Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Δημήτρης Κουτσούμπας: Με ισχυρό ΚΚΕ ο λαός θα αμφισβητήσει την ΕΕ και θα δώσει ένα μάθημα στην κυβέρνηση — Του το εξηγώ (του Μητσοτάκη) κάθε μέρα, αλλά πού να καταλάβει. Αλλά τώρα να βρεθούμε σε νησί, ερημικό, απομονωμένοι, ξέμπαρκοι εκεί, σημαίνει ότι κάποιο ναυάγιο έγινε, οπότε η γκαντεμιά πάει σύννεφο εδώ (VIDEO)

*

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Τώρα ΚΚΕ δυνατό! Απέναντι στις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ και των κομμάτων της, στον αγώνα για την ανατροπή τους!

*

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Με ισχυρό ΚΚΕ ο λαός θα αμφισβητήσει την ΕΕ και θα δώσει ένα μάθημα στην κυβέρνηση (VIDEO)

Πέμπτη 30/05/2024 - 20:02

Κάλεσμα στον ελληνικό λαό να δώσει αποφασιστικά την ψήφο του στο ΚΚΕ, απεύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Αlpha».

Υπογράμμισε πως με αυτό τον τρόπο ο ελληνικός λαός θα αμφισβητήσει την πολιτική της ΕΕ, θα δώσει ένα μάθημα στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα καταδικάσει την δήθεν αντιπολίτευση των άλλων κομμάτων. Όπως εξήγησε, ο ελληνικός λαός είδε αντιπολίτευση, μέσα και έξω από την Βουλή, μόνο από το ΚΚΕ που ήταν σε όλους τους αγώνες.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε πως το ΚΚΕ θέλει να είναι ισχυρό και εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, στο ευρωκοινοβούλιο, και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα. 

Η συνέντευξη

Θα μείνουμε στην επικαιρότητα, κυρίες και κύριοι, για να καλωσορίσω εδώ στο studio του Alpha τον Γραμματέα του ΚΚΕ, τον κύριο Δημήτρη Κουτσούμπα. Καλησπέρα σας κ. Γραμματέα.

Καλησπέρα σας.

Πολιτική επικαιρότητα από τη μία, δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω από την αθλητική επικαιρότητα από την άλλη, αν μου το επιτρέψετε. Μια πολύ μεγάλη νίκη για τον Ολυμπιακό, ξέρω ότι είστε και Ολυμπιακός. Τα συναισθήματά σας και πραγματικά αν το περιμένατε αυτό που συνέβη;

Καλά, να σας πω το εξής, οποιαδήποτε ελληνική ομάδα και να έπαιζε σε τέτοιον αγώνα, σε τέτοια διοργάνωση ευρωπαϊκού επιπέδου, θα την υποστήριζα. Για να είμαστε ξεκάθαροι. Νομίζω έπαιξε καλά ο Ολυμπιακός, ήταν πολύ δύσκολη μάχη, για όσους τηλεθεατές ή για όσους τον είδαν ζωντανά τον αγώνα αυτό. Ήταν δύσκολη μάχη. Η Φιορεντίνα είναι έμπειρη ομάδα σε τέτοιες διοργανώσεις, συγκροτημένη αλλά τα κατάφερε ο Ολυμπιακός.

Δεν πήγατε στο γήπεδο.

Όχι, όχι. Σπίτι, με συντρόφους, με την οικογένεια το είδα.

Μεγάλη επιτυχία του Ολυμπιακού, μεγάλη επιτυχία και του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ. Σα να ξυπνάει κάτι σε αυτό που λέγεται ελληνικός αθλητισμός και πάλι, έτσι;

Ναι, αν δεν είχαμε και την εμπορευματοποίηση σε όλα αυτά και αν ενισχυόταν περισσότερο από το κράτος. Έχουμε πάρα πολλά παιδιά που θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικά μεγάλοι αθλητές σε όλα τα είδη, και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ, στο βόλεϊ, στον αθλητισμό γενικότερα σε όλα τα αθλήματα. Είναι παιδιά με όρεξη, που έχουν τη δυνατότητα αλλά πρέπει να τους δίνεις και τις προϋποθέσεις. Προχτές για παράδειγμα το βράδυ, πήγα και παρακολούθησα ένα πρωτάθλημα, vintage λέγεται, που ήταν στον τελικό η Παλλήνη με την Δραπετσώνα – Κερατσίνι, που είναι βέβαια μεγαλύτερες ηλικίες, είναι αυτοί οι “απόμαχοι” ας το πούμε, από 35 χρονών και πάνω, 40-50, είναι κάποιοι μεγαλύτεροι που συνεχίζουν. Πάνε σχολεία, πάνε μαθητές τους παρακολουθούν και έδωσα και το κύπελλο στην ομάδα που κέρδισε. Ήταν αγώνας βόλεϊ αυτός.

Πολύ σημαντικό αυτό αλλά χρειάζεται ενίσχυση. Πρέπει το κράτος να ενισχύσει αυτό τον αθλητισμό, τη νεολαία μας, γιατί είναι και διέξοδος για τα παιδιά.

Πριν πάμε στα πολιτικά, να σας βάλω και σε καλοκαιρινή διάθεση. Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε σήμερα, με ποιον πολιτικό αρχηγό θα ήθελε να βρεθεί σε ένα εγκαταλελειμμένο νησί, να αποκλειστεί εκεί και διάλεξε εσάς. Είπε, με τον κ. Κουτσούμπα για να μου εξηγήσει πως είναι δυνατόν κάποιος στις μέρες μας να είναι κομμουνιστής.

Του το εξηγώ κάθε μέρα, αλλά πού να καταλάβει. Αλλά τώρα να βρεθούμε σε νησί, ερημικό, απομονωμένοι, ξέμπαρκοι εκεί, σημαίνει ότι κάποιο ναυάγιο έγινε, οπότε η γκαντεμιά πάει σύννεφο εδώ. Τώρα ποιος είναι και πως θα βρεθούμε εκεί, δεν ξέρω.

Δεν σας το εύχομαι.

Ούτε εγώ το εύχομαι στον εαυτό μου, τέτοια τραγωδία.

Κ. Γραμματέα, η πιο συνηθισμένη ερώτηση που γίνεται, ενόψει ευρωεκλογών, στους εκπροσώπους του ΚΚΕ είναι γιατί να ψηφίσει κανείς ένα κόμμα για την Ευρωβουλή, το οποίο έχει βασική άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ΕΕ;

Ναι, γιατί η ΕΕ δεν είναι η Ευρώπη των λαών, για τα συμφέροντα των πολλών δηλαδή. Είναι η ΕΕ των πολέμων, είναι η ΕΕ των λόμπι, της διαφθοράς, είναι η ΕΕ των μονοπωλίων, της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, της ακρίβειας. Οι πολιτικές της δηλαδή οδηγούν σε ταλαιπωρία και βάσανα τους λαούς, παρά όλα αυτά που έλεγαν άλλα κόμματα - όχι εμείς – εδώ και χρόνια, ότι θα μπαίναμε στην ΕΕ και θα είχαμε ευημερία, ισότητα και βλέπουμε να μεγαλώνουν οι ανισότητες μεταξύ των χωρών και βεβαίως οι λαοί να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, να περνάνε όλο και πιο δύσκολα, γιατί χειρότερη γίνεται αυτή η ΕΕ. Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι πρέπει να σπάσουμε αυτά τα δεσμά, να αποδεσμευτούμε από αυτή την Ένωση των μονοπωλίων. Και βέβαια οι λαοί μπορούν να οικοδομήσουν μια άλλη ευρωπαϊκή ένωση, αλλά αυτό είναι θέμα συσχετισμού δυνάμεων. Πρέπει να το αποφασίσουν οι ίδιοι δηλαδή, η ευρωπαϊκή ένωση των λαών, του σοσιαλισμού, αυτή που προτείνουμε εμείς, όπως και η Ελλάδα του σοσιαλισμού και του ελληνικού λαού. Θα είναι πραγματικά μία ένωση που θα έχει προμετωπίδα της την αλληλεγγύη, την φιλία των λαών, την ισοτιμία, την προάσπιση των δικαιωμάτων.

Άρα ψηφίστε μας για να αλώσουμε το σημερινό σύστημα από μέσα;

Κοιτάξτε, εμείς θέλουμε να είμαστε ισχυροί και εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, για να τις αποκαλύπτουμε έγκαιρα, για να τις εμποδίζουμε αν μπορούμε, για να τις καθυστερούμε. Και βεβαίως εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις είναι το ευρωκοινοβούλιο πρώτα απ’ όλα και σε συνέχεια έρχονται στα εθνικά κοινοβούλια, στο ελληνικό κοινοβούλιο για παράδειγμα και η κάθε κυβέρνηση υλοποιεί αυτές τις αντιλαϊκές αποφάσεις. Άρα είναι κρίσιμο ζήτημα, το ΚΚΕ να είναι πάρα πολύ ισχυρό, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις, δεν έχει εξαρτήσεις από τα λόμπι, από την ΕΕ, την Κομισιόν. Μπορεί με καθαρό μυαλό και καθαρές θέσεις να ασκεί κριτική, να ενημερώνει τον λαό, να τον προετοιμάζει, έτσι ώστε αυτά που θα έρχονται και αυτά που θα έχουμε ως επιπτώσεις από την ΕΕ να μπορεί έγκαιρα να ενημερώνεται ο ελληνικός λαός και να τα αντιπαλεύει. Γιατί το κύριο ζήτημα είναι τι αντιπολίτευση κάνεις σε αυτά. Όπως στην Ελλάδα για παράδειγμα, που εμείς δεν συμφωνούμε όπως είναι το πολιτικό σύστημα στα πλαίσια του καπιταλισμού, δεν συμφωνούμε με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, δεν συμφωνούμε με αυτούς τους αστικούς θεσμούς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καθόμαστε στη γωνία και παρακολουθούμε σαν παρατηρητές τα γεγονότα ή σαν κριτές. Συμμετέχουμε ενεργά και εκεί που διαμορφώνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στα κέντρα δηλαδή των αποφάσεων και εκεί που ανατρέπονται αυτές, που είναι οι δρόμοι του αγώνα.

Αυτό το ερώτημα καταλήγει πάντα σε ένα δίλημμα, το αντιμετωπίζει και ο ψηφοφόρος ίσως. Γιατί να μην ψηφίσω ένα πιο φιλοευρωπαϊκό αριστερό κόμμα, για παράδειγμα τον ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί, για παράδειγμα, το 47% του ελληνικού λαού θέλει να καταδικάσει την πολιτική της ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τέτοιου είδους κόμματα είναι με τα μπούνια μ’ αυτή την ΕΕ των πολέμων, των μνημονίων, των αντιλαϊκών πολιτικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, θεωρεί ιερή αμυντική συμμαχία το ΝΑΤΟ. Θεωρεί ότι μπορεί να καλυτερεύσει - οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, αυτής της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας που τη γνωρίσαμε και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη τόσα χρόνια, και κατέστρεψε ουσιαστικά οικονομίες, λαούς και δικαιώματα λαών - αυτή θεωρεί ότι μπορεί να την κάνει καλύτερη μέσα από κάποιες επιμέρους βελτιώσεις. Και τον βλέπουμε, όλο και περισσότερο, αυτό το σύστημα, αυτή η ΕΕ να τον απορροφά, να τον τραβά και, βεβαίως, να καταντά ένα κόμμα ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά εκφυλισμένο, με αποκορύφωμα αυτό που παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες.

Κε Γραμματέα, για εσάς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερά; Και το ρωτάω αυτό γιατί διάβασα και μια οργισμένη ανακοίνωση του κόμματος σας μετά από μια επίσκεψη του κου Κασσελάκη στο Μουσείο Μπελογιάννη. Δεν έχει δικαίωμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος ενός αριστερού κόμματος, να επικαλείται τον Μπελογιάννη;

Κοιτάξτε, προεκλογικά είναι και λίγο τυχοδιωκτισμός. Είναι τυχοδιωκτάκος ο κος Κασσελάκης, είναι απατεωνίσκος.

Βαριά κουβέντα...

Ναι, την μια μέρα να λες ότι το ΝΑΤΟ είναι “ιερή αμυντική συμμαχία” και την άλλη μέρα να πηγαίνεις στο Μουσείο Μπελογιάννη, που εκτελέστηκε λόγω του ότι θεωρούσε το ΝΑΤΟ κίνδυνο για τους λαούς, εκτελέστηκε γι’ αυτές τις πολιτικές που ο κος Κασσελάκης σήμερα τις εξωραΐζει. Την μια μέρα να λες ότι η Ευρώπη είναι “το θαύμα που περιμέναμε όλοι” και πρέπει να φτάσουμε για να πάμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, λες και άλλα κόμματα λένε να την πάμε στην Αφρική, στην Ασία ή αλλού. Εννοεί γεωγραφικά; Δεν εννοεί αυτό. Εννοεί ότι πρέπει να πάει στην αγκαλιά των αντιλαϊκών αποφάσεων και των λόμπι της διαφθοράς, ψηφίζοντας -και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερό υποτίθεται κόμμα, αλλά και άλλα τέτοιου είδους αριστερά κόμματα- ότι τα λόμπι αυτά της διαφθοράς, που είχαμε τις κυρίες Καϊλή και άλλους τέτοιους το προηγούμενο διάστημα στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι στοιχείο απαραίτητο της ευρωπαϊκής, άκου!, δημοκρατίας. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Την ίδια ώρα που δίνει άλλοθι για την “αυτοάμυνα” στο Ισραήλ για να βομβαρδίζει και να σκοτώνει 20.000 παιδιά τους τελευταίους μήνες και εκατοντάδες χιλιάδες τα προηγούμενα όλα χρόνια ως κράτος-κατακτητής της παλαιστινιακής γης, να πηγαίνει στην Παλαιστίνη προεκλογικά. Ενώ, στην ουσία, έδωσε άλλοθι όλα αυτά τα χρόνια. Ή ετοιμαζόταν, όπως ξέρουμε όλοι, όταν πήγε στις ΗΠΑ -μου το έλεγαν και εκεί οι άνθρωποι, οι ομογενείς- να συναντήσει το πιο αντιδραστικό ισραηλινό λόμπι που υπάρχει εκεί. Όχι τις οργανώσεις των Εβραίων, των Ισραηλινών που είχαν κάποια αντίληψη διαφορετική, προοδευτική, αλλά το πιο αντιδραστικό λόμπι αυτών. Άρα, λοιπόν, αυτό το κόμμα πως να το πεις αριστερά; Δηλαδή, μόνο κοροϊδία μπορεί πλέον να το πει ο ελληνικός λαός. Και μετά φυσικά, να σας θυμίσω - τα ξέρει ο ελληνικός λαός, οι τηλεθεατές που μας παρακολουθούν σήμερα - εμείς και στον ΣΥΡΙΖΑ, με την προηγούμενη ηγεσία, κάναμε κριτική. Πάλι θεωρούσαμε ότι δεν είναι αριστερά, έτσι όπως αισθάνεται ο κόσμος ή εννοεί την αριστερά. Γιατί, εδώ που τα λέμε, είναι λίγο κοροϊδία το αριστερός, δεξιός, οι γεωγραφικοί δηλαδή προσδιορισμοί που στην πολιτική δεν αποδίδουν τίποτα.

Το σημερινό τοπίο στην πολιτική, με βάση και τις μετρήσεις εν όψει των Ευρωεκλογών, αλλά, νομίζω, και την παγιωμένη εικόνα που έχουμε για τις Εθνικές εκλογές. Πολύ κατακερματισμένη η αντιπολίτευση κε Γραμματέα. Έχουμε πάρα πολλά κόμματα, για παράδειγμα δέκα κόμματα αυτήν την ώρα είναι κοντά ή πάνω από το όριο να μπουν στην Ευρωβουλή, αφήνω στην άκρη την κυβέρνηση.

Δε νομίζω ότι τόσα κόμματα θα μπουν στην Ευρωβουλή τελικά, αλλά αυτό είναι διαφορετικό ζήτημα. Έτσι νομίζω πάντα ήταν, δηλαδή πάντα είχαμε πάρα πολλά κόμματα που κατεβαίναν.

Δεν σας ανησυχεί αυτή η πολυδιάσπαση;

Όχι, δεν με ανησυχεί αυτό. Με ανησυχούν οι πολιτικές αυτών των κομμάτων. Εμείς θεωρούμε ότι χρειάζεται μια τέτοια ψήφος του ελληνικού λαού, που θέλει ειλικρινά να αμφισβητήσει την ΕΕ και τις πολιτικές της, να αμφισβητήσει και να δώσει ένα μήνυμα, ένα μάθημα στην κυβέρνηση της ΝΔ που μπήκε “καβάλα στο άλογο” του 41% και έφερε πολλά αντιλαϊκά μέτρα μέσα σ’ ένα μόλις χρόνο, χωρίς να έχει κλείσει καν ο χρόνος. Την πολιτική άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που έκαναν δήθεν αντιπολίτευση, αλλά τους είδαμε να ψηφίζουν άλλος κατά 95% μαζί με τη ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο, άλλος κατά 75% και άλλος κατά 55-60% μαζί με τη ΝΔ. Άρα, αντιπολίτευση ο ελληνικός λαός είδε τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά και μέσα στη Βουλή αλλά και έξω απ’ αυτήν εκεί που κυρίως που κρίνονται τα πάντα και μπορεί να πιέσει ο εργαζόμενος για κάποιες ανάσες ανακούφισης, ήταν μόνο από το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ ήταν παντού, στις εργατικές κινητοποιήσεις για τα μεροκάματα, τους μισθούς, για να μην γίνουν απολύσεις, για τα εργατικά ατυχήματα, για τους πλειστηριασμούς σπιτιών, για τις γυναικοκτονίες, για το έγκλημα και την τραγωδία των Τεμπών, για την Παιδεία, για τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία που χρειαζόμαστε γιατρούς-νοσηλευτές και δεν έχουμε. Αντίθετα ζεστό χρήμα δίνεται σε λίγους. Άρα, αυτά τα ζητήματα μπορεί τώρα να τα σκεφτεί ο ελληνικός λαός και να δώσει αποφασιστικά την ψήφο του στο ΚΚΕ.

Καλό υπόλοιπο προεκλογικής μάχης κε Κουτσούμπα και καλή δύναμη, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, να είστε καλά.

Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ, καλή συνέχεια.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.