Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Δημήτρης Κουτσούμπας: ΚΚΕ δυνατό, δεν υπάρχει άλλη λύση - Η ΕΕ γίνεται όλο και χειρότερη (VIDEO)

*

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Τώρα ΚΚΕ δυνατό! Απέναντι στις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ και των κομμάτων της, στον αγώνα για την ανατροπή τους!

*

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

ΚΚΕ δυνατό, δεν υπάρχει άλλη λύση - Η ΕΕ γίνεται όλο και χειρότερη

Σάββατο 25/05/2024 - 08:46

Στις ευρωεκλογές, στην ακρίβεια και στη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο «Mega» το πρωί του Σαββάτου.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε κοροϊδία την επιστολή του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Κομισιόν, υπενθυμίζοντας ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ που ψήφισαν τα κόμματα της ΕΕ προβλέπει την ασυδοσία των πολυεθνικών. «Για αυτό υπάρχει η ΕΕ, για να υπερασπίζεται αυτά τα συμφέροντα», σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι το ζεστό χρήμα που δόθηκε στους ομίλους, η «πράσινη μετάβαση» και η ΚΑΠ έχουν εκτινάξει την ακρίβεια.

«Η ΕΕ γίνεται όλο και χειρότερη, αλλά η διέξοδος βρίσκεται στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ που είναι η μόνη ρεαλιστική», είπε, συμπληρώνοντας πως για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια πρέπει «να φύγεις από αυτά τα δεσμά» και να πάρεις συγκεκριμένα μέτρα. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στις προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ στα ήδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στην ενέργεια.

Χαρακτήρισε κοροϊδία και αίσχος τα πρόστιμα που δήθεν θέλει να βάλει η ΕΕ ή βάζει η κυβέρνηση, σε σχέση με τα κέρδη που έχουν οι επιχειρήσεις.

Αναφέρθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί το ΚΚΕ, στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, αλλά και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκη για τον οποίο τόνισε πως είναι η φυσιολογική πορεία και εξέλιξη ενός εκφυλισμένου ΣΥΡΙΖΑ, «το κερασάκι στην τούρτα».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών υπενθύμισε πως το ΚΚΕ είχε πει από την αρχή ότι δεν έγινε για να λύσει τις διαφορές, αλλά για να μπει εσπευσμένα στο ΝΑΤΟ η Βόρεια Μακεδονία. Συμπλήρωσε πως το ΝΑΤΟ σημαίνει μόνο αποσταθεροποίηση.

Ενόψει των ευρωεκλογών κάλεσε σε «ΚΚΕ δυνατό», γιατί «δεν υπάρχει άλλη λύση σήμερα».

Το κείμενο της συνέντευξης

- Δεν σας κρύβω, κύριε Γενικέ Γραμματέα, όταν διάβασα την επιστολή Μητσοτάκη στην Φον Ντερ Λάιεν λέω δεν μπορεί, ο κύριος Μητσοτάκης έχει προσχωρήσει στο ΚΚΕ. Μιλάει ουσιαστικά για την αισχροκέρδεια των πολυεθνικών εταιρειών, μιλάει για την ασύμμετρη δύναμη, που διαβρώνουν οι πολυεθνικές το εισόδημα των πολιτών, των μισθωτών και των συνταξιούχων. Το ερώτημα είναι εάν εσείς θεωρείτε ότι αυτή η επιστολή είναι σε καλό δρόμο και ποια είναι τα μέτρα που πιστεύετε ότι πρέπει να έρθουν τώρα άμεσα, μπας και περιοριστεί αυτή η γάγγραινα που λέγεται ακρίβεια;

Καλά, να σας πω την αλήθεια κι εγώ αναρωτήθηκα στην αρχή αν του πήρε 32 χρόνια του κύριου Μητσοτάκη να καταλάβει τι ψήφισε κι αυτός και οι υπόλοιποι της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, πλην ΚΚΕ, το 1992 με την ελευθερία κίνησης εμπορευμάτων, κεφαλαίων, με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που μετέτρεψε την ΕΟΚ σε ΕΕ και μετά ήρθε και η ΟΝΕ και αποτελείωσε την κατάσταση. Αυτά υπέγραψε ακριβώς, την ασυδοσία των πολυεθνικών, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που για τα κέρδη τους δεν διστάζουν και να ανεβάζουν τις τιμές, όπου τους βολεύει, για να έχουν περισσότερα κέρδη. Και όπου θέλουν σε άλλες χώρες, μεγαλύτερες κυρίως οικονομίες όπου βρίσκουν ανταγωνιστές εκεί, για να έχουν περισσότερη μάζα εμπορευμάτων και να έχουν πάλι κέρδη γι’ αυτό τον λόγο να μειώνονται τιμές. Και να υπάρχει αυτή η κατάσταση και να την πληρώνει φυσικά ο ελληνικός λαός ή οι άλλοι λαοί άλλων χωρών της υπόλοιπης Ευρώπης, των κρατών-μελών. Δυστυχώς, αυτή είναι η ιστορία.

Ο ανταγωνισμός, οι πολυεθνικές οδηγούν εκεί και το ξέρει πολύ καλά αυτό η κυρία Φον Ντερ Λάιεν, γιατί αυτό είναι η αναγκαιότητα, εντός εισαγωγικών, ύπαρξης της ΕΕ. Γι’ αυτό υπάρχει, για να υπερασπίζεται αυτά τα συμφέροντα των πολυεθνικών, των λόμπι, των κερδών των καπιταλιστικών κλπ, αυτή είναι η ουσία.

- Άρα, Γραμματέα δεν υπάρχει καμία σωτηρία κατά τη γνώμη σας; Γιατί η πρόταση που κάνετε εσείς, για τον μηδενισμό του ΦΠΑ σε ενέργεια και σε βασικά προϊόντα, σας κατηγορούν ότι είναι μία πρόταση που θα μας οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία και ότι επί της ουσίας είστε έξω από τον χορό κι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέει κανείς.

Όχι, ο μόνος που είναι μέσα στον πραγματικό χορό και ξέρει να τον χορεύει καλά είναι μόνο το ΚΚΕ. Οι άλλοι κοροϊδεύουν. Και τέτοια κοροϊδία ήταν και η επιστολή στην Φον Ντερ Λάιεν του κυρίου Μητσοτάκη. Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε μοιρολατρικά τα πράγματα, ξέρουμε ότι τα πράγματα αλλάζουν, οι καταστάσεις αλλάζουν. Η ΕΕ, βεβαίως, αυτή που είναι, με τη συνθήκη που υπάρχει κι αυτό που υπηρετεί, τα συμφέροντα των λίγων που υπηρετεί, γίνεται όλο και χειρότερη, γιατί αυτές είναι οι πολιτικές της, αυτά είναι τα μεγάλα συμφέροντα που υπηρετεί. Άρα, λοιπόν, η διέξοδος βρίσκεται μόνο στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που είναι και η μόνη ρεαλιστική. Δηλαδή ξεκινώντας από τα άμεσα ζητήματα, όχι από τη Δευτέρα Παρουσία, αλλά για τώρα από την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, την κατάργηση του ενιαίου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κλπ, είναι μία αρχή, μία ανάσα.Όχι ότι λύνει το πρόβλημα του πληθωρισμού…

- Όμως, κύριε Γενικέ, υπάρχει μία παγίδα εδώ. Τι θέλω να πω. Καλώς να μειωθεί ο φόρος του ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, αλλά οι επιχειρήσεις, που κι εσείς τις κατηγορείτε ότι κερδοσκοπούν, πάλι θα έχουν κέρδος. Δηλαδή το κράτος θα την πληρώσει, αυτές θα συνεχίζουν να βγάζουν κέρδη εις βάρος μας.

Μα γι’ αυτό λέμε ότι τα πρόστιμα που δήθεν θέλει να βάλει η ΕΕ και που βάζει λέει το ελληνικό κράτος και το προτείνουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο κύριος Μητσοτάκης και η ΝΔ, αυτό ακριβώς δείχνει. Για παράδειγμα, η εταιρεία αυτή, που υπάρχει στην Ελλάδα που της επιβλήθηκαν πρόστιμα, ξέρετε ότι είναι το 1,5% του χρονιάτικου τζίρου της λοιπόν; Δηλαδή μιλάμε για μεγάλο αίσχος, για κοροϊδία. Την ίδια ώρα που η ίδια την ποινή, το πρόστιμο, το έχει βάλει ήδη στις επισφάλειες της επιχείρησης για το 2024. Δηλαδή συμφωνημένα από τα πριν και είναι καθαρά τα ζητήματα και κοροϊδία μεγάλη προς τον ελληνικό λαό.

Για να αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση χρειάζεται οπωσδήποτε ουσιαστικά μέτρα και να πας στην αιτία και στην ουσία του προβλήματος και η ουσία του προβλήματος είναι να καταργήσεις αυτή τη Συνθήκη της ΕΕ, να φύγεις από αυτά τα δεσμά και από αυτή τη φυλακή και βεβαίως να πάρεις συγκεκριμένα μέτρα. Να σας πω μερικά από αυτά; Για να εξηγούμε στον ελληνικό λαό τι σημαίνει πληθωρισμός και τι σημαίνει ακρίβεια και πώς ανεβαίνουν οι τιμές: Το ζήτημα για παράδειγμα της πολιτικής που ακολούθησε η ΕΕ, δίνοντας αβέρτα ζεστό χρήμα σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους οδήγησε σε εκτίναξη του πληθωρισμού, σε μεγάλη άνοδο των τιμών, γιατί βεβαίως η μάζα του χρήματος που κυκλοφορούσε ήταν μεγαλύτερη από αυτό που μπορούσε να είναι η μάζα των εμπορευμάτων που μπορούν να παραχθούν. Είναι φυσιολογικό αυτό. Γι’ αυτό ρώτησα και χθες τον κύριο Μητσοτάκη: “Αυτά κύριε Πρωθυπουργέ δεν σας τα μάθαν στο Harvard, όπου υποτίθεται σπουδάσατε; Τι σπουδάσατε εκεί;” Είναι βασικά ζητήματα, στοιχειώδη της πολιτικής οικονομίας

Από εκεί και πέρα μιλάμε τώρα για την “πράσινη” μετάβαση και τα «πράσινα άλογα» γενικά, αλλά εδώ έχει επιπτώσεις συγκεκριμένα στην ελληνική οικονομία, στον ελληνικό λαό. Και το ζήτημα της απαξίωσης του λιγνίτη και της χρησιμοποίησης του αμερικάνικου LNG, που είναι πιο ακριβό από το ρώσικο φυσικό αέριο, που λόγω του εμπάργκο, λόγω του πολέμου της Ουκρανίας, το επιβάλαμε και η Ελλάδα και η υπόλοιπη ΕΕ στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι τιμές. Και το ενεργειακό μείγμα με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας οδήγησε σε εκτίναξη του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, που μετακυλίστηκε βεβαίως αυτό, αλλά και για την οικονομία συνολικότερα, μετακυλίστηκαν στις τιμές των προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων. Είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ η οποία εκτίναξε το κόστος παραγωγής για τον αγρότη, είναι η αύξηση της τιμής των λιπασμάτων, λόγω αυτών των γεγονότων, που επίσης συμπαρασύρει την αγροτική παραγωγή, ιδιαίτερα σε τομείς όπως το κρέας, το γάλα κλπ και αυτό μετακυλίεται φυσικά και στην τιμή των εμπορευμάτων που βλέπουμε στα ράφια.

- Επειδή έχετε απαριθμήσει μία σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα για τα οποία θα έπρεπε κανονικά να συζητάμε, συζητάμε για ένα δύο από αυτά και με όρους πια διαφορετικούς σε σχέση με το παρελθόν, γιατί πια έχει μπει πολύ στη ζωή των πολιτικών αρχηγών κι όλων μας και τα social media. Έχουμε δει για παράδειγμα τον κύριο Κασσελάκη, λέω τώρα εγώ ένα παράδειγμα, να κονταροχτυπιέται με τον κύριο Μητσοτάκη για την ακρίβεια μέσα από το tiktok. Είδαμε κι εσάς να κάνετε μία παρουσία μέσω tiktok. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω πώς αισθανθήκατε με αυτό τον νέο τρόπο επικοινωνίας; Αν ήταν δική σας ιδέα ή αν σας το εισηγήθηκαν συνεργάτες σας και είπατε να το κάνετε. Πάντως σας πήγαινε η αλήθεια είναι. Το σχολιάσαμε θετικά το προηγούμενο.

Δεν ξέρω αν έχετε παρακολουθήσει, εμείς και στις προηγούμενες εκλογές και τώρα έχουμε λογαριασμό του ΚΚΕ στο tiktok, έχει λογαριασμό η ΚΝΕ στο tiktok, όχι ο καθένας προσωπικά. Στο tiktok ανέβαιναν πάντα και πέρυσι και φέτος όλες οι παρεμβάσεις που έκανα, οι συναντήσεις κλπ, όλα αυτά ανέβαιναν στο tiktok. Το να μιλήσω εγώ άμεσα δεν το είχα κάνει, όπως δεν το χρησιμοποιούμε με υπερβολή αυτό το μέσο επικοινωνίας.

- Είναι αποτελεσματικό αυτό το μέτρο;

Εμείς θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο, μπορεί να βοηθήσει στην επικοινωνία όταν λες σωστά πράγματα κι όταν αυτό δεν γίνεται με υπερβολή και όχι για προσωπικά ζητήματα. Δηλαδή πώς χαϊδεύω το σκυλάκι μου, πώς χαϊδεύω την γυναίκα μου, πώς κοιτάω την κόρη μου ή δεν ξέρω γω τι…

- Δεν θα λανσάρετε κι εσείς κανένα παπούτσι;

Όχι βέβαια. Εγώ μίλησα και ήθελα να μιλήσω με αυτό τον τρόπο στη νεολαία, ιδιαίτερα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που ανέδειξαν, και μπράβο τους, την Πανσπουδαστική για τρίτη συνεχή χρονιά πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια όλης της χώρας. Με βάση τα επίσημα αποτελέσματα των εφορευτικών επιτροπών και όχι με βάση τα μαγειρέματα του Μαξίμου και της φοιτητικής παράταξης της ΔΑΠ, που το κάνει κάθε χρόνο αυτό. Γι’ αυτό και χρησιμοποίησα κι αυτή τη γνωστή ατάκα από ένα σίριαλ.

- Του Γιάννη Μπέζου.

Ο Γιάννης ο Μπέζος, ο οποίος διαβάζει και λέει: “Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός. Τι έγινε λέει. Από πότε είναι αυτή η εφημερίδα;” Και ήρθε η ιδέα αυτή ότι «40% λέει η ΔΑΠ», γιατί διάβαζα σε κάνα δυο εφημερίδες της κυβερνητικής παράταξης, ότι έλεγε 40% και η ΔΑΠ. Που τέτοια ποσοστά η ΔΑΠ είχε πριν πολλά χρόνια.

- Θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα τέτοια Γραμματέα αν κριθεί αναγκαίο για άλλα πολιτικά ζητήματα ας πούμε;

Φυσικά, πάντα το χρησιμοποιούμε όχι το tiktok όλα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Αλλά, όχι ατομικά σας ξαναλέω. Δεν έχω εγώ λογαριασμό, ούτε πρόκειται να κάνω, όπως και τα άλλα στελέχη.

- Λέω ότι στην ατάκα δεν νομίζω ότι έχετε ανταγωνισμό, γιατί ό,τι λέτε και μένει και έχει και ουσία έτσι; Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη.

Εγώ νομίζω ότι μένει γιατί έχει ακριβώς ουσία.

- Το πιστεύω κι εγώ αυτό. Πάμε όμως σε ένα άλλο θέμα που συζητάγαμε και νωρίτερα, οι μισθοί και οι συντάξεις κύριε Γραμματέα. Βγάζουμε και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, βγάζουμε ανθρώπους του μεροκάματου και τι λένε; Ρε παιδιά, καλές οι αυξήσεις, αλλά τις δίνουμε εμείς τις αυξήσεις, δεν τις δίνει το κράτος. Και το ερώτημα είναι, αυτή η μικρομεσαία επιχείρηση, που βομβαρδίζεται από φόρους, απ’ όλα αυτά, έχει το περιθώριο να κάνει αυξήσεις στους εργαζόμενους, προκειμένου να αντέξουνε την ακρίβεια ή άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν;

Προφανώς οι πολύ μικρές επιχειρήσεις όχι μόνο δεν έχουν τέτοια περιθώρια, οι μικρές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να βάλουν οι περισσότερες λουκέτο και ήδη έχουν βάλει πάρα πολλές λουκέτο. Ιδιαίτερα με βάση αυτόν τον απαράδεκτο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ τελευταία, που χειροτέρευσε την κατάσταση, εννοώ το φορολογικό νομοσχέδιο, χωρίς να ελαφρύνει καθόλου τους μικροεπιχειρηματίες, οι οποίοι δεν χρηματοδοτούνται κιόλας. Όλα αυτά που σας έλεγα πριν με την επεκτατική πολιτική της ΕΕ, όπως λέγεται, στην οικονομία, δηλαδή το ζεστό χρήμα που δίνει το δίνει σε πάρα πολύ μεγάλους ομίλους, σε επιχειρήσεις μεγάλες, κι όχι βέβαια στον αυτοαπασχολούμενο, σε αυτόν που έχει λίγους υπαλλήλους και εργαζόμενους. Αυτός, το συμφέρον που έχει είναι να παλέψει μαζί με τους μισθωτούς, με τους εργαζόμενους, με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, σε μια κοινωνική συμμαχία ενάντια σε όλα αυτά που τον εμποδίζουν.

Γιατί και το θέμα που συζητούσαμε πριν, ακρίβεια-πληθωρισμός κλπ, έχει να κάνει σε σημαντικό βαθμό με το τρίπτυχο τιμές αυξημένες, μισθοί χαμηλοί - συντάξεις χαμηλές και φόροι υπέρογκοι. Γιατί όταν πληρώνει ο ελληνικός λαός, και ανάμεσα σ’ αυτούς οι μικροεπιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, το 95% των φόρων, των κρατικών εσόδων που έρχονται από φόρους στο ελληνικό κράτος και μόνο το 5% είναι στους υπόλοιπους. Όταν έχουν φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις εφοπλιστές, βιομήχανοι κλπ, όταν έχουν τζάμπα πετρέλαιο, τζάμπα καύσιμα, ενώ ο αγρότης πληρώνει και αυτό μετακυλίεται, γίνεται κόστος τεράστιο παραγωγής και δεν μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς την οικογένειά του, όχι να παράξει, να καλλιεργήσει την επόμενη χρονιά ή να ζήσει τα ζωντανά του ο κτηνοτρόφος. Μιλάμε για ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων που πλήττει αυτό που ονομάζουμε λαϊκό εισόδημα.

- Πάντως Γραμματέα, επειδή ακούμε και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, προς τα αριστερά σας τα μικρότερα, να κάνουνε και εκείνα προτάσεις, πως να το πω, “επιθετικές” για την ακρίβεια. Θέλω να μας πείτε, για τον κόσμο που μας παρακολουθεί, γιατί κάποιος να ψηφίσει ΚΚΕ στις ευρωπαϊκές εκλογές και να μην ψηφίσει για παράδειγμα τον κο Κασσελάκη, που λέει πρεσβεύω τη σύγχρονη πατριωτική αριστερά, ή να μην ψηφίσει τη Νέα Αριστερά, που κι εκείνοι ομνύουν στο όνομα επίσης της αριστεράς;

Γιατί η «σύγχρονη πατριωτική αριστερά» του κου Κασσελάκη θεωρεί “ιερή αμυντική συμμαχία” το ΝΑΤΟ, κάτι που δεν το είχε ποτέ η αριστερά ή αυτός που πρέσβευε ότι είναι αριστερός ή προοδευτικός άνθρωπος. Αυτό σημαίνει και πρακτικά, για τα ζητήματα που συζητάμε και για το λαϊκό εισόδημα, ότι για παράδειγμα, συμμετέχοντας στην ΕΕ με την επιχείρηση “Ασπίδες” στην Ερυθρά Θάλασσα, ξοδεύουμε για τη φρεγάτα “Ύδρα” 500.000 ευρώ τη μέρα, που σημαίνει πάνω από ένα δίμηνο που είναι εκεί κάτω -πολύ μακριά απ’ τα σύνορα της χώρας, κι όχι για να προστατεύει τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, όπως ορκίστηκαν οι αξιωματικοί που βρίσκονται εκεί κάτω και με κίνδυνο της ζωής τους- μιλάμε για 45 εκατ. Ξέρετε, 45 εκατ. μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να προσλάβουν κάποιους γιατρούς και νοσηλευτές που λείπουν, να προσλάβουν κάποιους δασκάλους, να φτιάξουν κάνα σχολείο, να δώσουν κάποια ανάσα.

Γιατί, λέει ο κος Μητσοτάκης και οι άλλοι ότι «λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν», αλλά να που βρίσκονται τα λεφτά, να που βρίσκονται τα χρήματα και πως αξιοποιούνται, σε ποια κατεύθυνση. Άρα, λοιπόν, η πολιτική που έχουν αυτά τα κόμματα στην ουσία βρίσκεται σε μια ενιαία στρατηγική, που ορκίζεται στην ΕΕ, αλλά την ΕΕ αυτή για την οποία συζητάμε, δηλαδή την ΕΕ των λόμπι, της διαφθοράς, της εκμετάλλευσης, των πολέμων, του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Βεβαίως, δεν μιλάνε για αυτά που κάνουν οι λαοί και γι’ αυτά που θέλουν οι λαοί, οι οποίοι αμφισβητούν αυτή την ΕΕ γιατί την έχουν γνωρίσει στο πετσί τους.

- Εσείς ξέρω ότι δεν κρύβεστε, απαντάτε σε όλα τα ερωτήματα. Τον Στέφανο Κασσελάκη πως θα τον χαρακτηρίζατε ως πολιτικό και αν μπορείτε να προβλέψετε ότι κάποια στιγμή θα τον έχουμε ως πρωθυπουργό;

Νομίζω ότι ο Κασσελάκης είναι η φυσιολογική πορεία και εξέλιξη ενός εκφυλισμένου ΣΥΡΙΖΑ, εκφυλισμένου ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά, που απλώς ήταν το “κερασάκι στην τούρτα”, μετά τον καταποντισμό που έπαθε στις τελευταίες εκλογές και την γρήγορη αποχώρηση του κου Τσίπρα, που εκλέχθηκε με συγκεκριμένους τρόπους, με διαδικασίες ολίγον lifestyle, ολίγον «αμερικανιάς». Βέβαια, στοιχεία της πολιτικής του πρακτικής είναι από αντιδραστικές, ψευτοπατριωτικές, όπως αυτά που έλεγα πριν, μέχρι δήθεν αξιοποίηση κάποιων αριστερών θεμάτων, οραμάτων, δικαιωμάτων τα οποία είχε η αριστερά.

- Θα καταφέρει να γίνει πρωθυπουργός κάποια στιγμή πιστεύετε;

Δεν ξέρω, θα δούμε, ανάλογα πως θα εξελιχθεί αυτό το κόμμα. Εγώ δεν αποκλείω τίποτα και ξέρετε, είμαι πεισμένος και αυτό ακολουθούμε πάντα, δεν υποτιμάμε τους αντιπάλους. Όσο κι αν κάνουμε κριτική, όσο κι αν θεωρούμε ότι, τελικά, ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα αυτοί οι άνθρωποι που νιώθουν προοδευτικοί, που αισθάνονται αριστεροί όπως κι αν αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας, ότι θα καταλάβουν αρκετά νωρίς, ώστε να μην είναι πια αργά, το τι είναι το φαινόμενο Κασσελάκης και το τι είναι αυτό το κόμμα, έτσι όπως συνεχώς μεταλλάσσεται τα τελευταία χρόνια κυρίως, αλλά και τις τελευταίες δεκαετίες θα έλεγα εγώ, γιατί εμείς προειδοποιούσαμε από την αρχή.

- Πάμε να κλείσουμε με ένα σχόλιο σας για τα εθνικά ζητήματα κύριε Γραμματέα. Να μας πείτε λίγο πως βλέπετε αυτή την ιστορία με τη Βόρεια Μακεδονία. Η νέα πρόεδρος επιμένει, επιμένουν στον όρο “Μακεδονία”. Εμείς εδώ λέμε ότι δεν έχουμε κυρώσει τα μνημόνια για να έχουμε κάποια όπλα και να μην δώσουμε κι άλλο “πάτημα”. Είχαμε και μια συνάντηση του κου Μητσοτάκη προσφάτως με τον Τούρκο πρόεδρο. Σε τι δρόμο βρισκόμαστε κατά τη γνώμη σας;

Κοιτάξτε να δείτε. Θεωρητικά όλες αυτές είναι σύμμαχες χώρες ξέρετε. Και η Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ, και η Βόρεια Μακεδονία, την έβαλε στο ΝΑΤΟ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζοντας τη Συνθήκη των Πρεσπών. Και η Αλβανία βλέπει προς το ΝΑΤΟ επίσης, την ΕΕ κλπ. Αυτοί είναι οι σύμμαχοι της Ελλάδας.

- Ανησυχείτε εσείς για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή;

Εγώ θα πω το εξής: Ότι είχαμε πει ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν έγινε για να λυθούν υπαρκτά, διμερή ζητήματα που δημιουργούν αλυτρωτισμούς, εθνικισμούς, δημιουργούν συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο χώρες κλπ με τη γείτονα χώρα, με τη Βόρεια Μακεδονία. Έγιναν μόνο και μόνο για να μπει εσπευσμένα, με τον τρόπο που έγινε κι εκείνη η διαδικασία τότε, στο ΝΑΤΟ. Όπου χώρα μπαίνει στο ΝΑΤΟ, όπου το ΝΑΤΟ δηλαδή διευρύνεται, όπως είναι εδώ στα Δυτικά Βαλκάνια, σημαίνει μόνο αποσταθεροποίηση.

Γιατί το ΝΑΤΟ αξιοποιεί και κάποια υπαρκτά και ανύπαρκτα ζητήματα για να χωρίσει τους λαούς, για να κάνει αυτό που είναι η λογική του, η πολιτική του, δηλαδή το “διαίρει και βασίλευε”.

- Η αλήθεια είναι ότι όντως σας είδα να βρίσκεται στην Αμερική στη Μέκκα του Πολιτισμού…

Του πολιτισμού τη Μέκκα; Του καπιταλισμού. Ε! Όχι και του πολιτισμού.

- Όχι, του καπιταλισμού, συγγνώμη, λάθος δικό μου.

Να μου ‘λεγες την Ελλάδα θα το δεχόμουν, χωρίς να είναι σωστό πάλι.

- Θέλω να μου πείτε τι σας έκανε πιο πολύ εντύπωση; Πολύ σύντομα αν μπορείτε.

Μου έκαναν εντύπωση οι διεργασίες που γίνονται, οι αγωνιστικές, μέσα στον αμερικάνικο λαό. Μου έκανε εντύπωση το Πανεπιστήμιο το Κολούμπια, οι φοιτητές για παράδειγμα. Γιατί εδώ μας έλεγαν θα φέρουμε το Κολούμπια, δεν κάνουν εκεί καταλήψεις, δεν κάνουν οτιδήποτε, έλεγε η κα Κεραμέως και ο κος Μητσοτάκης στη Βουλή, το θυμάστε, θα ‘ρθει το Κολούμπια, θα κάνουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια, παραρτήματα θα γίνουν… και πήγαμε εκεί και είδαμε και καταλήψεις, σε 46 την περίοδο εκείνη, τώρα είναι περισσότερα, για ένα θέμα που είναι η Παλαιστίνη. Και έκαναν και κριτική και στην κυβέρνηση Μπάιντεν και στα πανεπιστήμιά τους, που δίνουν τεχνογνωσία και έρευνα στο καθεστώς Νετανιάχου. Όπως επίσης είδαμε και τους εργαζόμενους της Amazon, που είναι πολύ σημαντικό, το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ.

- Αυτό το προβάλλαμε. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που σας φιλοξενήσαμε εδώ

Γρήγορα τα ‘πάμε όλα, αλλά δεν πειράζει.

- Ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα, όχι μετά από ένα χρόνο. Και καλά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές

ΚΚΕ δυνατό, δεν υπάρχει άλλη λύση σήμερα. Και να πάει να ψηφίσει ο ελληνικός λαός και η νεολαία με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

902

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.