Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

ΔΣΕ (ΙΙ): Ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης σε καιρούς όξυνσης της ταξικής πάλης ‒ Με αφορμή τα 65 χρόνια από την τελευταία μάχη (24 Φωτό και 4 του Α. Μουσούρη) ‒ Σεβαστίκογλου - Μουσούρης - Ζαχαρίας - Ματσάκας: Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας 1946-1949 ‒ Επίμετρο (Ντοκουμέντο-2 VIDEO)

Το επιβλητικό και λιτό συνάμα μνημείο του ΔΣΕ στο Γράμμο, πιο πάνω από τη Λυκόραχη. 
Στη βάση του έχει τοποθετηθεί ένα παλιό πυροβόλο του Δημοκρατικού Στρατού που βρέθηκε εκεί και είχε χρησιμοποιηθεί στις μάχες του Γράμμου.
Πολυβολείο του ΔΣΕ, πίσω από το μνημείο μετά την ανακατασκευή του στη θέση όπου βρισκόταν παλιά.
_____________________
Ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης σε καιρούς όξυνσης της ταξικής πάλης
Με αφορμή τα 65 χρόνια από την τελευταία μάχη

Επιμέλεια κειμένων, επιλογή λοιπών φωτογραφιών, σχόλια, πρόσθετο πληροφοριακό υλικό, ΕΠΙΜΕΤΡΟ: Μποτίλια Στον Άνεμο
1. Τμήμα του ΔΣΕ
1949, 29 Αυγούστου. Με την πτώση του υψώματος Κάμενικ λήγει στις 29 με 30 Αυγούστου η τελική φάση της μάχης στο Γράμμο ανάμεσα στο Δημοκρατικό Στρατό και τις κυβερνητικές δυνάμεις. Ο Δημοκρατικός Στρατός υποχωρεί συντεταγμένα προς τη ΛΔ της Αλβανίας, ακυρώνοντας τη βασική επιδίωξη της αστικής τάξης να τον εκμηδενίσει.
Ο τρίχρονος ένοπλος αγώνας, η κορυφαία αυτή περίοδος της ταξικής πάλης στη χώρα μας τον αιώνα που μας πέρασε, έλαβε τέλος. Ωστόσο, τα διδάγματά του παραμένουν φωτεινά: Δόξα και Τιμή στους ήρωες του ΔΣΕ.
Το βράδυ της 29 προς 30 Αυγούστου του 1949 οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας περνούσαν συγκροτημένα στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Εδωσαν έτσι ένα τέλος στην τρίχρονη εποποιία στα βουνά, για να συνεχίσουν με άλλες μορφές την επαναστατική πάλη.
1α. Το ύψωμα Κάμενικ
Η αστική τάξη δεν κατόρθωσε να εγκλωβίσει το ΔΣΕ και να τον αφανίσει, όπως πρόβλεπε το σχέδιο «Πυρσός», που είχαν εκπονήσει τα αμερικανικά επιτελεία και προσπάθησαν να εφαρμόσουν οι αξιωματικοί του αστικού στρατού.
2. Κέρκης, Σάμος, Ιούλιος 2013
Φόρος τιμής από τη νέα γενιά
(Φωτό Μπ.Σ.Α.)
Η πάλη του ΔΣΕ αποπνέει μόνο δίκιο και ακατάβλητη ηθική, επειδή δίκιο και ηθική αποπνέει ο αγώνας της εργατικής τάξης, ο αγώνας του ΚΚΕ, είτε έφερνε νίκες είτε έρχονταν πικρές οι ήττες.
Εξήντα πέντε χρόνια μετά έρχονται και ξανάρχονται στο προσκήνιο -ενισχυμένες, μάλιστα, ώστε να υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες της αστικής τάξης- διάφορες θεωρίες που ξορκίζουν την επαναστατική πάλη των μαζών μέσα από την σφοδρότατη επίθεση στον αγώνα του ΔΣΕ.
Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στις συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των τεράστιων δυσκολιών διαχείρισής της από το αστικό πολιτικό σύστημα, στελέχη των αστικών κομμάτων, διάφοροι δήθεν ιστορικοί, δημοσιολόγοι, άλλα αστικά επιτελεία οξύνουν την προπαγάνδα κατασυκοφάντησης της επαναστατικής πάλης της περιόδου 1946-1949.
3. Κέρκης, Σάμος, Ιούλιος 2013
(Φωτό Μπ.Σ.Α.)
1943, 29 Αυγούστου. Ισχυρές ιταλικές δυνάμεις διενεργούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο βουνό Κέρκη της Σάμου. Ο ΕΛΑΣ, αφού προκάλεσε στον εχθρό σοβαρές απώλειες (80 νεκροί), πέρασε στο βουνό Καρβούνη. Οι Ιταλοί εκτελούν σε αντίποινα 40 κατοίκους των χωριών Κάστανος, Κοσμαδαίοι, Μαραθόκαμπος και Λέκκα (902).
Η αστική τάξη στη χώρα μας ξορκίζει αυτή την περίοδο γιατί γνωρίζει πως, ενώ ο ΔΣΕ ηττήθηκε στρατιωτικά, στο πέρασμα του χρόνου παραμένει ηθικά και πολιτικά νικητής.
Την ξορκίζουν, επίσης και για έναν ειδικό λόγο. Γιατί ο αγώνας του ΔΣΕ, ανεξάρτητα από την έκβασή του λόγω του συσχετισμού των δυνάμεων, αποτέλεσε και αποτελεί ως σήμερα την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα.

Το αστικό κράτος, η εξουσία των αστών, γνώρισε τον πιο μεγάλο, μέχρι σήμερα, κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξή του.
4. Κέρκης, Σάμος, Ιούλιος 2013
(Φωτό Μπ.Σ.Α.)
Ο ΔΣΕ στη Σάμο σημείωσε πλούσια και ηρωική δράση
«Ήταν ένας "πραγματικά Λαϊκός Στρατός, εθελοντών μαχητών, κυρίως νέας γενιάς "από καλή σοδειά", κατά τον ποιητή. Μιας υπέροχης γενιάς με ιδανικά που αντιπάλεψε με αυτοθυσία τον αγγλοαμερικανικό ιμπεριαλισμό, πάνω στα ανυπότακτα βουνά του ακριτικού μας νησιού, απ' τον Ιούλη του 1947, που συγκροτήθηκε το αρχηγείο του, μέχρι το τέλος Ιούλη του 1949. Στα δυο αυτά γεμάτα χρόνια της ηρωικής ζωής και δράσης του, ο Δημοκρατικός Στρατός της Σάμου έδωσε πάνω από 250 μάχες, πάνω στον Καρβούνη, στον Κέρκη, κλπ. υψώματα, αντιμετωπίζοντας σε περιπτώσεις, μέχρι και πεντηκονταπλάσιο πάνοπλο εχθρό, με βαρύ και σύγχρονο οπλισμό, με αεροπορία και πολεμικό ναυτικό...»
Σταμάτης Βαλσάμος, από το μεγάλο αφιέρωμα του ΡΙΖΟΥ στον ΔΣΕ (Από το μεγάλο ΑΦΙΕΡΩΜΑ του ΡΙΖΟΥ - Βλέπε στο τέλος).
Η λύση της αντίθεσης
Στις σύγχρονες αστικές κοινωνίες, στο στάδιο του ιμπεριαλισμού, η σύγκρουση με την αστική τάξη, με τους θεσμούς της εξουσίας της, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής, είναι καθημερινή και οξύτατη.

Το παρατηρούμε ειδικά σήμερα, που η οικονομική κρίση μαίνεται. Το κεφάλαιο επιχειρεί να φορτώσει, με την απειλή της πείνας και του τρόμου, όλες τις συνέπειες της κρίσης στην εργατική τάξη.

Από την πλευρά της αστικής τάξης είναι ένας ανελέητος πόλεμος. Είναι, ταυτόχρονα, συγκαλυμμένος με το μανδύα της συναίνεσης, δηλαδή της υποταγής της εργατικής τάξης στους σχεδιασμούς των επιτελείων του κεφαλαίου.

Ο καπιταλισμός δε γνωρίζει έλεος απέναντι στην εργατική τάξη μπροστά στο κέρδος. Είτε σε φάση ανάπτυξης είτε σε φάση διακοπής της διευρυμένης καπιταλιστικής παραγωγής.
5. Κέρκης, Σάμος, Ιούλιος 2013
(Φωτό Μπ.Σ.Α.)
Κέρκης: Το ψηλότερο (1.433 μ.) από τα δύο βουνά της Σάμου. Το άλλο είναι η Άμπελος ή Καρβούνης (1.153 μ.) Στα υψώματά τους, από Ιούλ. 1947- Ιούλ. 1949, δόθηκαν πάνω από 250 μεγάλες, άνισες μάχες. Εναντίον των μαχητών του ΔΣΕ κινήθηκε πάνοπλες δυνάμεις, έως και 50 φορές περισσότερες, με σύγχρονο οπλισμό, αεροπλάνα και πολεμικά πλοία. Ίσως, δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο αντάρτικου σε τόσο μικρό και κλειστό γεωγραφικά χώρο, όπως η Σάμος (Μπ.Σ.Α.)
Η εργατική τάξη δεν μπορεί, εφόσον δε θέλει να φτάσει σε ζωώδη κατάσταση, παρά να αντισταθεί.

Δεν μπορεί να συμβιβαστεί, πολύ περισσότερο όταν η εποχή δεν μας μπορεί να δώσει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις και απαντήσεις στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.
Πώς θα λυθεί αυτή η αντίθεση; 

Πώς θα εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο, όπως το λέει ο λαός μας, οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι;

Πώς θα εξαλειφθούν οριστικά οι κρίσεις;

Δεν υπάρχει άλλη λύση από την κατάργηση της κύριας αιτίας. Της ατομικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την κοινωνική επανάσταση, τη σοσιαλιστική επανάσταση.
Η λαϊκή εξέγερση με στόχο την εξουσία είναι αναπόφευκτη. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Είναι εξέλιξη αναγκαία και δυνατή. Ωριμάζει μέσα στην εξέλιξη της ταξικής πάλης, που δεν καταργείται, δεν αναστέλλεται.

Η έκβαση, η νίκη της εξαρτάται και από ένα σύνολο παραγόντων, με καθοριστικό παράγοντα την ετοιμότητα και ωριμότητα του εργατικού κινήματος και της πρωτοπορίας του.

6. Ψηλά, σε μία από τις αετοφωλιές του Κέρκη, εκεί που οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου ψήλωσαν το μπόι του ανθρώπου και το έφτασαν μέχρι εκεί που φτάνει μόνο η δύναμη των αγωνιστών, αυτών που παλεύουν για κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ τιμούν τους ανυπότακτους της ταξικής πάλης.
Ούτε η εργατική τάξη μπορεί να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής, ούτε η κυρίαρχη τάξη από τα προνόμιά της. Είναι θέμα συσχετισμών.

Είναι θέμα ωρίμανσης των συνθηκών για ριζικές αλλαγές, με κυρίαρχο στοιχείο τη συνειδητή θέληση και απόφαση της πλειοψηφίας του λαού.

Η εργατική τάξη έχει συμφέρον να εξελιχθεί αυτή η πάλη ομαλά και αναίμακτα. Η αστική τάξη δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.
7. Γυναίκες μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Η Ιστορία διδάσκει ότι η άρχουσα τάξη δεν παραιτείται από την εξουσία της ούτε στο μνήμα της.

Να η βασική αιτία της οξύτατης ταξικής σύγκρουσης. 

Είναι η βίαιη, με όλα τα μέσα, υπεράσπιση της εξουσίας της που τη θεωρεί αιώνια και απαραβίαστη και όταν ακόμα έχει πολιτικά ηττηθεί.  
Οπως έγινε στην Ελλάδα, όπως έγινε χαρακτηριστικά στη Χιλή και αλλού.

Ο εξορκισμός, λοιπόν, των εμφυλίων, της ταξικής πάλης, είναι το σκιάχτρο της άρχουσας τάξης για την υποταγή του εργατικού και λαϊκού κινήματος σε αιώνια σκλαβιά.

Και θα ήταν ασυγχώρητη αφέλεια και αισχρή προδοσία των συμφερόντων της εργατικής τάξης η αποδοχή αυτής της θεωρίας.
Ιστορία γραμμένη με αίμα που δεν ξεγράφει
8. Μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο Γράμμο. Στις 20 Αυγούστου του 1948 έληγε με αποτυχία το «Σχέδιο Κορωνίς» που στόχευε στην εξόντωση των δυνάμεων του ΔΣΕ στο Γράμμο (902)
Οι αιτίες δημιουργίας του ΔΣΕ δε βρίσκονται στο 1946 αλλά πολύ πριν, στα χρόνια της εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης. Στην πραγματικότητα, ακόμα και πιο πριν.

Ο,τι έγινε στο επίπεδο της Ευρώπης, ανάλογα έγινε και στην Ελλάδα.

Δεν ξεχνάμε τη μελετημένη στρατηγική του βρετανικού και γαλλικού ιμπεριαλισμού και την τάχα προσεκτική τακτική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που ένα πράγμα επιδίωκαν:

Να ρίξουν τη φασιστική Γερμανία σε πόλεμο με το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στον κόσμο, την ΕΣΣΔ, προκειμένου να τη γονατίσουν, να τη νικήσουν και μετά, μεταξύ τους, να μοιράσουν τις αγορές και τις σφαίρες επιρροής με το δικό τους εσωτερικό πόλεμο.

9. Όποιος ψάχνει ακόμα να βρει τι σημαίνει ισοτιμία, ας ψάξει να βρει τι σημαίνει γυναίκες στα όπλα. Στον ΔΣΕ ήταν κατακτημένο!
Μόνο που η Σοβιετική Ενωση, με επικεφαλής το ΚΚΣΕ και τον ηρωικό σοβιετικό λαό, τους χάλασε τα σχέδια.
Και στην Ελλάδα ο αγγλικός ιμπεριαλισμός, από την πρώτη στιγμή που φούντωσε το ΕΑΜικό κίνημα αντίστασης, με αιμοδότη και καθοδηγητή το ΚΚΕ, έκανε ό,τι μπορούσε για να κλέψει τη νίκη στο νήμα.

Ώστε να παραδοθεί η εξουσία στις ελληνικές αστικές δυνάμεις, που -στη διάρκεια του πολέμου- άλλες συμμαχούσαν με τη φασιστική Γερμανία, ενώ άλλες περίμεναν υπομονετικά να τελειώσει ο πόλεμος, εκ του ασφαλούς, στο Κάιρο και στο Λονδίνο, προκειμένου να καθίσουν στο σβέρκο του ελληνικού λαού.

10. Εδώ, μέσα στη χαράδρα, αριστερά, ανεβαίνοντας για Γράμμουστα, στο ύψος των ερειπίων του Βέτερνικ, ήταν ένα από τα νοσοκομεία του ΔΣΕ
Ηταν ο βρετανικός στρατός στην Ελλάδα αυτός που, ενώ όφειλε να αφοπλίσει το γερμανικό στρατό που αποχωρούσε από την Ελλάδα μετά τη συνθηκολόγηση, τον άφησε ανενόχλητο να οπισθοχωρεί και να σκοτώνει αγωνιστές.
Η αστική τάξη πέτυχε τους σκοπούς της, μόνο που δεν ήταν γραμμένο από καμιά μοίρα να τους πετύχει.

Πέρα από τον όποιο συσχετισμό δύναμης, διεθνώς και στην περιοχή, έπαιξαν ρόλο, δυστυχώς, και λάθη του Κόμματος, η έλλειψη πρόγνωσης για το ζήτημα της εξουσίας, οι αυταπάτες ότι με τη λήξη του πολέμου μπορεί να συνεχίσει η συμμαχία που διαμορφώθηκε στη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.
11. Σε πρώτο πλάνο οχυρωματικές θέσεις του ΔΣΕ στην Πάνω Αρένα.
Μέσα στα σύννεφα στο αριστερό μέρος της φωτογραφίας τμήμα του Σμόλικα, εκεί κι ο Κλέφτης. Στο κέντρο, χαμηλά όπως κυλάει ο Σαραντάπορος διακρίνεται ο Πύργος της Στράτσανης κι ακριβώς απέναντί του δεξιά, μέσα στα σύννεφα, το Κάμενικ
Για μια ακόμη φορά, όμως, η επιστημονική μας θεωρία επιβεβαιώθηκε: Η ταξική πάλη δε σβήνει, δεν καταργείται, εκφράζεται με τη μια ή την άλλη μορφή και στις συμμαχίες που γίνονται για την απόκρουση του ιμπεριαλιστή επιδρομέα.
Επιβεβαιώθηκε ότι το κομμουνιστικό κίνημα, όταν δεν μπορεί να αποτρέψει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τότε υποχρεωτικά πρέπει να συνδέει διαλεκτικά την πάλη για την απελευθέρωση με την πάλη για την εξουσία.
12. Πανοραμική άποψη των κορφών του Γράμμου από το μετερίζι της Πάνω Αρένας. Κάθε κορφή κι ένα άγραφο βιβλίο άφατου ηρωισμού. Κάθε σπιθαμή γης ποτισμένη με αίμα για έναν απόλυτα δίκαιο σκοπό
Τα λάθη, όμως, του Κόμματος, σε μια περίοδο που χωρίς την απαιτούμενη ιδεολογικοπολιτική ετοιμότητα τέθηκε επικεφαλής ενός από τα πιο ρωμαλέα και πιο μαζικά αντιστασιακά κινήματα της Ευρώπης, δεν αθωώνουν σε καμιά περίπτωση τη συνειδητή στρατηγική επιλογή του ιμπεριαλισμού: 'Η να γονατίσει το ΕΑΜικό κίνημα με πολιτικά μέσα ή να το αιματοκυλήσει.
Παρά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, η αστική τάξη γνώριζε ότι το ΕΑΜικό κίνημα είχε αφήσει παρακαταθήκες και πάλευε να μη χαθούν τα οράματα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.
Οι αστικές δυνάμεις, έχοντας αποδιοργανωθεί με τη φυγή τους στα δύσκολα χρόνια, προσπαθούσαν να σταθεροποιηθούν, πολύ περισσότερο που χρειάζονταν στην Ελλάδα ένα σταθερό πολιτικό σύστημα, μια αστική κυβέρνηση πρόθυμη να συνεργήσει στα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.
13. Γράμμος, το πέρασμα της Μπάντρας (α), ανάμεσα σε Ασημοχώρι και Χιονάδες.
14. Από το πέρασμα της Μπάντρας (β) Στις 29 Αυγούστου 1949, χιλιάδες αγωνιστές του ΔΣΕ πέρασαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες για να συνεχίσουν από άλλα μετερίζια...
Η τρομοκρατία και η βία κατά των κομμουνιστών, κατά των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, οι δολοφονίες είναι οι παράγοντες εκείνοι που γέννησαν την ανάγκη του ΔΣΕ, όχι μόνο ως άμυνα αλλά και ως ηρωική προσπάθεια για τη δικαίωση των οραμάτων της Εθνικής Αντίστασης.
  • Όταν μπροστά στους κομμουνιστές, στους αντικαπιταλιστές - αντιιμπεριαλιστές μπαίνει, από τα ίδια τα πράγματα, το ερώτημα «υποταγή ή αντεπίθεση», η απάντηση είναι μία: Αντεπίθεση!
  • Όταν τα πράγματα υποχρεώνουν να περάσεις σε ανώτερη μορφή πάλης, πρέπει να το κάνεις, φροντίζοντας να παίρνεις όλα τα μέτρα σου.
Ποτέ μια μάχη εκ των προτέρων δεν περιλαμβάνει τη βεβαιότητα της νίκης.
15. Γράμμος, στην κορφή της Σκίρτσης, στο βάθος η κορφή 2520
Η αστική τάξη και τότε και σήμερα έχει κάθε λόγο να φοβάται πως όσα φέρνει η στιγμή δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος. Και κοντά στα άμεσα μέτρα καταστολής παίρνει κυρίως ιδεολογικά μέτρα.

Διάφοροι που έχουν φορέσει το μανδύα του «ιστορικού» έχουν αναλάβει εργολαβικά εδώ και χρόνια να ξαναγράψουν την Ιστορία του Εμφυλίου, όχι απλά ως αφήγηση αλλά ως απόδειξη του μέγιστου κακού που συνιστά η ένοπλη αναμέτρηση της εργατικής με την αστική τάξη.

Στις μέρες μας, αυτή η προσπάθεια συνοδεύεται από την έξαρση του αντικομμουνισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το ηθικό μεγαλείο του ΔΣΕ μέσα από ένα λιτό σημείωμα του Νίκου Μπελογιάννη

16. Σημείωμα Μπελογιάννη, 12/4/1949
«σ. Αποστόλη,

Φεύγοντας τότε για δουλειά είπα στο ΙΙΙ γραφείο να προτείνει και τους πυροβολητές της Νάουσας για ηθική αμοιβή. Οταν σου ζήτησαν τα ονόματα εσύ δεν έστειλες το δικό σου.
Εγώ έλειπα και του Μέραρχου του ξέφυγε.
Τώρα θα κάνουμε σύσταση στην Μονάδα να σε προτείνει.
Γειά-χαρά
Ν. Μπελογιάννης
Πολιτικός Επίτροπος
12/4/49» 
Μέσα από τις γραμμές ενός λιτού σημειώματος αναδύεται το ηθικό ανάστημα εκείνων που πήραν μέρος στην κορυφαία ταξική μάχη στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ. Μέσα από τις γραμμές αυτού του λιτού σημειώματος, που απέστειλε ο Νίκος Μπελογιάννης στο μαχητή του ΔΣΕ Αποστόλη Κ. Παπακωνσταντίνου -τον «Πανουργιά» της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης-, αναδύεται όλη η σεμνότητα και η ηθική στάση του μελλοντικού κόσμου, που έχει τα θεμέλιά του στα άπαρτα βουνά. 
* Ευχαριστούμε την κ. Θώμη Παπακωνσταντίνου, κόρη του «Πανουργιά», που παρέδωσε το παρόν σημείωμα στο ΚΚΕ.


Διδάσκει αντεπίθεση
17. Γράμμος, 1949. Η "Θύελλα" του Σπύρου Μελετζή

Η αστική τάξη θα ήθελε να εξαφανίσει κάθε ίχνος της δράσης του ΔΣΕ, να σβήσει τη μνήμη γι' αυτήν την εποποιία. 

Δεν το μπορεί, όσο κι αν προσπαθεί. Οχι μόνο γιατί είναι τυπωμένες πια οι αναμνήσεις των αγωνιστών του ΔΣΕ αλλά και γιατί παραμένουν τα σημάδια από τη δράση τους σε κάθε τσουγκάρι στα βουνά της πατρίδας μας.
Και αρκεί μια επίσκεψη στους χώρους που αναπτύχθηκε αυτή η δράση για να γίνεις ένα με αυτούς, να συνειδητοποιήσεις ότι βρίσκεσαι αντιμέτωπος με μια πραγματική τιτανομαχία, με έναν ανεπανάληπτο μαζικό ηρωισμό.
18. Οι αντάρτισσες του Γράμμου
Οι γυναίκες της αστικής τάξης διοργανώνουν χοροεσπερίδες. Οι αντάρτισσες μάχονται αλελευθέρωση
Η μελέτη της Ιστορίας του ΔΣΕ, και μέσα από τα βιβλία και εκεί στους τόπους που ξετυλίχθηκε, βοηθάει
  • Να γνωρίσει κάποιος και να συνειδητοποιήσει τους σκοπούς αυτού του αγώνα αλλά και την ακλόνητη αφοσίωση των μαχητών του στην πραγματοποίησή τους.
  • Να γνωρίσει τι σημαίνει ηρωισμός, αυταπάρνηση και μάχη με το θάνατο.
  • Να ανακαλύψει τη δύναμη του λαού και τα ταλέντα που μπορεί να αναδείξει και ειδικά τη φοβερή δύναμη, αντοχή και ικανότητα των γυναικών, όταν τους δίνεται η δυνατότητα, τις απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπου όταν μάχεται για ανώτερα ιδανικά.
19. Στη μάχη
Οι «σταυραετοί του ΔΣΕ». Ο ένοπλος λαός σ' έναν αγώνα που το αίτημά του παραμένει...
 Το ΚΚΕ, με σειρά εκδηλώσεων,τίμησε και τιμά τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, άντρες και γυναίκες, τους απλούς μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, όλους αυτούς που πολέμησαν ηρωικά στο Γράμμο και στο Βίτσι, στα Αγραφα και στο Πήλιο, στη Ρούμελη και την Πελοπόννησο, στα νησιά.
  • Αυτούς που έχασαν τη ζωή τους, έμειναν ανάπηροι. Τις οικογένειές τους που τους συμπαραστάθηκαν.
  • Όλους αυτούς που συνέχισαν την παράνομη δράση τους για την ενίσχυση του ΔΣΕ.
  • Αυτούς που πήγαν στη Μακρόνησο και τα άλλα ξερονήσια.
  • Τους πολιτικούς πρόσφυγες, που με τον δικό τους τρόπο στήριζαν το Κόμμα, έδωσαν τη δική τους συμβολή στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στις χώρες που τους φιλοξένησαν. 
  • Όλους εκείνους, γυναίκες και άντρες, που κρατούν ως σήμερα ψηλά την τιμή, τη σημαία του Κόμματος.
20. ΔΣΕ
Η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, ειδικά τα πρωτοπόρα τμήματά της που οργανώνονται στην ΚΝΕ, έχουν πολλά να κερδίσουν μελετώντας την Ιστορία και τα συμπεράσματα της δράσης του ΔΣΕ.

Ο ΔΣΕ δεν ανήκει στο μουσείο της Ιστορίας, εμπνέει και διαπαιδαγωγεί σήμερα. Παρέχει σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα, που έχουν γενικότερη αξία πέρα και από τις συγκεκριμένες συνθήκες που αυτός ιδρύθηκε, έδρασε.
Ο αγώνας του ΔΣΕ, ανεξάρτητα από την έκβασή του λόγω του συσχετισμού των δυνάμεων, αποτέλεσε και αποτελεί ως σήμερα την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα.
  • Το αστικό κράτος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Διακήρυξη της ΚΕ της 3ης Ιουνίου του 2006, γνώρισε τον πιο μεγάλο, μέχρι σήμερα, κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξή του.
21. Μαχητές του ΔΣΕ στα υψώματα του Σούφλικα, στο Γράμμο
Οι ποικιλώνυμοι αντίπαλοί μας αλλά και οι κάθε λογής παλαιότεροι και, κυρίως, σύγχρονοι οπορτουνιστές προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία του αγώνα αυτού, κρίνοντάς τον από το αποτέλεσμα και τις θυσίες που καταβλήθηκαν.

Δε διστάζουν μάλιστα ανενδοίαστα να θεωρούν ότι ο αγώνας του ΔΣΕ οδήγησε στο χάος και στην οικονομική καταστροφή, αντιστρέφοντας, όπως πάντα, τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος.
Κι όμως, ο αγώνας αυτός, παρά την αρνητική του έκβαση, είχε τη δική του γενικότερη συνεισφορά.

Οπως αναφέρει η Διακήρυξη της ΚΕ, είχε το δικό του βάρος υπέρ του αγώνα των λαών, σε μια περίοδο που ο ιμπεριαλισμός είχε ξεκινήσει το λεγόμενο «ψυχρό πόλεμο».

22. Στον Πυξό της Πρέσπας
Ο ΔΣΕ απέπνευσε μόνο δίκαιο και ακατάβλητη ηθική, όπως και κάθε σύγχρονος ταξικός αγώνας, ανεξάρτητα της μορφής πάλης, είτε φέρνει νίκες είτε ήττες.
Η αστική προπαγάνδα οργιάζει μέχρι σήμερα κατά του ΔΣΕ. 

Ενοχλεί ο ταξικός αντιιμπεριαλιστικός και διεθνιστικός χαρακτήρας του αγώνα, σε μια στιγμή που το αστικό πολιτικό σύστημα δεν είχε αποκτήσει την απαιτούμενη σταθερότητα.

Εκείνο, που ως σήμερα, επίσης, ενοχλεί είναι ότι ο αγώνας του ΔΣΕ επιβεβαιώνει ότι η βία των όπλων και κάθε μέσου καταστολής είναι βασικό και αναντικατάστατο όπλο της αστικής τάξης, όταν νιώθει ότι απειλείται η εξουσία και η ιδιοκτησία της στο άμεσο μέλλον ή και πιο μακροπρόθεσμα.
Το λαϊκό κίνημα πρέπει να έχει πλήρη ετοιμότητα, ανάλογα με τις συνθήκες, να χρησιμοποιεί όλες τις μορφές πάλης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη βία της αστικής τάξης.

23. Στον Πυξό της Πρέσπας
Η εργατική τάξη δεν αρκεί να διεκδικεί και να κερδίζει το δίκιο της αλλά, πάνω απ' όλα, να ξέρει να υπερασπίζεται τις κατακτήσεις της, την εξουσία της.
Σήμερα έχουμε ακόμα περισσότερες δυνατότητες να σκύψουμε πάνω στην πολύτιμη πείρα του Κόμματός μας. 

Αποτελεί μια από τις βασικές μας διαφορές με τους κάθε λογής συμβιβαστές και οπορτουνιστές.

Ακόμα και όταν ένας αγώνας οδηγεί σε μια πικρή ήττα, εμείς προσπαθούμε τα συμπεράσματά του να τα μετατρέψουμε σε όπλο αντεπίθεσης.
 ___

Οι δύο τελευταίες έγχρωμες φωτογραφίες του Γράμμου (14, 15), το σημείωμα του Μπελογιάννη (16) και οι τέσσερεις τελευταίες ασπρόμαυρες (20, 21, 22, 23) από το αρχείο του οπερατέρ του ΔΣΕ Αποστόλη Μουσούρη που έχει ενταχθεί στο αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι από το αφιέρωμα του ΡΙΖΟΥ και του 902

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ - Κυριακή, 31/8/2014

  • Διαμόρφωση κειμένου, επιλογή λοιπών φωτογραφιών, σχόλια, πρόσθετο πληροφοριακό υλικό, ΕΠΙΜΕΤΡΟ: Μποτίλια Στον Άνεμο

Για Αποστόλη Μουσούρη βλέπε και από Μποτίλια:
Από Μποτίλια επίσης ετικέτα:
  • ΔΣΕ (8 ακόμα τίτλοι)
    ____________________________

    Λοιπες φωτογραφίες

    Μνημείο του ΔΣΕ στον Γράμμο και Πολυβολείο
    ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΑ ΝΕΑ
     *

    Οι τέσσερεις φωτό (2, 3, 4, 5) από τον Κέρκη της Σάμου είναι της Μποτίλιας σε εκδήλωση για τον ΔΣΕ, 28/7/2013

    1. Τμήμα του ΔΣΕ, 1949, 29 Αυγούστου 
    και
    1α. Υψωμα Κάμενικ (902)
    6. Ψηλά, σε μία από τις αετοφωλιές του Κέρκη (902)
    7. Γυναίκες μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (902)
    8. «Σχέδιο Κορωνίς» (902) 
    9. Όποιος ψάχνει ακόμα να βρει τι σημαίνει ισοτιμία,
    Με «πυξίδα» την εποποιία του ΔΣΕ
    10. Εδώ, μέσα στη χαράδρα,
    11. Σε πρώτο πλάνο
    12. Πανοραμική άποψη των κορφών του Γράμμου, Μπάντρα (α)
    και
    13. Γράμμος, το πέρασμα της Μπάντρας (α) 
    Με «πυξίδα» την εποποιία του ΔΣΕ
    17. Η "Θύελλα"
    18. Οι αντάρτισσες του Γράμμου (enet.gr) 
    19. Στη μάχη (902)
    και
    (15o ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΚΝΕ)

    *

    ΕΠΙΜΕΤΡΟ

    Η Κορωνίς της αστικής τάξης
    Το έπος της εργατικής πρωτοπορίας
    Χειρόγραφος χάρτης εποχής με τις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν με στόχο να συντρίψουν τον ΔΣΕ σε τρεις μέρες, κράτησαν 70 μέρες και στην κορύφωσή τους ο κύριος όγκος του ΔΣΕ είχε διαφύγει με τον περίφημο μεγάλο ελιγμό στο Βίτσι...
    Στο χάρτη διακρίνεται το Νεστόριο, όπου η ΚΝΕ έστησε το 15ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, 1 και 2 του Ιούλη του 2006, και το Κεφαλοχώρι (νέα Λυκόρραχη) όπου στις 2 του Ιούλη έγινε η εκδήλωση της ΚΕ του Κόμματος για τα 60χρονα του ΔΣΕ.
    Κυβερνητικές δυνάμεις κατά την επιχείρηση «Κορωνίς»
    (902)


    *

    Για τον ΔΣΕ Σάμου βλέπε:


    Από το μεγάλο  Α Φ Ι Ε Ρ Ω Μ Α του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

    Διάρκεια αφιερώματος: 27 Οκτώβρη 1996 - 21 Φλεβάρη 1997
    Δημοσιεύσεις: 91


    *

    Δείτε ακόμα


    60 Χρόνια ΔΣΕ. Κυριακή, 16 Ιουλίου 2006

    ***  

    Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας 1946-1949
    Μια παραγωγή του 902 (C. 2006)


     *

    Πλάνα του κινηματογραφικού συνεργείου Δ.Σ.Ε.(1946-1949)
    Μια εξαιρετική δουλειά!


    Κινηματογραφικά αποσπάσματα απο τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που τράβηξε το κινηματογραφικό του συνεργείο και υπάρχουν στο ντοκυμαντέρ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1946-1949 σε παραγωγή του 902 (το ντοκυμαντέρ που προηγήθηκε).
     

    Μελετώντας το ντοκυμαντέρ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ δημιουργήσαμε μία διαφορετικού είδους αρχειοθέτηση του αντίστοιχου πρωτότυπου υλικού.
    Στην αρχειοθέτηση αυτή δημιουργήσαμε θεματικές όπως: πυροβολικό, βολές πολυβόλων, διαβιβάσεις, ξένοι αντιπρόσωποι, απονομές βαθμών, διαφώτιση, μετακινήσεις μονάδων, χαρακώματα-καταφύγια, διάσχιση φαραγγίου, ερείπια, υγειονομικό, διαβίωση μαχητών κ.α. με την πρόθεση να έχουμε, διαμέσου των κινηματογραφικών καρέ, δυνατότητα γιά μια πιό αναλυτική μελέτη της δράσης του ΔΣΕ.

    Το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ απαρτιζόταν από τον Γιώργο Σεβαστίκογλου προϊστάμενο και σεναριογράφο, τον Μάνο Ζαχαρία σκηνοθέτη, τον Απόστολο Μουσούρη οπερατέρ και τον Φώτη Ματσάκα βοηθό οπερατέρ (σε μερικές περιπτώσεις).

    Aρχειοθέτηση υλικού: πολιτιστική εταιρεία φωτογραφίζοντας
    manolokasi 

    Διαμόρφωση κειμένων, επιλογή φωτό -πέραν αυτών του ΡΙΖΟΥ (14, 15, 16, 20, 21, 22, 23), Video, τίτλοi, λεζάντες: Μποτίλια Στον Άνεμο

     

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.