Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: Εμπόριο ελπίδας, για 751 €, σε απελπιστικό αντεργατικό πλαίσιο


Η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ με τον κατώτατο μισθό
-- Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αν γίνει κυβέρνηση θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Τι ισχύει στην πραγματικότητα;
Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει εμπόριο ελπίδας στους εργαζόμενους που φυτοζωούν με 586 ή 511 ευρώ μεικτά, όσος είναι ο κατώτατος μισθός που θέσπισε η κυβέρνηση με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012 για τους εργαζόμενους πάνω και κάτω από 25 χρόνων αντίστοιχα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει να αιωρείται ότι όλοι αυτοί θα αμείβονται με 751 ευρώ από την επομένη κιόλας των εκλογών, αν κυβερνήσει.
Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική
Αυτό μαρτυρά η πρόταση νόμου που κατέθεσε τον περασμένο Οκτώβρη ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό και την οποία υπόσχεται να μετατρέψει σε νόμο όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση. Εκεί, παρά τις κορόνες και τις διαπιστώσεις δεν μιλά για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά.
Να τι προβλέπει η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ:
‒«Αρθρο 4: Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου υπ' αριθμ. 6 της 28ης/02/2012 (ΦΕΚ Α 38/28-2-1012) καταργείται».
Όμως, η κατάργηση της ΠΥΣ δε σημαίνει ότι επανέρχεται αυτόματα ο κατώτατος μισθός στα επίπεδα που είχε διαμορφωθεί με την ΕΓΣΣΕ του 2010 - 2012.
Η ισχύς αυτής της σύμβασης, μαζί με τη μετενέργεια, έληξε το Μάρτη του 2014, δυόμισι σχεδόν χρόνια μετά την έκδοση της ΠΥΣ.
  • Αυτό που υπόσχεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να καταργήσει την ΠΥΣ που ανέστειλε την εφαρμογή εκείνης της ΕΓΣΣΕ και μείωνε τον κατώτατο μισθό κατά 22% και 32%, στα 586 και 511 ευρώ μεικτά.

Όμως, κανένα άρθρο της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπει την επαναφορά του μισθού στα 751 ευρώ.
Αρα, πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αν γίνει νόμος η συγκεκριμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ;
  • ‒Η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές Ενώσεις θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού. Αυτό προβλέπει η συμφωνία που έκαναν στις 26 Μάρτη 2014, όταν υπέγραψαν νέα ΕΓΣΣΕ, με διάρκεια από 1/1/2014 μέχρι 31/12/2014 και με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμα χρόνο.
Αν μια μελλοντική κυβέρνηση καταργήσει την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που μείωνε τους μισθούς, όπως υπόσχεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτοί
  • δεν επανέρχονται στα 751 ευρώ, αλλά θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού.


Για να επανέλθει αυτός στα προ κρίσης επίπεδα
  • θα πρέπει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι Ενώσεις των εργοδοτών να συμφωνήσουν καταρχήν σε κατάργηση της διάκρισης ανάμεσα στους μεγαλύτερους και μικρότερους των 25 ετών σε ό,τι αφορά την αμοιβή τους. Κατά δεύτερον,
  • θα πρέπει να συμφωνήσουν σε αύξηση κατά 22% του κατώτατου μισθού, προκειμένου αυτός να φτάσει από τα 586 στα 751 ευρώ!
Θα μπορούσε βεβαίως κάποιος να αντιτείνει ότι είναι στο χέρι των εργαζομένων με τους αγώνες τους να το πετύχουν.
Ναι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αυξήσεις που υπέγραφε τα προηγούμενα χρόνια η ΓΣΕΕ ήταν της τάξης των 0,66 και 0,77 ευρώ τη μέρα κι αυτά μεικτά.
Για να υπάρξουν τέτοιοι αγώνες χρειάζεται ανασύνταξη του κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, την οποία:
  • την πολεμάει η σημερινή συνδικαλιστική πλειοψηφία αλλά
  • την εχθρεύονται και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που στους κλάδους υπογράφουν μειώσεις μισθών (Εμπόριο, υπηρεσίες κ.ά.) και καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων (Φάρμακο, Μέταλλο κ.ά.).
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι και αν υπάρχει συμφωνία για αύξηση του κατώτατου μισθού ακόμα και στο επίπεδο των 751 ευρώ, η εργοδοσία, το κεφάλαιο έχουν μια σειρά από μηχανισμούς να υπονομεύσουν αυτή την απόφαση στην πράξη.
Και αυτό γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει
  • είτε με κλαδικές συμβάσεις, για την επαναφορά των οποίων στα προ κρίσης επίπεδα δεν λέει τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ,
  • είτε υποαπασχολούνται και αμείβονται με ακόμα λιγότερα από τα 586 και 511 ευρώ.
Σε συνθήκες
  • που κυριαρχούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και
  • που προβλέπεται η περαιτέρω επέκτασή τους στο όνομα μάλιστα της αντιμετώπισης της υψηλής ανεργίας.
Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει κουβέντα για όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που θα είναι παρόν και την επομένη των εκλογών και σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει τις συνθήκες εργασίας της πλειοψηφίας των εργαζομένων.
Στους ίδιους τους εργαζόμενους μένει να διεκδικήσουν
  • όχι μόνο την κατάργηση της ΠΥΣ,
  • όχι μόνο την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά όλων των κλαδικών συμβάσεων στα προ κρίσης επίπεδα, ως ένα αποφασιστικό βήμα για την ανάκτηση των απωλειών και ως βάση για παραπέρα αυξήσεις,
  • αλλά και την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου των ελαστικών μορφών απασχόλησης, για να μην υπάρχει κανείς που να αμείβεται κάτω από τον κατώτατο μισθό.
Σ' αυτόν τον αγώνα, οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από ένα ισχυρό ΚΚΕ και αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο ψήφου στις εκλογές της Κυριακής.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ - "Ερώτηση-Απάντηση", 20/1/2015

Επισημάνσεις, φωτό, τίτλος: Μποτίλια Στον Άνεμο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.