Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Ουκρανία: Στο επίκεντρο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού η Κριμαία – Ελληνική Κυβέρνηση: Επικίνδυνο παιχνίδι σε βάρος του ουκρανικού λαού – ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ: Καταδίκη και καταγγελία της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Κριμαία στο επίκεντρο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού 

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία σε μια σύγκρουση που ο λαός βρίσκεται στο μέσο της διαπάλης ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης της χώρας και του ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΕΕ και ΗΠΑ με την καπιταλιστική Ρωσία με «Μήλον της Εριδος» τον πλούτο και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας.
Στο Κίεβο, βρέθηκε χτες ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ενώ υπήρξαν και πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες, απειλές και αντεγκλήσεις μεταξύ ηγετών και αξιωματούχων ιμπεριαλιστικών χωρών.


Ρώσοι στρατιώτες χωρίς διακριτικά ελέγχουν την Κριμαία

Χτες, συνεδρίασαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ μετά από αίτημα της Πολωνίας, που έμεινε σε διακηρύξεις περί αλληλεγγύης.

Οι εκπρόσωποι της λυκοσυμμαχίας θα συνεδριάσουν και σήμερα. Επίσης, συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ γίνεται σήμερα στο Παρίσι, με πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβασμός, ενώ αύριο γίνεται στις Βρυξέλλες έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για την Ουκρανία.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία


Την επέμβαση της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα εσωτερικά της Ουκρανίας, στη διαπάλη με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για το γεωπολιτικό έλεγχο στην περιοχή, καταγγέλλουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας και Μπάμπης Αγγουράκης, με επιστολή τους προς την Κάθριν Αστον, Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, και πολιτικής ασφαλείας, στον Jose Manuel Barroso, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον Χέρμαν Βαν Ρομπάι, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στον Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, προεδρεύοντα εκ μέρους της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Γενικών υποθέσεων της ΕΕ.
Στην επιστολή τους, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν τα εξής:

«Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει τις επεμβάσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων τους στα εσωτερικά της Ουκρανίας, στη διαπάλη με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας αυτής της χώρας και γενικότερα τη γεωπολιτική επιρροή, δημιουργώντας επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.
ΕΕ και ΗΠΑ συνδέονται, στηρίζουν και ενισχύουν τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις στην Ουκρανία, που πρωταγωνιστούν στην αντικομμουνιστική-αντισοσιαλιστική εκστρατεία, στις πολιτικές διώξεις, στις τρομοκρατικές απειλές σε βάρος του ουκρανικού λαού και των μειονοτήτων, των κομμουνιστών της Ουκρανίας, στις προσπάθειες απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας.
Οι ένοπλες ναζιστικές-φασιστικές εγκληματικές ομάδες, απόγονοι των SS, σύμμαχοι της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, σπέρνουν τον τρόμο στον ουκρανικό λαό και στους μειονοτικούς πληθυσμούς, βεβηλώνουν αντιφασιστικά και σοβιετικά μνημεία, που συμβολίζουν τη θυσία εκατομμυρίων κομμουνιστών και αντιφασιστών που έπεσαν στις μάχες του Β' Παγκόσμιου Πολέμου για τη συντριβή του ναζισμού-φασισμού.
Η επέμβαση ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία έχει την πλήρη στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου με Κοινό Ψήφισμα που υπογράφηκε και ψηφίστηκε στις 27/02/2014 από το Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθερους, Πράσινους, την Ομάδα Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, το οποίο κατήγγειλε και καταψήφισε το ΚΚΕ.
Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις διώξεις σε βάρος των μειονοτήτων της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων και των Ελλήνων Ομογενών.

Ζητάμε από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, είτε μέσω της ΕΕ είτε μέσω του ΝΑΤΟ.
Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους κομμουνιστές, στο λαό της Ουκρανίας. 

Το μοναδικό συμφέρον του εργαζόμενου λαού είναι να αποκρούσει αποφασιστικά την επέμβαση των ιμπεριαλιστών, να μη χύσει το αίμα του για ξένα συμφέροντα

του κεφαλαίου. 

Να πάρει την τύχη στα χέρια του, υψώνοντας τη δική του σημαία της πάλης για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης στην Ουκρανία, με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων».


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 5/3/201402

Στρατιωτική κλιμάκωση

Βεβαίως, η σύγκρουση στην καρδιά της Ευρώπης έχει μετατραπεί και σε ένοπλη αντιπαράθεση, προς το παρόν αναίμακτη, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε την Παρασκευή τα ξημερώματα με καταλήψεις αεροδρομίων και εγκαταστάσεων στην Κριμαία συγκεκαλυμμένα από ρώσικες στρατιωτικές δυνάμεις που δεν έφεραν διακριτικά.
Η συγκεκριμένη περιοχή είναι για τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας δίοδος προς τη Μαύρη θάλασσα, ενώ στην πρωτεύουσα Σεβαστούπολη φιλοξενείται ο ρωσικός ναύσταθμος. Χτες, επίσης, έγινε γνωστό ότι ο νέος πρωθυπουργός της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, επιχειρηματίας με σχέσεις με τη Ρωσία, δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα οριστεί υπουργός Αμυναςστη Δημοκρατία, κάτι που δείχνει ότι επιταχύνεται η απόσχιση της περιοχής.

Εν τω μεταξύ, η ουκρανική ναυαρχίδα που απέπλευσε από τη βάση της Σούδας προς την Ουκρανία, φέρεται να έχει σηκώσει σημαία Κριμαίας και να κατευθύνεται σε λιμάνι που ελέγχουν οι αρχές της Κριμαίας.
Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, ανέβασαν τις προηγούμενες μέρες το θερμόμετρο στα ύψη και προκάλεσαν τις αντιδράσεις της νέας αστικής ηγεσίας στο Κίεβο και των πατρώνων της ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ που τη στήριξαν για να ανατρέψει την προηγούμενη αστική κυβέρνηση του Β. Γιανουκόβιτς.

Οι στρατιωτικές αυτές ασκήσεις ανακοινώθηκε την Τρίτη το πρωί ότι είχαν ολοκληρωθεί και οι δυνάμεις καλούνταν με εντολή του Ρώσου Προέδρου να γυρίσουν στα στρατόπεδά τους.


Ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η στρατιωτική λύση είναι πάντα διαθέσιμη και δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους πληθυσμούς και τα συμφέροντα της χώρας του, ενώ χαρακτήρισε τη νέα κυβέρνηση στο Κίεβο, «κυβέρνηση πραξικοπηματιών και νεοφασιστών», ενώ είπε ότι οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να αποφασίσουν με δημοψήφισμα την τύχη τους.


Πάντως, ισχυρίστηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις που έχουν τον πλήρη έλεγχο της Κριμαίας δεν είναι Ρώσοι στρατιώτες, αλλά «μονάδες λαϊκής αυτοάμυνας».


Πυρά στον αέρα από Ρώσους στρατιωτικούς

Την ίδια ώρα, χτες τα ξημερώματα, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας είχε απευθύνει στις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία τελεσίγραφο από τη Ρωσία, κάτι που όμως δεν εφαρμόστηκε.

Η ρωσική πλευρά χαρακτήρισε την πληροφορία περί τελεσιγράφου «ανοησία», ωστόσο η στρατιωτική κινητικότητα είναι μεγάλη.

Επίσης, σημειώθηκε και ένα «θερμό επεισόδιο», όταν ρωσικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει την ουκρανική αεροπορική βάση του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας έριξαν προειδοποιητικές βολές εναντίον Ουκρανών στρατιωτών που προσπάθησαν να πλησιάσουν, αλλά το περιστατικό δεν επεκτάθηκε.
Επίσης, το ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι τρεις μονάδες της ουκρανικής αεράμυνας (50ή, 55η και 147η) δήλωσαν τη στήριξή τους στις τοπικές αρχές της Κριμαίας. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας, μέσα σε αυτό το κλίμα, δήλωσε ότι έκανε δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου.

Επανεμφάνιση Γιανουκόβιτς

Ταυτόχρονα, ο αποπεμφθείς Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς από ρωσικό έδαφος και την πόλη Ροστόφ ον Ντον, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, υποστήριξε το Σάββατο το απόγευμα, στην επανεμφάνισή του ότι «δεν ανατράπηκε» ότι «αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ουκρανία, αφού δέχτηκε απειλές για τη ζωή του».

Είπε ότι την εξουσία στη χώρα έχουν καταλάβει «εθνικιστές, νεαροί φασίστες που αποτελούν την απόλυτη μειονότητα».

Πρόσθεσε ότι η ανομία και το χάος ακολούθησαν τη συμφωνία την οποία υπέγραψε με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, έπειτα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι είχε στόχο να τερματίσει την κρίση.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές δήλωσε ότι δε θα πάρει μέρος, χαρακτηρίζοντάς τες «παράνομες». Για ό,τι έγινε στην Κριμαία το χαρακτήρισε «φυσιολογική εξέλιξη», ενώ επεσήμανε ότι η περιοχή θα πρέπει να παραμείνει μέρος της Ουκρανίας.

Από την πλευρά της, η νέα ηγεσία κατηγόρησε τον Γιανουκόβιτς ότι αυτός αθέτησε τη συμφωνία της 21ης Φλεβάρη, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία δε θέλησε να είναι εγγυητής «για να μπορεί να προχωρήσει σε επέμβαση».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη χτες, η ουκρανική Βουλή στο Κίεβο, με ψήφισμά της, ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει το νόμο για την απαγόρευση των μειονοτικών γλωσσών, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε.
Πάντως, στο Κίεβο εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο οι τραμπούκοι νεοφασίστες του «Δεξιού Τομέα» και στη δυτική Ουκρανία συνεχίζουν την αντικομμουνιστική τους δράση.


Απειλές και κινήσεις τακτικής από ΕΕ και ΗΠΑ


Το βράδυ της Δευτέρας, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ στις συζητήσεις τους καταδίκασαν τις ρωσικές ενέργειες και απείλησαν με «στοχευμένα μέτρα» σε βάρος της Ρωσίας, αν δεν αποσυρθεί από την Ουκρανία, αλλά δεν έθεσαν ούτε χρονική διορία ούτε αναφέρθηκαν λεπτομερώς σε κυρώσεις.

Η αδυναμία της ΕΕ να συμφωνήσει σε μέτρα εναντίον της Ρωσίας προκαλεί έντονη δυσφορία στις ΗΠΑ. Φυσικά, το γεγονός ότι η ΕΕ έχει ανάγκη από το φυσικό αέριο της ρωσικής «Γκασπρόμ» που περνάει μέσω των αγωγών της Ουκρανίας, ότι υπάρχουν ισχυρές αλληλεξαρτήσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα (βλέπε Σίτι Λονδίνου) ή ότι η Γερμανία παίρνει το 35% της Ενέργειας που χρειάζεται από τη Ρωσία εξηγεί και την ως τώρα αποφυγή κυρώσεων.
Διαφοροποιήσεις όμως εκφράστηκαν και στο έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το βράδυ της Δευτέρας. Ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν υποστήριξε ότι οι ρωσικές κινήσεις έχουν στόχο να «προστατεύσουν τα δικαιώματα του ρωσόφωνου πληθυσμού» και μοίρασε στα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ επιστολή του αποπεμφθέντος Προέδρου της Ουκρανίας, με την οποία ο τελευταίος καλεί τον Βλ. Πούτιν να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για να αποκαταστήσει το νόμο και την τάξη.
Αντίθετα, η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ είπε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» κάτι που ισχυρίστηκε σε πολλές περιπτώσεις και ο Πρόεδρος Ομπάμα και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του.
Ο Κινέζος πρεσβευτής Λιου Τζιεγί είπε ότι η Κίνα καταδικάζει την «πρόσφατη εξτρεμιστική βία» στην Ουκρανία και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές «μέσω του νομικού πλαισίου και να προστατεύσουν τα δικαιώματα όλων των πολιτών».
«Καρότο» από τις ΗΠΑ
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στο Κίεβο και μετά το σόου και τα λουλούδια στην πλατεία και το μνημείο των θυμάτων από τις συγκρούσεις των εθνικιστικών φασιστικών ομάδων κρούσης με τις δυνάμεις καταστολής, προχώρησε σε νέες παραινέσεις και ...συμβουλές. Είπε χαρακτηριστικά: «Η Ρωσία ψάχνει μια πρόφαση για να προχωρήσει παραπέρα την επέμβαση» και εντελώς προκλητικά πρόσθεσε «στον 21ο αιώνα δεν είναι συμπεριφορά μιας μεγάλης χώρας μέλους της G8, να επεμβαίνει με την απειλή των όπλων». Μετά από αυτόν τον κυνισμό, ο Κέρι υποσχέθηκε «οικονομική βοήθεια» με μορφή δανείου 1 δισ. δολαρίων.
Και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας στο Κίεβο
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου πήγε στην Ουκρανία, συναντήθηκε με τη νέα ηγεσία, κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να «δράσουν με αίσθημα ευθύνης» και να μην αποπειραθούν να δημιουργήσουν «τετελεσμένα».

«Ανησυχώ για τον κίνδυνο διεύρυνσης της πολιτικής κρίσης, η οποία αποκτά ήδη περιφερειακή διάσταση», είπε ο Τούρκος υπουργός και ζήτησε το «σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εθνικής ενότητας της Ουκρανίας».

Η Τουρκία χαρακτηρίζει την Ουκρανία «στρατηγικό εταίρο της» και ενδιαφέρεται, όπως λέει, για τους «ομοεθνείς Τατάρους της Κριμαίας».

Ο ενεργειακός οικονομικός πόλεμος εν εξελίξει
Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου «Gazprom», εν μέσω της σύγκρουσης, δήλωσε χτες ότι τερματίζει από τον Απρίλη την έκπτωση στην τιμή με την οποία πωλεί το φυσικό αέριο στην Ουκρανία. Την ανακοίνωση έκανε ο επικεφαλής του ομίλου Αλεξέι Μίλερ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Interfax». Η έκπτωση είχε συμφωνηθεί το Δεκέμβρη, στο πλαίσιο του πακέτου «βοήθειας» μαζί με το δάνειο 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε δώσει η Ρωσία, λίγο μετά την ακύρωση της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ.
Η «Gazprom» προτείνει να χορηγήσει δάνειο ύψους 2 έως 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για τη διευθέτηση του χρέους της για το ρωσικό φυσικό αέριο, που ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, μετά τη δήλωση της Ουκρανίας στο ρωσικό όμιλο ότι αδυνατεί να πληρώσει τις παραδόσεις του Φλεβάρη.
Πτώση του ρουβλιού
Πάντως οι εξελίξεις στην Κριμαία οδήγησαν σε «παιχνίδια» στα χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση του ρουβλιού και την αναλογία στα 50 ρούβλια προς 1 ευρώ. Ωστόσο, η Ρωσία, μέσω του συμβούλου του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γκλαζίεφ, είπε ότι αν η Ουάσιγκτον επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα η Ρωσία είναι πιθανόν να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το δολάριο ως νόμισμα αναφοράς και να αρνηθεί να αποπληρώσει τα δάνειά της προς τις αμερικανικές τράπεζες.
Την πρόθεσή τους να παράσχουν «οικονομική στήριξη» στην Ουκρανία ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, της G-7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και ΕΕ) σε κοινή τους δήλωση. Ανέφεραν επίσης ότι το ΔΝΤ στέλνει εμπειρογνώμονες στο Κίεβο. Ενώ η ομάδα των G-7 ακύρωσε, προς το παρών, τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G-8 στο Σότσι τον προσεχή Ιούνιο, με συμμετοχή και της Ρωσίας.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 5/3/201402 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Ευ. Βενιζέλος με τους «μαχητές της ελευθερίας», τη νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία, ένα συνονθύλευμα κομμάτων εθνικιστικών και φασιστικών που έχει τη στήριξη των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και των ΗΠΑ (Eurokinissi)
Επικίνδυνο παιχνίδι σε βάρος του ουκρανικού λαού

 Συνεχίζεται το επικίνδυνο παιχνίδι της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να εξασφαλίσει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ΗΠΑ και ΕΕ με τη Ρωσία για έλεγχο της χώρας.
Σε συνέντευξη Τύπου χτες στην Αθήνα (κι αφού προηγουμένως έσπευσε στην Ουκρανία ως προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, παρέχοντας με την ιδιότητα αυτή αναγνώριση στη νέα ουκρανική κυβέρνηση) ο Ελληνας ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι ο πρόσφατος νόμος για περιορισμό των μειονοτικών γλωσσών στη διοίκηση δεν έχει ακόμη κυρωθεί από τον προσωρινό Πρόεδρο της Ουκρανίας.

Συμπλήρωσε ότι δεν αφορά την Ελληνική «η οποία δεν είναι γλώσσα της διοίκησης αλλά είναι γλώσσα της εκπαίδευσης (...) εξακολουθεί να προστατεύεται και να αποτελεί τμήμα του προγράμματος των σπουδών στην ουκρανική εκπαίδευση».
Προσπέρασε, βέβαια, την προσπάθεια της ουκρανικής ηγεσίας για απαγορεύσεις στη Ρωσική που μιλούν και συναλλάσσονται μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
Δεν έκρυψε ότι, στο Κίεβο, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής και εκτελούντα χρέη Προέδρου της Ουκρανίας Ο. Τουρτσίνοφ και τον υπουργό Εξωτερικών Α. Ντεσούτσια συζήτησαν και θέματα που καίνε τα ελληνικά μονοπώλια: «Συζητήσαμε εκτενώς θέματα ενεργειακής πολιτικής, θέματα θαλασσίων ζωνών, τα οποία απασχολούν την Ουκρανία και στη Μαύρη Θάλασσα και στη Θάλασσα του Αζόφ, θέματα αγωγών».
Ανήγγειλε ότι στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες προσκλήθηκε και ο Ουκρανός πρωθυπουργός Γιατσενιούκ. Παρέκαμψε το γεγονός ότι ο εν λόγω κατηγορείται ως νεοναζί, λέγοντας (ο Ευ. Βενιζέλος) ότι στην ΕΕ δεν μπορεί να ελέγχονται τα φρονήματα των συμμετεχόντων στις κυβερνήσεις με τις οποίες συνδιαλέγεται, αλλά αν εφαρμόζουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ...δημοκρατικών αρχών. Πρόσθεσε ως επιχείρημα ότι η «μεταβατική» ουκρανική κυβέρνηση έχει αναγνωριστεί ήδη από ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, όλη την περιλάλητη διεθνή κοινότητα...
Εκανε καθαρό ότι η ΕΕ δε θα δεχτεί δημοψήφισμα στην Κριμαία για απόσχισή της από την Ουκρανία. Εξήγησε ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ προχτές στις Βρυξέλλες, περιελήφθη «ειδική παράγραφος που επισημαίνει ότι σύμφωνα με το ισχύον ουκρανικό σύνταγμα, τα δημοψηφίσματα που μπορεί να οργανωθούν στην Κριμαία είναι δημοψηφίσματα που έχουν τοπικό χαρακτήρα και δεν αφορούν αυτή καθ' εαυτή τη σχέση της περιοχής με την Ουκρανία. Ζητήματα, δηλαδή, κυριαρχίας δεν τίθενται σε δημοψήφισμα, σύμφωνα με το υπάρχον ουκρανικό Σύνταγμα και σύμφωνα με τη σχετική πρόληψη των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων».
Παραπέρα, ο Ευ. Βενιζέλος παραδέχτηκε τις ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, λέγοντας ότι «η ΕΕ κινείται πάντα μέσα από συμβιβασμούς, προσεγγίσεις και τελικώς μέσα από Κοινές Θέσεις (...) Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του κειμένου (σ.σ. των προχτεσινών συμπερασμάτων των ΥΠΕΞ της ΕΕ), η οποία έγινε παράγραφο - παράγραφο και λέξη - λέξη, βεβαίως, διατυπώθηκαν πάρα πολλές απόψεις».

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι στην ΕΕ «υπάρχουν και εθνικές πολιτικές».
Σε ερώτηση, αν η ελληνική κυβέρνηση, επικαλούμενη τις περιλάλητες «συμβατικές υποχρεώσεις» της χώρας, σε περίπτωση κλιμάκωσης της στρατιωτικής έντασης, παράσχει μέσα, εγκαταστάσεις, «διευκολύνσεις» για μεταφορά ...άλλων δυνάμεων στην Ουκρανία,
δεν αρνήθηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όπως φάνηκε κι άλλες φορές
(π.χ. Γιουγκοσλαβικό, Ιράκ, Αφγανιστάν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία), απλά καθησύχασε ότι δε συζητήθηκε τέτοιο θέμα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Σε αποστολή στην Ουκρανία

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν στον απόηχο του ταξιδιού του στην Ουκρανία, όπου συνομίλησε με στελέχη της «μεταβατικής» κυβέρνησης στην οποία μετέχουν και νεοναζί, ψηφίζουν νόμους ενάντια στη χρήση μειονοτικών γλωσσών, προωθούν απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας.
 
Τους εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η oυκρανική κυβέρνηση αποφάσισε συνέχιση της διαδικασίας σύνδεσης Ουκρανίας - ΕΕ, με την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, δείγμα κι αυτό των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην Ουκρανία.
Παραπέρα, εμφανίστηκε ως μεσάζων μηχανισμών του κεφαλαίου: «Είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε τις δικές τους προτάσεις και αντιλήψεις, για το πώς θα μπορούσε η διεθνής κοινότητα να βοηθήσει την Ουκρανία με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά όχι μόνο του ΔΝΤ», σημείωσε.
Σε δηλώσεις του, προχτές, στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ μίλησε για «συνδιάσκεψη υποστηρικτών γενικά»: «Θα μετάσχει το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανάπτυξη και την Ανασυγκρότηση. Θα μετάσχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενδεχομένως θα μετάσχει η Παγκόσμια Τράπεζα».
Τέλος, μιλώντας στους ομογενείς στη Μαριούπολη της Κριμαίας, αφού αποσιώπησε τα χρονίζοντα αιτήματά τους, ζήτησε «να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, να υπάρξει τάξη, να υπάρξει ασφάλεια, να υπάρξει μια μεταβατική κυβέρνηση, δημοκρατική, συναινετική», ακριβώς το πλαίσιο όπου κινούνται ΕΕ, ΗΠΑ, άλλοι παράγοντες.
Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, ζητώντας επαναφορά στο προηγούμενο στάδιο των σχέσεων Δύσης - Ρωσίας, «ένα modus operandi που έφερε την επιθυμητή σταθερότητα, συνάμα δε υπήρξε κοινή μετωπική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του φονταμενταλισμού. Μαζί, συνεργαζόμενοι δημιουργήσαμε την παγκόσμια κοινή αρχιτεκτονική».
Σε αυτό το πλέγμα ενδοϊμπεριαλιστικών ισορροπιών και κοινών αστικών συμφερόντων, πρόσθεσε ότι «ο κοινός στόχος πρέπει να είναι μια ελεύθερη, δημοκρατική και αδιαίρετη Ουκρανία, που θα ενώνει στην πράξη τον ευρωατλαντικό χώρο με τη Ρωσία».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 5/3/201402

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.