Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ουκρανία: «Ανθρωπιστικός» ιμπεριαλισμός

Associated Press
Το σφυροκόπημα του λαού της Ανατολικής Ουκρανίας συνεχίζεται

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνέχιση αιματοκυλίσματος, ανθρωπιστική βοήθεια και συμφέροντα
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.-- Καθώς το αίμα εξακολουθεί να κυλάει στην Ανατολική Ουκρανία από το συνεχιζόμενο σφυροκόπημα της κυβέρνησης των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου κατά του ρωσόφωνου πληθυσμού, η αναγκαία και επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια εξελίσσεται σε ένα ακόμα πεδίο διαπάλης ανάμεσα σε αυτή την πραξικοπηματική κυβέρνηση, τους συμμάχους της ΕΕ και ΝΑΤΟ και την καπιταλιστική Ρωσία.
«Ανθρωπιστική» διένεξη
Από τη Ρωσία πάντως έχει ξεκινήσει και αναμένεται να φτάσει σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια 2.000 τόνων σε κομβόι 280 φορτηγών.
Η ρωσική κυβέρνηση λέει ότι είναι σε συντονισμό με το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και θα δεχθεί οποιοδήποτε έλεγχο προκειμένου να φτάσει έγκαιρα η βοήθεια. 
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Κιέβου, αν και για το «θεαθήναι» δεν μπορεί να αποτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια, λέει ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στην Ουκρανία, αλλά θα παραλάβει τα φορτία και μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και υπαλλήλων τους στην Ουκρανία θα κατευθυνθούν στις ανατολικές περιοχές.
Είχαν προηγηθεί οι υψηλοί τόνοι τόσο της κυβέρνησης του Κιέβου, όσο και της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή μια εισβολή της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία υπό το πρόσχημα ανθρωπιστικής επιχείρησης.
«Το φορτίο θα μεταφορτωθεί σε άλλα φορτηγά στα σύνορα από τον Ερυθρό Σταυρό. Δεν θα επιτρέψουμε καμία συνοδεία από μέλη του ρωσικού υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων ή του στρατού. Ολα θα είναι υπό τον έλεγχο της ουκρανικής πλευράς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βάλερι Τσάλι, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε διαβεβαιώσει, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), από το βράδυ της Δευτέρας ότι τα οχήματα με τη ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια «δεν θα έχουν στρατιωτική συνοδεία». 
«Το ζήτημα του τόπου όπου θα αφιχθεί και του τρόπου της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Ουκρανίας θα αποφασιστεί από κοινού με τους εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού και της ουκρανικής πλευράς», είπε επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων «Itar-Tass» ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Παρέμβαση έκανε και ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας και διαμεσολαβητής για τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Λεονίντ Κούτσμα, που δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων «Interfax» ότι τα ρωσικά οχήματα θα συνοδευτούν εντός του ουκρανικού εδάφους από εκπροσώπους του Οργανισμού.
Το φορτίο που μεταφέρουν τα περίπου 280 ρωσικά φορτηγά θα παραδοθεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην πόλη Λουγκάνσκ.
Νωρίς το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς επανέλαβε ότι χωρίς τη συμφωνία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της ουκρανικής κυβέρνησης, καμιά ρωσική οχηματοπομπή με βοήθεια δεν θα έπρεπε να μπει στη χώρα, καθώς όπως τόνισε αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει «προκάλυψη» από μέρους της Μόσχας για να επέμβει στρατιωτικά.
Associated Press
Το κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια από τη Μόσχα γίνεται νέο πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης
Σύλληψη Ρώσου φωτορεπόρτερ
Εν τω μεταξύ μέσα στην Ουκρανία οι αρχές της χώρας έχουν συλλάβει τον Αντρέι Στέτιν, φωτορεπόρτερ του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Rossiya Segodnya», γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης.
Επίσης ο γενικός διευθυντής του κρατικού αυτού πρακτορείου ειδήσεων Ντιμίτρι Κισέλεφ χαρακτήρισε «φτιαχτούς και γελοίους» του ισχυρισμούς των ουκρανικών αρχών ασφαλείας ότι ο ρεπόρτερ «βοηθούσε τους τρομοκράτες».
Ο Στέτιν, που αγνοείται από τις 5 Αυγούστου, κάλυπτε τις συγκρούσεις στην περιοχή του Σλαβιάνσκ και τις άλλες πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας και δεν είχε ως χτες διευκρινιστεί αν κρατούνταν ή όχι.
Ο Κισέλεφ πάντως σκωπτικά σημείωσε «τους πήρε μια βδομάδα να κατασκευάσουν τις κατηγορίες» και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση του Στέτιν.
Στην Κριμαία ο Πούτιν
Σε μια παράλληλη εξέλιξη έγινε γνωστό ότι αύριο ο Ρώσος Πρόεδρος αποφάσισε να συγκαλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας με συμμετοχή υπουργών και εκπροσώπων του Ρωσικού Κοινοβουλίου στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που φέτος μετά από δημοψήφισμα ενσωματώθηκε στη Ρώσικη Ομοσπονδία.
Διαπάλη με τις κυρώσεις
Στο μέτωπο της αντιπαράθεσης της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ και του οικονομικού πολέμου με τις κυρώσεις και τα αντίμετρα που είναι σε εξέλιξη, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μιλώντας χτες σε ένα φόρουμ της νεολαίας, σημείωσε με έμφαση ότι «οι κυρώσεις δεν τρομάζουν τη Ρωσία» και ότι «οποιεσδήποτε απόπειρες αναγκαστικής πίεσης για τη χώρα δεν θα λειτουργήσουν».
Είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε μια ισχυρή χώρα και όποιος προσπαθεί να μας πιέσει να ξέρει ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε στην αγαπημένη χώρα μας, θα την αναπτύξουμε, θα έχουμε τις επενδύσεις μας και θα χτίσουμε το κράτος μας».
Χτες επίσης το Ουκρανικό Κοινοβούλιο, όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις των εθνικιστών και φασιστών, ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση ένα νόμο που θα επιτρέψει το Κίεβο να επιβάλει 29 διαφορετικούς τύπους των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του μπλοκαρίσματος μεταφοράς ρωσικής Ενέργειας από το ουκρανικό έδαφος.
Επίσης ο νέος νόμος θα επιτρέπει το μπλοκάρισμα των αποθεμάτων, το όριο των δραστηριοτήτων των πωλήσεων, καθώς και μερική ή πλήρη διακοπή πτήσεων και τη διαμετακόμιση των εμπορευμάτων μέσω του ουκρανικού εδάφους.
Ακόμα, δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να ακυρώσει ή να παγώσει άδειες για ορισμένες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων εξόρυξης, ενώ και ο τομέας των ανταλλακτικών για εξοπλιστικά συστήματα είναι επίσης στο σχεδιασμό, προκειμένου να διακοπούν οι συναλλαγές με τη ρωσική πλευρά.
Ο ίδιος ο λεγόμενος πρωθυπουργός της κυβέρνησης των εθνικιστών και φασιστών, Αρσένι Γιάτσενιουκ, σημείωσε: «Καταλαβαίνουμε ότι με αυτές τις κυρώσεις θα υποστεί συνέπειες η ουκρανική οικονομία», αλλά εντελώς κυνικά και υποκριτικά πρόσθεσε: «Το κόστος αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στις ζωές των Ουκρανών στρατιωτών που χάνονται, τις ζωές των ανθρώπων που εκτελούνται από τρομοκράτες που στηρίζονται από τη Ρωσία. Πρόκειται για υπόθεση εθνικής αξιοπρέπειας». 
Και τα λέει αυτά ένας εκπρόσωπος του κεφαλαίου, ντόπιου και ευρωατλαντικού, που αιματοκυλάει το λαό του και έχει οδηγήσει σε φυγή από τη χώρα 730.000 ανθρώπους, κυρίως γυναικόπαιδα.
Βεβαίως, είναι φανερό ότι αυτές οι κινήσεις της κυβέρνησης του Κιέβου δημιουργούν και τριβές ανάμεσα σε μερίδες καπιταλιστών καθώς θίγονται συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων που αλληλοεξαρτώνται με ρωσικές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.