Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Ιράκ: Μαζική σφαγή Γεζίντι από τους τζιχαντιστές ‒ Όπλα από την ΕΕ στους Κούρδους (3 VIDEO)

Μαζική σφαγή Γεζίντι στο Ιράκ από τους τζιχαντιστές
Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν 100 άνδρες που ανήκουν στη θρησκευτική μειονότητα των Γεζίντι κοντά στην πόλη Σιντζάρ στο βόρειο Ιράκ όταν εκείνοι αρνήθηκαν να ασπαστούν το Ισλάμ, δήλωσαν κάτοικοι στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Οι γυναίκες και τα παιδιά κρατούνται και έχουν μεταφερθεί σε άγνωστη τοποθεσία.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι αντάρτες έχουν καταλάβει πολλές πόλεις στο βόρειο Ιράκ, όπου ζουν Χριστιανοί και Γεζίντι, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προκειμένου να γλυτώσουν. Άλλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στις πόλεις τους από τους οποίους ζητούν να αλλαξοπιστήσουν, τονίζουν οι μάρτυρες.
Οι τζιχαντιστές σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους μέλη της κοινότητας των Γεζίντι, στο χωριό Κόσο (βόρεια), ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτης μάρτυρας και αξιωματούχοι που μίλησαν για μία «σφαγή».
«Έχουμε πληροφορίες από πολλές πηγές- στην περιοχή και από τις υπηρεσίες πληροφοριών- ότι (την Παρασκευή) το απόγευμα, μια οχηματοπομπή με ένοπλους άνδρες εισήλθε στο χωριό» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ο Χοσιάρ Ζεμπαρί.
«Επιτέθηκαν εναντίον των κατοίκων, στην πλειονότητά τους Γεζίντι που δεν είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους» επισήμανε ο ίδιος. «Διέπραξαν μία σφαγή εναντίον των κατοίκων» επιβεβαίωσε.
Ο Χαρίμ Καμάλ Αγκά, ένα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) στην επαρχία Ντοχούκ έκανε λόγο για 81 νεκρούς ενώ προσέθεσε ότι οι τζιχαντιστές οδήγησαν τις γυναίκες στα κέντρα κράτησης που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους.
Ο Μοσέν Ταουάλ, ένας μαχητής Γεζίντι, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι είδε ένα μεγάλο αριθμό πτωμάτων στο χωριό.
«Κατάφεραν να διεισδύσουν σε ένα τμήμα του Κόσο, όπου οι κάτοικοι βρίσκονταν υπό πολιορκία, όμως φθάσαμε πολύ αργά» υποστήριξε. «Υπήρχαν παντού πτώματα. Καταφέραμε να απομακρύνουμε δύο ανθρώπους που ήταν ακόμα ζωντανοί, όλοι οι άλλοι είχαν σκοτωθεί» είπε.
Όπλα από την ΕΕ στους Κούρδους κατά τζιχαντιστών
Όπλα στους κούρδους αντάρτες Πεσμπεργκά που μάχονται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα στο Ιράκ, διαπράττοντας αγριότητες, θα στείλουν ευρωπαϊκές χώρες, όπως ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, μετά από τρίωρη σύσκεψη.
«Βρήκαμε μία κοινή θέση» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει και η συναίνεση εκ μέρους της νέας ιρακινής ηγεσίας, σε ό,τι αφορά στην παράδοση όπλων στην ημιαυτόνομη κουρδική κυβέρνηση και ότι δεν είναι ακόμη γνωστό τι είδους όπλα θα σταλούν. Η απόφαση για το τι είδους όπλα θα παραδοθούν, επαφίεται σε κάθε κράτος-μέλος.
Το διακύβευμα του συμβουλίου ήταν να διαμορφωθεί μια κοινή θέση. Διπλωμάτης δήλωσε ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «η συμφωνία είναι ισχυρή και στέλνει το επιθυμητή πολιτικό μήνυμα».
Σημειώνεται πως η ευρωπαϊκή κινητοποίηση, είναι αποτέλεσμα αμερικανικών πιέσεων, προκειμένου να αναληφθεί συντονισμένη δράση, για να ανακοπεί η επέλαση του τρομερού Ισλαμικού Κράτους.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποκαλούν στην κοινή τους ανακοίνωση το Ιράκ «έναν σημαντικό εταίρο που έχει ανάγκη δυνατής στήριξης» και καλούν για άμεση έρευνα «βιαιοτήτων και ωμοτήτων, παραβιάσεων βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, που μπορούν να θεωρηθούν και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Γαλλία και Βρετανία έχουν ήδη αποφασίσει να στείλουν όπλα στο Ιράκ, ενώ η Γερμανία ξεκίνησε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής και πολεμικού υλικού. 

Ρεπορτάζ του Press TV


  Δηλώσεις Φαμπιούς
«Αυτή είναι μια σημαντική απόφαση και άλλες χώρες αναμένεται να ακολουθήσουν μια οδό ταυτόσημη, η κοντινή, με εκείνη της Γαλλίας», δήλωσε με ικανοποίηση ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς.
Μέχρι τώρα η Γαλλία είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που έχει κάνει σαφές πως θα μιμηθεί το παράδειγμα των ΗΠΑ, αφού ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα δώσει όπλα στις κουρδικές αρχές.

Ο Φαμπιούς επέμεινε πως και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ικανοποιήσουν το κουρδικό αίτημα. «Αυτό μου είπαν», δήλωσε.
Δηλώσεις Χάμοντ
Το Λονδίνο για παράδειγμα διάκειται «ευνοϊκά έναντι των όποιων αιτημάτων για την προμήθεια όπλων», είπε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο. «Ήδη αποστέλλουμε πυρομαχικά και εφόδια από άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες στην Αρμπίλ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δηλώσεις Άσελμπορν
«Δεν μπορεί κανείς να κλείνει τα μάτια και να μένει άπραγος ενώ ίσως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Ιράκ εκτοπίζονται, υφίστανται διωγμούς ή χάνουν ακόμη και τη ζωή τους διότι ανήκουν σε μια άλλη εθνική ομάδα ή σε μια άλλη θρησκεία, αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε ο λουξεμβούργιος ΥΠΕΞ Ζαν Άσελμπορν.
Δηλώσεις Μογκερίνι
Η ιταλίδα ομόλογός του Φεντερίκα Μογκερίνι αποκάλεσε το ΙΚ μια «απειλή που μπορεί να φθάσει στην καρδιά της Ευρώπης» και πρόσθεσε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν απλώς ηθικό καθήκον να παρέμβουν, αλλά και τα εθνικά συμφέροντά τους να προασπίσουν.
Η ίδια τόνισε ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν θα αναλάβει δράση χωρίς να διαβουλευθεί με το ιταλικό κοινοβούλιο.
Ο τσέχος ομόλογός της Λουμπομίρ Ζαοράλεκ δήλωσε ότι μια απόφαση μπορεί να αναληφθεί ως το τέλος του μήνα από την Πράγα.
Αντίθετοι στην αποστολή όπλων
Πάντως, χώρες όπως η Αυστρία, η Σουηδία, η Ιρλανδία και η Φινλανδία κατέστησαν σαφές ότι δεν θα στείλουν όπλα, είτε διότι έχουν ως αρχή να μην παραδίδουν όπλα σε εμπόλεμες ζώνες, είτε επειδή ανησυχούν για τις αυτονομιστικές τάσεις των Κούρδων.
Ιδίως η Αυστρία εξέφρασε την ανησυχία πως τα όπλα θα μπορούσαν να «πέσουν στα λάθος χέρια».
«Δεν είμαστε κατ' ανάγκην μια στρατιωτική υπερδύναμη, αλλά είμαστε μια μεγάλη δύναμη σε ό,τι αφορά τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και θα επικεντρωθούμε σε αυτό», δήλωσε ο Σουηδός ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλτ.
Δηλώσεις Βενιζέλου
Από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, δήλωσε: «Πρέπει να αποτρέψουμε την επίθεση του «ισλαμικού κράτους», όπως λέγεται, της Συρίας και του Λεβάντε, γιατί δεν πρέπει να μετατραπεί το Ιράκ σε ένα κράτος-τρομοκράτη, που θα αναστατώνει μακροπρόθεσμα όλη την περιοχή, στην οποία είμαστε πάρα πολύ κοντά».
«Άρα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αμέσως και τη βαριά ανθρωπιστική κρίση και το μεγάλο ζήτημα ασφάλειας που υπάρχει στην περιοχή. Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαθέσει στρατιωτικά μέσα, αλλά μπορεί να συμβάλει ανθρωπιστικά και μπορεί να στηρίξει πολιτικά, μέσα στο πλαίσιο της δικής της εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής στρατηγικής», πρόσθεσε.
Εξαίρεση στο εμπάργκο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει εμπάργκο στην πώληση όπλων στο Ιράκ από το 2003, αλλά υπάρχει μια εξαίρεση, καθώς επιτρέπονται οι παραδόσεις εξοπλισμών εάν το ζητεί η ιρακινή κυβέρνηση.
Με τον τακτικό στρατό του Ιράκ κάθε άλλο παρά αξιόμαχο, οι Πεσμεργκά, οι Κούρδοι μαχητές, θεωρούνται από πολλούς ίσως η μόνη δύναμη που θα μπορούσε να κερδίσει το ΙΚ επί του πεδίου.

Οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει τεράστιες εκτάσεις του βόρειου και του δυτικού Ιράκ χωρίς να συναντήσουν ιδιαίτερη αντίσταση.
Ρεπορτάζ του RT: Ρίψη αμερικανικής βοήθειας στους Γεζίντι

Με σοβιετικό εξοπλισμό οι Κούρδοι
Οι υπουργοί δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο είδος της στρατιωτικής βοήθειας που θα προσφέρει η ΕΕ, σημείωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος επισήμανε τους νομικούς περιορισμούς που τελούν σε ισχύ αλλά και τους επιχειρησιακούς περιορισμούς για ορισμένες χώρες.
Δεν είναι επίσης σαφές τι ακριβώς χρειάζονται οι Κούρδοι, πρόσθεσε ο Σταϊνμάγερ, καθώς μεγάλο μέρος του εξοπλισμού τους είναι της σοβιετικής εποχής.
Οι παραδόσεις πιθανόν θα γίνουν από «τα ανατολικά κράτη-μέλη, ιδίως σε ό,τι αφορά τα πυρομαχικά», σημείωσε ο Σταϊνμάγερ, ο οποίος αναχώρησε πριν από το τέλος του Συμβουλίου για τη Βαγδάτη, όπου επρόκειτο να έχει συνομιλίες και να εκτιμήσει την κατάσταση ιδίοις όμμασι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.