Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο λαός να φτάσει το ΚΚΕ όσο πιο ψηλά γίνεται (VIDEO)

*

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Τώρα ΚΚΕ δυνατό! Απέναντι στις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ και των κομμάτων της, στον αγώνα για την ανατροπή τους!

*

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Ο λαός να φτάσει το ΚΚΕ όσο πιο ψηλά γίνεται (VIDEO)

Τρίτη 21/05/2024 - 21:00

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Action24» στην εκπομπή του δημοσιογράφου Σεραφείμ Κοτρώτσου παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το βράδυ της Τρίτης.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε αναλυτικά στα εθνικά θέματα, τα ελληνοτουρκικά και τη Συμφωνία των Πρεσπών, στα εξοπλιστικά και στις αγορές που γίνονται για τις ανάγκες των πολεμικών επιχειρήσεων και επεμβάσεων για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, που δεν αφορούν την άμυνα της χώρας και τα χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του.

Ακόμη αναφορά έγινε στην ακρίβεια και στο γεγονός ότι το ΚΚΕ είχε καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, για άμεση κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και δεν την ψήφισε ούτε η κυβέρνηση, ούτε τα άλλα κόμματα.

Αναφέρθηκε και στο ρόλο της κάθε πολικής δύναμης, που στηρίζει στην ουσία την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ για την ακροδεξιά επεσήμανε ότι ενώ εμφανίζεται ως «αντισυστημική» δύναμη, εκεί που για παράδειγμα τέτοιες δυνάμεις βρίσκονται σε κυβερνητικές θέσεις μια χαρά συνδιαμορφώνουν και υλοποιούν τις αντιδραστικές πολιτικές της ΕΕ μαζί με όλα τα υπόλοιπα κόμματα. 

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως ο λαός, που συμφωνεί σε πολλά με τις προτάσεις του ΚΚΕ, πρέπει και με την ψήφο του στις Ευρωεκλογές να το φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται.

Η συνέντευξη

Θέλω να ξεκινήσουμε αυτή την κουβέντα απ' τα εθνικά θέματα που μας απασχόλησαν πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα και θα έλεγε κανείς ότι έγιναν και στοιχείο αυτής της προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων. Και αναφέρομαι αφενός στα ελληνοτουρκικά, μετά και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, αφετέρου στη Συμφωνία των Πρεσπών με την παραβίασή της, την προκλητική, απ' τη νέα πρόεδρο και τον εντολοδόχο Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ακόμα - ακόμα και στην τελευταία επίσκεψη Ράμα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ελληνοτουρκικά θέλω να σας ρωτήσω ευθέως, εκτιμάτε ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα ωφέλησε στην συγκεκριμένη χρονική και γεωπολιτική συγκυρία; Θα αποδώσει; Θα φέρει αποτελέσματα; Και το λέω γιατί αμέσως μετά τις επόμενες μέρες είδαμε τον Ερντογάν πάλι με αφορμή και την επέτειο για τη γενοκτονία των ποντίων - κάνατε και μια πολύ ωραία δήλωση στα ποντιακά - να σηκώνει πάλι τον πήχη των προκλήσεων.

Κοιτάξτε να δείτε, διάλογος καλό είναι να γίνεται, γιατί ζητήματα διμερή λύνονται μόνο με τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση, δεν μπορούν να λυθούν με άλλο τρόπο. Όμως δεν μας εφησυχάζει το γεγονός της επίσκεψης του κ. Πρωθυπουργού στην Τουρκία, των εκεί διαπραγματεύσεων και δηλώσεων που ακολούθησαν αυτή τη συνάντηση, ούτε το αισιόδοξο κλίμα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός γι' αυτή τη συνάντηση. Διότι ο κ. Ερντογάν ακόμα και στην ίδια τη συνάντηση, που υποτίθεται κάπως διπλωματικά προσέχεις το τι θα πεις, έθεσε όλα τα ζητήματα των τουρκικών διεκδικήσεων που τα λέει σε όλους τους τόνους, πότε με άγριο και οξυμένο τρόπο, πότε σε πιο διπλωματικό επίπεδο, όμως αυτά τα έθεσε. Έθεσε πχ για την Κύπρο για δύο κράτη και όχι για ενιαία Κύπρο, έθεσε για την τουρκική μειονότητα κατά την άποψή του στη Θράκη, ενώ είναι μουσουλμανική η μειονότητα και του απάντησε βεβαίως ο κ. Μητσοτάκης με βάση τη συνθήκη της Λωζάνης. Έθεσε με έναν τρόπο τα ζητήματα που αφορούν τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, λέγοντας ότι κάνει επιδιορθώσεις, επισκευές και θα είναι επισκέψιμη σαν μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ, όμως όλοι γνωρίζουμε ότι και η Αγιά Σοφιά είναι επισκέψιμο μνημείο, πας και τη βλέπεις, όμως είναι τζαμί...

Και πολύ συγκεκριμένες ώρες, λίγος κόσμος...

Από κει και πέρα μια σειρά δηλώσεις επίσης που ακολούθησαν, είτε χτες με αφορμή την τραγική επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που τόλμησε να κάνει αυτή την ανιστόρητη και απαράδεκτη δήλωση, ανήμερα κιόλας. Τα προηγούμενα χρόνια δεν το είχαμε αυτό, που δείχνει μια κλιμάκωση και μια συνέχεια στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρότι λένε όλοι και ο ίδιος ότι «είναι καλός ο διάλογος, θα συνεχίσουμε, θα προχωρήσουμε, ότι γίναν βήματα». Τώρα τα βήματα που γίναν, εντάξει αντάλλαξαν κάποιες σκέψεις για κάποιες εμπορικές ανταλλαγές, επενδύσεις επιχειρηματιών και για τα ζητήματα της βίζας που λύθηκαν για δέκα νησιά του Αιγαίου, δηλαδή να γίνεται πιο γρήγορα η διαδικασία, το να έρχονται κάποιοι Τούρκοι εδώ, αυτά είναι όλα κι όλα. Από κει και πέρα τελεία και όλα μένουν ανοιχτά. Άρα ο εφησυχασμός που δυστυχώς καλλιεργεί η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό, πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις, γιατί τα «ήρεμα νερά» εύκολα μετατρέπονται σε μεγάλη φουρτούνα.

Η κυβέρνηση λέει ότι αφενός επενδύει στα ήρεμα νερά αφετέρου όμως επενδύει στους εξοπλισμούς, έχει ενισχύσει την αμυντική θωράκιση της χώρας πολύ σημαντικά, με τα Rafale, τις φρεγάτες, τα F-35 τα οποία θα πάρουμε. Το ΚΚΕ απέναντι σε αυτό που παλιά το λέγατε κούρσα εξοπλισμών, τι λέτε; Πρέπει να ενισχύεται η άμυνα της χώρας με όλα αυτά που η κυβέρνηση προωθεί;

Κύριε Κοτρώτσε, αυτά δεν είναι αμυντικές δαπάνες, αυτά είναι αγορές για τις ανάγκες πολεμικών επιχειρήσεων, επεμβάσεων, για τις ανάγκες και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των συμμάχων. Δεν αφορούν κυρίως την άμυνα απέναντι σε μια εξωτερική απειλή, αν υποθέσουμε ότι τέτοια είναι η Τουρκία ή ότι οι εξοπλισμοί γίνονται γι' αυτό το σκοπό και γι' αυτό το λόγο. Άρα αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Και φυσικά το ζήτημα το μεγάλο είναι ότι τα χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός. 500.000 ευρώ τη μέρα δίνει ο λαός απ' το υστέρημά του για να βρίσκεται η φρεγάτα “ΥΔΡΑ” στην Ερυθρά Θάλασσα, μακριά απ' τα σύνορα και με κίνδυνο για τους αξιωματικούς, τους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και τους ναυτικούς που βρίσκονται εκεί και υπηρετούν σε αυτή τη φρεγάτα. Χώρια τα υπόλοιπα τεράστια έξοδα για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, για οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, για να έχουμε τον εναέριο έλεγχο υποτίθεται των Δ. Βαλκανίων και πιο συγκεκριμένα της Βόρειας Μακεδονίας, της γειτονικής χώρας. Αυτά είναι έξοδα του ελληνικού κράτους, τα πληρώνει ο λαός απ' το υστέρημά του, τη φορολογία του και δίνονται για αλλότριους σκοπούς, δεν λύνουν προβλήματα άμυνας της χώρας.

Κλείνω το κεφάλαιο ελληνοτουρκικά και σας ρωτώ, φοβάστε, εκτιμάτε, πιθανολογείτε ότι μπορεί ενδεχομένως υπό την πίεση των ΗΠΑ, της ΕΕ, αλλά κυρίως των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, να προωθείται μια ελληνοτουρκική προσέγγιση που να έχει και ατζέντα πέραν της ατζέντας που βλέπουμε δημοσίως;

Είναι παραπάνω από βέβαιο πιστεύω αυτό. Ο οδικός χάρτης των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων έχει μέσα και ως κατάληξη τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, έχει συζητήσεις για διμερείς διαφωνίες, αλλά δυστυχώς και με παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και ζητημάτων κυριαρχίας της χώρας. Αυτά που ζητάει η άρχουσα τάξη της Τουρκίας για παράδειγμα ε, έχουν τη βάση τους, με συνέπεια και συνέχεια να ακολουθεί αυτή την πολιτική. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ξέρουμε ότι έχουν προτεραιότητα τη σχέση τους με την Τουρκία όσον αφορά τη σταθερότητα στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ, διότι είναι μια ισχυρή δύναμη, είναι μια μεγάλη χώρα, μεγαλύτερη απ' την Ελλάδα, είναι επίσης σε ένα κρίσιμο γεωστρατηγικό σημείο σε σχέση με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες, τη Μέση Ανατολή, τον μουσουλμανικό κόσμο και επειδή θέλουν να την τραβήξουν απ' την αγκαλιά της Ρωσίας και του άλλου τόξου, των άλλων ιμπεριαλιστικών κρατών, που συνεργάζονται και συνεννοούνται σε διάφορα διεθνή ζητήματα και περιφερειακά. Άρα, λοιπόν, με αυτή τη στρατηγική και με αυτή τη γραμμή βήμα το βήμα γίνεται η προσπάθεια και με την εμμονή φυσικά του Ερντογάν και της άρχουσας τάξης της Τουρκίας, της κυβέρνησης εκεί, να διεκδικεί σταθερά και τις «γκρίζες ζώνες», συνεχώς το επαναφέρει. Αυτό έγινε και με τα γεωγραφικά θαλάσσια πάρκα που ορίστηκαν για το Αιγαίο, αυτό γίνεται με κάθε αφορμή, είτε θέτει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης, όπως τη λένε των νησιών του Αιγαίου, γιατί τέλος πάντων λέει, “δεν είναι λυμένα τα κυριαρχικά δικαιώματα, η κυριαρχία”, γιατί ενώ όλα είναι ελληνικά, κάποια θεωρεί ότι είναι πιθανόν τούρκικα κι άλλες τέτοιες ανιστόρητες συζητήσεις που έχουν λυθεί βέβαια με διεθνείς συνθήκες. Και ξέρουμε ότι αυτές οι συνθήκες δεν αλλάζουν ειρηνικά, αλλάζουν με πολέμους. Γι' αυτό ανησυχούμε, προβληματιζόμαστε και θέτουμε αυτά τα ζητήματα και στην κυβέρνηση και στην ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών ο κ. Γεραπετρίτης καθαρά θέσαμε αυτές τις θέσεις μας και να προετοιμάζεται ο ελληνικός λαός, αλλά και να μην καλλιεργείται ένα ψεύτικο κλίμα εφησυχασμού.

Βόρεια Μακεδονία. Έχουμε αυτή την προκλητική παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών αρχικώς απ' την νεοεκλεγείσα Πρόεδρο, μετά απ' τον εντολοδόχο Πρωθυπουργό, θέλω να σας ρωτήσω, αντιδρούν οι ΗΠΑ, η ΕΕ, φαίνεται όμως ότι οι εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία που έχουν πάρει το πάνω χέρι έχουν κάποιο γενικότερο σχέδιο, δεν μπορεί ξαφνικά ένας - να το πω έτσι - μετρίου βεληνεκούς Βαλκάνιος πολιτικός, όπως ο Μιτσκόσκι, να ξεσηκώνεται απέναντι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αν κάπου δεν βασίζεται, λέω εγώ υποθετικά. Τι κάνουμε εμείς ως Ελλάδα από δω και πέρα; Τους βάζουμε φραγμό στην ενταξιακή διαδικασία προς την Ευρώπη, κάνουμε κάτι άλλο; Καταγγέλλουμε τη συμφωνία;

Πρώτα απ' όλα η Συμφωνία, την οποία εμείς καταψηφίσαμε όπως ξέρετε, ήταν σε λάθος κατεύθυνση, έγινε μόνο και μόνο και εσπευσμένα μάλιστα απ' την τότε κυβέρνηση, για να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ. Αυτό ήταν το βασικό πρόταγμα και η βασική σκέψη. Και είναι λάθος. Γιατί εμείς λέμε ότι οποιοδήποτε άνοιγμα γίνεται και νέες εισχωρήσεις στο ΝΑΤΟ δημιουργούν αποσταθεροποίηση, δεν δημιουργούν σταθερότητα και ασφάλεια, δημιουργούν νέα προβλήματα και αυτά θα τα δούμε πολύ περισσότερο στο μέλλον. Το δεύτερο ζήτημα που πήγαινε να λυθεί, δηλαδή οι διμερείς διαφορές, διαφορετικές προσεγγίσεις δύο κρατών, της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας γύρω πρώτα απ' όλα απ' το όνομα που θα επιλύονταν, το οποίο «επιλύθηκε» εντός εισαγωγικών με αυτή τη συμφωνία, με σύνθετη ονομασία, γιατί δεν υπήρχε καμία αντίρρηση να υπάρχει η λέξη Μακεδονία. Μόνο που θα ήταν με καθαρό γεωγραφικό προσδιορισμό, θα ήταν erga omnes, θα υπερίσχυε όλων των άλλων, δηλαδή και καταλήχτηκε το «Βόρεια Μακεδονία». Βέβαια τότε θα θυμάστε, στη Βουλή και αμέσως μετά σε επανειλημμένες ομιλίες και συνεντεύξεις μας είχαμε πει, κι εγώ προσωπικά, ότι δεν θα αργήσει η στιγμή όπου θα φύγει κι αυτό το «Βόρεια» ως προσδιορισμός και θα μείνει σκέτο «Μακεδονία», ήρθε η στιγμή και το είδαμε με το που άλλαξε η κυβέρνηση, ο πρόεδρος ....

Όχι ως διεθνής ονομασία, επισήμως.

Όχι, σύμφωνοι, αλλά αυτό στην πράξη έτσι γίνεται. Διότι δεν λύθηκαν και τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν τη γλώσσα, το μακεδονική γλώσσα παρέμεινε, ζητήματα των βιβλίων, των μνημείων, ιστορικότητας, που θέσαμε ότι έπρεπε να λυθούν, δηλαδή όλα αυτά που συνιστούν εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς δεν επιλύθηκαν και άρα είναι επόμενο να τα έχεις ανοιχτά...

Με ευθύνη και δική μας;

Οπωσδήποτε και δική μας, διότι ξαναλέω το πρόταγμα ήταν να κάνουν τον καλό στους συμμάχους, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ που συμφωνούσαν με αυτό και προωθούσαν μια τέτοια λύση να μπει πρώτα στο ΝΑΤΟ και μετά στην ΕΕ και αυτό έγινε. Φυσικά τώρα, ακούω την αξιωματική αντιπολίτευση που λέει να φέρει τα τρία μνημόνια να τα ψηφίσει στη Βουλή κλπ. Εμείς διαφωνούμε, βεβαίως διαφωνούμε, διότι σας θυμίζω είχαμε καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, πόσο μάλλον τα υπόλοιπα μνημόνια που είναι συνέχεια αυτής της Συμφωνίας.

Η κυβέρνηση λέει ότι είναι διαπραγματευτικό μας χαρτί και δεν πρέπει να τα φέρουμε τώρα που προκαλούν.

Εγώ λέω ότι στη Βουλή θα τα καταψηφίσουμε τα μνημόνια.

Όταν τα φέρει η κυβέρνηση;

Εάν τα φέρει η κυβέρνηση, είτε ως διαπραγματευτικό ατού, είτε επειδή θα πιεστεί και μόνο, που κάπως έτσι θα γίνει στο τέλος.

Την ευρωπαϊκή πορεία, προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας τι κάνουμε; Την χρησιμοποιούμε ως διαπραγματευτικό χαρτί να σταματήσουν οι προκλήσεις;

Στην άποψη τη δική μας όχι, άλλωστε ξέρετε ότι εμείς είμαστε αντίθετοι στην ένταξη κρατών στην ΕΕ, με συνέπεια, όπως καταψηφίσαμε την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ το 1992, όταν μετατράπηκε από ΕΟΚ σε ΕΕ, όπως και πριν την ΕΟΚ φυσικά, με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και ήμασταν το μόνο κόμμα που την είχαμε καταψηφίσει στην ελληνική βουλή. Αυτό συνεχίζουμε και τώρα, διότι στα βασικά ζητήματα, τα καίρια θέματα που θέταμε και είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις γι' αυτή την ένωση την ευρωπαϊκή, επιβεβαιώνονται και αποδείχτηκε στην πράξη είτε αφορά στην οικονομία, είτε στο πολιτικό σύστημα, είτε την περιβόητη ενοποίηση της Ευρώπης, είτε άλλες πλευρές με αντιλαϊκές πολιτικές που τις βλέπουμε και στην Ελλάδα.

Σας πάω τώρα στο βασικό, στο νούμερο ένα θέμα που απασχολεί τον κόσμο και αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, θα έλεγε κανείς ότι είναι το θέμα στο οποίο συμπυκνώνεται και η δυσφορία, η δυσαρέσκεια πολλών πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει πάρει μία σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας τα τελευταία δύο χρόνια, κάποια έχουν αποδώσει, τα περισσότερα από ό,τι φαίνεται δεν έχουν αποδώσει. Κάθε μήνα με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα βλέπουμε να αυξάνουν όλα αυτά. Ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες - και μάλιστα σήμερα είπε ότι πήρε και απάντηση - έστειλε μία επιστολή για τις πολυεθνικές στην κυρία Φον Ντερ Λάιεν. Θεωρείτε ότι το πρόβλημα είναι στις πολυεθνικές ή είναι μεγαλύτερο και εσείς τι θα προτείνατε;

Με επιστολές στην κυρία Φον Ντερ Λάιεν δεν λύνεται το πρόβλημα του πληθωρισμού, το πρόβλημα της ακρίβειας, της εκτίναξης δηλαδή των τιμών στα ράφια των καταστημάτων, αλλά και σε άλλους τομείς, στην ενέργεια, στα καύσιμα, τα ξέρουμε, τα ζούμε, τα ζουν οι συμπολίτες μας καθημερινά. Το πρόβλημα της ακρίβειας πρώτα από όλα ξεκινά από το γεγονός ότι αυτό το σύστημα και αυτή η ΕΕ, έτσι όπως έχει εξελιχθεί από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ - εμβληματική ημερομηνία το 1992. Με τη Συνθήκη αυτή καθορίστηκε η ελευθερία κίνησης εμπορευμάτων, κεφαλαίων στα κράτη-μέλη της ΕΕ και στην ουσία έπαψε σταδιακά στην αρχή, ολοκληρωτικά σήμερα, οποιαδήποτε εθνική προστασία απέναντι σε αυτά. Και βεβαίως σήμερα όταν έχεις πολυεθνικές, καρτέλ, όταν έχεις ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους, που αυτούς κυρίως τους έχουν τα αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη της Ευρώπης - Γερμανία, Γαλλία, υπόλοιπες κλπ - και άρα μπορούν να είναι ανταγωνιστικά στα κράτη που πάνε τα εμπορεύματά τους, που πάνε τις επιχειρήσεις τους κλπ και καθορίζουν τις τιμές των προϊόντων. Αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να το λύσει η Ελλάδα, δεν μπορεί να το λύσει η καπιταλιστική αγορά, δεν μπορεί να λύσει αυτά τα ζητήματα του ανταγωνισμού που γίνονται και με καρτέλ και ανεβαίνουν οι τιμές και εκτοξεύονται οι τιμές των προϊόντων.

Σας διακόπτω. Γιατί όμως το ίδιο προϊόν, η ίδια πολυεθνική να το πουλάει 100 ευρώ στη Γερμανία και 170 ή 200 ή 250 ευρώ στην Ελλάδα;

Γιατί έχει μεγαλύτερο κέρδος. Και γιατί εκεί το κάνει γιατί έχει ανταγωνιστική μεγάλη εταιρεία και είτε σε συμφωνία μαζί της ή επειδή έχει τον ανταγωνισμό το δίνει πιο φθηνά για να έχει περισσότερη ποσότητα πώλησης των δικών της προϊόντων.

Άρα είναι πιο κλειστή η ελληνική αγορά;

Όχι είναι πιο μικρή η ελληνική αγορά και αυτό επιδρά σε αυτό το ζήτημα. Αλλά, πέρα από αυτό υπάρχουν και άλλοι παράμετροι διότι δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο σε αυτό το ζήτημα του ανταγωνισμού που δεν λύνεται, αυτό λύνεται μόνο όταν τελειώσει η καπιταλιστική αγορά και πάει οριστικά “στον αγύριστο”, όπως θα έλεγα πολύ απλά. Αυτό σήμερα δεν γίνεται. Όμως τι έχουμε ακόμη; Εδώ έχουμε την πράσινη μετάβαση, την πράσινη ανάπτυξη, που ειδικά για την Ελλάδα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις που έχει η πράσινη μετάβαση στην μεγάλη αύξηση του ενεργειακού μείγματος των ΑΠΕ, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το ακριβό LNG επίσης, η μεταφορά του, το Χρηματιστήριο της Ενέργειας, ζητήματα δηλαδή που επιδρούν καθοριστικά και ανεβάζουν στα ύψη τις τιμές. Κι εδώ η κυβερνητική πολιτική, αλλά και η πολιτική των άλλων κομμάτων που σιγοντάρουν, δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση που θα έπρεπε να είμαστε όπως λέει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή ποιος έχει την ιδιοκτησία σε αυτές τις επιχειρήσεις, τι σχέδιο υπάρχει, κεντρικό, πανελλαδικό, επιστημονικά επεξεργασμένο για να μπορεί να δει που θα γίνονται τα αιολικά πάρκα, σε τιμές που θα μπορεί το λαϊκό εισόδημα να τις αντέξει, το λαϊκό νοικοκυριό, ο απλός εργαζόμενος, ο μισθωτός, ο αγρότης.

Βλέπουμε, επίσης, άλλες παραμέτρους. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και το εμπάργκο που επιβλήθηκε στη Ρωσία έφερε επιπτώσεις σε τεράστιες αυξήσεις τιμών λόγω του φυσικού αερίου κλπ. Αυτό επίσης, επιδρά. Το ζήτημα της αύξησης της τιμής της ενέργειας, του ακριβού ρεύματος κλπ φέρνει όξυνση, ανέβασμα της τιμής των λιπασμάτων. Αυτό μετακυλίεται στην αγροτική παραγωγή, στον Έλληνα αγρότη, όταν αγοράζει ακριβά τα λιπάσματα και ανεβαίνουν οι τιμές. Όλα αυτά δηλαδή, είναι ένας ολόκληρος μύλος “κολοκοτρωνέικος”, για να τον πω απλά και λαϊκά, που δεν ξετυλίγεται εύκολα και ούτε λύνεται με αυτές τις πολιτικές είτε της ΕΕ και της κυρίας Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν, που δεν τα έκανε αυτά τώρα τέσσερα χρόνια που ήταν στην ηγεσία και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τώρα και στην ηγεσία της ΕΕ. Πώς θα τα λύσει με επιστολές; Χώρια που το ζήτημα της ακρίβειας έχει να κάνει και με τους χαμηλούς μισθούς της Ελλάδας, γιατί διαφορετικά το προσλαμβάνει το πορτοφόλι ενός εργαζόμενου όταν έχει μισθό 1.500 ευρώ ή 2.000 ή τι άλλους μισθούς έχουν σε άλλες χώρες και διαφορετικά το προσλαμβάνει ο άλλος, που είναι με 800, με 700 κλπ ή η φορολογία επίσης, που είναι η άλλη μεγάλη γάγγραινα για τον Έλληνα εργαζόμενο..

Βγαίνει χθες κύριε Γραμματέα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, ο κύριος Γιώτης και λέει παρόντος του υπουργού Οικονομικών του κυρίου Χατζηδάκη, ότι πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και εγγυώμαι εγώ λέει προσωπικά και ο Σύνδεσμος προφανώς, ότι θα περάσει στις τιμές αυτή η μείωση. Και λέει ο υπουργός Οικονομικών ότι ούτε μπορούμε να το κάνουμε, γιατί θα αποσταθεροποιήσουμε τον προϋπολογισμό ούτε πρέπει να το κάνουμε και δεν εκτιμώ ότι θα περάσει στις τιμές. Αυτό γιατί συμβαίνει; Οι βιομήχανοι να ζητούν μείωση της φορολογίας στα τρόφιμα;

Δυστυχώς, για τον κύριο Χατζηδάκη ο προϋπολογισμός αποσταθεροποιείται μόνο όταν είναι να καλυφθούν κάποιες λαϊκές ανάγκες και να επιλυθούν κάποια τέτοια προβλήματα. Εγώ θα σας θυμίσω ότι είχαμε καταθέσει σαν κόμμα τροπολογία στη Βουλή για άμεση κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως επίσης και για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Αυτά τα είχαμε καταθέσει και δεν τα ψήφισαν ούτε η κυβέρνηση φυσικά, ούτε τα άλλα κόμματα. Και είναι στο τραπέζι αυτή η πρόταση, χωρίς να λύνει οριστικά και τελεσίδικα αυτό το μεγάλο πρόβλημα του πληθωρισμού, της ακρίβειας κλπ είναι όμως μία ανακούφιση αυτή τη στιγμή. Και έπρεπε να γίνει χθες, πόσο μάλλον σήμερα.

Υπάρχει έτσι μία γενικότερη αίσθηση και για τα ευρωπαϊκά, την οποία ως μία μικρογραφία τη διαπιστώνουμε και στην Ελλάδα, υπάρχει ένα άλμα της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Διάβαζα σήμερα μία ανάλυση στο Politico, που έλεγε ότι πιθανότατα το ECR και το ID, οι δύο ακροδεξιές πολιτικές ομάδες - η μία είναι η πιο μετριοπαθής που είναι η κυρία Μελόνι, η Ιταλίδα πρωθυπουργός η άλλη πιο σκληρή - το άθροισμά τους είναι πιθανόν να είναι η δεύτερη πολιτική ομάδα στο νέο Ευρωκοινοβούλιο πίσω από το μειωμένης δύναμης Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ρωτώ, λοιπόν, το εξής: Με την ακρίβεια στα ύψη, με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες να υφίστανται τις συνέπειες δύο πολέμων, ενός πολέμου που είναι στη γειτονιά μας και ενός άλλου, γιατί δεν έχουμε στροφή προς τα αριστερά, κύριε Γραμματέα, και έχουμε στροφή προς την Ακροδεξιά. Μήπως κάτι και εσείς, όχι προσωπικά, και η Αριστερά δεν έχει αντιληφθεί;

Ναι, καλά για την Αριστερά, δεν θα μιλήσω, για το ΚΚΕ θα πω, γιατί για εμάς άλλο η Αριστερά και ό,τι έχουμε μάθει, τρέχα γύρευε τι σημαίνει πλέον “Αριστερά”, αλλά οι κομμουνιστές έχουμε άλλη αντίληψη για αυτά τα ζητήματα. Και θα σας έλεγα το εξής, ότι η Ακροδεξιά και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όλα αυτά τα κόμματα, τα κινήματα κλπ εμφανίζονται ως αντισυστημικά, αξιοποιούν δηλαδή μια δικαιολογημένη αγανάκτηση, οργή, λόγω των αντιλαϊκών πολιτικών που βιώνουν οι εργαζόμενοι, ενώ είναι οι ίδιοι γέννημα - θρέμμα του ίδιου του συστήματος. Και να σας πω εδώ, ότι το ίδιο το σύστημα τους γεννά και τους αξιοποιεί. Θα θυμόμαστε όλοι ασφαλώς τη Μελόνι, ο κίνδυνος, για την ακροδεξιά στην Ιταλία και τέτοια. Και τι βλέπουμε; Τι κάνει η κυρία Μελόνι στις Συνόδους Κορυφής; Ψηφίζει ό,τι και ο κύριος Μητσοτάκης, ό,τι και η κυρία Φον Ντερ Λάιεν, ό,τι και οι άλλοι Ευρωπαίοι.

Έχουν προσαρμοστεί.

Όπως επίσης και η σοσιαλδημοκρατία από την άλλη μεριά, η οποία εμφανίζεται ως αριστερά, ως σύγχρονη αριστερά, δεν ξέρω τι, και πάει λέγοντας, κουραφέξαλα δηλαδή, και υλοποιεί ουσιαστικά τέτοιες πολιτικές. Και μόνο να δείτε κόμματα σοσιαλδημοκρατικού προσανατολισμού στην Ελλάδα, όπως είναι για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ψηφίσει το ίδιο με τη ΝΔ, το μεν ένα 95% και το 75% το έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, λοιπόν, έχουν κοινή πολιτική.

Δεν είναι αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ; Δηλώνει αριστερός, όμως, ο κύριος Κασσελάκης.

Ναι, όταν ψηφίζεις κατά 70%, δεν είναι το θέμα τι δηλώνεις. Όταν ψηφίζεις κατά 75% νομοσχέδια που φέρνει η ΝΔ και που ξέρουμε ότι αυτά τα νομοσχέδια, άντε να μην σας πω το 75, να σας πω το 70, το 65% είναι αντιδραστικά νομοσχέδια, πλήττουν το λαϊκό εισόδημα, πλήττουν τις εργασιακές σχέσεις, πλήττουν τις συντάξεις, πλήττουν την κοινωνική ασφάλιση, πλήττουν την υγεία, πλήττουν την παιδεία, τη μόρφωση των παιδιών μας και πάει λέγοντας, όλα αυτά που περάσαν το προηγούμενο διάστημα, τότε να σε βράσω αν λες ότι είσαι αριστερός. Τι διάολο αριστερός είσαι; Αφού τη δεξιά πολιτική την ψηφίζεις και την υλοποίησες κιόλας ως κυβέρνηση και τα προηγούμενα χρόνια.

Άρα, για να μιλάμε με τα πράγματα με το όνομά τους κι έτσι όπως έχουν στην πραγματικότητα, όχι έτσι όπως θα θέλαμε πιθανόν εγκεφαλικά να είναι, έξω από κάθε πραγματικότητα, αυτή είναι η ουσία. Σήμερα, Ακροδεξιά, Δεξιά, Κεντροαριστερά και η ονομαζόμενη “γιαλαντζί” Αριστερά και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, κινούνται στις ίδιες ράγες. Και αυτές είναι οι ράγες του Ευρωμονόδρομου μιας Ευρώπης δηλαδή των “λόμπι”, της διαφθοράς, της ακρίβειας, της φτώχειας, της εκμετάλλευσης των πολέμων. Και από την άλλη μεριά είναι οι κομμουνιστές που παλεύουν και είναι το ΚΚΕ ως πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα, αλλά είναι και άλλες μαζικές οργανώσεις που συμμετέχουν κι εκεί συμμετέχουν άνθρωποι που είναι κι από τον ΣΥΡΙΖΑ, από τη Νέα Αριστερά, από το ΠΑΣΟΚ, από άλλα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, είναι από τη ΝΔ, επίσης κάποιοι συνδικαλιστές οι οποίοι είναι πρωτοπόροι και βέβαια φεύγουν από αυτές τις πολιτικές δυνάμεις σταδιακά. Συνειδητοποιούν, δηλαδή, μέσα από την ίδια την οργάνωση της πάλης, των κατακτήσεων, της απόδοσης που έχουν μέσα στο κίνημα με τους αγώνες τους και με τη στήριξη του ΚΚΕ, ότι υπάρχει άλλη διέξοδος, υπάρχει άλλη προοπτική. Αυτές τις δυνάμεις ακριβώς πρέπει να ενισχύσουμε σήμερα.

Αποκαλέσατε, αν ορθώς το αντελήφθην, τον ΣΥΡΙΖΑ και το κύριο Κασσελάκη γιαλαντζί αριστερά.

Περισσότερο γιαλαντζί αριστερά θα έλεγα ότι είναι η Νέα Αριστερά σήμερα. Ο κύριος Κασσελάκης μένει να δούμε ακριβώς τι είναι και το κόμμα που θέλει να φτιάξει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται. Ήδη, αυτό που μπορούμε να εκτιμήσουμε από όλη αυτή την πορεία μετά τις εκλογές αυτού του χρόνου δηλαδή, του Ιουνίου και ό,τι ακολούθησε μετά με την εκλογή ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ του κυρίου Κασσελάκη, είναι μια πορεία ιδεολογικού, πολιτικού και οργανωτικού εκφυλισμού. Ακόμα και αυτό που ήταν μέχρι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν αυτό που σας είπα γιαλαντζί αριστερά, η οποία μετακόμισε προς το παρόν στη Νέα Αριστερά κάποια στελέχη της και φτιάξανε αυτό το κόμμα. Εκεί βρισκόμαστε. Το τι θα γίνει αύριο μένει να το δούμε, διότι ο κύριος Κασσελάκης χρησιμοποίησε στον πολιτικό του λόγο και στην πολιτική του πρακτική, ως ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν λέω τον ίδιο προσωπικά τον άνθρωπο, αλλά αυτό, αφού το αποδέχονται και οι υπόλοιποι, ουσιαστικά στοιχεία του τραμπισμού, ενός ψευτοπατριωτισμού σε κάποιες στιγμές και εθνικισμού θα έλεγα, μέχρι κάποιες αριστερές κορώνες, απλά και μόνο για γαρνίρισμα και για να μην ξεκόβει από αυτό που ήταν μέχρι χθες ή που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ έστω στα λόγια.

Έχει πέρασμα όμως, φαίνεται, σε έναν κόσμο. Έτσι και στα social media είναι πολύ δραστήριος και φαίνεται ότι υπάρχει ένα κοινό, κάποιοι λένε ότι είναι λίγο απολιτίκ το κοινό αυτό, δεν ξέρω αν πρέπει να το χαρακτηρίσουμε έτσι, γιατί τον καθένα πρέπει να τον προσελκύσουμε στην πολιτική, αλλά υπάρχει ένα κοινό που σχεδόν τον αποθεώνει εντός εισαγωγικών.

Μένει να το δούμε βέβαια και στα εκλογικά αποτελέσματα. Εγώ δεν θα ήθελα να μιλήσω με χαρακτηρισμούς, διότι δεν ξέρουμε ακριβώς πώς θα αποκρυσταλλωθεί και αυτή η πορεία και τελικά ποιος θα είναι ο κυρίαρχος σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται ανασυγκρότησης του σοσιαλδημοκρατικού πόλου, αλλά οι απόψεις, γιατί τις απόψεις κρίνουμε και όχι τους ανθρώπους ή αν θέλετε ακόμα και τις προθέσεις τους. Οι προθέσεις μπορεί να είναι οι καλύτερες, το θέμα είναι στην πράξη πώς μεταφράζεται αυτό και πώς μεταφράζεται και σε πολιτική πρακτική. Τι κάνεις δηλαδή μέσα στη Βουλή, μέσα στο ευρωκοινοβούλιο, εκεί όπου παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις και βεβαίως στη συνέχεια τι κάνεις και εκεί που ανατρέπονται αυτές στην πράξη, με τους αγώνες του λαού, δηλαδή, στον δρόμο του αγώνα.

Μια τελευταία ερώτηση και στο τέλος σας κρατώ ένα παράπονο πολλών έτσι σε μηνύματα, να δω αν θα μας κάνετε τη χάρη να επανορθώσετε. Λοιπόν, τελευταία ερώτηση που το ρωτούμε σε όλα τα κόμματα, σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Στην τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ εδώ στο Action 24, έχετε στην εκτίμηση ψήφου 8,3% και η Ελληνική Λύση είναι πάνω από εσάς στο 9,9%, όλα αυτά, βέβαια, είναι στο όριο στο περιθώριο του στατιστικού σφάλματος.

Και από περιέργεια, να σας πω, κοιτούσα χθες που έβλεπα την εκπομπή σας και τη νέα αυτή δημοσκόπηση, γιατί κι εμείς μελετάμε τις δημοσκοπήσεις, όσο κι αν είναι, βέβαια, σε ένα πεδίο, σε ένα πέλαγος βρίσκονται πλέον όλοι οι δημοσκόποι τώρα, απ’ ό,τι μας λένε και οι ίδιοι, γιατί δεν ξέρουν ποια θα είναι η αποχή, ποια τμήματα των ψηφοφόρων είτε πολιτικά είτε ιδεολογικά που είναι τοποθετημένα, θα εκφραστούν στις εκλογές έτσι ή αλλιώς, ποιοι θα κάνουν την αποχή, ποιες ηλικίες κλπ. Άρα, είναι λίγο φλου όλα αυτά. Αλλά έψαξα να δω η Opinion Poll τι έδινε πέρυσι τέτοιον καιρό στο ΚΚΕ.

Σαν πέρυσι είχαμε εκλογές τώρα, σήμερα.

Όχι σαν σήμερα. Ήτανε πριν, δυο βδομάδες όπως τώρα η χρονική στιγμή.

Ναι, τον Μάιο

Απρίλιο, τέλη Απριλίου και αρχές Μαΐου, τι μας έδινε, λέω, προεκλογικά. Έδινε στη μια τέλος Απριλίου 5,7% και στην άλλη 6,3%.

Άρα, είστε 2 με 2,5 μονάδες πάνω.

Εμείς πήραμε 7,7 όμως στις εκλογές. Λέω, απλά, δεν το σχολιάζω..

Θα πιάσετε το διψήφιο;

Η επικοινωνία μας με τον κόσμο δείχνει ότι αντιλαμβάνεται και συμφωνεί με πάρα πολλά από αυτά που λέμε, γιατί δεν μπορεί να συμφωνεί σε όλα ο καθένας, όμως μας λέει ότι επειδή ο βασικός πυρήνας των προτάσεων του ΚΚΕ και ειδικά τώρα για τις Ευρωεκλογές συμφωνεί μαζί μας, θα ρίξει την ψήφο, άσχετα σε ποιο κόμμα ήταν την προηγούμενη περίοδο.

Άρα ο πήχης, ο στόχος είναι διψήφιο ποσοστό.

Εμείς δεν βάζουμε τέτοιους στόχους. Εμείς λέμε όσο πιο ψηλά γίνεται. 5,3 % είχαμε στις προηγούμενες ευρωεκλογές, φαίνεται ότι αυτό πάει κοντά στο διπλάσιο τώρα. 7,7% είχαμε στις βουλευτικές εκλογές, θεωρούμε ότι θα πάμε επίσης καλύτερα από αυτό. Όσο πιο ψηλά γίνεται, γιατί ξέρετε τα ποσοστά και οι προβλέψεις των ποσοστών έχουν να κάνουν και με το μέγεθος της αποχής, που εδώ που τα λέμε δεν πρέπει να υπάρχει. Με αφορμή αυτό θέλω να απευθύνω μήνυμα, να πάμε όλοι και να ψηφίσουμε και να ψηφίσουμε βέβαια ΚΚΕ, αλλά έλεγα το εξής: Το ποσοστό έχει να κάνει και με την αποχή και με το ποια κόμματα θα πλήξει κλπ. Δηλαδή, μπορεί να πάρεις με τον ίδιο αριθμό ψήφων, για παράδειγμα, και να έχεις ένα ποσοστό 10%, αν είναι μεγάλη η αποχή και με τον ίδιο αριθμό ψήφων ή και λίγο μεγαλύτερο να σου δίνει το ποσοστό να σου βγει 9,2%.

Σωστό, σωστό. Λοιπόν, θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που είσαστε εδώ απόψε και θέλω να κλείσω με ένα παράπονο. Πέρυσι τέτοια εποχή ο Δημήτρης Κουτσούμπας έγραφε σε όλα τα social media με επικές πολιτικές ατάκες, αυτό το “Αυτοί είστε” έμεινε ιστορικό. Φέτος σας βλέπω πολύ ήρεμο ή τουλάχιστον στη δική μου αντίληψη δεν υπέπεσε. Δεν είδα κάποια έτσι δυνατή ατάκα επικοινωνιακή. Πέρυσι δε, με όλα αυτά, είχατε προσεγγίσει πολύ και τα νέα κοινά. Αλλάξατε τακτική καμπάνιας ή στέρεψαν οι ιδέες;

Όχι, τα ίδια λέω και τώρα. Μόνο, φαίνεται τώρα τα έχουν συνηθίσει, δεν τους φαίνεται περίεργο. Χώρια που το “αυτοί είστε” το έλεγα πάρα πολλά χρόνια πριν, απλά αυτό έγινε επειδή κάποια μέσα κοινωνικής δικτύωσης το αξιοποίησαν, το ανέδειξαν. Εγώ νομίζω ότι σας είπα και απόψεις και ατάκες μέσα στις απόψεις και σήμερα. Αν θέλουν ας τις αξιοποιήσουν, δεν έχω καμιά αντίρρηση.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα σας ευχαριστώ πάρα πολύ που είσαστε εδώ στην “Επόμενη Ημέρα” και στο Action 24.

902

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.