Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ενεργειακός πλούτος... ανεργιακή φτώχεια ‒ Μικρή ΔΕΗ, μεγάλες μπίζνες


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Ζεστό» χρήμα για τα μονοπώλια στον κλάδο της Ενέργειας
«Ζεστό» χρήμα ύψους 107 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακών Επενδύσεων (ΕΤΠΑ) ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οικονομική ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που έχουν αναλάβει στην Ελλάδα τα έργα μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου.
Πρόκειται για τα πέντε από τα 12 ενεργειακά έργα που έχουν προγραμματιστεί στη χώρα, τα οποία, με νόμο που ψηφίστηκε στις 27 Ιούνη στη Βουλή, χαρακτηρίστηκαν από την κυβέρνηση ως «στρατηγικές επενδύσεις» («fast track») και συμπεριελήφθησαν στη λίστα των 248 συνολικών έργων τέτοιου χαρακτήρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την οποία ενέκρινε η Κομισιόν τον Οκτώβρη του 2013.
Είναι έργα που έχουν χαρακτηριστεί ως κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ενώ σε ό,τι αφορά την εγχώρια αστική τάξη ικανοποιούν μία από τις βασικές της αξιώσεις για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης.
Άλλωστε, στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται:
  • «Με τις εν λόγω επενδύσεις θα βελτιωθούν τα συστήματα μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, θα ενισχυθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και θα εξοικονομηθεί Ενέργεια».
Σημειώνεται ακόμα ότι:
  • «τα έργα θα συμβάλουν επίσης στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας με την εξυπηρέτηση περισσότερων πελατών και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων, ιδίως στις ελληνικές περιφέρειες της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και της Κεντρικής Μακεδονίας».
Με άλλα λόγια, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ ο λαός θα συνεχίζει να μαστίζεται από ενεργειακή φτώχεια.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Johannes Hahn, που ενέκρινε τα πέντε έργα, δήλωσε σχετικά:
  • «Τα έργα αυτά δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο η περιφερειακή πολιτική της ΕΕ επικεντρώνεται σε επενδύσεις προσανατολισμένες στο μέλλον, όπως η ενεργειακή αποδοτικότητα, η βιώσιμη οικονομία και η υποστήριξη των επιχειρήσεων» και πρόσθεσε:
  • «Με ένα σύγχρονο και αποτελεσματικότερο σύστημα ενεργειακού εφοδιασμού οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα νιώσουν μια πραγματική διαφορά, θα ενισχυθεί η ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων και θα εξασφαλιστεί καλύτερη και φθηνότερη παροχή Ενέργειας στα νοικοκυριά».
Πρόκειται για το γνωστό χοντρό εμπαιγμό απέναντι στο λαό ότι η ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων θα είναι ωφέλιμη για τα λαϊκά στρώματα.
Ρεβυθούσα
Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, κατέληξε:
  • «Συνολικά οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλουν στην τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και είναι στρατηγικής σημασίας, δεδομένου ότι διασφαλίζουν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ελλάδα και υποστηρίζουν την ολοκλήρωση του ενεργειακού δικτύου της χώρας».
Σε ό,τι αφορά τις «επενδύσεις»,
Οι δύο πρώτες συνδέονται με την αναβάθμιση του «τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου» στο νησί Ρεβυθούσα δυτικά της Αθήνας, ο οποίος χρησιμοποιείται για την αποθήκευση του φυσικού αερίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης από μεγάλες αποστάσεις.
Περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 13 MW και ενός νέου Σταθμού συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘ).
Την αύξηση της ικανότητας αποθήκευσης με την κατασκευή τρίτης δεξαμενής και τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να επιτρέπουν τον ελλιμενισμό μεγαλύτερων πλοίων μεταφοράς φυσικού αερίου.
Eurokinissi
Οι εγκαταστάσεις στη Νέα Μεσημβρία στη Θεσσαλονίκη
Η τρίτη επένδυση είναι ο «Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στη Νέα Μεσημβρία» στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Αφορά την εγκατάσταση σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου μέσα στον υφιστάμενο σταθμό συντήρησης και λειτουργίας.
Η τέταρτη επένδυση είναι ο «Αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης έως Αλιβέρι» στις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας και συνίσταται στην επέκταση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή της Βοιωτίας μέχρι την Εύβοια μέσω της Αττικής και του Νότιου Ευβοϊκού Κόλπου. Εχουν κατασκευαστεί 72 χιλιόμετρα αγωγών.
Με την πέμπτη επένδυση, «Αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης από τους Αγίους Θεοδώρους στη Μεγαλόπολη», θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου μήκους 167 χιλιομέτρων από τους Αγίους Θεοδώρους έως τη Μεγαλόπολη.
Η συνολική αξία των έργων είναι 551,6 εκατομμύρια ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα έχουν διατεθεί στους μονοπωλιακούς ομίλους συνολικά περίπου 20,42 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής κατά την περίοδο 2007-2013 και 15,35 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020.
ΔΕΗ
Διεργασίες για αναδιαρθρώσεις και ιδιωτικοποιήσεις
Περαιτέρω δράσεις για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αναλαμβάνουν από κοινού η συγκυβέρνηση και η διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο των απελευθερώσεων στην αγορά της Ενέργειας που έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ.
Ταυτόχρονα, οξύνονται οι κόντρες και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων και γύρω από την απόκτηση των δικτύων διανομής, ενδιαφέρον για τα οποία εκδηλώνεται και από το βελγικό επιχειρηματικό όμιλο «Elia».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ προχωρά σε επανεκτίμηση της αξίας των πάγιων περιουσιακών στοιχείων τόσο της ίδιας, όσο και των θυγατρικών της, όπως του ΔΕΔΔΗΕ (διαχειριστής δικτύου διανομής) προκειμένου αυτά να αποτυπωθούν στον ετήσιο ισολογισμό για το έτος 2014.
Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διαδικασία συνδέεται με τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις τόσο για τη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ, όσο και για την ίδια την εταιρεία.
Πέρα από την αξία των πάγιων στοιχείων που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ», θα αποτιμηθούν και η λογιστική αξία των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που θα απομείνουν στη ΔΕΗ, προκειμένου να ενημερωθούν τα ενδιαφερόμενα μονοπώλια και άλλοι «επενδυτές» ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων.
Σύμφωνα με πηγές από τη διοίκηση της εταιρείας, η νέα αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων επιβάλλεται από τα «διεθνή λογιστικά πρότυπα» που ισχύουν για τις επιχειρήσεις με μετοχές που έχουν εισαχθεί στα χρηματιστήρια.
  • Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, επιταχύνει τις διαδικασίες κατ' αρχάς για τη «μικρή ΔΕΗ», η ιδιωτικοποίηση της οποίας προγραμματίζεται για το 2015.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «L'Echo», o όμιλος «Elia» ενδιαφέρεται για την εξαγορά του δικτύου υψηλής τάσης στην Ελλάδα.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο συγκεκριμένος όμιλος διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής στο Βέλγιο, ενώ γίνεται αναφορά στους ανταγωνιστές του, συγκεκριμένα στην ιταλική «Terna», την κινεζική SGCC και την καναδική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων PSP, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο επιχειρηματικών συμπράξεων.
Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ομίλου «Elia» στη βελγική εφημερίδα, στόχος τους είναι
  • η «διεύρυνση του ρόλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να ενισχυθεί η ηγετική θέση σε ό,τι αφορά την εγχώρια (onshore) και την εξωχώρια (offshore) μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.