Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ουκρανία: Πόλεμος κυρώσεων και «αντι-κυρώσεων» ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσίας για Κριμαία

 Ουκρανία: Ανταλλαγή κυρώσεων ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσίας για την Κριμαία
ΚΙΕΒΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ
Οι εξελίξεις τρέχουν με γοργούς ρυθμούς στην Ουκρανία μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, και αυτό το δεδομένο διευρύνει την αντιπαράθεση της καπιταλιστικής Ρωσίας τόσο με την νέα αστική εξουσία φιλοευρωενωσιακών, εθνικιστικών και ναζιστικών δυνάμεων στο Κίεβο όσο και με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
Χτες το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε απόφαση όπου σημειώνεται ότι
  • «η Ουκρανία δε θα σταματήσει τον αγώνα της για την απελευθέρωση της Κριμαίας όσο μακροχρόνιος και επώδυνος και αν είναι».
Υπάρχει, επίσης, αναφορά ότι «τα σύνορα τροποποιήθηκαν για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» από τη Ρωσία, η οποία είναι εγγυήτρια της κυριαρχίας της Ουκρανίας από το 1994, όταν το Κίεβο εγκατέλειψε το πυρηνικό του οπλοστάσιο.
Οι Ουκρανοί βουλευτές απευθύνονται επίσης και σε διεθνείς οργανισμούς και κράτη ζητώντας,
  • «να μην αναγνωρισθεί η αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία της Κριμαίας και η προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία».

Κυρώσεις ΕΕ και ΗΠΑ και αντι-κυρώσεις Ρωσίας
 

Χτες, η ΕΕ ακύρωσε την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο Σύνοδο Κορυφής με τη Ρωσία, και απείλησε ότι θα σκληρύνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Το θέμα αυτό είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί στο χτεσινοβραδινό «δείπνο εργασίας» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε συνεχίζουν να υπάρχουν επιφυλάξεις για οικονομικές κυρίως κυρώσεις λόγω της σημαντικής αλληλεξάρτησης των οικονομιών και των σχέσεων μονοπωλιακών ομίλων.
Χτες το πρωί, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε επισημάνει ότι
  • η ΕΕ θα προσθέσει νέα ονόματα στον κατάλογο των Ρώσων και των φιλορώσων Ουκρανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων στους οποίους θα επιβληθεί απαγόρευση βίζας και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, θα υπάρξει τρίτη φάση οικονομικών κυρώσεων.
Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση πάγωσε την παράδοση από γερμανική εταιρεία εξοπλισμών παραγγελία προς τη Ρωσία.
Σήμερα, πάντως, δεύτερη ημέρα της Συνόδου, οι «28» της ΕΕ θα υπογράψουν με το λεγόμενο πρωθυπουργό της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου, Αρσένι Γιάτσενιουκ την πολιτική συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας.
Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ επιβεβαιώνει τη στήριξή της στη νέα ουκρανική κυβέρνηση, κάτι το οποίο θα δυναμώσει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Και οι ΗΠΑ, διά στόματος Ομπάμα, ανακοίνωσαν ότι προχωράνε σε οικονομικές κυρώσεις αν η Ρωσία δεν αλλάξει στάση, σε βάρος 20 υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων στενών συνεργατών του Προέδρου Βλ. Πούτιν, και επίσης της Ρωσικής Τράπεζας.
Από την πλευρά της, η Ρωσία απάντησε με «αντι-κυρώσεις», που περιλαμβάνουν συμβούλους του Ομπάμα, και γερουσιαστές όπως ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζ. Μπένερ ή ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζ. Μακέιν.
Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας απειλεί τη Γαλλία ότι θα απαιτήσει αποζημίωση σε περίπτωση που ακυρωθεί η σύμβαση για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
H Ρωσία διά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Πάντως, χτες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ρωσίας λόγω των κυρώσεων από ΕΕ και ΗΠΑ και της κατάστασης με την Ουκρανία που δείχνουν αρνητικές προοπτικές για επενδύσεις. 

Ο οίκος εκτιμά επίσης ότι η φυγή κεφαλαίων από τη Ρωσία το πρώτο τρίμηνο του 2014 φτάνει σε 60 δισεκ. δολάρια.
Θα υπερασπιστούμε τους ρωσόφωνους πληθυσμούς

Χτες, στη Μόσχα βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, που είχε συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στις δηλώσεις του, κάλεσε όλες τις πλευρές να κάνουν βήματα για συνεννόηση, ενώ, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα, έδειξε να κατανοεί την ανησυχία της Ρωσίας για τους ρωσόφωνους πληθυσμούς στην Ουκρανία, αλλά και άλλες περιοχές.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εξάλλου δήλωσε με έμφαση για τους ρωσόφωνους πληθυσμούς:
  • –«Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά τους με πολιτικο-διπλωματικά μέσα. Θα επιμείνουμε ώστε τα δικαιώματα και οι ελευθερίες τους να γίνουν σεβαστά στις χώρες όπου ζουν οι συμπατριώτες μας».
Το ζήτημα αυτό περιπλέκει παραπέρα τα πράγματα καθώς μειονότητες Ρώσων υπάρχουν στις βαλτικές χώρες, όπου μάλιστα δέχονται και ιδιαίτερη καταπίεση και δεν τους αναγνωρίζονται στοιχειώδη δικαιώματα.
Ακόμα, ο Σ. Λαβρόφ διεμήνυσε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι το ζήτημα της Κριμαίας έχει τελειώσει και δεν είναι υπό συζήτηση.
Οι δύο διπλωμάτες ενδέχεται να συναντηθούν την επόμενη βδομάδα στη Χάγη της Ολλανδίας, στο περιθώριο Διάσκεψης για τον αφοπλισμό.

Σε αυτήν την συνάντηση είναι επίσης που έχει καλέσει ο Πρόεδρος Ομπάμα τους ηγέτες του λεγόμενου G7 να συζητήσουν για την Ουκρανία.
Σήμερα, επίσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσία, με την έγκρισή της στην Πάνω Βουλή, ενώ χτες εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή (Δούμα).
Στη Χερσόνησο της Κριμαίας, συνεχίζεται η παράδοση των βάσεων που ανήκαν στην Ουκρανία στις ρωσικές αρχές, ενώ χτες απελευθερώθηκαν τις πρωινές ώρες ο αντιναύαρχος του ουκρανικού ναύσταθμου στη Σεβαστούπολη και προσωπικό που κρατούνταν.
Ο λεγόμενος πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ δήλωσε από τις Βρυξέλλες:
  • «Θέλω να προειδοποιήσω επίσημα τη Ρωσία: Θα απαντήσουμε σθεναρά, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών μέσων, σε οποιαδήποτε απόπειρα (της Ρωσίας) να κυριεύσει την Ουκρανία, να περάσουν τα ρωσικά στρατεύματα τα σύνορα ή να προσαρτηθούν ανατολικές ή άλλες επαρχίες».
Την ίδια ώρα έχει ανακοινωθεί ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν στην Ουκρανία ΝΑΤΟικά γυμνάσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.