Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ στην ΑΣΟΕΕ ➽ Δημήτρης Κουτσούμπας ➽ Ραχίμ Σίχα ➽ Κώστας Γουλιάμος ➽ Νίκη Χρονοπούλου (4 VIDEO) ➽ Δημήτρης Κουτσούμπας: Εμπιστευτείτε το ΚΚΕ, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να είναι η κάθε μέρα και μια μάχη κόντρα σε ό,τι μας πνίγει (VIDEO) ➽ Ραχίμ Σίχα: Η έκφραση της αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους και τους φοιτητές δίνει κουράγιο σε όσους επιβίωσαν ή ξεθάφτηκαν ζωντανοί στη Γάζα (VIDEO) ➽ Κώστας Γουλιάμος: Ενισχύουμε παντού το ΚΚΕ, δίνοντας πολιτικό ράπισμα σε κυβέρνηση και κόμματα που στηρίζουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (VIDEO) ➽ Νίκη Χρονοπούλου: Να δηλώσουμε και μέσα από την κάλπη «ως εδώ» με την ΕΕ και τα κόμματα που τσακίζουν τη ζωή μας (VIDEO)

*

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Τώρα ΚΚΕ δυνατό! Απέναντι στις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ και των κομμάτων της, στον αγώνα για την ανατροπή τους!

*

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

Δημήτρης Κουτσούμπας: Εμπιστευτείτε το ΚΚΕ, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να είναι η κάθε μέρα και μια μάχη κόντρα σε ό,τι μας πνίγει (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Τετάρτη 15/05/2024 - 13:51

Σε μεγάλη συγκέντρωση νεολαίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ και η Τομεακή Επιτροπή Πανεπιστημίων - Ερευνητικών Κέντρων της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πάνος Σπηλιόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Οικονομικού Πανεπιστημίου και χαιρέτισε ο Ραχίμ Σίχα (βίντεο και κείμενο κάτω), Παλαιστίνιος φοιτητής, ο οποίος χάρισε συμβολικά στον Δ. Κουτσούμπα μια παλαιστινιακή μαντήλα.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμα οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Κώστας Γουλιάμος (βίντεο και κείμενο κάτω), καθηγητής, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και τ. πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

και Νίκη Χρονοπούλου (βίντεο και κείμενο κάτω), πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.

Πριν την εκδήλωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε συνάντηση με τον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πρόσφερε στις πρυτανικές αρχές βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής» και η πρυτανεία από την πλευρά της πρόσφερε ένα αναμνηστικό για τα 100 χρόνια του Οικονομικού Πανεπιστημίου, ενώ συζήτησαν σε θερμό κλίμα για την κατάσταση στα πανεπιστήμια.

Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

*

Ραχίμ Σίχα (1:07), Δημήτρης Κουτσούμπας, Κώστας Γουλιάμος (38:45), Νίκη Χρονοπούλου (κάτω), με ξεχωριστά βίντεο και κείμενα

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας έκανε αναφορά στα όσα είπε ο Ρ. Σίχα σημειώνοντας ότι «Είμαστε απόλυτα σίγουροι! Η ζωή θα θριαμβεύσει, η λευτεριά θα νικήσει τις φυλακές των λαών. Θα λάμψει η αλληλεγγύη και η τελική νίκη του Παλαιστινιακού λαού και όλων των λαών του κόσμου.

Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες,

Εδώ, σ’ αυτό το κατάμεστο από φοιτητές και φοιτήτριες αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, μπορούμε να πούμε πως το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν ισχυρούς δεσμούς με τον λαό και τη νεολαία.

Δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί με βάση την ειλικρίνεια, τον αγώνα και τις ξεκάθαρες θέσεις, από τα πιο "μικρά" μέχρι τα πιο κρίσιμα και σύνθετα ζητήματα.

Μπορούμε να απευθυνόμαστε στον λαό και τη νεολαία "αδιαμεσολάβητα"…

Αλλά επειδή έχουμε δει διάφορες "όμορφες" και εύηχες λέξεις "όμορφα" να καίγονται, όταν χρησιμοποιούνται για να νοηματοδοτήσουν αντιδραστικές πολιτικές και στόχους, οφείλουμε να εξηγήσουμε ορισμένα πράγματα.

Όταν εμείς λέμε αδιαμεσολάβητα, δεν εννοούμε γελοία επικοινωνιακά τερτίπια. Σαν αυτά που σκηνοθετούνται με τη μεσολάβηση πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, για να επικοινωνείται το εκάστοτε αντιδραστικό μήνυμα του κάθε -υποτίθεται αυτοσαρκαζόμενου- πρωθυπουργού, είτε του κάθε αμερικανόφερτου "λομπίστα" και άλλων τέτοιων, πολλών φρούτων της πολιτικής.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, λοιπόν, επικοινωνούμε αδιαμεσολάβητα, γιατί πρώτα και κύρια τα χιλιάδες μέλη μας βρίσκονται καθημερινά εκεί που η αδικία και η καταπίεση πνίγει τα όνειρα των ανθρώπων.

Εκεί που πρέπει να συντηρήσουμε "πολλές φωλιές νερού μέσα στις φλόγες"…

Εκεί που πρέπει να γίνουν πολλά για να φουντώσει μια σπίθα αντίστασης στη βαρβαρότητα.

Εκεί που άνθρωποι, με ντομπροσύνη και αλήθεια, συζητούν για τη ζωή τους, τα βάσανά τους και οργανώνουν τον αγώνα και την αλληλεγγύη.

Επικοινωνούμε αδιαμεσολάβητα, γιατί μεταξύ των θέσεων και της καθημερινής ακούραστης πάλης μας δεν μεσολαβούν τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων, των κάθε λογής χαρτογιακάδων των λόμπι, των κορακιών, των funds.

Δεν μεσολαβούν οι αιματοβαμμένες σημαίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους εμείς ενώνουμε τις φωνές μας με όποιον σηκώνει το ανάστημά του απέναντι σε ένα τρομερό κυνήγι μαγισσών, ακόμα και εναντίον χιλιάδων Ισραηλινών, που γίνεται στη "δημοκρατία" των ΗΠΑ και της ΕΕ, μόνο και μόνο επειδή φωνάζουν "λευτεριά στην Παλαιστίνη".

Δεν την ενώνουμε φυσικά τη φωνή μας με τα ισραηλινά λόμπι και με τους μακελάρηδες που εκφράζουν τάχα "ανθρωπιστικές ανησυχίες" μετά από 7 μήνες σφαγής του Παλαιστινιακού λαού!

Τα κόμματα-δεκανίκια του ευρωατλαντισμού στη χώρα μας, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι διάφοροι "πλίνθοι κέραμοι ατάκτως ερριμμένα" του ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε, τουλάχιστον, να ντρέπονται και να σιωπούν.

Αλλά ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρουν αυτοί;

Ακόμα και σήμερα, που σε μια έκταση όσο μια συνοικία της Αθήνας, 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τον θάνατο, τον λιμό και τη δίψα, αυτοί, πότε ξεπλένουν το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ, μιλώντας για το δήθεν "δικαίωμα στην αυτοάμυνα", πότε καλούν την ΕΕ να αναλάβει δράση.

Ποια; Την ΕΕ! Την ΕΕ, που δίνει εκατοντάδες εκατομμύρια στο Ισραήλ για να αναπτύσσει "έρευνα και καινοτομία" όπλων, τα οποία μετά τα δοκιμάζει πάνω στα κορμιά των παιδιών της Παλαιστίνης!

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, εμείς μπορούμε να λέμε το σύνθημα "αδέρφια της ΛΑΡΚΟ είμαστε μαζί σας, σάρκα απ’ τη σάρκα σας, ψυχή απ’ την ψυχή σας" και το πιο σημαντικό να το κάνουμε πράξη. Στηρίζοντας με κάθε τρόπο αυτόν τον ηρωικό αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που έχει γίνει φάρος για όλη την εργατική τάξη.

Χαιρετίζουμε και τη νέα νίκη που κατάφεραν με τον ηρωικό αγώνα τους!

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους εμείς, σε στιγμές που το στομάχι δένεται κόμπος με τη φρίκη εγκλημάτων από δράστες-τέρατα που το σύστημα γεννά, αποκαλύπτουμε την αλήθεια.

Γράφουμε στα πανό του αγώνα, μαζί με χιλιάδες νέους και νέες, τις διεκδικήσεις που δεν μετράνε τη ζωή ως κόστος!

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, εμείς δεν στηρίξαμε απλώς τον μεγαλειώδη και πολύμηνο αγώνα των φοιτητών ενάντια στον νόμο-έκτρωμα για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, δημιουργήσαμε μαζί με τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές τις εικόνες που έκαναν την πολιτική της κυβέρνησης να καταδικαστεί από την πλειοψηφία της κοινωνίας και τη συντριπτική πλειοψηφία της νέας γενιάς.

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους εμείς, όταν πνίγουν τον κάμπο, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε αυτή την εγκληματική πολιτική να την πνίξει η οργή των ανθρώπων.

Είναι μακρύς ο κατάλογος όλων των αγωνιστικών στιγμών που έκαναν το περιβόητο 41% της ΝΔ να ξεθωριάζει.

Των στιγμών που στρίμωξαν όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, που σαν τα παγώνια, επαναλαμβάνουν κυνικά για κάθε έγκλημα πως "τους έχει ψηφίσει ο λαός" και γι' αυτό μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν!!!

Και είναι μακρύς, ακριβώς γιατί, σε αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα κόμματα της συμπολιτευόμενης "αντιπολίτευσης", το ΚΚΕ όχι μόνο πιστεύει στη δύναμη του λαού και επιδιώκει την ενεργή παρέμβασή του στις εξελίξεις, αλλά κυρίως γιατί μπορεί να εξηγήσει απλά και με ειλικρίνεια ότι ο κόσμος των πολέμων, της φτώχειας, των ανισοτήτων και της εκμετάλλευσης δεν είναι μονόδρομος.

Μπορούμε να σπάσουμε τα δεσμά των φυλακών που υψώνονται παντού γύρω μας.

Μπορούμε να φουντώσουμε τη φωτιά που θα κάψει "ό,τι μας καίει την ψυχή".

Μπορούμε να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο, της ειρήνης, της φιλίας και της ευημερίας για τον λαό και τη νεολαία.

Και αυτό δεν το λέμε ως τετριμμένη ευχή, που μπορεί να βγει από τα χείλη του κάθε "αμαρτωλού" πολιτικού τού συστήματος αυτού. Το λέμε ως σχέδιο δράσης που βάζει στο επίκεντρο την τιμωρία των ενόχων για κάθε έγκλημα.

Ως σύνθημα που συμπυκνώνει όσα έχει επιβεβαιώσει η ιστορία: Ο καπιταλισμός, αυτός ο "κόσμος των τεράτων", δεν είναι μονόδρομος.

Δεν είναι το τέλος της Ιστορίας. Οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη!

Φίλοι και φίλες,

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Όσα ζούμε το τελευταίο διάστημα -ας μας επιτραπεί ο προστακτικός τόνος- επιβάλλουν ο λαός και η νεολαία και με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές και με τη συμμετοχή τους στους αγώνες να δυναμώσουν ακόμα πιο πολύ το ΚΚΕ.

Γιατί μόνο με ψήφο στο ΚΚΕ μπορούν ο λαός και η νεολαία να τιμωρήσουν την ΕΕ, την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα-δεκανίκια του συστήματος που συνδιαμορφώνουν και υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική της.

Να τιμωρήσει όλους όσοι όχι μόνο δεν λένε κουβέντα, αλλά διαρκώς λιβανίζουν την απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ, που άλλωστε από κοινού την ψηφίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο:

- Την ΕΕ με τους εκατοντάδες νεκρούς από σιδηροδρομικά δυστυχήματα, που έχει υιοθετήσει σε ψήφισμά της ότι τα έργα για την αναβάθμιση της ασφάλειας στους σιδηροδρόμους κοστίζουν πολύ στους επενδυτές.

- Την ΕΕ που μας ζαλίζει νυχθημερόν με την αντιδραστική της δημοκρατία, όταν και επίσημα έχει αναγνωρίσει ότι η δική της δημοκρατία είναι αυτή που έχει ως ζωτικό της στοιχείο τα λόμπι των επιχειρηματικών ομίλων.

- Την ΕΕ του πολέμου, που, ενώ για τις ανάγκες μας διαρκώς λένε πως δεν έχουν χρήματα, δίνουν 78 δισ. στην αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι και δαπανούν 240 δισ. για στρατιωτικούς εξοπλισμούς κάθε χρόνο.

- Μόνο με ψήφο στο ΚΚΕ μπορούν ο λαός και η νεολαία να εκφράσουν την εναντίωσή τους σε ό,τι τούς έχει κάνει να οργιστούν και να ανησυχήσουν το τελευταίο διάστημα.

Γιατί, ναι, όταν τα δαχτυλάκια ενός μικρού παιδιού στην Παλαιστίνη, μέσα σε αυτή τη φρίκη, σχηματίζουν το σήμα της νίκης, πρέπει όλοι να εναντιωθούν στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και τους συμμάχους του.

Να σταθούν στο πλευρό της Παλαιστίνης ως τη Λευτεριά. Και αυτό σ’ αυτήν τη χώρα το κάνει από την αρχή, αταλάντευτα και σταθερά, μόνο το ΚΚΕ.

Γιατί, ναι, όταν η χώρα μας συμμετέχει ενεργά σε 2 πολέμους, όταν κάθε μέρα έχουμε πολεμικά ανακοινωθέντα των ιμπεριαλιστών που περιγράφουν σενάρια για τη χρήση πυρηνικών όπλων, πρέπει όλοι να εναντιωθούν στη θανάσιμη εμπλοκή της Ελλάδας.

Και μόνο το ΚΚΕ έχει θέσεις με τις οποίες παλεύει σταθερά και αταλάντευτα να γυρίσουν πίσω οι φρεγάτες, τα πυραυλικά συστήματα και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στο στόμα του λύκου.

Γιατί, ναι, όταν πλέον ακόμα και ευρύτερες δυνάμεις αναγνωρίζουν ότι πίσω από κάθε έγκλημα βρίσκεται η πολιτική ενός επιλεκτικά ανίκανου κράτους που βάζει τα κέρδη πάνω από τη ζωή, πρέπει να βαθύνει η εναντίωση στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Μόνο με ψήφο στο ΚΚΕ μπορούν ο λαός και η νεολαία να δείξουν την εμπιστοσύνη τους στους ίδιους τους εαυτούς τους.

Σε όλα αυτά που οι ίδιοι πρωταγωνίστησαν για να δημιουργήσουν "ανάσες" αισιοδοξίας μέσα σε ένα περιβάλλον που οι κραυγές απόγνωσης των καταπιεσμένων ακούγονται πιο δυνατά.

Μόνο με ψήφο στο ΚΚΕ μπορεί να καταδικαστεί η ΝΔ, χωρίς η ψήφος να σκορπίσει σε όσους κυβέρνησαν από κοινού μαζί της, σε όσους ψήφισαν τα ίδια νομοσχέδια μαζί της, σε όσους θέλουν να γίνουν Μητσοτάκηδες στη θέση του Μητσοτάκη, απλά με περισσότερη …ενσυναίσθηση!

Ναι, η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει την απέχθεια απέναντι στο ψέμα, την υποκρισία, τη φαυλότητα και το κυνήγι του "like" με κάθε μέσο.

Ναι, η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να δώσει διέξοδο στη γνήσια ανησυχία δυνάμεων του λαού και της νεολαίας για την άνοδο ακροδεξιών και αντιδραστικών πολιτικών δυνάμεων.

Όλων αυτών που με τη στήριξη πραγματικά όλων των συστημικών μέσων προσπαθούν να κοροϊδέψουν τον λαό, λέγοντάς του ότι είναι άκουσον - άκουσον αντισυστημικοί!!!

Ποιοι; Αυτοί που έχουν κάνει περατζάδα από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα (από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΛΑ.Ο.Σ.) και έχουν ψηφίσει από μνημόνια μέχρι και κάθε αντιδραστική Οδηγία της ΕΕ, όπως ο Βελόπουλος και το κόμμα του.

 

Ναι, εδώ στην Ελλάδα υπάρχει επιλογή για τον λαό και τη νεολαία και είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που, πώς να το κάνουμε, θα στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο ανθρώπους που ούτε σε άλλο κόμμα θα μεταπηδήσουν, ούτε μπλεγμένοι με δικαστικές υποθέσεις θα βρεθούν, ούτε θα ψηφίζουν με τα χέρια και τα πόδια κάθε αντιδραστική Οδηγία που υπαγορεύουν τα λόμπι της διαφθοράς.

Υπάρχει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και η ενίσχυσή του μπορεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στον λαό και τη νεολαία και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις και εκεί που τελικά ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα.

Γιατί, δεν λέμε τυχαία ότι αυτό που κρίνεται και την επόμενη μέρα, αυτό που θα κάνει τη διαφορά, είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ.

Εσείς οι φοιτητές το ξέρετε καλά. Γιατί "αλλάξατε τα δεδομένα" και πήρατε την κατάσταση στα χέρια σας.

Όταν οργανώσατε τον αγώνα σας, με τα μέλη του ΚΚΕ και την ΚΝΕ που ήταν πάντα μπροστά.

Δείξατε στην πράξη τι σημαίνει "αντίπαλο δέος" και πραγματική αντιπολίτευση στην κυρίαρχη πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και τα κόμματα που τη στηρίζουν.

Με τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή που στηρίζουν το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στήριξαν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που συναινούν.

Νιώθουμε περήφανοι που στα ελληνικά Πανεπιστήμια οι φοιτητές της χώρας μας ήταν από τους πρώτους που ανέμισαν ψηλά τις παλαιστινιακές σημαίες, έγιναν διαδηλώσεις και δράσεις αλληλεγγύης!

Που και σήμερα το φοιτητικό κίνημα στην Ελλάδα γίνεται μια γροθιά με τον φοιτητικό ξεσηκωμό σε όλο τον κόσμο και μάλιστα σε σύγκρουση με την κυβέρνηση και την παράταξή της, τη ΔΑΠ, που ακόμα και αυτές τις ώρες, και μετά από 7 μήνες ισραηλινών καθημερινών εγκλημάτων, χαρακτηρίζει αυτοάμυνα τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού…

Επίσης, με τις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις στριμώξατε την κυβέρνηση γιατί αμφισβητήσατε την πολιτική της ΕΕ που βρίσκεται πίσω από το έγκλημα στις σπουδές σας.

Φωνάξατε ΟΧΙ στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Απορρίψατε τις σπουδές-πανάκριβο εμπόρευμα, απαιτώντας ένα καλό, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν Πανεπιστήμιο και βάλατε μπροστά τις δικές σας σύγχρονες ανάγκες.

Έτσι διευρύνθηκε αυτός ο αγώνας, αγκαλιάστηκε από τους εργαζόμενους, τους αγρότες, σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία!

Σμπαραλιάσατε την προπαγάνδα της κυβέρνησης και η πλειοψηφία του λαού καταδίκασε τον εκτρωματικό αυτό νόμο.

Γιατί στο δίλημμα που ορθώθηκε μπροστά σας "ή με τα κέρδη ή με τις σπουδές", διαλέξατε πλευρά.

Αντίστοιχα, έτσι κάνατε δική σας υπόθεση το να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Με τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις και δράσεις σας, τις μεγάλες απεργίες μαζί με τους εργάτες.

Έτσι ακυρώνεται το σχέδιο συγκάλυψης της κυβέρνησης και όσων κυβέρνησαν τη χώρα.

Αυτό που αποδείχθηκε αυτά τα δύο χρόνια με την "Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας" είναι η δύναμη του συλλογικού οργανωμένου αγώνα.

Αποδείξατε ότι οι νόμοι μπορεί να ψηφίζονται στη Βουλή, όμως ανατρέπονται στους δρόμους του αγώνα και μένουν στα χαρτιά!

Ότι μπορεί οι κυβερνήσεις να είναι πλειοψηφία στη Βουλή και να σχεδιάζουν, όμως τα σχέδιά τους τα ακυρώνουν οι πλειοψηφίες μέσα στην κοινωνία!

Ότι αυτοί προσπαθούν απεγνωσμένα να μας πείσουν ότι "δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα", όμως με τη δύναμή σας κατακτήσατε πολλά για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των σπουδών σας, της ζωής σας.

Έτσι όπως λέει και το σύνθημά σας, όλοι μαζί "μάθατε να παλεύετε και ξέρετε να νικάτε" μέσα στους Φοιτητικούς Συλλόγους που μπορούν να γίνονται στήριγμα των φοιτητών και όχι των κυβερνήσεων.

Οι Σύλλογοί σας μπορούν να εκφράσουν τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες τους, να δυναμώνει μέσα τους η αλληλεγγύη.

Να γίνουν χώρος κοινής δράσης για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των φοιτητών, χώρος αναζήτησης της γνώσης, της ψυχαγωγίας, του Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Να ισχυροποιηθεί το φοιτητικό κίνημα σε συντονισμό με το εργατικό κίνημα, τα εργατικά σωματεία.

Και φέτος, μετά από αυτούς τους αγώνες, σας μετράνε πιο πολύ!

Γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει στήσει παιχνίδι αποπροσανατολισμού για να αποφύγει τη συζήτηση γύρω από τα πραγματικά προβλήματα.

Γι’ αυτό και θέλει να νομιμοποιήσει την πολιτική της στηρίζοντας τη ΔΑΠ και ποντάροντας στην αποχή.

Γι’ αυτό και εντείνει την καταστολή, τις συνδικαλιστικές διώξεις, τη συκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος.

Όμως, η νέα γενιά και στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον πλανήτη μπορεί και τους χαλάει τα σχέδια!

Τώρα οι φοιτητές μπορούν να στείλουν ένα μεγάλο μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής που εμπλέκει τη χώρα στη σφαγή των πολέμων, που τσακίζει τα δικαιώματα στις σπουδές και τη ζωή σας, όλα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτή η απάντηση στην εγκληματική πολιτική δίνεται κάθε μέρα, μέσα στον αγώνα, στις μεγάλες, αλλά και καθημερινές στιγμές που έχουν την υπογραφή σας.

Την υπογραφή των μελών, των φίλων της ΚΝΕ, άλλων αγωνιστών φοιτητών. Αλλά και σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν το επόμενο διάστημα.

Στις φοιτητικές εκλογές οι φοιτητές στις 22 Μαΐου έχετε ακόμα μια ευκαιρία να αναδείξετε την "Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας" σε πρώτη δύναμη ξανά!

Η πρωτιά της "Πανσπουδαστικής" και το γκρέμισμα της ΔΑΠ μετά από χρόνια έδωσε νέα πνοή στους αγώνες, στις διεκδικήσεις, έβαλε μεγάλα εμπόδια στην κυβέρνηση και την πολιτική της, γι’ αυτό και είναι υπόθεση όλων των φοιτητών να επαναληφθεί!

"Πανσπουδαστική" πρώτη δύναμη, για να νικήσουν οι φοιτητές!

Όλοι μαζί, λοιπόν, σε αυτόν τον δρόμο, αμφισβητούμε το παρόν που καθορίζουν για εμάς χωρίς εμάς η κυβέρνηση, η ΕΕ και τα κόμματα που τη στηρίζουν.

Ανοίγουμε τον δρόμο και μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον που μας αξίζει τον 21ο αιώνα.

Φίλες και φίλοι,

Λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές μπορείτε να στείλετε ένα μεγάλο μήνυμα ελπίδας και νεανικής αντεπίθεσης!

Αλλά και ένα μήνυμα που θα είναι ένα μεγάλο κάλεσμα προς τους χιλιάδες νέους και νέες, εργαζόμενους, ανέργους, μαθητές να πάρουν και αυτοί θέση!

Να συμμετάσχουν μαζικά στις ευρωεκλογές και να κάνουν αυτό που φοβάται το σύστημα και τα κόμματά του, να ψηφίσουν ΚΚΕ!

Αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι που είναι αηδιασμένοι και απογοητευμένοι από το σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα.

Είναι λογικό. Είναι το σύστημα που ανθρώπους γεμάτους ζωή και όνειρα τους τοποθετεί στο περιθώριο. Τους θεωρεί γρανάζια μιας μηχανής που αναπαράγει τα κέρδη των λίγων.

Τον πιο πρωταγωνιστικό ρόλο που τους επιφυλάσσει, όσον αφορά στη συμμετοχή στην πολιτική, είναι να χειροκροτεί διάφορους δήθεν σωτήρες, να τους ψηφίζει κάθε 4 χρόνια ή να πατάει και κανένα like όταν του παρουσιάζονται σαν ένας δήθεν από αυτούς.

Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι είναι λογικό, λοιπόν, να αποστρέφονται αυτά τα κόμματα. Πολλοί από αυτούς στο παρελθόν έκαναν την επιλογή να απέχουν ή σκέφτονται "τι νόημα έχει να ψηφίσω στις ευρωεκλογές;".

Όμως, θέλουμε αυτή τη φορά, περισσότερο από ποτέ, να απευθυνθούμε με ειλικρίνεια σε αυτό τον κόσμο.

Οι στιγμές είναι πραγματικά κρίσιμες και είναι κρίσιμη η στάση που θα κρατήσει ο καθένας και η καθεμία.

Αν εσείς πράξετε σε αυτές τις εκλογές αλλιώς, το χαστούκι θα είναι όντως δυνατό.

Αν εσείς αποφασίσετε ότι δεν θέλετε οι διάφοροι χαρτογιακάδες να μιλάνε για γενιά χωρίς όνειρα, που δεν τη νοιάζει η πολιτική, παρά μόνο το χάος, η καταστροφή και ο εαυτούλης της, έχετε επιλογή.

Αν εσείς αποφασίσετε ότι το σύστημα είναι αυτό που σφάζει παιδιά για των αφεντάδων τα κέρδη, έχετε επιλογή.

Αν εσείς σκέφτεστε ότι το σύστημα είναι αυτό που μπορεί να χτίζει μέγαρα για κοινωνικά παράσιτα, αλλά εμείς να μένουμε σε ερείπια και να μορφωνόμαστε σε ετοιμόρροπα κτίρια, έχετε επιλογή.

Αν αποφασίσετε ότι το σύστημα είναι αυτό που θεωρεί σημαντικούς τον κάθε αφέντη, αλλά αναλώσιμους τους διανομείς, τους οικοδόμους, όλους τους εργάτες που τους αλέθει τη ζωή σε χώρους δουλειάς-αρένες θανάτου, έχετε επιλογή.

Μην απέχετε, μην κάνετε τη χάρη σε αυτόν τον εσμό του συστήματος. Αυτό δεν είναι επιλογή, ειδικά σε αυτή την εποχή που υπάρχει πολύ σκοτάδι, αλλά και σημαντικές αχτίδες ελπίδας.

Τώρα είναι ώρα να εκφραστείτε αντιπολεμικά και αυτό, όπως γνωρίζουν και οι πέτρες ακόμα, σημαίνει μόνο ΚΚΕ.

Τώρα είναι η ώρα να εκφραστείτε αντισυστημικά και αυτό, όπως και το ίδιο το σύστημα γνωρίζει, σημαίνει μόνο ΚΚΕ.

Τώρα είναι η ώρα να εκφράσετε την καταδίκη σας απέναντι στη σάπια ΕΕ, τους αστούς πολιτικούς και όλα τα δεκανίκια του συστήματος.

Είναι η ώρα να μιλήσετε και να ακουστείτε δυνατά.

Είναι η ώρα να αλλάξουν τα δεδομένα.

Είναι ώρα να κάνετε δική σας υπόθεση την ενίσχυση του ΚΚΕ και θα δείτε ότι θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι…

Είναι η ώρα να σηκωθούμε και να παλέψουμε όχι μόνο για την επιβίωσή μας, για να καταφέρουμε έστω κάποιες στιγμές χαράς που είναι προφανώς απαραίτητο.

Είναι η ώρα να σηκωθούμε και να παλέψουμε για να ομορφύνει η ζωή όλων.

Να βάλουμε στο επίκεντρο τις ανάγκες μας, τα όνειρά μας, τους ανθρώπους που αγαπάμε και πώς μας αξίζει να ζούμε.

Εμπιστευτείτε το ΚΚΕ και δεσμευόμαστε ότι όλες μας τις δυνάμεις θα τις δώσουμε για να είναι η κάθε μέρα και μια μάχη κόντρα σε ό,τι μας πνίγει.

Μια μάχη για να προχωράει η ζωή μπροστά».

902

Τετάρτη 15/05/2024 - 14:11

*

Ραχίμ Σίχα: Η έκφραση της αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους και τους φοιτητές δίνει κουράγιο σε όσους επιβίωσαν ή ξεθάφτηκαν ζωντανοί στη Γάζα (VIDEO: 1:17)

 

Χαιρετίζοντας στη μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ για τη νεολαία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), ο Ραχίμ Σίχα, Παλαιστίνιος φοιτητής, Γραμματέας της Ένωσης Παλαιστινίων Φοιτητών Αθήνας, σημείωσε:

«Σήμερα είναι η Εβδομηκοστή Έκτη επέτειος της Νάκμπα, δηλαδή της καταστροφής της Παλαιστίνης το 1948, όταν το νεοσύστατο ισραηλινό κράτος πραγματοποίησε 70 σφαγές, εκτελώντας έτσι 15.000 άμαχους και εκτοπίζοντας 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους (προς τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και τα γειτονικά αραβικά κράτη) από τους 1,4 εκατομμύρια που έμεναν σε 1.300 πόλεις και χωριά της ιστορικής Παλαιστίνης.

Ήθελα να ξεκινήσω με αυτή την επέτειο για να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι ότι ο λαός μας, ο λαός της Παλαιστίνης βρίσκεται εδώ και 76 χρόνια, υπό συνεχή κατοχή, καταπίεση, στέρηση ελευθερίας, κλέψιμο εδαφών, καθημερινές δολοφονίες, με κάποιους σταθμούς μαζικής εξόντωσης, όπως είναι το 1967, η πρώτη Ιντιφάντα το 1987, η δεύτερη Ιντιφάντα το 2000, οι πόλεμοι στη Γάζα το 2008, 2012, 2018 και η τελευταία πιο αιματηρή και μαζική σφαγή, γενοκτονία κανονική, τους τελευταίους 7 μήνες.

Σε αυτές τις 222 μέρες πολέμου έχουν καταστραφεί πάνω από 360.000 κατοικίες από τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς, έχουν καταστραφεί πλήρως 100 σχολικές μονάδες και συνολικά έχουν βομβαρδιστεί πάνω από 305 σχολικές μονάδες μαζί με τα Πανεπιστήμια στη Γάζα, ενώ έχουν δολοφονήσει από τις πρώτες μέρες του πολέμου τον πρύτανη του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου στη Γάζα (Σουφιάν Αλ-Ταγιέχ) μαζί με την οικογένειά του. 32 νοσοκομεία έχουν βγει εκτός λειτουργίας και όσα έμειναν όρθια υπολειτουργούν, με τον κίνδυνο να σταματήσουν πλήρως και αυτά λόγω των ελλείψεων. Εδώ και εννέα μέρες ο ισραηλινός στρατός έχει απαγορεύσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Από τη Ράφα την τελευταία εβδομάδα έχουν εκτοπιστεί 490.000 άμαχοι.

222 μέρες πολέμου, φρίκης, αδίστακτων εγκλημάτων που δεν μπορεί κάποιος εύκολα να περιγράψει. Μέχρι σήμερα έχουν δολοφονηθεί πάνω από 35.000 άμαχοι, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα και υπάρχουν περίπου 80.000 τραυματίες.

Αυτοί οι 35.000 δεν είναι απλά ένα νούμερο, ο καθένας είναι μια ιστορία, ο καθένας από αυτούς είχε όνειρα, βλέψεις, σχέδια για το μέλλον του και της οικογένειάς του. Είναι μαθητές που ήθελαν να μεγαλώσουν και να σπουδάσουν μηχανικοί, γιατροί, οικονομολόγοι και ό,τι άλλο είχαν ονειρευτεί για τον εαυτό τους. Είναι φοιτητές που θέλανε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να βγούνε έξω στην κοινωνία να δουλέψουν και να ξεκινήσουν τη νέα φάση της ζωής τους. Είναι νέα ζευγάρια που χτίζανε το μέλλον τους μαζί και τώρα ο ένας κλαίει πάνω από τον τάφο του άλλου.

Όμως αυτά είναι η κλιμάκωση μιας κατοχής που ζει ο λαός μας εδώ και δεκάδες χρόνια. Μεγαλώσαμε με εικόνες βομβαρδισμού της Γάζας κάθε 2-3 χρόνια. Μάθαμε να χαιρόμαστε τους γονείς μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας κάθε μέρα, αφού ο ισραηλινός στρατός κάθε μέρα έμπαινε στις πόλεις και τα χωριά και δολοφονούσε όποιον του καπνίσει. Μάθαμε να κάνουμε μπάνιο με κουβά, για να κάνουμε οικονομία στο νερό επειδή ύδρευση είχαμε 2 με 3 φορές τη βδομάδα. Δεν γνωρίζαμε αν αυτόν τον μήνα θα κάνουμε μάθημα σε τάξεις με γκρεμισμένους τείχους λόγω ισραηλινού βομβαρδισμού ή αν θα έχουμε καινούργιο δάσκαλο επειδή τον άλλο τον συνέλαβαν…

Η έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, όπως η προχτεσινή ολονύχτια διαμαρτυρία, αλλά και όλες οι πρωτοβουλίες που παίρνονται μέσα από τα σωματεία και τους Φοιτητικούς Συλλόγους με μπροστάρηδες τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για να σπάσει η μαύρη προπαγάνδα των Ευρωενωσιακών και ΝΑΤΟικών που μας θέλει όλους τους Παλαιστίνιους εν δυνάμει τρομοκράτες. Αυτές οι εικόνες είναι που δίνουν κουράγιο σε όσους επιβίωσαν ή ξεθάφτηκαν ζωντανοί, είναι η πραγματικότητα πως ό,τι και να λένε οι κυβερνήσεις και τα ακριβοπληρωμένα παπαγαλάκια τους, οι λαοί θα συνεχίσουν να στέκονται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Μας κρατάει όρθιους το δίκιο! Αυτό μπορεί να σε κάνει να αντέξεις στα συντρίμμια, στην αφόρητη πείνα, στον τεράστιο πόνο της απώλειας και του θανάτου. Σφίγγουμε τα δόντια από οργή για τους νεκρούς μας, από πείσμα για την αδικία. Η αλληλεγγύη όλου του κόσμου μάς δίνει δύναμη, η πίστη στο δίκιο μάς δίνει ελπίδα ότι στο τέλος πρέπει και θα θριαμβεύσουν η ζωή και η λευτεριά».

*

Κώστας Γουλιάμος: Ενισχύουμε παντού το ΚΚΕ, δίνοντας πολιτικό ράπισμα σε κυβέρνηση και κόμματα που στηρίζουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (VIDEO: 38:45)

Χαιρετίζοντας στη μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ για την νεολαία στην ΑΣΟΕΕ, ο Κώστας Γουλιάμος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σημείωσε:

«Η όξυνση των καπιταλιστικών αντιθέσεων στη μετα-Covid περίοδο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, πρωτόγνωρες για τους λαούς.

Αναμφίβολα, βιώνουμε διαρκώς πολύπτυχες όσο και πολλαπλές κρίσεις που απολήγουν σε βίαιες συγκρούσεις που γίνονται σε τεράστια κλίμακα με ασύλληπτους ρυθμούς επιτάχυνσης, έντασης και έκτασης.

Κομβικό άξονα στην εκκόλαψη και εμπέδωση αυτής της νέας κατάστασης αποτελούν πρώτον το χρυσό τρίγωνο των "στρατιωτικών υπηρεσιών, της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας και των ερευνητικών Πανεπιστημίων" και δεύτερον η οικονομία πολέμου.

Έχοντας πολυετή εμπειρία στο μακρινό παρελθόν σε δημόσια Πανεπιστήμια του Καναδά και αργότερα στην Κύπρο, με την ιδιότητα του πρώην πρύτανη ιδιωτικού Πανεπιστημίου, αλλά και ως πρώην μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επιστημών (ESF) στο Στρασβούργο, διατυπώνω τις επικίνδυνες πλέον διαστάσεις και συνέπειες της εμπορευματοποίησης, ιδιωτικοποίησης και στρατιωτικοποίησης των Πανεπιστημίων.

Ήδη στον μετα-Covid κύκλο των κρίσεων αποτυπώνεται η ένταση με την οποία εξαρθρώνεται το Πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα, εξαγγέλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση νομοθετικές διαδικασίες και ρυθμίσεις άλωσης του Πανεπιστημίου από ισχυρούς επιχειρηματικούς οργανισμούς. Πρόκειται για καπιταλιστικούς σχεδιασμούς που υπονομεύουν περαιτέρω την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ως χώρου ανοιχτού για τον λαό, την επιστήμη και έρευνα. Με πρόσχημα την ευρωπαϊκή συνοχή, την αποτελεσματικότητα και σταθερότητα, το αστικό κράτος επιχειρεί αυταρχικά τον μετασχηματισμό του Πανεπιστημίου σε χώρο στυγνής πολεμικής οικονομίας και εμπορευματικής λειτουργίας. Στην πραγματικότητα, οι συνειδητές επιλογές συμβιβασμού απέναντι στην ευρωκρατία, τον ευρωατλαντισμό και στο ολιγαρχικό σύστημα -αναφερόμαστε συγκεκριμένα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα συστημικά κόμματα- οδηγούν στην παραπέρα εξάρθρωση του Πανεπιστημίου ως χώρου ουσιαστικής ελευθερίας, διαλόγου και προβληματισμού. Οι δε πολιτικές καταστολής, που συνεχώς ανανεώνονται, δεν αποτελούν μόνο απειλή για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά πιστοποιούν την αυταρχική φύση του καπιταλισμού.

Σε αυτόν ακριβώς τον κατήφορο, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι και θα είναι, όπως πάντα, στην πρώτη γραμμή αντίστασης.

Στον δρόμο της πάλης για ανατροπή.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Εδώ και χρόνια το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό και βέβαια οι ίδιοι οι φοιτητές γίνονται κυριολεκτικά πειραματόζωα στους σχεδιασμούς των αστικών κυβερνήσεων για τη θεσμική εμπέδωση του επιχειρηματικού Πανεπιστημίου. Οι πολυδιαφημισμένες μεταρρυθμίσεις -λόγου χάρη οι υποδείξεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών για αλλαγές στην Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση- αποτελούν σαφέστατη απόδειξη εμπορευματοποίησης.

Βρίθουν τα παραδείγματα σε Ελλάδα και διεθνώς για το ευρωατλαντικό και επιχειρηματικό αλισβερίσι στα Πανεπιστήμια. Λόγου χάρη, τα γεράκια του πολέμου -πολεμική βιομηχανία και ΝΑΤΟ- εν μέσω όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και κλιμάκωσης των αστικών διακρατικών αντιθέσεων, προσφέρουν έρευνες ή/και υποτροφίες σε ελληνικά (και όχι μόνο) Πανεπιστήμια.

Η "BB&T Corporation", χρηματοοικονομική εταιρεία, έδωσε χορηγία 1 εκατομμυρίου δολαρίων στη Σχολή Marshall Business School του Πανεπιστημίου University of Southern California, υπό την προϋπόθεση ότι το βιβλίο "Atlas Shrugged" της Ayn Rand να διδαχθεί σε μάθημα.

Πρόδηλα, η επέλαση της επιχειρηματικής κουλτούρας ξεριζώνει την κληρονομιά των δικαιωμάτων που ιστορικά είχαν τα ΑΕΙ. Πριν από λίγα χρόνια το αμερικανικό περιοδικό "Atlantic Monthly" αναφερόταν σε μελέτη που είχε δημοσιευτεί στο "Annals of Internal Medicine", όπου οι ερευνητές διαπίστωναν πως το 98% των εργασιών έρευνας που χρηματοδοτούσε η βιομηχανία φαρμάκων, αντικατόπτριζε θετικά τα υπό εξέταση φάρμακα. Σαφώς, η καπιταλιστική βιομηχανία ολοένα και περισσότερο υπαγορεύει την ίδια την έρευνα που επιχορηγεί. Στο μεταξύ, εκπρόσωποι επιχειρήσεων σε Ευρώπη και Β. Αμερική διορίζονται σε Επιτροπές Σχολών, καθορίζοντας τον τρόπο εκπαίδευσης και έρευνας. Πρόδηλα, εμπεδώνεται η νοοτροπία του Πανεπιστημίου ως επιχείρησης και του φοιτητή ως "καταναλωτή-πελάτη". Ακόμα και όταν δεν υπάρχουν τα χρήματα του "καταναλωτή-πελάτη" για τα δίδακτρα, υπάρχουν τα φοιτητικά δάνεια. Έτσι δημιουργήθηκαν τα 1,6 τρισ. δολάρια χρέους από φοιτητικά δάνεια των 43,5 περίπου εκατ. χρεωμένων Αμερικανών αποφοίτων!

Η πολιτική της εμπορευματοποίησης ξεκίνησε και στην Ευρώπη το 1998 με τη Συνθήκη της Σορβόνης κι ένα χρόνο αργότερα με τη Διαδικασία της Μπολόνια. Στόχος ο εναρμονισμός των ΑΕΙ με τις αλλαγές της ΕΕ στις εργασιακές σχέσεις και την οικονομία, σύμφωνα πάντοτε με τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου. Με αυτό τον τρόπο φθάσαμε στη φυσικοποίηση του τερατώδους, δηλαδή στην απορρύθμιση και την εμπορευματοποίηση των Πανεπιστημίων.

Το ΚΚΕ έγκαιρα και υπεύθυνα έχει θέσει στο στόχαστρο την εμπορευματοποίηση του Πανεπιστημίου, που επιτελείται από τη ΝΔ με την ανοχή και σύμπραξη των αστικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) και όλων των άλλων συστημικών μορφωμάτων.

Το ΚΚΕ βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο: Την πολιτική του καπιταλισμού που θυσιάζει ζωές, δουλειές, σπουδές και ανάγκες στον βωμό της κερδοφορίας. Δίκαια η νεολαία, οι άνθρωποι στα Πανεπιστήμια, οι οικογένειες, ο λαός δίνουν διαρκώς ένα μεγάλο αγώνα.

Όλες και όλοι μας μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες. Σε αυτόν τον αγώνα, κανείς δεν περισσεύει.

Πάμε τον Ιούνη να σηκώσουμε το Κόμμα μας πιο ψηλά σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Για ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι

Από το 1918 ο Veblen προειδοποιούσε για τις αρνητικές επιπτώσεις της επιχειρηματικής λογικής στη διοίκηση των Πανεπιστημίων. Σήμερα, αυτός ο τύπος εκπαίδευσης (ανα)παράγει την κίβδηλη γνώση, την εκπαίδευση της ημιμόρφωσης, καθώς γιγαντώνει την κερδοφορία και τους ταξικούς φραγμούς. Κερδοφορία που εντείνεται από το "χρυσό τρίγωνο" των "στρατιωτικών υπηρεσιών, της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας και των ερευνητικών Πανεπιστημίων".

Ενόψει των αυξανόμενων ιμπεριαλιστικών εντάσεων, τα Πανεπιστήμια -ως επιχειρηματικό συστατικό του "χρυσού τριγώνου"- συνδιαμορφώνουν τη σημερινή οικονομία πολέμου. Με όρους ΝΑΤΟ, η οικονομία πολέμου ξεπέρασε το 2023 τα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

To συγκεκριμένο "χρυσό τρίγωνο", τρίγωνο του πολεμικού κρατικο-μονοπωλιακού καπιταλισμού σε ΗΠΑ και ΕΕ, ενισχύεται μέσα από συνεργασίες και έρευνες που επιτελούνται με τα Πανεπιστήμια. Η Ένωση Αμερικανικών Πανεπιστημίων (AAU) εδώ και χρόνια πληροφορεί πως σχεδόν 350 κολέγια και Πανεπιστήμια διεξάγουν έρευνα που χρηματοδοτείται από το Πεντάγωνο. Τα αμερικανικά Πανεπιστήμια λαμβάνουν περισσότερο από το 60% της χρηματοδότησης βασικής έρευνας στον τομέα της Άμυνας.

Σε ό,τι αφορά στην ίδια την ΕΕ, η συνολική χρηματοδότηση του Ισραήλ -Προγράμματα Πλαισίου 7 (2007-2013 - 879 εκατ. ευρώ), "Ορίζοντας 2020" (2014-2020 - 1,28 δισ. ευρώ) και "Ορίζοντας Ευρώπη" (2021-2027 - 503 εκατ. ευρώ έως το 2023)- ξεπέρασε τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα στα "Ορίζοντας 2020" (Horizon 2020) και "Ορίζοντας Ευρώπη" (Horizon Europe), πολλά γνωστά Πανεπιστήμια της Ευρώπης συνεργάστηκαν με ισραηλινούς φορείς οι οποίοι συνεχίζουν το έγκλημα πολέμου στη Γάζα.

Επομένως, στις συγκεκριμένες συνθήκες του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, που μεγαλώνει την αναρχία, όπως έλεγε ο Ένγκελς στο "Αντι-Ντύρινγκ", είναι αναγκαίο για τον λαό να αντισταθεί στις ΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές πολιτικές στρατιωτικοποίησης των Πανεπιστημίων. Συνακόλουθα, είναι επιτακτική ανάγκη ο λαός να γυρίσει την πλάτη στα αστικά κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και όλα τα συστημικά μορφώματα.

Το φοιτητικό και εργατικό κίνημα παλεύει για την ανατροπή των αντιλαϊκών σχεδίων και μηχανισμών στα οποία συμμετέχει ενεργά η Ελλάδα.

Είμαστε σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, δίνοντας περιεχόμενο και προοπτική στον αγώνα ανατροπής του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού. Είμαστε καθημερινά στους δρόμους του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των πολιτικών της εκπροσώπων.

Στις ευρωεκλογές του Ιούνη, όπως και σε κάθε μάχη, κάνουμε πιο ισχυρό το ΚΚΕ στην πάλη ενάντια στην "ιερή ευρωατλαντική κανονικότητα" της στρατιωτικοποίησης των Πανεπιστημίων, στη συμμετοχή τους στην οικονομία πολέμου. Ενισχύουμε παντού το ΚΚΕ, δίνοντας πολιτικό ράπισμα σε κυβέρνηση και κόμματα που στηρίζουν τους εγκληματικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Όλοι και όλες μαζί για πιο ισχυρό ΚΚΕ όχι μόνο εκεί που ψηφίζονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, αλλά και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα».

*

Νίκη Χρονοπούλου: Να δηλώσουμε και μέσα από την κάλπη «ως εδώ» με την ΕΕ και τα κόμματα που τσακίζουν τη ζωή μας

 

Πηγή: Eurokinissi

Χαιρετίζοντας στη μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ για τη νεολαία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), η Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε:


«Οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια, οι φοιτητές ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που θέλουν το Πανεπιστήμιο να λειτουργεί όλο και περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικούς όρους, με όρους εσόδων - εξόδων, κόστους - οφέλους.

Αυτές τις συνέπειες τις βιώνουμε καθημερινά με τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και τις δυσκολίες να ανταποκριθούμε στις λειτουργικές ανάγκες των ιδρυμάτων, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους φοιτητές μας. Χιλιάδες συναδέλφοί μας, κοντά στο 50% του προσωπικού των Πανεπιστημίων, εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι οποίες παίρνουν όλο και χειρότερες μορφές, εργάζονται μέσα στην ανασφάλεια και τον φόβο της απόλυσης, πολλές φορές χωρίς να διασφαλίζονται ούτε αυτονόητα δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην αναρρωτική άδεια ή στην άδεια μητρότητας.

Παραδίδονται στους εργολάβους μια σειρά υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, η φύλαξη, η συντήρηση. Το προσωπικό αυτό, που δουλεύει με πετσοκομμένα δικαιώματα, τις περισσότερες φορές δεν επαρκεί. Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο δεν είχαμε καθαρίστριες για περίπου 3 μήνες. Οι εργολαβικά εργαζόμενοι στη φύλαξη των εστιών του ΕΚΠΑ δουλεύουν με εξαήμερη εργασία. Παράλληλα, παραμένουν τεράστιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, σε προσωπικό που στηρίζει την εκπαιδευτική διαδικασία.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, τους φοιτητές μας να σκεφτούν ποιος διαμορφώνει αυτή την κατάσταση στα Πανεπιστήμια. Υπεύθυνοι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση, όλα τα κόμματα που έχουν βάλει το λιθαράκι τους στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Χρειάζεται φοιτητές και εργαζόμενοι να κάνουν κριτήριο όχι μόνο την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά και ποιο Πανεπιστήμιο έχουμε πραγματικά ανάγκη σήμερα.

Στις επικείμενες εκλογές και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, με τη στάση μας να στηρίξουμε τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση, τη μόνη δύναμη που μπορεί να αποτελέσει πραγματικά αντίπαλο δέος στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές και τα δικαιώματά μας, που υποθηκεύει το μέλλον μας, απέναντι σε όλα αυτά που θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα των εκλογών. Το μόνο κόμμα που στηρίζει τις διεκδικήσεις των φοιτητών για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση, τα αιτήματα των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Αλλά και με τη δράση μας δυναμώνουμε την αγώνα και την πάλη, εκεί δηλαδή που ανατρέπονται οι αντιλαϊκοί νόμοι! Εξάλλου τις στιγμές που νιώσαμε ανάταση, αγωνιστική αισιοδοξία, τις στιγμές που πιστέψαμε ακόμα περισσότερο στη δύναμη της αγωνιστικής διεκδίκησης, της αλληλεγγύης, τις στιγμές που αναδείχθηκαν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που παλεύει, αγόγγυστα, αταλάντευτα, με ανιδιοτέλεια, τις στιγμές που μας συγκλόνισαν, θα διαπιστώσει ότι το ΚΚΕ, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ ήταν εκεί, μπροστάρηδες.

Όπως οι μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας σε αυτή, σαν την προχθεσινή ολονύκτια διαμαρτυρία στα Προπύλαια, όπου εκατοντάδες φοιτητές και εργαζόμενοι, αποτελώντας έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα φοιτητών κι εργαζομένων σε όλο τον κόσμο που ξεσηκώνεται ενάντια στη σφαγή.

Τέτοιες στιγμές ζήσαμε και με τις μεγάλες, μαχητικές κινητοποιήσεις των φοιτητών το προηγούμενο διάστημα, για τα σύγχρονα μορφωτικά τους δικαιώματα, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας, ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Στον δρόμο της διεκδίκησης συνενώθηκαν τα αιτήματα των φοιτητών με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για αυξήσεις στους μισθούς.

Μέσα σε αυτές τις μάχες, υψώθηκε ένα τείχος ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων ανεξαρτήτως "χρώματος" και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης της ακρίβειας, της φτώχειας, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Παιδείας, των πολέμων, της προσφυγιάς.

Μέσα σε αυτές τις μάχες τσακίστηκε η προπαγάνδα της κυβέρνησης της ΝΔ, όλων των αστικών κομμάτων που προσπαθούν να πασπαλίσουν με μπόλικη χρυσόσκονη αυτό το άδικο, απάνθρωπο, πολεμοχαρές καπιταλιστικό σύστημα και τους δολοφονικούς μηχανισμούς του. Όποια αδικία βιώνουμε καθημερινά από το σχολείο, το Πανεπιστήμιο, τη δουλειά, από την Παιδεία, την Υγεία, τους μισθούς πείνας αποτελούν τα "κεκτημένα" της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η Ευρώπη δήθεν της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, στο όνομα της οποίας πίνουν νερό όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Μέσα σε αυτούς τους αγώνες φωτίστηκε πόσο μπορεί να πολλαπλασιαστεί η δύναμή μας από τη συμπόρευση του κινήματος των φοιτητών με το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Όλοι όσοι κινητοποιήθηκαν και συνειδητοποίησαν ότι η δύναμή μας βρίσκεται στον δρόμο της οργανωμένης πάλης με πυξίδα τα συμφέροντα των πολλών και τις δυνατότητες που υπάρχουν στον 21ο αιώνα και προορισμό μια κοινωνία με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Όλοι όσοι ακόμα και αν δεν συμμετείχαν, συγκινήθηκαν και αναθάρρησαν από τις σημαντικές εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, τις κινητοποιήσεις της νεολαίας στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του κόσμου για τα μικρά, τα μεγάλα, τα πανανθρώπινα.

Όλοι όσοι μέσα από αυτές τις μάχες έβγαλαν πολύτιμα συμπεράσματα για τη ζωή τους, για την αιτία της σκληρής πραγματικότητας που βιώνουν και συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν τα κέρδη των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων, με την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των πολλών. Ότι τα συμφέροντά μας είναι ασυμβίβαστα, για να κερδίσει ο ένας πρέπει να χάσει ο άλλος.

Μία επιλογή έχουν και μπροστά στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη. Ψήφο στο ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που αντιπαλεύει την πολιτική των κυβερνήσεων, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη διακρατική ένωση για τα συμφέροντα των λίγων, το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Πάμε λοιπόν ν’ ανεβάσουμε το ΚΚΕ ακόμα πιο ψηλά, να δηλώσουμε και μέσα από την κάλπη "ως εδώ" με την ΕΕ και τα κόμματα που τσακίζουν τη ζωή μας. Να στείλουμε μήνυμα ελπίδας για όλους τους λαούς της Ευρώπης ότι υπάρχει και άλλος δρόμος: Ο δρόμος για την Ευρώπη των εργαζομένων, των νέων, των λαών. Της Ειρήνης και της Αλληλεγγύης. Ο δρόμος για την Ευρώπη του σοσιαλισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.