Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ουκρανία: Αντιλαϊκά μέτρα, ανταγωνισμοί και κινήσεις «συμβιβασμού» – Η αστική τάξη φέρνει το ΔΝΤ για να εντείνει την εκμετάλλευση του λαού

Οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα»
έκαναν επίδειξη δύναμης την Πέμπτη και την Παρασκευή
μετά τη δολοφονία του αρχιτραμπούκου ηγέτη τους

Τα κομμάτια του παζλ που συνθέτει την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό τους με την καπιταλιστική Ρωσία συμπληρώνονται σταδιακά.
Έτσι αναμφισβήτητα αυτά που ξεχώρισαν την περασμένη βδομάδα είναι
Η σύναψη της συμφωνίας της νέας αστικής κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να μπορέσει το ντόπιο κεφάλαιο να ξεπεράσει την καπιταλιστική κρίση, όπως και
Η αντιπαράθεση που εκδηλώνεται με τις κυρώσεις και τις αντικυρώσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία, όπως εκφράστηκαν τόσο στη συνάντηση των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, του G7, όσο και στη σύνοδο ΕΕ και ΗΠΑ, που έγιναν μέσα στη βδομάδα.
Από το μνημόνιο ο λαός της Ουκρανίας θα βρεθεί αντιμέτωπος με μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη τη χορήγηση δανείου ύψους 14-18 δισεκατομμυρίων δολαρίων (που μπορεί να φτάσει τα 27 δισ. δολάρια) στο πλαίσιο του λεγόμενου Διακανονισμού Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας (Stand Βy Agreement) σε διάστημα δύο ετών.
Στα πρώτα μέτρα συμπεριλαμβάνεται αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου για τα λαϊκά νοικοκυριά κατά 50% και πάγωμα μισθών και συντάξεων των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Τα μέτρα αυτά στην Ουκρανία, που θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, είναι στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο. Ο Νικολάι Γκεοργκίεφ, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο Κίεβο (λέγεται ότι επιβλέπων του «ουκρανικού προγράμματος» θα είναι ο γνωστός εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη χώρα μας Πολ Τόμσεν), είπε χαρακτηριστικά σχετικά με το ζήτημα της Ενέργειας πως «δεν είναι πλέον δυνατή η χρηματοδότηση νέων ελλειμμάτων με την επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου που ίσχυε ως τώρα».
Δηλαδή με δεδομένο ότι οι συμφωνίες με τη Ρωσία, που πρόβλεπαν μειωμένες τιμές με αντάλλαγμα το ναύσταθμο στην Κριμαία και την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, αναθεωρούνται, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ προετοιμάζει για τα χειρότερα.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι, για να «χρυσωθεί το χάπι», ανακοίνωσε επίσης ότι «νέα κοινωνικά προγράμματα πρέπει να προβλεφθούν για την αρωγή του 30% του ουκρανικού πληθυσμού». Προδιαγράφεται δηλαδή η αύξηση της ακραίας φτώχειας και εξετάζονται τρόποι διαχείρισής της.
  • Στόχος των μέτρων με τη σφραγίδα του ΔΝΤ και στην Ουκρανία - όπως εξάλλου και στη χώρα μας και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο - είναι εξασφαλίσουν καλύτερους όρους για το κεφάλαιο για το ξεπέρασμα της κρίσης, μειώνοντας την τιμή της εργατικής δύναμης, περικόπτοντας δικαιώματα και κατακτήσεις από τους εργαζόμενους.
Και βέβαια στην περίπτωση της Ουκρανίας, που είχε την εμπειρία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης την περίοδο της ΕΣΣΔ, οι όποιες εναπομείνασες κατακτήσεις θα σαρωθούν.
  • Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και τώρα 20 χρόνια μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση, οι λαϊκοί άνθρωποι σε δηλώσεις τους, που δεν μπορούν να κρύψουν τα αστικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι την περίοδο της ΕΣΣΔ είχαν λυμένα βασικά ζητήματα, όπως η εργασία, η ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.
  • Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι στην Ανατολική κυρίως Ουκρανία χιλιάδες βγήκαν και υπερασπίστηκαν τα σοβιετικά μνημεία από τις επιθέσεις των φασιστών, εμφανίστηκαν κόκκινες σημαίες της ενιαίας σοσιαλιστικής πατρίδας.
Τα αισθήματα νοσταλγίας, άλλωστε, αξιοποιεί και η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, επιχειρώντας να εγκλωβίσει λαϊκές δυνάμεις στη λογική της πιο... ανθρώπινης εκμετάλλευσης, ειδικά στην Κριμαία που ενσωματώθηκε, αλλά και στις ανατολικές και νότιες περιοχές όπου υπάρχει έντονο ρωσικό στοιχείο.
Κυρώσεις, απειλές και παζάρια
Στη συνάντηση των G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία), που έγινε αξιοποιώντας την παρουσία των ηγετών στη λεγόμενη Σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια, στη Χάγη της Ολλανδίας, επιβεβαιώθηκε η προσπάθεια αυτών των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για περιορισμό της επιρροής της Ρωσίας.
Ανακοινώθηκε ότι παγώνουν οι προετοιμασίες για τη σύνοδο του G8 (όπου συμμετέχει η Ρωσία), που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Σότσι τον Ιούνη.
Στη σύνοδο όμως διαπιστώθηκε και η επιφύλαξη για περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, λόγω διαφορετικών συμφερόντων και αλληλεξαρτήσεων οικονομιών και μονοπωλιακών ομίλων που υπάρχουν (πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των γερμανικών μονοπωλίων).
Μπορεί να οξύνονται οι φραστικές αντιπαραθέσεις, μπορεί να ζεσταίνονται οι πολεμικές μηχανές με το ΝΑΤΟ και την πραξικοπηματική κυβέρνηση να προετοιμάζουν γυμνάσια και η Ρωσία να αναπτύσσει δυνάμεις, ωστόσο την ίδια ώρα δεν σταματά και το διπλωματικό παζάρι.
Έτσι, υπήρξε στην Ολλανδία και συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ρωσίας και ΗΠΑ, Τζ. Κέρι και Σ. Λαβρόφ αντίστοιχα και του Λαβρόφ για πρώτη φορά με τον Αντρέι Ντεστσίτσια, που έχει οριστεί ΥΠΕΞ από την πραξικοπηματική κυβέρνηση της Ουκρανίας.
Ενδιαφέρον έχει και η στάση της γερμανικής κυβέρνησης, που σπεύδει να απαντήσει σε επικρίσεις από τον Τύπο ότι προσπαθεί να αποτρέψει μια πιο δυναμική απάντηση του ΝΑΤΟ στη Ρωσία.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αντιδρώντας σε ένα δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ) περί του ότι το Βερολίνο διατηρεί «παθητική και διστακτική» θέση στο ΝΑΤΟ, είπε με νόημα πως
  • «Δεν κατανοώ γιατί γίνονται συζητήσεις πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα» και πρόσθεσε πως «θα καταστήσουμε σαφές ότι οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ μπορούν να υπολογίζουν στην προστασία μας και την αλληλεγγύη μας».
Στο άρθρο της FAZ υποστηρίζεται ότι πηγές του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η Γερμανία εμφανίζεται να αναλαμβάνει ένα ρόλο δευτεραγωνιστή, παρόμοιο με εκείνον που είχε διαδραματίσει στον πόλεμο της Λιβύης.
  • «Δεν εκτιμώ και πολύ τα παιγνίδια αυτά, της "επίρριψης ευθυνών", δημόσια, για το ποιος κάνει περισσότερα ή ποιος κάνει λιγότερα, πριν καν οι υπουργοί του ΝΑΤΟ εξετάσουν τα δεδομένα», είπε δεικτικά ο Σταϊνμάγερ.
  • «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή όταν έχουμε μια τέτοια κρίση στην καρδιά της Ευρώπης. Για εκείνους που πραγματικά θέλουν να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση και οι ακόμα προφανείς κίνδυνοι κλιμάκωσης, είναι σημαντικό να έχουν την ευκαιρία να κάνουν αυτή τη συζήτηση στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ με την απαραίτητη σοβαρότητα».
Πάντως και η Ρωσία δεν αφήνει αναπάντητες τις κυρώσεις ενάντια σε αξιωματούχους της, δηλώνοντας μέσω του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Λουκασέβιτς ότι επιβάλλει «κυρώσεις σε ανταπόδοση εναντίον αξιωματούχων και βουλευτών των ΗΠΑ και του Καναδά» και ότι «ο κατάλογος αυτός παραμένει ανοικτός περιλαμβάνοντας και χώρες της ΕΕ, όχι την ΕΕ στο σύνολό της».
Τριγμοί στην αστική κυβέρνηση
Στο μεταξύ η πλήρης αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από την Κριμαία προκαλεί τριγμούς στη νέα κυβέρνηση του Κιέβου. Ο υπουργός Αμυνας, Ιγκόρ Τένιουκ, προερχόμενος από το εθνικιστικό κόμμα «Σβόμποντα», αποπέμφθηκε, ενώ επικρίσεις δέχεται και ο Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, πρόεδρος της Βουλής και ανακηρυγμένος από αυτή προσωρινός Πρόεδρος.
Επίσης η διαρροή υποκλοπής από τις ρωσικές υπηρεσίες της επικοινωνίας της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο με συνεργάτη της, που λέει ότι «θα πάρει ένα αυτόματο και θα καθαρίσει τον Πούτιν» και ότι πρέπει να «εκτελέσουμε με πυρηνικά όπλα τη ρωσική μειονότητα», προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και της γερμανικής κυβέρνησης.
Πεδίο έντασης ήταν και η δολοφονία την Τρίτη του τραμπούκου του νεοναζιστικού «Δεξιού Τομέα», Ολεξάντερ Μουζίτσκο, όπως ανακοινώθηκε σε συμπλοκή με αστυνομικούς, αλλά με την υποψία της εκτέλεσης από ρωσόφωνους να πλανάται. Αυτό προκάλεσε κινητοποίηση των φασιστών, επίθεση στο κοινοβούλιο και μέχρι και ο Τουρτσίνοφ τους κατηγόρησε ότι «παίζουν το παιχνίδι της Ρωσίας».
Πάντως ο επικεφαλής των φασιστών, Ντμίτρο Γιάρος, δηλώνει ότι θα διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές στις 25 Μάη. Επίσης η Γιούλια Τιμοσένκο ανήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητά της ως δήθεν «γνήσιας πολεμίου της διαφθοράς». Ο επικεφαλής του κόμματος «Πανουκρανική Ενωση για τη Μεταρρύθμιση», πρώην πυγμάχος, Βιτάλι Κλίτσκο, έχει δηλώσει επίσης την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος. Ωστόσο την πρωτιά στα γκάλοπ, χωρίς καν να είναι επίσημα υποψήφιος, παίρνει ο μεγαλοκαπιταλιστής Πέτρο Ποροσένκο, «ανεξάρτητος» βουλευτής, που στο παρελθόν έχει υπάρξει υπουργός και σε κυβέρνηση Τιμοσένκο και σε κυβέρνηση Γιανουκόβιτς.
Νέα παρέμβαση Γιανουκόβιτς
Νέα παρέμβαση έκανε την Παρασκευή ο ανατραπείς Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Itar-Tass» φέρεται να είπε σε μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό:
«Ως πρόεδρος ...απευθύνομαι σε κάθε λογικό Ουκρανό πολίτη: Μην αφήσετε τους απατεώνες να σας εκμεταλλευθούν! Απαιτήστε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το καθεστώς κάθε περιοχής της Ουκρανίας».
Η κίνηση αυτή γίνεται στο έδαφος των καθημερινών διαδηλώσεων στις ανατολικές επαρχίες που ζητούν να αποφασίσει ο λαός για τη δυνατότητα αυτονομίας έως και ένωσης με τη Ρωσία.
Επίσης έχουν κάνει την εμφάνισή τους και ομάδες ενόπλων ρωσόφωνων που δηλώνουν ότι θα επιτίθενται σε στρατιωτικούς στόχους που θα εκφράζουν την επιβολή της νέας εξουσίας των εθνικιστών και φασιστών.
Ταυτόχρονα αύριο έχει προγραμματιστεί σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία, με ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου και καλεσμένες ΜΚΟ, όπου αναμένεται να ασκηθούν νέες πιέσεις στη Ρωσία.
Το σίγουρο είναι ότι η αντιπαράθεση που άνοιξε στην Ουκρανία δεν πρόκειται να κλείσει, ακόμα και αν βρεθούν κάποιοι προσωρινοί συμβιβασμοί.
Δ. Κ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ- Κ υριακή, 30/3/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.