Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Μαύρο γάλα ο λαός, φρέσκο χρήμα το κεφάλαιο για την ανάπτυξή του (Ι)


ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ «ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»

Μπαράζ νέων μέτρων σε όφελος του κεφαλαίου φέρνει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα Παρασκευή στη Βουλή. Οπως προκύπτει και από το προσχέδιο που διοχετεύτηκε χτες στη δημοσιότητα, στο επίκεντρο βρίσκονται τα αντιλαϊκά μέτρα «διαρθρωτικού χαρακτήρα», τα οποία και περιλαμβάνονται στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, όπως οι «απελευθερώσεις» σε κλάδους και τομείς της οικονομίας, με έμφαση στο λιανεμπόριο και ειδικά για επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται ακόμη από τη σχετική διασπορά της δραστηριότητας.
Με τον ίδιο στόχο, αυτόν της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, το πολυνομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για πλήρη κατάργηση της προϋπηρεσίας («τριετιών») και κάθε επιδόματος στον κατώτερο μισθό που θα νομοθετείται από το 2017, ενώ μέσα στο 2014 μειώνει κατά 50% τις τριετίες στους μακροχρόνια ανέργους που βρίσκουν δουλειά.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση μειώνει παραπέρα τις εργοδοτικές εισφορές κατά 3,9 μονάδες.
Στον αντίποδα, προχωρά σε κατασχέσεις σε βάρος αυτοαπασχολούμενων και αγροτών που χρωστάνε στα ασφαλιστικά τους ταμεία ποσών που προέρχονται από επιστροφή φόρου, ΦΠΑ ή επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων, καταργεί κοινωνικούς πόρους προς δεκάδες ασφαλιστικά ταμεία, επεκτείνει το δουλεμπόριο στο Δημόσιο μέσω των «εταιρειών ενοικίασης».
Συγκεκριμένα:
Το νομοσχέδιο, που ξετυλίγεται σε 3 άρθρα, περιλαμβάνει και τις διατάξεις γύρω από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων, μέσω του πακτωλού που διαχειρίζεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς επίσης και ρυθμίσεις φορολογικού χαρακτήρα.

Μετά απ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός δε δίστασε να προκαλέσει ανοιχτά τους εργαζόμενους και το λαό, δηλώνοντας μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του «Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης» για τη συμφωνία με την τρόικα ότι 
  • «αναγνωρίστηκαν όλες οι επιτυχίες της χώρας» και ότι «δε θα υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας και κυρίως κρατήθηκαν άθικτες όλες οι κόκκινες γραμμές που τους είχαμε βάλει»...

Νέο τσεκούρι στον κατώτερο μισθό και στα έσοδα των Ταμείων
Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου στρώνουν το δρόμο για μισθούς πείνας χωρίς επιδόματα και για τις επόμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές, για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων
1. Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό του κατώτερου μισθού, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία από την 1/1/2017, στο σχετικό άρθρο (103) του νόμου 4172, προστίθεται το εδάφιο: «και ως τέτοιος νοείται μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς». 

Η συγκεκριμένη διάταξη, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών και συνδικαλιστών, «φωτογραφίζει» τον νέο κατώτερο μισθό και το κατώτερο ημερομίσθιο, τα οποία δεν θα συνοδεύονται από κανένα επίδομα, ούτε τις τριετίες, ούτε το επίδομα γάμου.
2. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση κάνει από σήμερα το πρώτο βήμα. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, για τους μακροχρόνια ανέργους άνω των 25 ετών, που προσλαμβάνονται με τον κατώτερο μισθό, η αμοιβή τους για προϋπηρεσία που ήδη έχουν, μειώνεται στο 5% για κάθε τριετία (αντί για 10%) και συνολικά στο 15% επί του βασικού μισθού για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω (αντί του 30% που ισχύει).

Δηλαδή, χάνουν το μισό ποσό της προσαύξησης του βασικού τους μισθού λόγω προϋπηρεσίας.
3. Στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, εκτός από το εργατικό εισόδημα, ρίχνονται βορά και οι πόροι των Ταμείων. 

Οι εργοδότες απαλλάσσονται κατά 3,9 μονάδες, αφαιρώντας από τους εργαζόμενους τις αντίστοιχες παροχές, όπως οικογενειακά επιδόματα που δίνονται μέσω ΟΑΕΔ, επιδόματα μητρότητας, ασθένειας, στράτευσης, ανεργίας κ.λπ.
Η «τρύπα» που θα ανοίξει κι άλλο στα έσοδα των Ταμείων, βάζει από τώρα στο τραπέζι τα επόμενα αντιασφαλιστικά μέτρα.
4. Και ενώ το καπιταλιστικό κράτος δείχνει γαλαντόμο απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, κυνηγά τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, των οποίων τις εισφορές καθιστά «καθυστερούμενες» με την πάροδο μόλις ενός μήνα, επιβάλλοντας όλες τις πρόσθετες επιβαρύνσεις. 

Παράλληλα, για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και για τους αγρότες (ΟΓΑ), στην περίπτωση που καθυστερούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους, το κράτος προβαίνει σε παρακράτηση των οφειλόμενων ποσών 
  • «από τις πάσης φύσεως καταβολές, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο τομέα». Το ίδιο, «συμψηφίζονται υποχρεωτικά με οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (...) ποσά που προέρχονται από επιστροφές φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος (...)».
5. Σε περίπτωση διπλής υποχρεωτικής ασφάλισης σε ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΕ, ο ασφαλισμένος υπάγεται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ, όταν ο χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ υπολείπεται των 25 ημερών ασφάλισης ανά μήνα. 

Με τον τρόπο αυτό, πριμοδοτούνται και πάλι οι επιχειρήσεις και διευρύνεται η ομάδα των ασφαλισμένων με «μπλοκάκι», αν και παρέχουν μισθωτή εργασία. Στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ υπάγονται υποχρεωτικά και οι ορκωτοί λογιστές, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΣΟΕΛ.
6. Σε ακόμα χειρότερη κατάσταση θα οδηγηθούν δεκάδες Ταμεία, κυρίως επικουρικά, αφού η κυβέρνηση, με μια μονοκοντυλιά, καταργεί μια σειρά «κοινωνικούς πόρους», στους οποίους στήριζαν τη λειτουργία τους.

Παράλληλα μειώνει τους πόρους του ΑΚΑΓΕ (σ.σ. «Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών», είχε συσταθεί το 2012), που προορίζονταν για τους οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και ειδικότερα μέρος (10%) από τα ποσά των αποκρατικοποιήσεων.
7. Την ώρα που η κυβέρνηση διώχνει από το Δημόσιο υπαλλήλους, εξαπολύοντας πραγματικό πογκρόμ, από την πίσω πόρτα ανοίγει νέα πεδία δράσης για τα δουλεμπορικά, τις λεγόμενες Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), οι οποίες θα μπορούν πλέον να επινοικιάζουν εργαζόμενους με ειδίκευση, όπως εργατοτεχνίτες και οικοδόμους, σε έργα του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, αλλά και επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και μάλιστα σε έργα με αρχικό προϋπολογισμό μέχρι του ποσού των 10 εκατομμυρίων ευρώ!
8. Για τους δημόσιους υπάλληλους που απολύονται αφού λήξει η περίοδος διαθεσιμότητας, προβλέπεται αποζημίωση, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ και επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Η διάταξη αφορά μόνιμους και εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που απασχολούνται στο Δημόσιο, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους ΟΤΑ.
Πρακτικά, η διάταξη αυτή σημαίνει τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου που θεωρεί δεδομένη την κατάργηση της μονιμότητας και θέτει στην ημερήσια διάταξη τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.
Βάση υπολογισμού της αποζημίωσης είναι ο βασικός μισθός του υπαλλήλου κατά τη μέρα που μπήκε σε διαθεσιμότητα και ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας, στον οποίο περιλαμβάνεται και η περίοδος διαθεσιμότητας.

Τμήμα των αποδοχών της διαθεσιμότητας (τα 3/4 του βασικού μισθού) αφαιρείται από την αποζημίωση αναλόγως με τα χρόνια υπηρεσίας.

Το τελικό ποσό της αποζημίωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ. Δηλαδή, δεν δίνουν ούτε τους μισθούς ενός έτους! 

Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν αναδρομική ισχύ. Οσοι απολύονται θα μπορούν να παίρνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Τέλος, προκειμένου η κυβέρνηση να παρακάμψει οποιεσδήποτε αντιδράσεις για τις απολύσεις, έχει συμπεριλάβει διάταξη που προβλέπει ότι αν 
  • «εντός πέντε ημερών (5) από τη λήξη του καθεστώτος διαθεσιμότητας» δεν υπογράψουν τις απολύσεις τα αρμόδια όργανα διοίκησης, τότε για τους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού θα την υπογράφουν οι Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και για τους υπαλλήλους ΑΕΙ και ΤΕΙ θα τις υπογράφει ο υπουργός Παιδείας.
9. Προκειμένου να διευκολυνθούν παραπέρα οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών οργανισμών και πρώην ΔΕΚΟ, με σχετική διάταξη προβλέπεται ότι στις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας που έχουν προσωπικό άνω των 5.000 εργαζομένων, θα μπορεί να επιβάλλεται καθεστώς διαθεσιμότητας χωρίς πλέον να απαιτείται η έγκριση του υπουργείου Εργασίας.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 28/3/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.