Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Σωματεία ΔΕΗ Μεγαλόπολης: Το κυνήγι του μέγιστου κέρδους και η συγκάλυψη των εργατικών ατυχημάτων

Καταγγέλλουν ενέργειες συγκάλυψης του δυστυχήματος
Βλέπε και:
ΣΕΕΕΝ: Παρέμβαση στην Διεύθυνση του ΛΚΔΜ της ΔΕΗ για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων (8/8/2014)

Ερώτηση του ΚΚΕ για τη συχνότητα των εργατικών ατυχημάτων στη ΔΕΗ στη Δ. Μακεδονία (21/2/2014)

Ενέργειες και πρακτικές που είναι πιθανό να υποκρύπτουν επιχείρηση συγκάλυψης «των πραγματικών δεδομένων για την αποκάλυψη των ουσιαστικών αιτιών που προκάλεσαν το θανατηφόρο ατύχημα» και «ταυτόχρονα αποδεικνύουν παντελή έλλειψη σεβασμού στη μνήμη του αδικοχαμένου συνάδελφου μας» καταγγέλλουν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Α. Ζερβό, τα Σωματεία Εργαζομένων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.
Ακόμα καταγγέλλουν και ζητάνε «την άμεση απομάκρυνση του διευθυντή του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, Π. Κουστέρη», ο οποίος «ισχυρίστηκε ότι υπεύθυνος για το ατύχημα ήταν ο άτυχος εργαζόμενος».
Τα σωματεία αυτά είναι: Σωματείο Χειριστών - Βοηθών, Σωματείο Ορυχείων - Σταθμών, ΕΤΕ ΔΕΗ - ΤΔΕ ΛΚΜ, Σωματείο Οδηγών - Μηχανοδηγών. Επίσης, την επιστολή υπογράφουν τέσσερα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΓΕΝΟΠ).
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της περασμένης Κυριακής σημειώθηκε ένα νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στο ορυχείο Ψαθιού στο Λιγνιτικό Κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη με θύμα τον 42χρονο, εργοδηγό ηλεκτρολόγο, Θανάση Αποστολόπουλο, (βλέπε από Μποτίλια) ο οποίος υπέστη ηλεκτροπληξία στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει βλάβη σε διακόπτη στον Εκσκαφέα Ε 15. Ο εργαζόμενος ήταν πατέρας δύο παιδιών και πρόεδρος του Σωματείου Ορυχείων - Σταθμών.
Στην κοινή επιστολή τους τα σωματεία καταγγέλλουν ότι μία μέρα μετά το θανατηφόρο «ατύχημα», στις 18 Αυγούστου,
  • «υπηρεσιακό αυτοκίνητο, με εντολή της Τοπικής Διεύθυνσης του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, μετέφερε τους 2 συναδέλφους αυτόπτες μάρτυρες στην Τρίπολη στο γραφείο του δικηγόρου της ΔΕΗ κ. Αντώνη ΜΙΓΑ για "παροχή οδηγιών και υποδείξεων" ενόψει των καταθέσεων διερεύνησης των αιτιών του τραγικού συμβάντος κατά την επίσκεψη της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος (ΕΜΝΕ) και της σχετικής Επιτροπής που συγκρότησε η Διοίκηση της ΔΕΗ».
Ακόμα, ότι την Τρίτη 19 Αυγούστου,
  • «παρά την επικοινωνία μας από νωρίς το πρωί με την Τοπική Διεύθυνση του ΛΚΜ, δεν μας ενημέρωσε ότι θα επισκεπτόταν το χώρο του ατυχήματος κλιμάκιο της ΕΜΝΕ, κάτι το οποίο μας γνωστοποιήθηκε από συγγενικό πρόσωπο του άτυχου συναδέλφου μας, και μετά από κινητοποίησή μας την τελευταία στιγμή μπορέσαμε να μεταβούμε στο χώρο να συνομιλήσουμε με τους εκπροσώπους της ΕΜΝΕ και να παραβρεθούμε στην αυτοψία στο χώρο του ατυχήματος.
  • Αυτές οι πρωτόγνωρες και απαράδεκτες ενέργειες και πρακτικές της Τοπικής Διεύθυνσης του ΛΚΜ και του παραπάνω αναφερόμενου δικηγόρου της ΔΕΗ, εκτός του ότι βάσιμα μας οδηγούν να σκεφτούμε ότι επιχειρείται η συγκάλυψη των πραγματικών δεδομένων για την αποκάλυψη των ουσιαστικών αιτιών που προκάλεσαν το θανατηφόρο ατύχημα, ταυτόχρονα αποδεικνύουν παντελή έλλειψη σεβασμού στη μνήμη του αδικοχαμένου συνάδελφου μας».
Τα Σωματεία ζητάνε από τη διοίκηση της ΔΕΗ την
  • «παραδειγματική τιμωρία κάθε υπεύθυνου για τις παραπάνω ενέργειες και πρακτικές» και τη λήψη μέτρων για την αξιόπιστη «διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος». Τέλος, ζητάνε την
  • «άμεση απομάκρυνση του διευθυντή του ΛΚΜ, κ. ΚΟΥΣΤΕΡΗ Παναγιώτη, ο οποίος εντελώς απροκάλυπτα, αυθαίρετα και σε αντίθεση με βασικές διατάξεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των εργαζομένων, σε συνάντηση μαζί του σήμερα το μεσημέρι, παρουσία και εκπροσώπων της ΕΜΝΕ, ισχυρίστηκε ότι υπεύθυνος για το ατύχημα ήταν ο άτυχος εργαζόμενος»!
Πέντε νεκροί σε ένα χρόνο
Το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στη Μεγαλόπολη είναι το πέμπτο που σημειώνεται τον τελευταίο χρόνο σε εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, μαζί με όσα έχει καταγράψει και καταγγείλει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ).
Έτσι, εκτός από το «ατύχημα» στη Μεγαλόπολη, το ΣΕΕΕΝ έχει καταγράψει τουλάχιστον οκτώ σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» τον τελευταίο χρόνο στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα το θάνατο ή το σοβαρό τραυματισμό εργατών. Πολλαπλάσια είναι τα ατυχήματα με μικροτραυματισμούς εργαζομένων που δε γίνονται γνωστά. Παρακάτω παρουσιάζουμε τη μαύρη λίστα:
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013: Νεκρός εργαζόμενος σε εργολαβία καθαριότητας στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου. Ο εργαζόμενοςπήγε για δουλειά σε δύσκολες συνθήκες, αν και είχε πρόβλημα υγείας, για να μηχάσει το μεροκάματο, αφού δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει σε βασικές ανάγκες, κάτωκαι από το φόβο της απόλυσης.
Τρίτη 14 Γενάρη 2014: Μεγάλη κατολίσθηση στο Ορυχείο Μαυροπηγής, όπου από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα.
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014: Νεκρός εργαζόμενος από πνιγμό στην τεχνητή λίμνη του ΛΚΔΜ.
Κυριακή 2 Μάρτη 2014: Εργαζόμενος γλίτωσε με σπασμένα πλευρά από πτώση του χειριστηρίου στο Ορυχείο Αμυνταίου, ενώ μια βδομάδα πριν, και πάλι από πτώση, αυτή τη φορά του αναδιπλωτή, γλίτωσε εργαζόμενος και αυτός με ραγισμένο σπόνδυλο.
Παρασκευή 13 Μάρτη 2014: Νεκρός εργαζόμενος στην αρχαιολογική ανασκαφή στο Ορυχείο Αμυνταίου. Ο εργαζόμενος πέθανε από παθολογικά αίτια μέσα στο ασθενοφόρο της ΔΕΗ που τον μετέφερε στο νοσοκομείο, χωρίς γιατρό και τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Τετάρτη 19 Μάρτη 2014: Παραλίγο θανατηφόρο «ατύχημα» στο Ορυχείο Μαυροπηγής όταν ένα ημιφορτηγό τύπου «Unimog», λόγω μηχανικού προβλήματος, κινήθηκε προς τα πίσω για 20 μέτρα και έπεσε από ύψος 8 μέτρων. Ευτυχώς ο οκταμηνίτης εργαζόμενος πήδηξε από το όχημα και σώθηκε.
Πέμπτη 17 Ιούλη 2014: Νεκρός εργαζόμενος στα «σκληρά» του Νοτίου Πεδίου, χειριστής σκαπτικού μηχανήματος.
Κυριακή 3 Αυγούστου 2014: Παραλίγο θανατηφόρο «ατύχημα» για εργαζόμενο στα οκτάμηνα. Το φορτηγό τύπου «ΤΑΜΠΕΡ» που οδηγούσε ανετράπη με αποτέλεσμα για τον εργαζόμενο ρήξη σπλήνας (του αφαιρέθηκε) και πολλαπλά κατάγματα στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.