Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα και προσαρμοσμένα στη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ (67)

Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ του Ντράγκι: Ποσοτική χαλάρωση - Ποιοτική θηλειά

Επίθεση χωρίς τέλος
«Χαράς ευαγγέλια» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ για επέκταση των μέτρων «ποσοτικής χαλάρωσης» μέχρι το Μάρτη του 2017, απόφαση που εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθεί από την Ελλάδα για την ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, για εξασφάλιση ρευστότητας αναγκαίας για τη στήριξη των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων.
Οι επευφημίες και οι ύμνοι γι' αυτή την απόφαση «έκρυψαν» κάποιες άλλες πλευρές που έθεσε ο Μ. Ντράγκι. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι βασικές προϋποθέσεις για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης είναι:
 • Πρώτον: Η κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική, έτσι ώστε να στηρίζεται η ανάκαμψη, ταυτόχρονα με την πλήρη και συνεπή εφαρμογή του «Συμφώνου Σταθερότητας».
 • Δεύτερον: Οι «αποτελεσματικές διαρθρωτικές αλλαγές».
 • Τρίτον: Οι δράσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ζήτημα «κρίσιμο για την ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων» και για την ανταγωνιστικότητα.
Αυτά δεν προβλήθηκαν στην πρώτη γραμμή, πολύ απλά γιατί αποτελούν κάλεσμα για ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, σηματοδοτούν επιδείνωση διαρκείας της ζωής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.
Κατ' αρχήν, είναι καθαρό ότι η λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση απευθύνεται στους επιχειρηματικούς ομίλους, στα μονοπώλια. 

Αυτοί είναι που θα αξιοποιήσουν τις λεγόμενες «ενέσεις ρευστότητας» και την επαρκή χρηματοδότηση μέσω του τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να στηρίξουν τα επενδυτικά σχέδιά τους.
Ο Ντράγκι και η ΕΚΤ λένε, όμως, με τις προϋποθέσεις που θέτουν, και κάτι ακόμα: 
 • Ότι οι «ενέσεις ρευστότητας» δεν είναι ικανές ώστε να δώσουν την αναγκαία ώθηση στην καπιταλιστική ανάκαμψη, κάτι που είναι γεγονός.
 • Πρέπει να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να ευνοούνται οι καπιταλιστικές επενδύσεις.
Τι προϋποθέτει ένα τέτοιο περιβάλλον:
 • Δημοσιονομική πολιτική με βάση το «Σύμφωνο Σταθερότητας», δηλαδή δημοσιονομική πολιτική με κριτήριο τις προτεραιότητες και τις ιεραρχήσεις του κεφαλαίου, την ανάγκη εξοικονόμησης κρατικού χρήματος, 
 • που σημαίνει πολύ απλά λιτότητα για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, με περικοπές δαπανών σε τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Ασφάλισης, Παιδείας, Προσχολικής Αγωγής, περικοπές παροχών, αύξηση των λαϊκών δαπανών κ.λπ.
 • Διαρθρωτικές αλλαγές στο αστικό κράτος και αναδιαρθρώσεις στην καπιταλιστική οικονομία, ώστε να ενισχυθούν οι κλάδοι που εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους για το κεφάλαιο.  
 • Επίσης, άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας μέσω ιδιωτικοποιήσεων, «άνοιγμα αγορών» κ.λπ.
 • «Επιχειρηματικό περιβάλλον» που χρειάζεται φτηνή εργατική δύναμη, φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, φτηνή Ενέργεια, επιδοτήσεις, υποδομές, κρατική στήριξη επενδυτικών σχεδίων αξιοποιώντας τα «πακέτα Γιούνκερ», ΕΣΠΑ κ.λπ. Δηλαδή, συνέχιση της επίθεσης σε μισθούς, Ασφαλιστικό, Εργασιακά, καθώς και φόρτωμα με νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων (φορολογικά κ.λπ.).
Άλλωστε, αυτά που λένε ο Ντράγκι και η ΕΚΤ ταυτίζονται με αυτά που ζητάει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων.
Όλα αυτά είναι χρήσιμα για να κατανοηθούν:
 • Ότι ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης, ο στόχος των αυξημένων ρυθμών ανάπτυξης (εκτός του ότι θα οδηγήσει στη νέα ύφεση) προϋποθέτει αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας.
 • Ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη, το ενδιαφέρον των καπιταλιστικών επιχειρήσεων για νέες επενδύσεις με στόχο το μέγιστο ποσοστό κέρδους, απαιτεί ένα συνδυασμό παραγόντων που όλοι συντελούν στην επιδείνωση της ζωής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.
Είναι χρήσιμα για να κατανοηθεί:
 • Ότι δεν μπορεί οι εργαζόμενοι, ο λαός, να μοιράζονται τους ίδιους στόχους, τις ίδιες έγνοιες και αγωνίες με το κεφάλαιο.
 • Ότι δεν πρέπει να υποτάξουν τα συμφέροντά τους στη στρατηγική του κεφαλαίου, αλλά χρειάζεται να παλέψουν, να αντισταθούν και να αντεπιτεθούν με κριτήριο τις δικές τους σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, που δε χωράνε στο καπιταλιστικό σύστημα, ούτε με κρίση ούτε με ανάκαμψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.