Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Δημήτρης Κουτσούμπας - Γερμανία: Επίσκεψη στο σπίτι του Ένγκελς και σε ελληνικά μαγαζιά στο Βούπερταλ ➽ Ένα σπάνιο δώρο από τον Δημήτρη Αμπατιέλο ➽ (VIDEO - Φωτό)

*

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Τώρα ΚΚΕ δυνατό! Απέναντι στις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ και των κομμάτων της, στον αγώνα για την ανατροπή τους!

*

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στο σπίτι του Ένγκελς ο Δ. Κουτσούμπας

Σάββατο 11/05/2024 - 15:45

Το σπίτι που λειτουργεί ως μουσείο για τον μεγάλο επαναστάτη, θεμελιωτή μαζί με τον Μαρξ της επαναστατικής θεωρίας του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού, Φρίντριχ Ένγκελς, επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος που επισκέπτεται τη Γερμανία, στην οποία συμμετέχουν ακόμη ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκεί τον υποδέχτηκαν ζεστά δεκάδες φίλοι και μέλη του Κόμματος. 

Το κτίριο στην περιοχή του Βούπερταλ Μπάρμεν όπου φιλοξενείται το μουσείο βρίσκεται λίγο δίπλα από το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Ένγκελς το οποίο και καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αποτελεί μέρος του περίφημου κτιρίου  κατοικιών ύστερου μπαρόκ το οποίο ανήκε στον προπάππου του Friedrich Engels, επιχειρηματία κλωστοϋφαντουργίας Johann Caspar Engels, και χτίστηκε το 1775 από τον αρχιτέκτονα Eberhard Haarmann τον πρεσβύτερο.

Στον εξωτερικό του χώρο δεσπόζει το άγαλμα του εργάτη που σπάει τα δεσμά. 

Στην είσοδο του χώρου σήμερα βρίσκεται πλέον το άγαλμα του Ένγκελς φτιαγμένο από τον γλύπτη Gerhard Thieme. Δόθηκε ως δώρο στην πόλη του Βούπερταλ το 1987 με αφορμή την επίσκεψη του ηγέτη της ΛΔΓ, Erich Honecker.

Το εργοστάσιο και τα κτίρια κατοικιών της οικογένειας Kaspar Engels, μαζί με τους χώρους λεύκανσης, σχηματίζουν σχεδόν μια μικρή ημικυκλική «πόλη». Αυτή η «μικρή πόλη» περιελάμβανε περίπου σαράντα κτίρια, κατοικίες, εγκαταστάσεις παραγωγής, κήπους, δύο λευκαντήρια, λάκκους ασβέστη, εγκαταστάσεις παραγωγής ποτάσας, ξηραντήρια και μαγειρεία, ένα αγρόκτημα με πλινθοκεραμοποιείο και ένα σχολείο για τα παιδιά των οικιακών τεχνιτών. 

Η εταιρεία Caspar Engels Söhne παρήγαγε ιδιαίτερα εξειδικευμένες δαντελένιες κορδέλες - δηλαδή προϊόντα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως τα κλασικά «είδη Barmer» της στενής κορδελοπλεκτικής.

Αυτό το αστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσε απαρνήθηκε ο μετέπειτα ηγέτης του προλεταριάτου, αφού όπως χαρακτηριστικά εγραφε στις αναμνήσεις της η Ελεονόρα Μαρξ: «Ποτέ δε γεννήθηκε σε μια τέτοια οικογένεια γιος που να ξεστράτισε τόσο πολύ». 

Ήδη τα νεανικά του κείμενα τα οποία συναντάει ο επισκέπτης, όπως ένα απόκομμα από άρθρο του Ένγκελς στην εφημερίδα Telegraph für Deutschland υπό το ψευδώνυμο Friedrich Oswald αποκαλύπτουν την κριτική του ματιά στις βαθιές κοινωνικές και τεχνικές αλλαγές του καιρού του. Αλλά και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του που αποτυπώνονται στις καρικατούρες που συνήθιζε να εντάσσει στα γράμματά του σε φίλους και οικογένεια, στο απόσπασμα από το Λιμπρέτο του Ένγκελς Cola die Rienzi, εμπνευσμένο από τη λαϊκή εξέγερση στη Ρώμη του 1347, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα συνέθεσε στα χρόνια της παρουσίας του στη Βρέμη, όπου αποκτούσε πρακτική εμπειρία σε μια εμπορική εταιρεία και ασχολήθηκε επίσης με λογοτεχνικές δραστηριότητες. 

Μέσα από το εντυπωσιακό δωμάτιο μουσικής - η οικογένεια Ένγκελς ήταν ιδιαίτερα μουσικόφιλη με τον καθένα να παίζει από δυο τρία όργανα - ο επισκέπτης οδηγείται στον πρώτο όροφο του κτιρίου αφιερωμένου στην κομμουνιστική δράση του Ένγκελς που αποτυπώνεται σε μια σειρά από σπάνια κειμήλια και ντοκουμέντα:

- Ένα απόσπασμα από την τελευταία έκδοση της Neue Rheinische Zeitung, ιδρυθείσα το 1848 από τον Μαρξ και τον Έγκελς μαζί με τον εκδότη Heinrich Bürgers, με καθημερινή κυκλοφορία από 1η Ιούνη του 1848 ως 19η Μάη 1849, τυπωμένο με κόκκινο μελάνι.

- Κλωστές από το εργοστάσιο της οικογενείας του στο Μάντσεστερ, όπως κι ένα απόσπασμα από το έργο του «Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία», έκδοση του 1848.

- Ένα μαχαίρι από την προσωπική συλλογή του δώρο των Bebel, Liebknecht και Singer που του χάρισαν αυτό το μαχαίρι με τη χαρακτηριστική αφιέρωση για τα 70ά γενέθλιά του: «Χαιρόμαστε που στα 70ά σου γενέθλια παρέμεινες κόκκινος». 

Λίγο πιο κάτω το απόσπασμα από την εφημερίδα Vorwärts για τον θάνατο του Ένγκελς στις 5 Σεπτέμβρη 1895. Λίγες μέρες μετά, στις 27 Σεπτέμβρη οι στάχτες του σύμφωνα με την επιθυμία του σκορπίστηκαν στη θάλασσα από τους Eleanor Marx, Edward Aveling και Friedirch Leßner. 

Σε δήλωση του από το χώρο ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επίσκεψη και ξενάγηση, εδώ στο σπίτι - μουσείο του Ένγκελς, όπου έμενε ο Ένγκελς, η οικογένειά του, με πολλά στοιχεία από τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ενηλικίωσή του και φυσικά πρόκειται για μια τεραστίων διαστάσεων προσωπικότητα. Είναι απ' τους μεγάλους, τους μεγαλύτερους, ο μεγαλύτερος της θεωρητικής σκέψης μαζί με τον Μαρξ, που οι διδαχές του, η θεωρία, οι προβλέψεις του, οι φιλοσοφικές, οικονομικές, πολιτικές προσεγγίσεις του πριν πλέον δυο αιώνες από σήμερα φαντάζουν και είναι επίκαιρες για όλο τον λαό, και τον ελληνικό λαό, την ανθρωπότητα, κυρίως το εργατικό επαναστατικό κίνημα που βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης. Είναι ακριβώς επίκαιρα αυτά τα διδάγματα, η σκέψη του Ένγκελς, του Μαρξ, των κλασικών του μαρξισμού - λενινισμού.

Πριν είχαμε την ευκαιρία εδώ στο Βούπερταλ να συναντήσουμε Έλληνες ομογενείς, ξέρετε ότι υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα, μια παροικία των Ελλήνων μεταναστών εδώ. Πάρα πολλές δεκαετίες βρίσκονται, έχουν φτιάξει τις δουλειές τους... Ήπιαμε καφεδάκι, γνωρίσαμε τις επιχειρήσεις τους, τα καφενεία, την εστίαση, τα μαγαζιά τους, τις αγωνίες τους για τον τόπο που ζουν, τις αγωνίες τους για την πατρίδα τους την Ελλάδα και βεβαίως, τη θέλησή τους να εκφράσουν αυτή την αμφισβήτηση σε όλη αυτή τη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ, αλλά και του γερμανικού κράτους, όπως και του ελληνικού κράτους που δεν λύνει ζωτικά ζητήματα των Ελλήνων μεταναστών, και να εκφραστεί αυτή η δυσαρέσκεια, η αμφισβήτηση σ' αυτά τα ζητήματα και με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές που έρχονται στις 9 του Ιούνη».

902 με περισσότερες φωτό

ΚΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ένα σπάνιο δώρο στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σάββατο 11/05/2024 - 16:25

Το όνομα του Ενγκελς, που το προσωνύμιό του «ο Στρατηγός» αποτυπώνει τη συστηματική ενασχόληση και την οξυδέρκεια που τον διέκρινε σε σχέση με τη στρατιωτική τέχνη, ήταν λογικό να δοθεί στη στρατιωτική Ακαδημία της ΓΛΔ, την ακαδημία του Εθνικού Λαϊκού Στρατού. Γι' αυτό και έξω απ' το μουσείο του Ένγκελς (πάνω), εκ μέρους της ΚΟ Γερμανίας, ο Δημήτρης Αμπατιέλος δώρισε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, σε ανάμνηση της επίσκεψής του στη Γερμανία, μια συλλογή μικρών αφισών της στρατιωτικής Ακαδημίας αφιερωμένη στον Ένγκελς, -αρχειακό υλικό του 1970- όπως και ένα μετάλλιο της στρατιωτικής ακαδημίας που αποτυπώνει τον Ένγκελς, φιλοτεχνημένο σε φημισμένη πορσελάνη Μάισεν. 

Ο Δ. Κουτσούμπας ευχαρίστησε πολύ για το δώρο προς την ΚΕ και σημείωσε - απευθυνόμενος και προς τους νεότερους - την αξία να μάθουν το έργο του μεγάλου αυτού επαναστάτη, θεμελιωτή της επαναστατικής κοσμοθεωρίας, μέσα και από έργα όπως τις «Αναμνήσεις για τον Στρατηγό» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής». 

902

Σε ελληνικά μαγαζιά στο Βούπερταλ ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Σάββατο 11/05/2024 - 13:24

«Ήρθες στο μαχαλά μας!», «ιστορικές στιγμές».

Είναι μερικά απ' όσα ακούγονται στα ελληνικά μαγαζιά στο κέντρο του Βούπερταλ όπου βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στα πλαίσια της περιοδείας του στη Γερμανία.

Εκεί τον υποδέχτηκαν ζεστά μερικοί από τους χιλιάδες Έλληνες μετανάστες, πολλοί πλέον δεύτερης και τρίτης γενιάς που ζουν στην πόλη.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.