Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα και προσαρμοσμένα στη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ (67)

Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2015

Οι αριστερές πλατφόρμες του κεφαλαίου

-Άσ' το σε μένα... ξέρω που πατάω, σου λέω...
Στο μεϊντάνι ξανά
Επειτα από ένα μεγάλο διάστημα κατά το οποίο η μειοψηφούσα «Αριστερή Πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν... «παναγία», δίχως καμία παρέκκλιση απ' την επίσημη γραμμή του κόμματος, ξαφνικά στελέχη της άρχισαν ξανά να θορυβούν, επαναφέροντας ζητήματα σχετικά με το ευρώ, το χρέος κ.λπ. και πυροδοτώντας μια αποπροσανατολιστική για το λαό αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.
Η χρονική στιγμή κατά την οποία επανέκαμψε η «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τυχαία.
Εκλογές ενόψει, άρα και ανάγκη ψηφοθηρίας με κάθε διαθέσιμο όπλο. Είναι άλλωστε το τμήμα αυτό της Κουμουνδούρου, το εκπαιδευμένο για τέτοιες ειδικές αποστολές και με μεγάλη πείρα.
Θυμίζουμε ότι ο Γ. Τόλιος, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο «Action 24» υπερασπίστηκε σαν θέση του κόμματός του τη διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων αν παραστεί ανάγκη.
  • Στην ερώτηση «αν αυτό είναι πιστωτικό γεγονός και χρεοκοπία», ο Γ. Τόλιος απάντησε: «Ε, και;».
  • Στην ερώτηση για το αν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προβεί σε μονομερή ενέργεια, ο Γ. Τόλιος απάντησε ότι και αυτό είναι θέμα ερμηνείας. «...Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες, εκτός και αν εκβιαστούμε (...) Δεν θυσιάζουμε τον ελληνικό λαό για χάρη της Ευρωζώνης», υποστήριξε.
Βεβαίως, αυτό που πρέπει να γίνει καθαρό είναι ότι
  • εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης η μονομερής μη αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων στους δανειστές, ακόμα και η αμφισβήτηση επιλογών της Ευρωζώνης εντάσσονται αντικειμενικά σε ένα άλλο σχέδιο διεθνών συμμαχιών, συμμετοχής στις διεθνείς χρηματαγορές, σύνδεση με άλλο διεθνές νόμισμα (π.χ. δολάριο).
Δεν είναι απίθανο κάποια στιγμή να αποτελέσουν επιλογές κάποιων ισχυρών τμημάτων του κεφαλαίου, στο βαθμό βεβαίως που έχουμε δραματικές αλλαγές και ανακατατάξεις σε επίπεδο ΕΕ και Ευρωζώνης.
Και αυτές τις επιλογές πάλι ο λαός θα τις πληρώσει.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα χωρών που έχουν καταφύγει σε ενέργειες χρεοκοπίας αλλά οι λαοί τους άσπρη μέρα δεν είδαν.
Ανάλογες θέσεις εκφράζουν και τα λεγόμενα «ευρωσκεπτικιστικά κόμματα» στην Ευρώπη (π.χ., ο Φάρατζ στην Αγγλία μιλάει για έξοδο από την ΕΕ), όχι με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων των χωρών τους αλλά στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης της αστικής τους τάξης με τη γερμανική.
Άλλωστε, και στην Ελλάδα ένα τμήμα του κεφαλαίου φλέρταρε έντονα με αυτή τη λογική για μια περίοδο και τότε ήταν που στον κατά τ' άλλα ευρωλάγνο ΣΥΡΙΖΑ είχαν δυναμώσει φωνές κριτικής στην ΕΕ.
Όμως, με δεδομένο ότι αυτό που κυριαρχεί στην αστική στρατηγική είναι η λεγόμενη «ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας» και με το επίσης δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει με νύχια και με δόντια να πάρει το χρίσμα από το κεφάλαιο ως επόμενη διακυβέρνηση, κάτι άλλο συμβαίνει...
***
Μπροστά στην κάλπη ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρατεύει όλα τα «δολώματα» που διαθέτει, ψαρεύοντας σε ακροατήρια με διαφορετικά «γούστα».
  • Προκαλεί σύγχυση, ιδιαίτερα μετά από μια περίοδο κατά την οποία τα διαπιστευτήριά του στο κεφάλαιο έπεσαν βροχή.
  • Θολώνει με τέτοιες τοποθετήσεις τις ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους για την πολιτική ενίσχυσης των κερδών τους που θα εφαρμόσει.
Σκεπάζει με «κραυγές» δεσμεύσεις, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, κορυφαίων στελεχών τα οποία έχουν αναλάβει τις απευθείας συνομιλίες με την αστική τάξη, όπως οι Δραγασάκης, Παππάς, Σταθάκης κ.ά., κατά των μονομερών ενεργειών, υπέρ της στρατηγικής που έχει ανάγκη για την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της και την αναβάθμιση της θέσης της, τις διαβεβαιώσεις ότι η αναδιαπραγμάτευση που επιδιώκουν θα γίνει εντός του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ κ.ά.
Η ψηφοθηρία αναγκάζει ακόμα και τους ΠΑΣΟΚογενείς, όπως ο Αλ. Μητρόπουλος, που προ ολίγου καιρού στηλίτευε τα μεγάλα λόγια και τις αντιμνημονιακές κορόνες του τωρινού κόμματός του, με την έκφραση «λέγαμε και καμιά αμετροέπεια», να ανακαλύψει ξανά τη χρησιμότητα της... αμετροέπειας, δηλώνοντας: «Δεν δικαιούμαστε, ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε και εγώ, να δεχτούμε τη δίμηνη παράταση και να εφαρμόσουμε μέτρα (...) Θα υπάρξει συνεννόηση με τους δανειστές χωρίς θανατηφόρα πακέτα».
  • Κι αυτό όταν ξέρουν καλά ότι τα «θανατηφόρα πακέτα» τα εγγυώνται η ΕΕ και η στρατηγική της, το ντόπιο κεφάλαιο και ο στόχος για ανάκαμψη της κερδοφορίας του που ο ΣΥΡΙΖΑ ασπάζεται.

***
Ο λαός που πολλά θα ακούσει μπροστά στην κάλπη, να τα περάσει από ταξικό φίλτρο.
Το έργο το χει ξαναδεί άπειρες φορές. Γεμάτη η ιστορία της σοσιαλδημοκρατίας από «αριστερούς σοσιαλδημοκράτες».
Το ΠΑΣΟΚ ήταν γεμάτο από στελέχη που αμφισβητούσαν την κατά καιρούς επίσημη γραμμή «απ' τα αριστερά», που διατύπωναν πιο ριζοσπαστική συνθηματολογία, που έλεγαν και κάνα καλό λόγο για την Ιστορία του ΚΚΕ, τους οπαδούς, τα μέλη και τους φίλους του, πάντα βεβαίως κριτικάροντας τη στάση της ηγεσίας του, πούλαγαν αντιιμπεριαλισμό κ.ά.
Στον κομματικό καταμερισμό στην πραγματικότητα λειτουργούσαν ως φράγμα προς τα αριστερά έτσι ώστε να παίζεται το παιχνίδι ότι, εντάξει, δεν είναι όλοι ίδιοι, υπάρχει και το παλιό καλό αριστερό ΠΑΣΟΚ κ.λπ.
Έτσι και σήμερα τέτοιο ρόλο φαίνεται ότι έχουν αναλάβει ο Λαφαζάνης, ο Τόλιος και οι άλλοι, να ξεγελάνε τους αριστερούς για να μπορούν οι άλλοι να κάνουν παζάρια στα Σίτι του Λονδίνου, στα Τέξας και σε όλες τις άλλες συναντήσεις με το κεφάλαιο, στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ήσυχοι ότι δεν θα έχουν απώλειες σε ψήφους, η δυσαρέσκεια ενός κόσμου δεν θα καταγράφεται ως αποσυσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πολύ πιο χρήσιμοι θα αποδειχθούν στο μέλλον, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση...
Β.
Επισημάνσεις, επιλογή φωτό, τίτλος: Μποτίλια Στον Άνεμο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.