Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Αιώνιοι φοιτητές - αιώνιος ταξικός πόλεμος - άμεση ταξική πάλη

Μέτρο με ταξικό πρόσημο
Λίγες μέρες μάς χωρίζουν από την ώρα μηδέν, την 1η Σεπτέμβρη, όταν, κατά τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, θα ξεκινήσει το μέτρο της μαζικής διαγραφής φοιτητών από τα μητρώα των σχολών Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Περίπου 180.000-200.000 φοιτητές εκτιμάται ότι θα διαγραφούν ως «λιμνάζοντες».
Η «τομή» αυτή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στην οποία το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να δώσει χαρακτηριστικά εξορθολογισμού, «νοικοκυρέματος» και προόδου, έχει σαφές ταξικό πρόσημο αφού είναι πολλοί και συγκεκριμένοι εκείνοι τους οποίους πλήττει.
Σε μεγάλη πλειοψηφία αφορά παιδιά των λαϊκών οικογενειών που αναγκάζονται για διάφορους λόγους να παρατείνουν τις σπουδές τους και θα στερούνται πια αυτή τη δυνατότητα.
Για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας όχι μόνο θα υψώνονται εμπόδια ακόμα και στο να ολοκληρώσουν το Λύκειο, αλλά και να τελειώσουν το Πανεπιστήμιο, για όσους καταφέρνουν να περάσουν.
Το υπουργείο Παιδείας αλλά και τα συγκροτήματα του Τύπου έχουν βάλει στο στόχαστρο τους «αιώνιους φοιτητές», διαμορφώνοντας ένα κλίμα ότι πρόκειται για μία κατηγορία «άχρηστων» που απολαμβάνουν τα προνόμια της φοιτητικής ιδιότητας για δεκαετίες ολόκληρες.
  • Η διαγραφή των «λιμναζόντων φοιτητών» εντάσσεται σε μία σειρά μέτρα που κάνουν τα πανεπιστήμια επιχειρήσεις, σε ένα τοπίο υποχρηματοδότησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ύψωσης νέων ταξικών φραγμών στο δρόμο προς αυτήν.
Σε αυτή την πολιτική, που «εξευτελιστικά» αντιμετωπίζει την Ανώτατη Εκπαίδευση και τη νέα γνώση η οποία παράγεται μέσα από αυτή, υπό το πρίσμα των «υπέρτατων αξιών» της «επιχειρηματικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας», εντάσσεται το μέτρο, το οποίο από εδώ και στο εξής θα είναι καθεστώς.+++
Ποια όμως είναι η αλήθεια που κρύβεται επιμελώς πίσω από την κυβερνητική προπαγάνδα;
  • Ότι η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των σπουδών από φοιτητές δεν προκαλεί κανένα επιπλέον κόστος στο πανεπιστήμιο.
  • Ότι ολοένα και περισσότεροι φοιτητές αναγκάζονται να επιστρέψουν στα σπίτια τους γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος συντήρησης σπιτιού στην πόλη που σπουδάζουν, ενώ
  • Άλλοι αναγκάζονται να δουλέψουν -με ελαστικές εργασιακές σχέσεις- για να συμβάλουν στο χτυπημένο από τις αντιλαϊκές πολιτικές οικογενειακό εισόδημα.
  • Άλλωστε, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που η παράταση των σπουδών επιβάλλεται από τις τεράστιες ελλείψεις σε εργαστήρια και προσωπικό στα ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Είναι πρόκληση από πλευράς του υπουργείου να δηλώνει ότι «ήδη δόθηκαν ευκαιρίες σε αυτούς τους φοιτητές», εννοώντας κάποιες επιπλέον εξεταστικές.
Πραγματικές ευκαιρίες είναι
  • η παροχή δωρεάν σίτισης, στέγασης, μεταφοράς, υλικών που απαιτούνται για τις σπουδές,
  • η απαλλαγή της λαϊκής οικογένειας από το κόστος των σπουδών.
Αυτές τις έχουν στερήσει από τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που είναι εκείνα που τις έχουν ανάγκη και τις δικαιούνται.
Είναι στο χέρι τους να τις διεκδικήσουν και να τις κερδίσουν με τον ανυποχώρητο αγώνα τους για να πάρουν όσα τους ανήκουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.