Δ'
Πάμε μωρό μου σινεμά
Μπάμπης Ζαφειράτος
Πάμε μωρό μου σινεμά
Για Χιούστον Κόπολα ή Ντε Πάλμα
Να ξαναβρούμε το ΠΙΓΚΑΛ
Το ΚΥΨΕΛΑΚΙ και την ΑΛΜΑ
Διάλεξε θρίλερ ή νουάρ
Δυο ώρες φυγή και αυταπάτη
Που απ’ τον καθρέφτη κάποιου μπαρ
Ο Μπόγκυ θα μας κλείνει μάτι
Γουστάρω πάλι σινεμά
Μελβίλ ή Πέκινπα ή Ραίη
Πάμε μωρό μου στο ΠΑΛΛΑΣ
Στην ΑΕΛΛΩ στο ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ
Μπροστά στο μαγικό πανί
–Το χέρι σου μες στο δικό μου–
Ζούμε διπλά κάθε σκηνή
Γινόμαστε ήρωες εκτός νόμου
Έχουμε χάσει Μπουνιουέλ
Τρυφώ Ντασέν και Τορνατόρε
Παίζονται τώρα στο ΛΙΛΑ
Στο ΒΟΞ στο ΕΚΡΑΝ και στο ΑΜΟΡΕ
Μετά από μια στενή επαφή
Που θα ’μαστε πιο λίγο μόνοι
Θα ’ναι γλυκιά η επιστροφή
Στου μέλλοντός μας την οθόνη
Free Cinema ή Nouvelle Vague;
Ράις Γκοντάρ ή Μονιτσέλι;
ΑΣΤΥ μωρό μου ή ΟΝΤΕΟΝ
ΝΙΡΒΑΝΑ STUDIO ή ΕΛΛΗ;
Δείξε μου πόσο μ’ αγαπάς
Μη μου αρνηθείς σινεμαδάκι
Ας είναι και με happy end
Μα πρέπει να βιαστείς λιγάκι
Έλα. Οι Ταβιάνι κι ο Βαντίμ
Ο Παζολίνι ο Κουροσάβα
Μας περιμένουν στο ΦΙΛΙΠ
στο ΑΛΕΞ στο ΑΘΗΝΑΙΟΝ στην ΑΒΑ
Πάμε μωρό μου όπου μου πεις
Κι όπου ποθεί η ψυχή σου πάλι
Στα Ιλίσια ή στην Κηφισιά
Στο Φάληρο ή στην Αμφιάλη
Χειμερινό ή θερινό;
Αϊζενστάιν ή Ντε Σίκα;
ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ ή ΑΛΦΑΒΙΛ;
ΑΪΝΤΑ ΚΑΡΜΕΝ ή ΑΜΙΚΑ;
Θνητοί οι πρωταγωνιστές
Θεοί εμείς απ’ την πλατεία
Και σταυρωμένοι εραστές
Κι επαναστάτες με αιτία
Έχει πρεμιέρα με Λουί Μαλ
Ρενέ Λεόνε και Αντονιόνι
Λέγε. ΙΝΤΕΑΛ ή ΕΤΟΥΑΛ;
Στο ΔΑΝΑΟ ή στην ΑΝΕΜΩΝΗ;
Πάμε μωρό μου σινεμά
Στου σκοταδιού το αργό ταξίδι
Μετά θα δούμε κριτική
Του Ακτσόγλου και του Ραφαηλίδη
Μια αναπαράσταση η ζωή
Πρόβα αόρατου θιάσου
Εσύ να γίνεσαι βροχή
Να πνίγομαι στη αγκαλιά σου
Και στην καρδιά μας θ’ αντηχεί
Σαν χαμηλώνουνε τα φώτα
Της Καραΐνδρου η μουσική
Του Μορικόνε και του Ρότα
Κι άμα ο κόσμος πάει στραβά
Να δεις πώς θα ’ρχεται στα ίσα
Κι η αγάπη μας παντοτινά
Θα στέκει σαν γιγαντοαφίσα
Διώξε τα σύννεφα του χθες
Πάμε μαζί και χαμογέλα
Διάλεξε τ’ όνειρο που θες
Τζίλντα μου Μαίριλυν και Στέλλα
…………………………………
Έξω το φως είναι απειλή
Σκληρή η σιωπή τα λόγια στείρα
Η πόλη που πυροβολεί
Με σιγαστήρα
(1979-2021)
____________
Το Πάμε μωρό μου σινεμά, 11στροφο, γράφτηκε από Σεπ. 1979 έως Ιαν. 1980 και πρωτοδημοσιεύτηκε σε αυτή τη Ρετροσπεκτίβα, σαν προοίμιο σε κάθε μια από τις 4 συνέχειές της (17 και 31/12/2014, 7 και 15/1/2015).
Σε αυτή την ολοκληρωμένη 19στροφη μορφή του, με στίχους που για διάφορους λόγους είχανε μείνει εκτός και με άλλους που γράφτηκαν στην πορεία, δημοσιεύτηκε στην Κατιούσα, στις 28/2/2021: Πάμε μωρό μου σινεμά – Μικρή ελεγεία για τα σινεμά που αγαπήσαμε και θ’ αγαπάμε πάντα, όπου υπάρχει και η εξελικτική του διαδρομή.
Την ίδια μέρα δημοσιεύτηκε και στην Μποτίλια Στον Άνεμο.
Η 11στροφη εκδοχή παραμένει μόνο, και για την... ιστορία, στη συγκεντρωτική σελίδα των περιεχομένων της Ρετροσπεκτίβας.
*
από τα χέρια των κερδοσκόπων...».
Λευκή ρετροσπεκτίβα σε φόντο κόκκινο
(Από την αφήγηση ενός παλιού Αμπελοκηπιώτη)
Και το STUDIO, από 14 Δεκ. 2014 |
_________________________________________________
Στην παρούσα τελική γραφή υπάρχουν νέα κείμενα, και προγράμματα από τη συλλογή της Μποτίλιας.
Οι χρονολογίες των προγραμμάτων αναμένουν την ταυτοποίησή τους από τον Βελισσάριο.
Ο χρόνος προβολής των ταινιών, όπως σημειώνεται σε κάποια από αυτά, θεωρείται προσωρινός μέχρι την τελική έγκριση του καθ' ύλην αρμόδιου.
Τον ευχαριστούμε και από αυτήν τη θέση.
Η ρετροσπεκτίβα-αφιέρωμα στο κόκκινο σινεμά της (αιώνιας) νιότης μας θα ολοκληρωθεί εντός… ολίγου προσεχώς.
Μπ.Σ.Α.
1967, 1969. Έτη σωτήρια, στην κυριολεξία, για τους σινεμαδόφιλους και τους "αντιστασιακούς" εν μέσω… εθνοσωτηρίου.
Αλκυονίς και STUDIO. Δυο σινεμά που έπαιξαν ρόλο πρωτεύοντα στην κινηματογραφική (και όχι μόνο) παιδεία της γενιάς του ’70, της γενιάς του Πολυτεχνείου, ας πούμε. Άλλο αν αργότερα κάποιοι από αυτή την πολλά υποσχόμενη γενιά, βγαίνοντας από το φωτεινά σκοτάδια δεκάδων ταινιών, καμωμένων από τα πιο πρωτοπόρα μυαλά της 7ης τέχνης, κράτησαν μόνο τα σκοτάδια (ονόματα μη λέμε).
Αλκυονίς και STUDIO. Γεννήθηκαν με δύο χρόνια διαφορά. Ξαναγεννήθηκαν πρόσφατα, ταυτόχρονα σχεδόν ‒ούτε δυο μήνες απόσταση: 26 Οκτωβρίου 2014 η Αλκυονίς, 14 Δεκεμβρίου το Studio.
Κι αυτό χάρη στο πείσμα και την τρέλα και το όραμα του Βελισσάριου Κοσσυβάκη, καλλιτεχνικού διευθυντή της New Star Cinema –του Τριανόν, της Αλεξάνδρας -I,II, του καλοκαιρινού Ζέφυρου– που από το 2001 μάς έχει κακομάθει:
STUDIO "1" & "2"
Σωκράτης Καψάσκης (1928-2007) [60] |
Είναι το όραμα του ποιητή, σκηνοθέτη και χαλκέντερου μεταφραστή τού κατά
Τζόυς Οδυσσέα, μα και βαθύτατου μελετητή των Σολωμού και Κάλβου: του αλησμόνητου Σωκράτη Καψάσκη.
Στεγάστηκε στον χώρο του πρωτοποριακού θεάτρου Πορεία, όραμα κι αυτό ενός μοναχικού Ηνίοχου του θεάτρου και του κινηματογράφου με τη δική του πεισματική πορεία: του Αλέξη Δαμιανού της Ευδοκίας. Eδώ παίχτηκαν και «Τα κόκκινα φανάρια» (1962-1964) του Αλέκου Γαλανού με Μαίρη Χρονοπούλου.
Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα" 21/11/1967 |
Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα" 19/03/1973 |
τους ασύμπτωτοι· έκλεισε το 1973, συνεχίζοντας την Πορεία του τη θεατρική ‒και το όνομά του‒, απ’ το ’80 μέχρι σήμερα.
Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα" 23/02/1973 |
Ύστερα έρχεται η σειρά του STUDIO (1) στην Πλατεία Αμερικής, Σπάρτης και Κ. Σταυροπούλου 33. Όταν το άνοιξε κι ετούτο ο Καψάσκης, με τη προοπτική να αφήσει της Τρικόρφων, είπε (2) το παλιό και (1) το καινούργιο. Κοντά δυο χρόνια κάνανε συλλείτουργο τα δυο τους.
Πηγή εφημερίδα "Τα Νέα" 07/10/1972 |
Τη δεύτερη αναγέννησή του επιχείρησε ο Γιώργος Τζιότζιος ‒πρώτος διευθυντής του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ (Οκτ. 1989)‒, μέχρι την άνοιξη του 2005, οπότε και έκλεισε οριστικά, μα άνοιξε πόρτα για τον ουρανό, αφού θα γίνει στούντιο λατρείας του Υψίστου, παίζοντας μόνο για τη χάρη Του, για τις ψυχές που ακούνε με μάτια και αφτιά κλειστά και βλέπουνε οράματα:
Ημερ. λήψης: 26/02/2009 |
ΕΘΝΩΝ · ΑΘΗΝΑΣ · ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΑΚΟΗΣ
CHURCH OF ALL NATIONS
ATHENS HEARING MINISTRY
‒‒Μια από τις πρώτες ταινίες, που θα δούμε τον Γενάρη, όπως μας είπε ο Βελισσάριος, θα είναι ο ΧΙΤΛΕΡ (HITLER, ΕΙΝ FILM AUS DEUTSCHLAND, 1977), του Χανς-Γύργκεν Ζύμπερμπεργκ: Το πορτρέτο του Άντολφ Χίτλερ, η «γοητεία του φασισμού», η άνοδος και η πτώση του Γ΄ Ράιχ.
Η Μποτίλια είχε ετοιμάσει ένα μεγάλο αφιέρωμα, αλλά οι μπλογκιές του μπλόγκερ το εξαφάνισαν. Ευτυχώς σώζεται σε μια πρώτη μορφή και πιστεύουμε πως με την επανακυκλοφορία της ταινίας θα ξαναμιλήσουμε γι αυτόν τον αντιφασιστικό ποταμό. Κι όποιος αντέξει…
- «Διατηρώντας την παλιά τους αισθητική ‒θα πει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Βελλισσάριος Κοσσυβάκης‒, αλλά και πολλά από τα στοιχεία της περιόδου που πρωτολειτούργησαν, έχουν εκσυγχρονιστεί για να συνεχίσουν τη μεγάλη τους παράδοση ως ζεστοί και φιλόξενοι χώροι του κέντρου της Αθήνας δίνοντας ζωή και χρώμα στο μέχρι πρότινος απαξιωμένο κέντρο, επί της οδού
Ιουλιανού η Αλκυονίς και επί τους οδού Σταυροπούλου κοντά στην Πλατεία Αμερικής το Στούντιο» [62].
- «Η Αλκυονίδα δεν έρχεται μόνο για να φέρει την άνοιξη στην καρδιά του παρατεταμένου πολιτιστικού χειμώνα που πλήττει την πόλη. Έρχεται για να προτείνει μια εναλλακτική προσέγγιση της δημιουργίας σε όλο το φάσμα των τεχνών. Για τον κινηματογράφο. Για το θέατρο. Για τις εικαστικές τέχνες. Για το βιβλίο. Για τη μουσική. Για τον άνθρωπο. Γιατί όποια κι αν είναι η ερώτηση που θέτει η τέχνη, η απάντηση είναι ο άνθρωπος».
Είναι το πρώτο κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Ελλάδα για τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα, όπου συνυπήρξαν για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη τα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης, Zorba the Greek, η ταινία των τριών Όσκαρ, Ο Τελευταίος πειρασμός του Μάρτιν Σκορτσέζε και Ο Χριστός ξανασταυρώνεται του Ζυλ Ντασέν με τη θρυλική Μελίνα Μερκούρη.
Ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης από τα εγκαίνια της Αλκυονίδας, με το Φεστιβάλ Μνήμης και Τιμής για τον Νίκο Καζαντζάκη (26/10 - 2/11/2014). |
Στο πλαίσιο των πολλαπλών εκδηλώσεων διοργανώθηκε, 8-14 Γενάρη, από τη «NEW STAR» –σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα–, και πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Κουβανικού κινηματογράφου αφιερωμένο στα 56 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης (καθιερώθηκε από το 2008, ότε και γιορτάστηκαν τα 50χρονά της).
Ειδική μνεία: Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν:
Προσκαλεσμένος από τον αναβιωτή των δυο ιστορικών σινεμά βρέθηκε στην Αθήνα ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν –γιος του Ραούλ Κάστρο και της Βίλμας Εσπίν–, μηχανικός με μάστερ στις Διεθνείς Σχέσεις.
Αφορμή στάθηκε και η κυκλοφορία στα ελληνικά, από τις εκδόσεις «New Star editions», του βιβλίου του «Το τίμημα της ισχύος - H αυτοκρατορία του τρόμου», που πρωτοκυκλοφόρησε στα ισπανικά το 2009 και πραγματεύεται τις σχέσεις Κούβας - ΗΠΑ. [Βλέπε προηγούμενη δημοσίευση από Μποτίλια με ετικέτα (Αλεχάντρο) Κάστρο, [64].
Ραούλ Κάστρο - Βίλμα Εσπίν |
Ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν συμμετείχε ως εθελοντής με τις Διεθνιστικές Αποστολές της Κούβας κατά τον Εμφύλιο στην Αγκόλα –παρά το νεαρό της ηλικίας του τότε (γεννήθηκε το 1965)– όπου και τραυματίστηκε στη Λουάντα, χάνοντας το ένα του μάτι.
Είναι ειδικός ερευνητής σε θέματα άμυνας και εθνικής ασφάλειας. Άρθρα του δημοσιεύονται τακτικά στον κουβανικό Τύπο.
11.051 χιλιόμετρα: Τι είναι η Μαρξιστική-Λενινιστική αλήθεια; [65] |
Σημείωση - ειδική μνεία: Διεθνιστική Αλληλεγγύη
1. Ο Εμφύλιος ξέσπασε μετά την ανακήρυξη (Νοέμβρης 1975) της ανεξάρτητης Λαϊκής Δημοκρατίας της Αγκόλας και διεξήχθη σε τρεις περιόδους: 1975-1991, 1992-1994 και 1998-2002. Βλέπε από Μποτίλια Πέτερ Βάις: Άσμα για την επανάσταση. [66]
2. Συνολικά, ο αριθμός των Κουβανών εθελοντών (περιλαμβανομένων αγημάτων, εκπαιδευτικών και γιατρών), που υπηρέτησαν στην Αγκόλα από το 1975-1991, εκτιμάται επισήμως σε 375.000 [67], 2.000 εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους.
Αυτός είναι κυρίως ο λόγος για τον οποία η Κούβα υπήρξε η πρώτη μη αφρικανική χώρα που επισκέφθηκε ο Μαντέλα, μετά την αποφυλάκισή του το 1991. Το 1995, κατά τη Διάσκεψη Αλληλεγγύης Κούβας - Νοτίου Αφρικής, ο Μαντέλα επεσήμανε: «Οι Κουβανοί ήρθαν στην περιοχή μας ως γιατροί, δάσκαλοι, στρατιώτες, εμπειρογνώμονες στον αγροτικό τομέα, αλλά ποτέ ως αποικιοκράτες. Μοιραστήκαμε τα ίδια χαρακώματα στον αγώνα ενάντια στην αποικιοκρατία, την υπανάπτυξη, και το απαρτχάιντ. Εκατοντάδες Κουβανοί έχουν δώσει τη ζωή τους, κυριολεκτικά, σε έναν αγώνα που ήταν, πρώτα και κύρια, δικός μας και όχι δικός τους. Εμείς οι Νοτιοαφρικανοί τους χαιρετίζουμε. Ορκιζόμαστε πως δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το λαμπρό αυτό παράδειγμα ανιδιοτελούς διεθνισμού». Πηγή Σημ. 2 [68]
Ο ανιψιός του Φιντέλ Κάστρο στη Λαμία by LAMIASTARGR [69]
«Ανάμεσα στις ταινίες εμπόρευμα που διακινούν οι πολυεθνικές και τον κινηματογράφο Τέχνης που ενεργοποιεί το μυαλό του θεατή για να τον κάνει καλύτερο και κοινωνικά χρήσιμο, η απόσταση είναι χαώδης. Γι' αυτό η αναβίωση της "Αλκυονίδας" έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ και για τους δημιουργούς και το κοινό. Και με τη στήριξη όλων μας, μπορεί να γίνει η όαση που τόσο έχουμε ανάγκη.
Η επανεκκίνηση της "Αλκυονίδας" εκτός από έντονη συναισθηματική φόρτιση ενέχει τη γλυκιά νοσταλγία καιρών χαλεπών, μιας εποχής δύστροπης, αλλά με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά από τη σημερινή. Γιατί σήμερα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, διαπιστώνουμε και εξίσου σημαντική κρίση στον κινηματογράφο, παρά τις κάποιες σποραδικές ανατάσεις. Το πρόβλημα της διανομής συναγωνίζεται εκείνο της παραγωγής...
Η απουσία κρατικής χρηματοδότησης αναγκάζει τους κινηματογραφιστές να ευελπιστούν σε χρηματοδότηση από
σχετικά ταμεία της ΕΕ ή ιδιώτες χορηγούς.
Αυτό όμως προϋποθέτει αυτολογοκρισία και "μπουρδολογία", που να κάνει το έργο αγνώριστο και να μη γνωρίζει κανείς αν μπορούμε πια να μιλάμε για "καλό κινηματογράφο", Τέχνης, δημιουργού κ.λπ. Τουλάχιστον κρίνοντας από τα κυρίαρχα και ισχύοντα μοντέλα και συμπεριφορές...
Αλλά, μέσα στη 45ετία από την ίδρυση της "Αλκυονίδας", άλλαξε σημαντικά και ο "έτερος συμβαλλόμενος" στο συμβόλαιο της σχέσης σινεμά / θεατή. Ο παραλήπτης του μηνύματος. Το κοινό. Που ανδρώθηκε μέσα σε επί τούτου χαοτικό οπτικοακουστικό τοπίο.
Διδάχθηκε τους κώδικες αυτού του οπτικοακουστικού αχταρμά κι έμαθε να αρέσκεται σε αυτό το είδος, πρακτικά είναι το μόνο που μπορεί να καταλάβει, γιατί το γνωρίζει. Ετσι οι κινηματογραφικές του επιλογές είναι δικαιολογημένα τηλεοπτικές, "διαφημιστικές", "παιχνιδιού υπολογιστή" κ.λπ.» [70]
Αλκυονίς
Αν και το STUDIO ξεκίνησε πρώτο, τα σκήπτρα τα κράτησε η Αλκυονίς.
Παρουσιάσεις ταινιών, κι ένας καινούργιος κόσμος ανοιγόταν πριν από μισόν αιώνα. Με κυριακάτικα πρωινά και τον Ραφαηλίδη, μαχητικό, αιρετικό και "προβοκάτορα", που ήταν ήδη κόκκινο πανί, αφού με το πρώτο βιβλιαράκι του, τα "12 μαθήματα για τον κινηματογράφο" φιγουράριζε στη λίστα απαγορευμένων της χούντας.
Πηγή φωτό [71] |
Άλλωστε, εκεί στην ΩΡΑ τα παράδωσε ο Ραφαηλίδης, άρτι αποφυλακισθείς από την Αίγινα –είχε όλα τα εχέγγυα, όπου σήμερα στεγάζεται η γκαλερί του ΣΕΒ ή της ΕΕ, ή κάποια μπουτίκ τουριστική της κυρίας Κεφαλογιάννη. Τα μαθήματα του Ραφαηλίδη, βέβαια, συνέχισαν να παραδίδονται και μέσα από τα προγράμματα του STUDIO.
Αλεξάνδρου. Και ο Σολδάτος με τον Αιγόκερό του, που πλούτισαν την κινηματογραφική βιβλιογραφία με σπάνια κείμενα.
Ο Βαγγέλης Σιδέρης ‒πριν δύο χρόνια ανέβηκε στον ουρανό του Μπουνουέλ‒, πολιτικός μηχανικός, ιδιοκτήτης και κατασκευαστής της αίθουσας, με τα ωραία ανάγλυφα του Αρμακόλα, βάφτισε το σινεμά «Αλκυονίς», απ' τις Αλκυονίδες, τα νησάκια του Κορινθιακού που πήγαινε για ψάρεμα, κυρίως όμως για τις άλλες, τις ηλιόλουστες στη μέση του χειμώνα.
Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα" 06/04/1970 |
Αξέχαστες οι θείες, κι όχι μόνο κυριακάτικες, λειτουργίες του σινεμά που κοινωνούσαμε ‒εμείς οι άπιστοι πιστοί‒ στη μνήμη αγίων και μαρτύρων: Ντονσκόι, Κόζνιτσεφ, Βερτόφ, Αϊζενστάιν, Ρομ, Πουντόβκιν και Ντοβζένκο... Αλέα, Λίτιν, Μπελόκιο, Γκοντάρ, Γιάντσο και Ποντεκόρβο... Αλλά και ντόπιων όσιων: Βούλγαρης, Μανουσάκης, Αγγελόπουλος, Λύκας και Δαμιανός και Κατσουρίδης...
Ταινίες, ταινίες, ταινίες: «Το Κορίτσι του 17» του Πέτρου Λύκα· «Παρένθεση» του Τάκη Κανελλόπουλου· «Όταν περνούν οι γερανοί» του Μιχαήλ Καλατόζοφ με Τατιάνα Σαμοΐλοβα και Αλεξέι Μπατάλοφ· «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού· «Η μάχη των σιδηροδρόμων» του Ρενέ κλεμάν· «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» του Ντίνου Κατσουρίδη· «Βασιλιάς Ληρ» του Γκριγκόρι Κόζιντσεφ, με Γιούρι Γιέρβετ και μπουσική Ντμίτρι Σοστακόβιτς· «Το δεκαήμερον» του Παζολίνι· «Λουτσία» του Ουμπέρτο Σόλας· «Μέρες του '36» του Θόδωρου Αγγελόπουλου· «Βαρθολομαίος» του Μανούσου Μανουσάκη· «Συνάντησα κι ευτυχισμένους τσιγγάνους ακόμα» του Αλεξάντερ Πέτροβιτς· «Τζώννυ Γκιτάρ» του Νίκολας Ραίη με Τζόαν Κρώφορντ και Στέρλινγκ Χέυντεν... [Πολλές πηγές]
Μεταπολίτευση. Το νέο σήμα του σινεμά: Ο ρόλος του κινηματογράφου στην επαναστατική διαδικασία |
H Γη του Ντοβζένκο (έχει η Μποτίλια αφιέρωμα) έκοψε 15.000 εισιτήρια στην πρώτη της επίσης εβδομάδα.
Επεισοδιακή μνεία: 1972. Ο Βαρθολομαίος του Μανούσου Μανουσάκη: Δύο φορές κομμένη από τη λογοκρισία ταινία, χαμένη σήμερα, με άδεια προβολής για μία και μόνο αίθουσα. Στο σχόλασμα, ο χαμός. Το τραγούδι του έργου, με τους στίχους του Γιώργου Σκούρτη, τη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου και την άγια φωνή του Ξυλούρη, συνεχίστηκε με αυτοσχέδιες χορωδίες κατά μήκος της Ιουλιανού: Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί!
Και γίναμε όλοι… παραβάτες.
Σε ποιον θεό προσεύχονται, άραγε; |
Ένα άλμπουμ-ευαγγέλιο για όσους πιστούς (παλιούς και νέους) προσέρχονται.
Ειδική μνεία: Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατούσε εκείνη την εποχή είναι το περιστατικό που έζησα στο σινεμά σε παρουσίαση ταινίας του Αγγελόπουλου ‒Αναπαράσταση; Μέρες του 36; Θα σε γελάσω. Ο Τεό στη σκηνή αναφέρεται στους συντελεστές, ευχαριστώντας τους και από εκείνο το βήμα. Μετά από πέντε έξι ‒άντε δέκα‒ ονόματα που αραδιάζει, αρχίζει να δυσκολεύεται και καταλήγει με το γνωστο (το μεταφέρω, όχι αυτολεξί βεβαίως): "...και άλλους ακόμα που δεν τους θυμάμαι τώρα, όχι ότι δεν είναι εξίσου σημαντικοί...", για να διακοπεί από τη στεντόρεια φωνή γνωστού επίσης σκηνοθέτη (μέχρι τότε είχε στο ενεργητικό του 4 μικρού μήκους, ενώ ο Τεό μόνο την Εκπομπή), που σαν... τίγρης σηκώνεται κουνώντας το χέρι του: "Τι πα' να πει δεν τους θυμάσαι. Ας τους έγραφες σε ένα χαρτί να μην ξεχάσεις κανέναν!" Σείστηκε βέβαια η αίθουσα, ανάμεσα σε αγγελοπουλικούς και μη, χωρίς ωστόσο να ξεσπάσει και εμφύλιος. Ωραίες εποχές. Αξέχαστες...
Πάμε κι απόψε σινεμάΜελβίλ, Λεόνε, ή ΜονιτσέλιΘέλεις μωρό μου ODEONΝΙΡΒΑΝΑ, STUDIO ή ΕΛΛΗ;
Χειμερινό ή θερινο;Αϊζενστάιν ή Ντε Σίκα;ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ ή ΑΛΦΑΒΙΛ;ΑΛΑΜΠΡΑ, ΚΑΡΜΕΝ ή ΑΜΙΚΑ;
Ουσιαστικά, τη χρονιά που γράφεται το τραγούδι (1979), η ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ συνυπάρχει μόνο με τους άσημους προγόνους του ΑΛΦΑΒΙΛ: τη Φλώρα, από το 1967-1980, και το PLAY BOY, μέχρι το 1986, οπότε η αίθουσα μετονομάστηκε, φόρος τιμής στη θ(ρ)ηλυκή γκονταρική Alphaville [Βλ. Γ' Μέρος: Σκοτάδι και φως: Εύφημη μνεία, Αλφαβίλ].
Αρχικά, λοιπόν, ο στίχος ήταν «ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ ή ΙΝΤΕΑΛ;»
Ωστόσο, η ιδιαίτερη σχέση μου με το Bar-Cinema των Στεργιάκηδων (βλ. και πιο πάνω σε STUDIO - Καψάσκη) οδήγησε στην αποκαθήλωση της ιστορικής ‒ενίοτε με έργα δύο‒ αίθουσας της Πανεπιστημίου, και στον μικρό ονοματολογικό αναχρονισμό (ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ- ΑΛΦΑΒΙΛ) της παρούσας εκδόσεως. Άλλωστε, η γεωγραφία του κινηματογράφου, κατά κανόνα, διαφέρει από τη γεωγραφία της… γεωγραφίας. Στην προκειμένη περίπτωση τα… κεραμίδια παραμένουν ανέπαφα.
(πρώτη δημοσίευση, 19/12/2014)
Από προσωπικό αρχείο Μπάμπη Ζαφειράτου
Κλικ! για μεγέθυνση
(Προσωπικό αρχείο Μπάμπη Ζαφειράτου) |
1975 (;) Η κριτική του Ραφαηλίδη στο Βήμα είναι στις 23-12-1975 (Προσωπικό αρχείο Μπάμπη Ζαφειράτου) |
(Προσωπικό αρχείο Μπάμπη Ζαφειράτου) |
1974 (Προσωπικό αρχείο Μπάμπη Ζαφειράτου) |
STUDIO: Δύο (2) ακόμη προγράμματα
(προσθήκη, 14/1/2015)
Από προσωπικό αρχείο Μπάμπη Ζαφειράτου
Κλικ! για μεγέθυνση
(Προσωπικό αρχείο Μπάμπη Ζαφειράτου) |
(Προσωπικό αρχείο Μπάμπη Ζαφειράτου) |
(Προσωπικό αρχείο Μπάμπη Ζαφειράτου) |
Τρία (3) προγράμματα της Αλκυονίδας
Από προσωπικό αρχείο Μπάμπη Ζαφειράτου
1972. Το... επεισοδιακό πρόγραμμα του Βαρθολομαίου με συνέντευξη του Μανουσάκη (Προσωπικό αρχείο Μπάμπη Ζαφειράτου) |
1970. Από την "Εβδομάδα ούγγρικου κινηματογράφου" (Προσωπικό αρχείο Μπάμπη Ζαφειράτου) |
(Προσωπικό αρχείο Μπάμπη Ζαφειράτου) |
1972 (Προσωπικό αρχείο Μπάμπη Ζαφειράτου) |
Αλκυονίδα: Πέντε (5) ακόμη προγράμματα
(προσθήκη, 14/1/2015)
Από προσωπικό αρχείο Μπάμπη Ζαφειράτου
(Οι Επτά Σαμουράι, 1954, του Ακίρα Κουροσάβα. Πρόγραμμα του 1972 από το προσωπικό αρχείο Μπάμπη Ζαφειράτου) |
(Προσωπικό αρχείο Μπάμπη Ζαφειράτου) |
(Προσωπικό αρχείο Μπάμπη Ζαφειράτου) |
(Προσωπικό αρχείο Μπάμπη Ζαφειράτου) |
(Προσωπικό αρχείο Μπάμπη Ζαφειράτου) |
(Συνάντησα κι ευτυχισμένους τσιγγάνους ακόμα, 1967 (όχι 1966), του Αλεξάντερ Πέτροβιτς. Πρόγραμμα του 1972 (μάλλον), μπορεί και του 1969, από το προσωπικό αρχείο Μπάμπη Ζαφειράτου) |
(Προσωπικό αρχείο Μπάμπη Ζαφειράτου) |
(Προσωπικό αρχείο Μπάμπη Ζαφειράτου) |
***
Β' Μέρος
(πολύ καλή κόπια)
Download Torrent:
http://www.torrentreactor.net/torrents/5176432/Solaris-1972-720p-BluRay-x264-CiNEFiLE
Ή ακόμη, ταινία με αρχείο αγγλικών υποτίτλων που ταιριάζουν και στην προηγούμενη καλύτερη κόπια:
http://www.torrentreactor.net/torrents/8683378/Solaris-1972-Criterion-Collection-1080p-BluRay-x264-anoXmous
Αρχείο ελληνικών υποτίτλων:
Solaris 1972 720p BluRay x264-CiNEFiLE
http://www.small-industry.com/download-s81088fe76c.html
"Listen to Bach (The Earth)"
Ταινία
(πολύ καλή κόπια):
Download Torrent
http://www.torrentreactor.net/torrents/25243946/Solaris-2002-720p-BRrip-scOrp-dude7001
Αρχείο ελληνικών υποτίτλων:
Solaris 2002 720p HDTV x264-SkyM (EDIT)(http://www.small-industry.com/download-s12503e874f.html)
*
Cliff Martinez (Solaris OST) - First Sleep
Solaris (2002) - Soundtrack Full OST
*
Σολάρις (Solaris, 1972)
Λεξικό Ταινιών, τ. Β’ (Αιγόκερως, 2003, σ. 386-387)
Κάθε ομοιότητα με τον αριστερό σαμουράι του Τσίπρα ‒αυτός έχει αφέντη την ΕΕ και το ΝΑΤΟ‒, που παίζει σε δυο ταμπλώ, ήτοι ανάμεσα στις δυο γνωστές πολιτικές οικογένειες της χώρας, και μπορεί να κάνει τα πάντα για μια χούφτα ευρώ, οφείλεται στη φαντασία της Μποτίλιας Στον Άνεμο.Και οι τρείς όμως ταινίες, τέσσερεις (4) με την ελληνική πολιτική εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ, βασίζονται στον Υπηρέτη Δύο Αφεντάδων του Γκολντόνι.
Yojimbo re-dubbed with A Fistful of Dollars Score
Ταινία με αρχείο αγγλικών υποτίτλων:
(πολύ καλή κόπια)
Download Torrent
http://www.torrents.net/torrent/4414149/Yojimbo.1961.1080p.CRITERION.BluRay.x264.anoXmous/
Αρχείο ελληνικών υποτίτλων:
Yojimbo 1961 1080p BluRay x264-CiNEFiLE
(http://www.small-industry.com/download-s714557b659.html)
Σημείωση
Ο Κόκκινος Θερισμός γράφτηκε με αφορμή τη δολοφονία του συνδικαλιστή των IWW, Frank LItle |
Ο κομμουνιστής
Dashiell Hammett, 1894-1961
Ο Χάμετ από τον Ντάιηβιντ Λεβάιν (6/2/1975) |
Η πρώτη έκδοση (1929) |
Ο Ντάσιελ Χάμετ με τη Λίλιαν Χέλμαν, του αντιναζιστικού θεατρικού Φρουρά στον Ρήνο |
Και ο δικός μου Κόκκινος Θερισμός
Γουστάρω πάλι σινεμάΤρυφώ, Ντασσέν ή ΤορνατόρεΠάμε μωρό μου στο ΛΙΛΑΣτο ΒΟΞ στο ΕΚΡΑΝ ή στο ΑΜΟΡΕ
Αμόρε - Ημερ. λήψης: 20/08/2008 και Bing maps (άνω) |
Γουστάρω πάλι σινεμάΚι ας είναι Χιούστον ή Ντε ΠάλμαΠάμε να βρούμε το ΠΙΓΚΑΛΤο ΚΥΨΕΛΑΚΙ και την ΑΛΜΑ
Διάλεξε θρίλερ ή νουάρΔυο ώρες μες στην αυταπάτηΠου απ’ τον καθρέφτη κάποιου μπαρΟ Μπόγκυ θα μας κλείνει μάτι
Fin - The End
Τέλος Δ' Μέρους: Κόκκινος Θερισμός
Βλέπε και
Α' Μέρος: Αλεξ-ίσφαιροι
Β΄Μέρος: Τα Μεροκάματα του Τρόμου
Γ' Μέρος: Σκοτάδι και φως
Α', Β', Γ' και Δ' Μέρος:
Ρετροσπεκτίβα (4)
Ένας παλιός Αμπελοκηπιώτης
Και για την αντιγραφή
Μπάμπης Ζαφειράτος – Μποτίλια στον Άνεμο
(Στο επόμενο η συνέχεια και το τέλος)
_________________________
(συνέχεια αρίθμησης από το προηγούμενο)
Τα προγράμματα προέρχονται από τη συλλογή της Μποτίλιας
[59] Συνέντευξη στον Δημήτρη Φύσσα τον Οκτ. του 2013 (Δημοσίευση 2/12/2013)
[60] Σωκράτης Καψάσκης (1928-2007)
[61] Μποτίλια Στον Άνεμο: 3 μπομπίνες την ημέρα, το γιατρό τον κάνουν πέρα: ΤΑΙΝΙΟΡΑΜΑ 2014 (34+9 φωτό) – Αλφαβίλ & Άστυ – Και ένα επίμετρο Ιστορικής Μνήμης
[62] Συνέντευξη Βελισσάριου Κοσσυβάκη
[63] Μποτίλια Στον Άνεμο: Αφιέρωμα στους πέντε Έλληνες κομμουνιστές δημιουργούς του κινηματογράφου
[64] Αλεχάντρο Κάστρο
[65] 11.051 χιλιόμετρα: Τι είναι η Μαρξιστική-Λενινιστική αλήθεια;
[66] Μποτίλια Στον Άνεμο: Πέτερ Βάις: Άσμα για την επανάσταση
[67] Κουβανοί εθελοντές στην Αγκόλα: 375.000
[68] Πηγή Σημ. 2 Για Αγκόλα και Μαντέλα
[69] Ο ανιψιός του Φιντέλ Κάστρο στη Λαμία by LAMIASTARGR
[70] Λίλα Καφαντάρη για Αλκυονίδα
[71] 12 Μαθήματα για τον κινηματογράφο: Πηγή φωτό
[72] Γυάρος, Το «δέσιμο στη συκιά του Γλάστρα» Πηγή
[73] Το Σχέδιο του Ασσαντούρ Μπαχαριάν Πηγή
[74] Άλλα έργα του Μπαχαριάν
[75] biblionet.gr
Γενικές πληροφορίες για τα σινεμά στο Ε' και τελευταίο μέρος του σινε-οδοιπορικού
*
Λοιπές πηγές:
Νικόλαος Παραδείσης: «Αμπελόκηποι», Εταιρεία Αρχειακών Μελετών & Εκδόσεων «Μικρός Ρωμιός», Αθήνα 1997, Α' έκδοση
Μερικές... τινές πληροφορίες από Δημήτρης Φύσσας: ΤΑ ΣΙΝΕΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Πηγές φωτό σινεμά, κυρίως από το μοναδικό Cinema-Hellas
*
Τζαίη Λέυντα: ΚΙΝΟ, Μια Ιστορία του Ρώσικου και Σοβιετικού Φιλμ - Η εξέλιξη του Ρώσικου κινηματογράφου από το 1896 έως σήμερα [1958, με φιλμογραφία έως το 1970]. Μετάφραση, Λουκάς Θεοδωρακόπουλος – Εξάντας, 1980
Βασίλης Ραφαηλίδης: Λεξικό Ταινιών, τ. Α' και Β’ (Αιγόκερως, 2003)
Στάθης Βαλούκος, Ιστορία του Κινηματογράφου
Μπάμπης Ακτσόγλου: 1919-1986, Μια συλλογή ταινιών (Εταιρεία STUDIO, 1989)
Αφιερώματα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και του 902
wikipedia, IMDb
Το ΣΙΝΕΜΑ της Μποτίλιας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.