Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΚΚΕ για Κεφαλονιά-Ιθάκη μετά το σεισμό: Παρέμβαση για τη στέγαση των σεισμοπλήκτων και για τις υποδομές


ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για στέγαση σεισμοπλήκτων και υποδομές στην Κεφαλονιά

Μία ακόμα παρέμβαση στη Βουλή έκανε χτες (20/3/2014) το ΚΚΕ για τα προβλήματα στην Κεφαλονιά μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Σε Ερώτηση που κατατέθηκε προς τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εσωτερικών και Οικονομικών, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης γίνεται αναφορά στα σοβαρά πλήγματα που έχουν υποστεί οι υποδομές σε Κεφαλονιά και Ιθάκη.
Στο κείμενο της Ερώτησης ανάμεσα σε άλλα σημειώνεται πως:
Ο δευτεροβάθμιος έλεγχος εντοπίζει προβλήματα και χαρακτηρίζει κίτρινα 31 δημόσια κτίρια. Ο έλεγχος εστίασε σε ορισμένα χαρακτηριστικά και δεν ήταν ουσιαστικός και πλήρης όπως θα έπρεπε.
  • Μεταξύ των κτιρίων που χαρακτηρίζονται κίτρινα είναι: χώροι στις εργατικές κατοικίες Αργοστολίου, ο Οίκος Ευγηρίας Αργοστολίου, ο ΕΟΤ, το λιμεναρχείο και το τελωνείο Αργοστολίου, η ΑΕΝ Ιονίων Νήσων, το ιατρείο Χαβδάτων, το Δημαρχείο Ληξουρίου, ακόμη και η Πυροσβεστική Ληξουρίου.
  • Δώδεκα σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί κρίθηκαν ακατάλληλα, ενώ στο δεύτερο σεισμό τα εργαστήρια του ΕΠΑΛ Ληξουρίου κατέρρευσαν και μαζί με χώρους του Λυκείου Ληξουρίου επιβαρύνθηκαν περαιτέρω και εντάχθηκαν στην κατηγορία Δ΄.
  • Μια σειρά σχολείων όλου του νομού ανήκουν στην κατηγορία Β΄ (χρήζουν επισκευών).
  • Το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, μετά τον πρώτο σεισμό στις 26/1/2014 χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο και εκκενώθηκε.
  • Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το οδικό δίκτυο της Παλικής.
Όπως προέκυψε από το δευτεροβάθμιο έλεγχο στα σπίτια, στις
  • 2.545 αυτοψίες σπιτιών τα 1.285 είναι κίτρινα, δηλαδή είναι προσωρινά μη κατοικήσιμα και τα 116 είναι προς κατεδάφιση.
Οι τεράστιες καταστροφές σε υποδομές και στη λαϊκή κατοικία από έναν σεισμό, αναμενόμενο με βάση την ιστορία της περιοχής, αποδεικνύει την τραγική ανεπάρκεια της αντισεισμικής θωράκισης τόσο στην Κεφαλονιά, όσο και στην υπόλοιπη χώρα, την τραγική κατάσταση όπου έχει φέρει τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Ακόμα και κρατικά κτίρια που ανήκουν σε υποδομές πολιτικής προστασίας είναι απροστάτευτα από σεισμούς, αναμενόμενους για την περιοχή.
  • Η κρατική πολιτική υπέρ των ομίλων, με την ολοένα και μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση κρατικών υπηρεσιών για να βρουν κερδοφόρα επενδυτική διέξοδο οι μονοπωλιακοί όμιλοι πολλαπλασιάζει τα προβλήματα.
  • Οι διαθεσιμότητες των υπαλλήλων του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων σημαίνουν πρακτικά το κλείσιμο του κρατικού φορέα, που δεν γίνεται τυχαία, αλλά στοχεύει στη μετατροπή της αποκατάστασης σε κερδοφόρα δραστηριότητα υπέρ των κατασκευαστικών μονοπωλίων.
Παράλληλα η κυβερνητική απόφαση για 80% κρατική ενίσχυση και 20% άτοκο δάνειο στην επισκευή (ή ανακατασκευή) κατοικιών, αποτελεί προκλητική κοροϊδία για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, αφού υπολογίζει τεκμαρτά το ύψος των επιδοτήσεων και δεν περιλαμβάνει όλες τις δαπάνες με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι σεισμόπληκτοι να καλύψουν με νέο δάνειο πάνω από το 40% της πραγματικής αξίας των επισκευών ή να μείνουν άστεγοι.
  • Αναδεικνύεται πως μόνο ο αποκλειστικά κρατικός φορέας κατασκευών, σε έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, μπορεί να παράγει έργα να ικανοποιούν τις συνδυασμένες ανάγκες των εργαζομένων, μόνο με έναν τέτοιο τρόπο μπορούν τα τεχνικά έργα να είναι φθηνά, ποιοτικά, ασφαλή, προστατευμένα από φυσικές καταστροφές, να προκρίνονται τα έργα με γνώμονα τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού και όχι τα κέρδη των ομίλων, να πραγματοποιούνται με προστασία των εργαζόμενων.
 Οι βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα:
  • Πότε θα πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι σε όλα τα δημόσια κτίρια με προτεραιότητα σχολεία, νοσοκομεία και γηροκομεία;
  • ;Θα προωθηθούν απαραίτητα έργα υποδομής για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών (αποκατάσταση δημόσιων υποδομών σε σχολεία, γηροκομεία, νοσοκομεία - ιατρεία, μουσεία - θέατρα - βιβλιοθήκες κ.λπ., με τρόπο ώστε να προστατεύουν ουσιαστικά από σεισμούς και όπου αυτό δε μπορεί να συμβεί θα δρομολογηθεί η κατασκευή νέων, με κατεπείγουσες διαδικασίες, άμεση υλοποίηση των αναγκαίων πέντε σχολικών συγκροτημάτων στο νομό, ριζικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο και στα λιμάνια, αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην Παλική και η απομάκρυνση του αμίαντου, υλοποίηση έργων διαχείρισης υδάτων όπως τα φράγματα σε Κατωγή και Λυχνιά και η υδατοδεξαμενή στα Γριζάτα με κεντρική διαχείριση των υδάτινων πόρων του Νομού, άμεση ανέγερση λαϊκών κατοικιών και αντισεισμική θωράκιση των υπολοίπων με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, αποκατάσταση ζημιών στα ιστορικά-πολιτιστικά μνημεία, λήψη μέτρων εναντίον των βραχοπτώσεων) χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης σε μονοπωλιακούς ομίλους;
  • ;Θα παρθούν μέτρα ώστε να υπάρξει η δυνατότητα εναλλακτικής στέγασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για τα Νοσοκομεία Αργοστολίου και Ληξουρίου;
  • ;Θα ληφθούν μέτρα για τη διαβίωση των τροφίμων των γηροκομείων Ληξουρίου - Αργοστολίου (στέγαση - θέρμανση - σίτιση - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη);
  • ;Θα επιταχυνθούν η ολοκλήρωση και παραλαβή του νέου γηροκομείου στο Αργοστόλι και η ανακατασκευή του γηροκομείου στο Ληξούρι;
  • ;Θα υπάρξει επίταξη ασφαλών ξενοδοχείων ή θα ληφθούν άλλα μέτρα (π.χ. λυόμενα σπίτια) για την άμεση στέγαση των άστεγων σεισμοπλήκτων;
  • ;Θα προκριθούν τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Κεφαλονιά αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, με κρατικά κονδύλια από τον ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών που μπορεί να εγγυηθεί τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών;
  • ;Θα συγκροτηθεί Ενιαίος Φορέας Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί και θα υπάρξει γενναία χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό;
  • ;Θα αντιμετωπιστούν οριστικά οι επιπτώσεις από τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ), θα επαναλειτουργήσει ο ΟΣΚ και ο ΟΕΚ με πλήρη στελέχωσή τους; Θα αναβαθμιστεί ο ΟΑΣΠ και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.