Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Παφίλης: Για τη νέα επίθεση της κυβέρνησης σε μισθούς-τριετίες-απεργία (VIDEO) – Κυνικές ομολογίες από τον υφυπουργό Εργασίας στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης – ΚΚΕ: Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τις εξελίξεις με την τρόικα

Η τοποθέτηση του Θ. Παφίλη

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Στα σκαριά η νέα επίθεση σε μισθούς - τριετίες - απεργία
Κυνικές ομολογίες χτες στη Βουλή από τον υφυπουργό Εργασίας, στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ

Να πάρει σαφή θέση η κυβέρνηση και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία εξετάζει με την τρόικα νέα αντεργατικά μέτρα, όπως παραπέρα χτύπημα στον κατώτερο μισθό, κατάργηση των τριετιών, αλλά και χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία απαίτησε ο Θανάσης Παφίλης βουλευτής του ΚΚΕ στη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εργασίας σχετικά με τους σχεδιασμούς για νέα αντεργατικά μέτρα.
Η Ερώτηση, την οποία κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αναφερόταν σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση και η τρόικα συζητούν την κατάργηση των τριετιών που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ (5 επί 6% για τους εργατοτεχνίτες και 3 επί 10% για τους υπαλλήλους) και οι οποίες είναι «παγωμένες» μέχρι το 2017, καθώς και όσων επιδομάτων έχουν απομείνει.
Ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι
«οι κατευθύνσεις και της ΕΕ, αλλά και των μεγάλων εργοδοτικών οργανώσεων είναι να τα πάρουν όλα, να δημιουργήσουν συνθήκες δηλαδή γαλέρας».
Πρόσθεσε για το δικαίωμα της απεργίας ότι όλοι προσπάθησαν να το καταργήσουν, όμως
«βρήκαν τον μπελά τους. Δεν πρόκειται να υποταχθεί το εργατικό κίνημα ούτε θα σταματήσει η ταξική πάλη. Το αντίθετο, θα ανέβει και σε άλλα επίπεδα και η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, θα διεκδικήσει και αυτό που της ανήκει, την εξουσία». Επίσης, συμφωνημένη είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά επιπλέον 3,9 μονάδες, που εξασφαλίζει πάνω από 800 εκατ. ευρώ στους εργοδότες και θα δημιουργήσει νέα, τεράστια προβλήματα στο ΙΚΑ.
Ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε και στο συνολικό «χτύπημα» που επιχειρείται στο δικαίωμα στην απεργία, με την αναθεώρηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου και του ν.1264/82, όπως επίσης συζητούν κυβέρνηση και τρόικα.
Επεσήμανε ότι ειδικά για την απεργία φαίνεται να προωθείται ουσιαστικά η απαγόρευσή της καθώς θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του 51% στο σύνολο του συνδικάτου, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο του «λοκ άουτ», δηλαδή το χτύπημα της απεργίας με θεσμοθετημένη προστασία στον κάθε μεγαλοεργοδότη.
Το ΚΚΕ εκτιμά, συνέχισε ο Θ Παφίλης ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα θεσμικό πλαίσιο, με βάση το οποίο ουσιαστικά θα απαγορεύσει το δικαίωμα στην απεργία, ενώ θα χτυπήσει παραπέρα το εναπομείναν εισόδημα των εργαζομένων.
Ο Θ. Παφίλης κατήγγειλε ότι οι εργοδότες αποθρασυμμένοι από την πλήρη στήριξη που τους παρέχει η κυβέρνηση, έχουν εντείνει την τρομοκρατία, τις πιέσεις προς τους εργαζόμενους που τους οδηγούν σε συνθήκες ασφυξίας κι έφερε ως παράδειγμα την απαίτηση της εργοδοσίας της «Coca Cola» που ζητά από τους εργαζόμενους που θέλουν να αναπτύξουν πολιτική δράση, να παίρνουν την άδειά της.
Επεσήμανε επίσης δηλώσεις του υπουργού Εργασίας για ανάγκη αλλαγής του σχετικού νόμου 1264 με το πρόσχημα ότι δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες.

ΚΚΕ: Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τις εξελίξεις με την τρόικα

 Σε σχόλιο του Γραφείου Τυπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις με την τρόικα σημειώνονται τα εξής:
  • «Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση με τις υποδείξεις της τρόικας, όπως οι απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι φιλομονοπωλιακές ρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, αποκαλύπτουν ότι τα μνημόνια ενσωματώνουν κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου, που έχουν ξεκινήσει από τη δεκαετία του ‘90
  • Αυτό αποδεικνύουν και οι σημερινές απαιτήσεις των εργοδοτών για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.
  • Αυτό επιβεβαίωσαν και οι περιβόητες εκθέσεις του ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα, κάνοντας λόγο για αναγκαίες ρυθμίσεις και εκθέτοντας ανεπανόρθωτα εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, όπως το ΣΥΡΙΖΑ, που έκαναν σημαία τους αυτές τις εκθέσεις, στην προσπάθειά τους να εξωραΐσουν την ΕΕ.
  • Για το ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της Ευρώπης, είναι αδιάφορο αν τα αντιλαϊκά μέτρα της ΕΕ θα εφαρμόζονται μέσα από «μνημόνια» και «τρόικες» ή μέσα από τους μηχανισμούς επιτήρησης της ΕΕ και ένα πιθανό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, όπως προτείνεται από το Ευρωκοινοβούλιο.
  • Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι καταδίκη των κομμάτων της ΕΕ, οργάνωση της πάλης, με λαϊκή συμμαχία και ισχυρό ΚΚΕ. Να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων».
Κυνικές ομολογίες από τον υφυπουργό Εργασίας
Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου επιβεβαίωσε τα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας για ένα νέο γύρο αντεργατικών μέτρων, στα οποία περιλαμβάνονται η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθού, η κατάργηση των τριετιών και των επιδομάτων και το χτύπημα εκ νέου του δικαιώματος στην απεργία.
«Πράγματι στη δημόσια συζήτηση τα θέματα αυτά το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει μια πρωτεύουσα θέση. Ορισμένα απ' αυτά είναι στο πλαίσιο των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων οι οποίες διεξάγονται» ήταν η ξεκάθαρη απάντηση του υφυπουργού, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι:
1. «Βεβαίως, υπάρχουν θέματα που μπορεί να συζητηθούν μετά το 2017. Τώρα, να σας πω εγώ αν μετά το 2017 μία Βουλή θα νομοθετήσει διαφορετικά; Μπορούμε να πούμε για τα ισχύοντα. Τα ισχύοντα λοιπόν είναι ότι έχουμε νομοθετήσει με το βασικό μισθό, όπως ισχύει με τα 586 ευρώ συν όλα τα άλλα τα οποία προβλέπονται και ότι από το 2017 και μετά προβλέπεται ένας καινούργιος τρόπος υπολογισμού του βασικού μισθού».
Επί της ουσίας, αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να πάμε σε νέα μείωση του κατώτερου μισθού μετά το 2017.
2. Οσον αφορά τις τριετίες και τα επιδόματα σημείωσε: «Για τις τριετίες που είπατε, ακούστε ένα επιχείρημα το οποίο ανέπτυξε η ΓΣΕΕ, ο κ. Ρομπόλης συγκεκριμένα. Αυξάνεται ο αριθμός των μακροχρονίως ανέργων, διότι υπάρχει ζήτημα με εκείνους που έχουν ανελαστικά ένα ποσό αποδοχών παραπάνω απ' αυτούς που δεν έχουν τις τριετίες και άρα αυτό οδηγεί στο να αυξηθούν οι μακροχρονίως άνεργοι. Γιατί οι εργοδότες επιλέγουν»!
Η κυβέρνηση προκαλεί. Στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι σκοπεύει να καταργήσει τις τριετίες, με το επιχείρημα ότι έτσι θα γίνουν φθηνότεροι οι σημερινοί άνεργοι που τις έχουν κατοχυρώσει και μ' αυτόν τον τρόπο θα βρίσκουν ευκολότερα δουλειά, καθώς θα είναι «ανταγωνιστικοί» προς τους σημερινούς εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό!
Επικαλείται μάλιστα τη ΓΣΕΕ γι' αυτές τις διαπιστώσεις, επιβεβαιώνοντας ότι το ένα χέρι (του εργοδοτικού συνδικαλισμού) νίβει το άλλο (της κυβέρνησης και του κεφαλαίου) σε ό,τι αφορά την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων.
3. Σχετικά με την παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ με τα οποία στην ουσία ενισχύονται οι επιχειρηματίες και διευρύνεται το σύγχρονο δουλεμπόριο, ο υφυπουργός απάντησε κυνικά:
«Τώρα όσον αφορά στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με κίνητρα για την απασχόληση, αν δηλαδή ο ΟΑΕΔ επιδοτήσει ένα κομμάτι των ενσήμων, εάν επιδοτήσουμε επιχειρήσεις, όπως είναι το πρόγραμμα που τρέχει τώρα, με τα 18 ευρώ ημερησίως, για να απασχολήσουν ή αν δημιουργηθούν άλλα κίνητρα, για να υπάρξει αύξηση της απασχόλησης, αυτό εγώ δεν το βλέπω σε λάθος κατεύθυνση. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».
4. Σχετικά με το δικαίωμα στην απεργία και τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον 1264, απέφυγε να πάρει σαφή θέση παρά την επισήμανση του Θ. Παφίλη ότι «ο κύριος Βρούτσης το έβαλε θέμα σε μια συνέντευξή του (....) ότι ο ν. 1264 δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες. Και φαντάζομαι ότι κανένας δεν θεωρεί ότι εννοεί ότι θα κάνουμε έναν καλύτερο νόμο που να διευκολύνει τη συνδικαλιστική δράση».
Επί της ουσίας, η άρνηση του Β. Κεγκέρογλου να ξεκαθαρίσει την κατάσταση δείχνει και τις προθέσεις της κυβέρνησης.

902
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.