσία βάζει τα μηχανήματα ωρομέτρησης μέσα στα αποδυτήρια, σε μια ωμή προσπάθεια να βγάλει εκτός 8ώρου την προετοιμασία των εργαζομένων, εντατικοποιώντας περαιτέρω την εργασία τους.

Αναφέρει ως παράδειγμα ότι «ένας εργαζόμενος χρειάζεται κατά μέσο όρο 5 λεπτά για την ένδυσή του στα αποδυτήρια και άλλα 5 λεπτά για την απόδυσή του στο τέλος της βάρδιας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκεται στην ΦΑΜΑΡ για 8 ώρες και 10 λεπτά. Αν σε αυτόν τον χρόνο προστεθεί και το διάλειμμα το οποίο πλέον θα είναι στην ευχέρεια της ΦΑΜΑΡ, αν θα το πληρώνει, βάσει νόμου, ο απλήρωτος χρόνος εκτοξεύεται σε 40 λεπτά ημερησίως, 200 λεπτά την εβδομάδα, πάνω από 13 ώρες τον μήνα».

Το Σωματείο απαιτεί «οι συσκευές ωρομέτρησης να παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή έξω από τα αποδυτήρια, στους κεντρικούς, κοινούς χώρους εισόδου και εξόδου όλων των εργαζομένων» και σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιεί με 2ωρες στάσεις εργασίας.

Σχολιάζοντας επίσης την εφαρμογή της «ψηφιακής κάρτας» το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας σημειώνει: «Φανταστείτε ο εργαζόμενος στα διυλιστήρια, ή στις μονάδες παραγωγής Ενέργειας ή στη Ρεβυθούσα, μέχρι να ετοιμαστεί, μέχρι να κάνει ένα μπάνιο στο σχόλασμα για να ξεβρωμίσει από τη μυρωδιά, ο τεχνίτης στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου να πάει στο σημείο εργασίας του, που μπορεί να βρίσκεται και πολλά χιλιόμετρα μακριά, για να αποκαταστήσει μια βλάβη, αυτός ο χρόνος να μην μετράει ως εργάσιμος...».

902

 

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

«Αιτία πολέμου» η εγκύκλιος που επεκτείνει τον χρόνο απλήρωτης δουλειάς!

Σε κάθε κλάδο και σε κάθε επιχείρηση να σημάνει συναγερμός: Το κάλεσμα αυτό απευθύνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που επεκτείνει τον χρόνο απλήρωτης δουλειάς είναι "αιτία πολέμου" για τους εργαζόμενους». Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

* * *

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που επεκτείνει τον χρόνο απλήρωτης δουλειάς είναι «αιτία πολέμου» για τους εργαζόμενους.

Ως εδώ! Να ανακληθεί εδώ και τώρα η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, με την οποία η κυβέρνηση προχωρά από την 1η Ιουλίου στην πλήρη εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου Γεωργιάδη. Η εγκύκλιος αυτή αποτελεί «πολεμικό ανακοινωθέν» ενάντια στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της και εκδόθηκε κυριολεκτικά κατά παραγγελία της εργοδοσίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που επεκτείνει την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε μια σειρά κλάδους, μεταξύ των οποίων βιομηχανικούς και το Εμπόριο:

  • Δίνεται δώρο μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους βιομήχανους με το πρόσχημα της προετοιμασίας του εργαζόμενου για την ανάληψη της εργασίας και την αποχώρηση από αυτή! Δηλαδή, οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν μισή ώρα νωρίτερα στη δουλειά και να φεύγουν μισή ώρα αργότερα, κι αυτό το διάστημα να μην θεωρείται χρόνος εργασίας.
  • Χαρίζονται μέχρι 3 μέρες τον μήνα στην εργοδοσία για να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους όσες ώρες θέλει, καθώς όπως αναφέρει η εγκύκλιος «είναι σκόπιμο να γίνονται αποδεκτά μέχρι 3 μονά χτυπήματα τον μήνα ανά εργαζόμενο, στην οποία περίπτωση, η σχετική διαπίστωση από την Επιθεώρηση Εργασίας θα συνεπάγεται σύσταση και όχι επιβολή προστίμου». Δηλαδή ο εργαζόμενος θα δουλεύει όσες ώρες θέλει ο εργοδότης του, γιατί ήταν δήθεν αμελής και «ξέχασε» να χτυπήσει την κάρτα.
  • Δεν δηλώνεται καθόλου ωράριο σε όσους εργαζόμενους χαρακτηρίζονται ως «διευθυντικά στελέχη». Για τον χαρακτηρισμό αυτό όμως δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό και αντικειμενικό κριτήριο (π.χ. ιδιαίτερα αυξημένες αποδοχές) και μπορούν να βαφτιστούν «διευθυντές» ακόμα και εργαζόμενοι με μερική απασχόληση!
  • Η ευθύνη για το σωστό χτύπημα της κάρτας μετακυλίεται στον εργαζόμενο. Μάλιστα, έχουν τέτοιο θράσος που γράφουν πως μπορεί «να υφίσταται σχετική πρόβλεψη περί υποχρέωσης τήρησης του ωραρίου από τους εργαζόμενους στο πλαίσιο του πειθαρχικού δικαίου της επιχείρησης». Δηλαδή ο εργαζόμενος που θα δουλεύει απλήρωτος εκτός ωραρίου θα κινδυνεύει να τιμωρηθεί και πειθαρχικά!
  • Με την «ευέλικτη προσέλευση» που μπορεί να φτάσει μέχρι και 2 ώρες, δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να καλύπτει τα ίχνη της υποδηλωμένης εργασίας και να μεταβάλλει συνεχώς το ωράριο των εργαζομένων.
  • Το διάλειμμα δεν θεωρείται χρόνος εργασίας και παρατείνει το ωράριο.
  • Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας να καταχωρούν τις αλλαγές των ωραρίων και τις υπερωρίες στο «ΕΡΓΑΝΗ» μετά την πραγματοποίησή τους και όχι πριν την ανάληψη της εργασίας, όπως ισχύει σήμερα.
  • Καμία κανονιστική διάταξη δεν έχει εκδοθεί μέχρι στιγμής για να ισχύσουν τα πρόστιμα (10.500 ευρώ) που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση αν οι εργοδότες παραβιάζουν τις διατάξεις για την ψηφιακή κάρτα!

Ο νόμος Γεωργιάδη (ν. 5053/2023) προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • 13 ώρες δουλειά τη μέρα και δυνατότητα απασχόλησης σε πολλούς εργοδότες ως δήθεν «δικαίωμα» του εργαζόμενου.
  • Δυνατότητα της εργοδοσίας να επιβάλλει μονομερώς 6ήμερη απασχόληση οποτεδήποτε θεωρεί ότι έχει αυξημένο φόρτο εργασίας.
  • «Κατά παραγγελία απασχόληση», όπου ο εργαζόμενος θα είναι σε ετοιμότητα εργασίας χωρίς να πληρώνεται και σε περίπτωση που τον ειδοποιήσει ο εργοδότης θα πρέπει μέσα σε 24 ώρες να πάει για δουλειά!
  • Δοκιμαστική περίοδο σε όλες τις συμβάσεις εργασίας (αορίστου και ορισμένου χρόνου) με αυτοδίκαιη λύση (!) της σύμβασης υπό δοκιμή αν κριθεί από τον εργοδότη ανεπιτυχής η δοκιμαστική περίοδος. Δηλαδή ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να απολύονται ακόμα και όσες κατηγορίες εργαζομένων είχαν μια υποτυπώδη προστασία (π.χ. έγκυες, συνδικαλιστές κ.ά.).

Ετσι λοιπόν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την «επιστροφή στην κανονικότητα» και τη «βελτίωση των εργασιακών συνθηκών». Στην ουσία λένε στους εργαζόμενους πως αν δεν σας φτάνει ο μισθός πρέπει να δουλεύετε όλη μέρα και μάλιστα να μην πληρώνεστε για όλες τις ώρες! Η αιτία όμως που δεν μπορούμε να βγάλουμε τον μήνα δεν είναι ότι δουλεύουμε λίγες ώρες τη μέρα, ούτε λίγες μέρες τη βδομάδα, αλλά ότι μας ξεζουμίζουν οι χαμηλοί μισθοί, η φοροληστεία, οι ανατιμήσεις, η πανάκριβη Ενέργεια, η εμπορευματοποίηση των πάντων, κι όλα για τα κέρδη των καπιταλιστών!

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η ανάπτυξή τους χτίζονται πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων. Αποδεικνύεται πως είναι «παραμύθια της Χαλιμάς», όταν μας λένε πως αν αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων τότε θα βελτιωθεί και η θέση των εργαζομένων.

Το ζήτημα του εργάσιμου χρόνου ακουμπά τον πυρήνα των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, γι' αυτό και όλες οι κυβερνήσεις, ανεξάρτητα αν είναι φιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικές, νομοθετούν για το ξεχείλωμα και την ελαστικοποίησή του. Τα αστρονομικά κέρδη που ανακοινώνουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι δεν προκύπτουν μεταφυσικά, βγαίνουν από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, από τον απλήρωτο χρόνο εργασίας τους.

Με αυτές τις διατάξεις η κυβέρνηση καθίσταται κυριολεκτικά ηθικός αυτουργός στα εργοδοτικά εγκλήματα, που θα αυξηθούν, σε βάρος της ζωής, της αρτιμέλειας και της υγείας των εργαζομένων. Οσο και να «μαγειρέψουν» τα στοιχεία, είναι βέβαιο πως η εντατικοποίηση της εργασίας θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα σοβαρά και θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα».

Η κυβέρνηση με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ θέσπισε στο πλαίσιο του ν. Χατζηδάκη την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε στους εργαζόμενους ότι στην πραγματικότητα η ψηφιακή κάρτα αποτελεί εργαλείο ξεχειλώματος του εργάσιμου χρόνου, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

Είναι το πλέον κατάλληλο εργαλείο για να εφαρμοστεί η λεγόμενη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», δηλαδή η 10ωρη δουλειά χωρίς υπερωριακή αμοιβή με αντάλλαγμα μελλοντικά ρεπό. Με τη χρήση της ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την εφαρμογή των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τον διαχωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε «ενεργό» και «μη ενεργό». Γι' αυτό άλλωστε και χρηματοδοτείται αδρά από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προετοιμάζει το έδαφος για να εισαχθούν σε μαζική κλίμακα συστήματα παρακολούθησης της αποδοτικότητας της εργασίας, κάτι που συνεπάγεται ασφυκτική ψηφιακή επιτήρηση των εργαζομένων.

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, όπου οι παραγωγικές δυνατότητες αυξάνονται κατακόρυφα, στην εποχή όπου υπάρχουν αντικειμενικά οι δυνατότητες οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερο και να απολαμβάνουν περισσότερα, γίνεται όλο και πιο αντιληπτό πως είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία, το εγκληματικό κίνητρο του κέρδους, η σάπια εξουσία που τα περιφρουρεί, που μπαίνουν εμπόδιο στην κοινωνική πρόοδο.

Σε κάθε κλάδο και σε κάθε επιχείρηση να σημάνει συναγερμός!

Η μαχητική, διεκδικητική απάντηση μπορεί να δοθεί από την εργατική τάξη και τα συνδικάτα, συντονισμένα κι αποφασιστικά. Εχουμε τη δύναμη να κάνουμε και αυτόν τον νόμο κουρέλι, όπως ήδη έχει συμβεί με πολλές διατάξεις του ν. Χατζηδάκη, όπως έχει ήδη συμβεί με τους κατασταλτικούς νόμους για τις διαδηλώσεις. Δεν θα περιμένουμε έως τις επόμενες εκλογές κανέναν εκκολαπτόμενο δήθεν «σωτήρα». Τώρα είναι ώρα μάχης. Το ΚΚΕ θα κάνει γι' άλλη μια φορά αυτό που δεσμεύτηκε στον λαό. Θα ρίξει όλες τις δυνάμεις του εκεί που πραγματικά ανατρέπονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στον δρόμο του αγώνα, της αντεπίθεσης, της ανατροπής.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.