Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: Μνημόνια και κατάργηση της κοινής λογικής


...Για το ζήτημα των μνημονίων
Το 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σηκώσει ψηλά την «αντιμνημονιακή» σημαία.
Τον Απρίλη του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε:
«Για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας: Καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου. Μορατόριουμ πληρωμών».
Ήδη από το Μάη του 2012, παραμονές των βουλευτικών εκλογών του Ιούνη, η θέση αυτή αντικαταστάθηκε από τη θέση της «αναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης» παρόλο που συνεχίστηκαν οι «αντιμνημονιακές παρόλες».
Θυμίζουμε ότι 1 χρόνο πριν το 2012 αντιμνημονιακή παντιέρα σήκωνε και η ΝΔ, ο πρόεδρος της οποίας δήλωνε πως θα σκίσει τα μνημόνια ως κυβέρνηση...
Το ΚΚΕ, και τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωνε αντιμνημονιακές παντιέρες και έλεγε ότι η Ελλάδα είναι χώρα «υπό κατοχή», αποκάλυπτε τον αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα της γραμμής του, το ποια ταξικά συμφέροντα εξέφραζε η θολή αντιμνημονιακή γραμμή που υποστήριζε:
  • Ότι, δηλαδή, εξέφραζε τμήματα του κεφαλαίου που διεκδικούσαν μια καλύτερη διαπραγμάτευση για τα δικά τους συμφέροντα εντός της ΕΕ, από τη σκοπιά ενός πιο επεκτατικού μείγματος διαχείρισης της κρίσης, που θα εξασφάλιζε ρευστότητα, τη στήριξη με κρατικό χρήμα των επενδυτικών τους προσπαθειών.
Το ΚΚΕ επέμενε
  • Ότι με τα μνημόνια υλοποιούνται αντιλαϊκά μέτρα που βρίσκονται στη στρατηγική της ΕΕ και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου εδώ και 20 χρόνια,
  • Ότι η επιτήρηση, η εποπτεία είναι βασική αρχή της ΕΕ,
  • Ότι ΕΕ σημαίνει «αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας» για όλους τους λαούς.
  • Ότι τα μέτρα αυτά υλοποιούνται ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης σε κάθε κράτος, αν έχει ευρώ ή εθνικό νόμισμα, αν έχει ή όχι δανειακή σύμβαση.
  • Ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να βάλουν στο στόχαστρο όχι στενά το μνημόνιο αλλά τη συνολική στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις νόμου στη Βουλή για την κατάργηση της δανειακής σύμβασης, των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών νόμων, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η ουσιαστική κατάργηση των μνημονίων υπέρ των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων:
  • Σημαίνει ξήλωμα όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου,
  • Σημαίνει αποδέσμευση από την ΕΕ, πάλη για να έρθει ο λαός στην εξουσία.
Όσο γίνεται πιο ορατή η δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί σε κυβέρνηση, όσο έχει ανάγκη να δίνει διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο, στα διάφορα κέντρα της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τις αγνές του προθέσεις τόσο στρογγυλεύει την «αντιμνημονιακή του ρητορεία», τόσο ακόμα και αυτές οι θολές αντιμνημονιακές κορόνες σκορπάνε στον άνεμο.
Άρχισαν λοιπόν οι διαπιστώσεις ότι 400 εφαρμοστικοί νόμοι δεν μπορούν να καταργηθούν από τη μια μέρα στην άλλη.
  • Η καταγγελία του μνημονίου «ξεχνιέται» και ανακαλύπτεται η «πραγματική διαπραγμάτευση» που δεν κάνει -σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ- η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει στην πρώτη γραμμή το email Χαρδούβελη και την αντίθεση σε μια «νέα συμφωνία» και σε «νέα μέτρα», αφήνοντας στο απυρόβλητο όσα μέτρα έχουν υλοποιηθεί ήδη.
Ενώ δεν δεσμεύεται για το ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, του συνόλου των εφαρμοστικών νόμων και αποφάσεων, την ίδια στιγμή διαβεβαιώνει ότι επιδιώκει μια δική του νέα συμφωνία, με νέα διαπραγμάτευση που θα γίνει στη βάση του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ.
  • Στη βάση δηλαδή του θεσμικού πλαισίου των αντιλαϊκών - αντεργατικών κατευθύνσεων, της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», της μόνιμης εποπτείας, της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που αποτελεί το μνημόνιο των μνημονίων κ.λπ. Δηλαδή, κατάργηση μνημονίων σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ = ένα «νέο μνημόνιο» με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Ερώτημα λοιπόν:
Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι με την «πραγματική του διαπραγμάτευση» ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τα αντιλαϊκά μέτρα που συνοδεύουν τα μνημόνια και τη δανειακή σύμβαση, όταν μάλιστα δηλώνει ότι αυτή -η διαπραγμάτευση- θα γίνει με βάση το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και τα μνημόνια διαρκείας της;
Επισημάνσεις, τίτλος, φωτό: Μποτίλια Στον άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.